Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
- Ten temat ma 672 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 kwietnia 2019 o 14:35 #64305
Słuchać rehabilitantki. Na opis nie czeka się długo – do tygodnia przeważnie, zresztą lekarze kręgosłupowi zazwyczaj nie wymagają opisów. http://forum.drkregoslup.pl/forum/terapia-bolu/1501-z-kr%C4%99gos%C5%82upem-nic-na-si%C5%82%C4%99?limitstart=0
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 kwietnia 2019 o 15:01 #64307Czy jest dla mnie jakaś nadzieja? Zastrzyki nie pomogły, rehabilitacja nie pomogła. Czy inny rodzaj rehabilitacji może mi pomóc? Jestem załamany, bo praktycznie nie mogę pracować, bo siedzenie przy biurku sprawia mi ból, a mam dwójkę małych dzieci 🙁
27 kwietnia 2019 o 15:10 #64308Będziesz miał wynik rezonansu to się dowiesz co i jak. Może neurochirurg zaleci rehabilitację, a może operacja będzie konieczna.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 kwietnia 2019 o 10:58 #64313Plus jest taki, że na nogi Ci ból nie schodzi. Trzeba się cieszyć, że tylko plecy bolą. Na Rtg wyszło obniżenie przestrzeni L5-S1, to pewnie dysk masz odwodniony i uwypuklony w jakimś kierunku (to będzie widać na rezonansie). Stan zapalny, bo coś Cię bolało wcześniej, rozdrażniłeś ćwiczeniami, przykurczyło mięśnie i stąd ból przy siedzeniu. Popatrz na siebie w lustrze, to prawdopodobnie zobaczysz, że jesteś wygięty nienaturalnie. Podwiniętą masz miednice do góry, albo prawą lub lewą jej stronę.
Odpoczywaj jak najwięcej w pozycji odciążeniowej, z wałkiem pod kolanami, leżąc na wznak, lub w innej pozycji, w której nie czujesz bólu i napięcia. Kup sobie maść z diclofenkiem, czy tam innym niesteroidowym przeciwzapalnym i smaruj te plecy. Można też doustnie. Zastrzyki domięśniowe to i może szybciej docierają w większym stężeniu, ale kłóty mięsień to się raczej kurczy, a nie rozkurcza, chyba że akupunkura. Głowa do góry. Trzeba przeczekać ostry stan odpoczywając na leżąco, bo siedzenie jest strasznie obciążające dla lędźwi. Zero ćwiczeń, jak boli!
28 kwietnia 2019 o 11:43 #64315quote Maciurek” post=16844:Plus jest taki, że na nogi Ci ból nie schodzi. Trzeba się cieszyć, że tylko plecy bolą. Na Rtg wyszło obniżenie przestrzeni L5-S1, to pewnie dysk masz odwodniony i uwypuklony w jakimś kierunku (to będzie widać na rezonansie). Stan zapalny, bo coś Cię bolało wcześniej, rozdrażniłeś ćwiczeniami, przykurczyło mięśnie i stąd ból przy siedzeniu. Popatrz na siebie w lustrze, to prawdopodobnie zobaczysz, że jesteś wygięty nienaturalnie. Podwiniętą masz miednice do góry, albo prawą lub lewą jej stronę.Odpoczywaj jak najwięcej w pozycji odciążeniowej, z wałkiem pod kolanami, leżąc na wznak, lub w innej pozycji, w której nie czujesz bólu i napięcia. Kup sobie maść z diclofenkiem, czy tam innym niesteroidowym przeciwzapalnym i smaruj te plecy. Można też doustnie. Zastrzyki domięśniowe to i może szybciej docierają w większym stężeniu, ale kłóty mięsień to się raczej kurczy, a nie rozkurcza, chyba że akupunkura. Głowa do góry. Trzeba przeczekać ostry stan odpoczywając na leżąco, bo siedzenie jest strasznie obciążające dla lędźwi. Zero ćwiczeń, jak boli!
Dziękuję za odpowiedź. Brałem serię zastrzyków ponad tydzień temu i od tamtego czasu mam dłuższe okresy bez bólu, ale czasami on wraca. Czasami boli mnie pośladek przy siedzeniu, czasami ból promieniuje do prawej nogi. Wszystkie opisy dotyczące rwy kulszowej nie pasują do mnie, bo często ból przychodzi i mija nawet po kilku minutach. Czy mogę zrobić coś by przeciwdziałać tym atakkm bólu? Czy może to wynikać z napięcia mięśniowego, bo jestem ostatnio spięty do granic możliwości, bo obawiam się bólu przy każdym kroku.
