Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
- Ten temat ma 672 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
7 kwietnia 2020 o 10:50 #67141
Jaki świat może być mały. Spotkania na forum zmieniają się w spotkania w realu 🙂
Życzę udanej operacji!!quote administrator” post=19890:Pan nie ma termin na 20.04? A termin i tak nie przepadnie, można się dogadać.Za tą wiadomość podziękował(a): lukas850422 kwietnia 2020 o 22:21 #67207I jak się sprawy potoczyły dalej jeśli można zapytać?
Szpitala nie zamknęli w międzyczasie? Administrator i inni lekarze stamtąd nie poszli na kwarantannę?
@lukas8504 zgłosiłeś się? Miałeś już operację czy będziesz mieć? Mamy trzymać kciuki? 🙂
Jeśli miałeś to z ciekawości – czy miałeś wcześniej test na koronawirusa zrobiony żeby oddziału nie zarazić ewentualnie?
Pozdrawiam 🙂- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 kwietnia 2020 o 22:33 #67208quote użytkownik421″ post=20007:I jak się sprawy potoczyły dalej jeśli można zapytać?
Szpitala nie zamknęli w międzyczasie? Administrator i inni lekarze stamtąd nie poszli na kwarantannę?
@lukas8504 zgłosiłeś się? Miałeś już operację czy będziesz mieć? Mamy trzymać kciuki? 🙂
Jeśli miałeś to z ciekawości – czy miałeś wcześniej test na koronawirusa zrobiony żeby oddziału nie zarazić ewentualnie?
Pozdrawiam 🙂Przełożyli mi operację. Wstępnie na 20 mają, ale pewnie będą przekładać do czasu aż wszystko się unormuje. Dobrze chociaż, że mój stan die poprawił i mogę czekać na operację bez silnego bólu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 kwietnia 2020 o 00:44 #67209🙁
Wow. Ale czemu? Sami z siebie czy na Twoją prośbę?
Ciekawe jak to będzie z operacjami potem i kiedy się cokolwiek unormuje, ja czekam na operację nosa coś na sierpień i nie mam pojęcia jak to będzie, czy będą przekładać terminy i najpierw robić tych co mieli wcześniejsze ale odwołane czy nie. No i czy nadal będzie koronawirus wszechobecny czy nie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
23 kwietnia 2020 o 01:14 #67210quote użytkownik421″ post=20009:🙁Wow. Ale czemu? Sami z siebie czy na Twoją prośbę?
Ciekawe jak to będzie z operacjami potem i kiedy się cokolwiek unormuje, ja czekam na operację nosa coś na sierpień i nie mam pojęcia jak to będzie, czy będą przekładać terminy i najpierw robić tych co mieli wcześniejsze ale odwołane czy nie. No i czy nadal będzie koronawirus wszechobecny czy nie.Mówili, że lekarz, który miał mnie operować, operuje teraz tylko pacjentów z rakiem. Tak więc czekam cały czas, ale wątpie, czy do 20 maja się wszystko unormuje. Na razie nie jest źle i jestem w stanie jakoś funkcjonować. Przed operacją zrezygnowałem z ćwiczeń i fizjoterapii, i o dziwo mój stan się znacznie polepszył. Czasami myślę, że mi w ogóle ćwiczenia szkodzą, bo przed pierwsza operacją miałem znaczne pogorszenie odkąd zacząłem ćwiczenia i fizjoterapię
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 kwietnia 2020 o 01:30 #67211Ciekawe czy to Administrator czy ktoś inny.. I skąd przesunięcie skoro był termin – może przejęli pacjentów pilnych z jakiegoś innego wyłączonego szpitala.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
23 kwietnia 2020 o 01:37 #67212quote użytkownik421″ post=20011:Ciekawe czy to Administrator czy ktoś inny.. I skąd przesunięcie skoro był termin – może przejęli pacjentów pilnych z jakiegoś innego wyłączonego szpitala.To inny lekarz, który operował mnie za pierwszym razem. Ja też miałem dopisek “pilne” przy skierowaniu na operację, ale nie jestem też umierający, więc mogę poczekać na swoją kolei. Mam tylko nadzieję, że to nie będzie się ciągnęło miesiącami
4 maja 2020 o 08:24 #67266Poradźcie mi co mogę zrobic. Za 2 tygodnie mam miec operacje. Mój stan od momentu, gdy bylem kierowany na operacje się dość znacznie polepszył. Wcześniej kulałem, a teraz mogę dość swobodnie chodzić czy jeździć samochodem. Nie jest to jeszcze stan idealny, bo czuje, ze z nogą nie jest jeszcze ok, ale jest znaczna poprawa. Nie chce zrezygnowac z operacji, bo nie chce zostac z niczym, gdyby znowu sie pogorszylo.
4 maja 2020 o 10:02 #67267Najważniejszy jest wynik rezonansu. To, że teraz jest lepiej nie znaczy, że tak będzie zawsze. Sam coś o tym wiem.. Musisz skonsultować to z lekarzem i wspólnie podjąć decyzje.
4 maja 2020 o 10:35 #67268quote ess” post=20073:Najważniejszy jest wynik rezonansu. To, że teraz jest lepiej nie znaczy, że tak będzie zawsze. Sam coś o tym wiem.. Musisz skonsultować to z lekarzem i wspólnie podjąć decyzje.W momencie operacji od rezonansu minie 2,5 miesiąca. Nie wiem, czy nie zrobić jeszcze rezonansu przed operacją, bo w szpitalu mi raczej nie zrobią
5 maja 2020 o 00:27 #67269