28 kwietnia 2019 o 17:14 #64319Większość problemów z kręgosłupem to przykurcze mięśni powstałe jako odruch obronny organizmu na przeciążenia w ruchu, przy nieprawidłowej postawie. Jak do tego są jakieś zmiany w kręgosłupie, to dolegliwości lubią się powtarzać. Powstaje takie zamknięte koło: napięcie mięśni, ból, stres, większe napięcie, większy ból, itd. Trzeba to przerwać. Zrobić resonans, tak jak ty, aby upewnić się, że nie masz do czynienia, np. z uciskiem dysku na korzenie, przerwaniem pierścienia dysku, sekwestrem, kręgozmykiem, stenozą kanału. Jak dysk jest cały, tylko wypuklony, jak u dużej części ludzi chodzących po ziemi, to trzeba się rehabilitować ile wlezie. Zadbać o prawidłową postawę, wyeliminować stresy ile się da.
Za tą wiadomość podziękowali: lukas8504, uzytkownik42130 kwietnia 2019 o 12:13 #64329Witaj. Jesli robisz rezonans prywatnie to wyniki masz odrazu. Plytke i opis . Jesli jest lekarz na miejscu. Ja proponuje umowic sie rowniez do neurologa prywatnie. Bo na NFZ dlugo sie czeka. Bedziesz szybciej wiedziala wszystko. Na bol narazie bierz leki przeciwbolwe, przeciwzapalne oraz rozluzniajace miesnie. Powinno pomoc do diagnozy.
30 kwietnia 2019 o 13:33 #64330Witam,
Proszę o opinię na temat mojego rezonansu. Mam wrażenie, że jest bardzo źle 🙁
Badanie MR kręgosłupa wskazuje na spłycenie lordozy lędźwiowej.
Widoczne są bardzo dyskretne, wczesne zmiany zwyrodnieniowe w postaci breżnych powyciągań krawędzi przednio i tylnobocznych trzonów lędźwiowych, najbardziej zaawansowane na poziomie L5/S1.
Dodatkowo na poziomie L5/S1 obecne są zmiany zwyrodnieniowe w zakresie stawów międzykręgowych.
Na poziomie L5/S1 obecna jest pośrodkowa, duża, zbaczająca na prawą stronę przepuklina krążka międzykręgowego, która uciska worek oponowy, korzenie nerwowe z przewagą po stronie prawej, zmniejsza rezerwę płynową kanału kręgowego, wypełnia zachyłki boczne oraz w umiarkowanym stopniu powoduje zwężenie otworów międzykręgowych z umiarkowanym uciskiem na nerwy rdzeniowe.
Krążek międzykręgowy na poziomie L5/S1 wykazuje degeneracyjne obniżeniu sygnału i wysokości.
Na poziomach L2/L3 i L3/L4 stwierdza się symetryczne uwypuklenia części tylnobocznych krażków międzykręgowych typu disc bulge modelujące worek oponowy.
Innych cech ucisku na struktury wewnątrzkanałowe w lędziowej częsci kręgosłupa nie wykazano.
Sygnał trzonów kręgowych i krążków międzykręgowych jest prawidłowy.
30 kwietnia 2019 o 16:01 #64331Ja bym na Twoim miejscu poszedł do neurochirurga.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 kwietnia 2019 o 16:15 #64332quote Maciurek” post=16863:Ja bym na Twoim miejscu poszedł do neurochirurga.Czy powinienem pójść do neurochirurga czy neurologa, który zleciał mi to badanie? Ostatnie dni czułem się w miarę dobrze, dzisiaj ból był trochę silniejszy, ale jak dostałem te wyniki to trochę się podłamałem. Myślisz, że czeka mnie operacja?
30 kwietnia 2019 o 16:17 #64333Ja również uważam tak jak Maciurek, tylko do takiego co operuje kręgosłupy a nie głowy żab. Wygląda z opisu że masz rozpadnięty dysk L5/S1, ciśnie na nerwy, i dlatego boli. Dwa dyski powyżej zaczynają się powoli sypać. Jakbyś miał wszystkie 3 takie jak te 2 powyżej L5/S1 to byś prawdopodobnie nie odczuwał jakiegoś znaczącego bólu.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 kwietnia 2019 o 18:05 #64334quote lukas8504″ post=16864:quote Maciurek” post=16863:Ja bym na Twoim miejscu poszedł do neurochirurga.Czy powinienem pójść do neurochirurga czy neurologa, który zleciał mi to badanie? Ostatnie dni czułem się w miarę dobrze, dzisiaj ból był trochę silniejszy, ale jak dostałem te wyniki to trochę się podłamałem. Myślisz, że czeka mnie operacja?
Jak na NFZ, to do neurologa, po skierowanie do neurochirurga. Tylko, że to trwa. Prywatnie, pewnie 200pln, czas krótszy i łatwiejszy dostęp do ewentualnego zabiegu operacyjnego.
Nikt Cię na siłę nie będzie kroił. Poznasz opinię specjalisty, rozważysz za i przeciw, sam zadecydujesz.
30 kwietnia 2019 o 18:14 #64335Byłem u neurochirurga, udało mi się dostać prywatnie. Umówiłem się o 18:30, a o 19 miałem już wizytę (dobrze, że mieszkam w dużym mieście). Lekarz zbadał mnie, popatrzył na rezonans i stwierdził, że jest za wcześnie na operację. Kazał przez max 2 miesiące rehabilitować się (terapia manualna, kinezyterapia i masaż) i jeśli nie będzie dużej poprawy lub mój stan się pogorszy to wtedy pomyślimy o operacji. Mówił, że prywatnie to koszt 12 tys. zł i pewnie się na to zdecyduje, bo nie zamierzam czekać ponad rok na NFZ.
30 kwietnia 2019 o 19:00 #64336Wrzuć zdjęcia z rezonansu ,tutaj na forum , moim zdaniem po opisie szykuj się na operację , ciekawe jak wyglądają zdjęcia ,nie masz się czym przejmować znam ludzi po discektomiach , co po operacji normalnie funkcjonują , takie operacje są dość częste w dzisiejszych czasach , ile masz lat ??
30 kwietnia 2019 o 19:12 #64337quote Piotr33″ post=16868:Wrzuć zdjęcia z rezonansu ,tutaj na forum , moim zdaniem po opisie szykuj się na operację , ciekawe jak wyglądają zdjęcia ,nie masz się czym przejmować znam ludzi po discektomiach , co po operacji normalnie funkcjonują , takie operacje są dość częste w dzisiejszych czasach , ile masz lat ??Nie mam jak wrzucić zdjęć, bo mam zepsutą stację dysków. Mam 34 lata, właśnie dzisiaj skończyłem i w prezencie dostałem przepuklinę:( Lekarz określił mój stan ogólny jako dobry, dolegliwości bólowe przez ostatnie 2 tygodnie się zmniejszyły, ale też obawiam się, że wszystko skończy się operacją
30 kwietnia 2019 o 19:20 #64338Rehabilituj się przez te kilka miesięcy jak nie będziesz widział poprawy to operacja, ale nie chcę robić tobie nadziei, ja mam niewielką przepuklinę, rehabilitowałem się we wszystkie możliwe sposoby i ból jest coraz większy, chociaż funkcjonuje bez środków przeciwbólowych to ta rehabilitacja nie zdaje egzaminu, więc też prawdopodobnie czeka mnie tez operacja , a neurochirurdzy mówili że to nie nadaje się do operacji
30 kwietnia 2019 o 19:31 #64339quote Piotr33″ post=16870:Rehabilituj się przez te kilka miesięcy jak nie będziesz widział poprawy to operacja, ale nie chcę robić tobie nadziei, ja mam niewielką przepuklinę, rehabilitowałem się we wszystkie możliwe sposoby i ból jest coraz większy, chociaż funkcjonuje bez środków przeciwbólowych to ta rehabilitacja nie zdaje egzaminu, więc też prawdopodobnie czeka mnie tez operacja , a neurochirurdzy mówili że to nie nadaje się do operacjiU mnie poprawa była (choć bez rewelacji) dlatego zdziwiłem się, że mam przepuklinę. Dlaczego nie bierzesz leków przeciwbólowych?Ja po serii zastrzyków czuje się lepiej i przez 2 tygodnie miałem tylko 2-3 kiedy ból się trochę nasilał na krótki okres czasu.
30 kwietnia 2019 o 19:36 #64340A wiesz skąd się biorą problemy , od siedzącego trybu życia przed monitorem komputera , albo od bardzo ciężkiej pracy fizycznej, ludzie siedzą godzinami przed monitorem i wydaje im się że, jak nic nie dźwigają to nic z kręgosłupem stać się złego nie może, ja powiem tak początkowe problemy z kręgosłupem nawet nie dają większych odczuć , takie jak odwodnienie krążka
30 kwietnia 2019 o 19:39 #64341Daję radę bez przeciwbólowych , chociaż boli i promieniuje do nogi , jak stwierdzę że nie daję rady wezmę przeciwbólowe
30 kwietnia 2019 o 19:41 #64342quote Piotr33″ post=16872:A wiesz skąd się biorą problemy , od siedzącego trybu życia przed monitorem komputera , albo od bardzo ciężkiej pracy fizycznej, ludzie siedzą godzinami przed monitorem i wydaje im się że, jak nic nie dźwigają to nic z kręgosłupem stać się złego nie może, ja powiem tak początkowe problemy z kręgosłupem nawet nie dają większych odczuć , takie jak odwodnienie krążkaMnie załatwiło głównie to, że od 6 lat pracowałem w domu i zamiast przy biurku, to często siedziałem półleżąco przed komputerem, bo przecież nikt mi nie zabroni, jak sam jestem sobie szefem:/ Teraz tego żałuje
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.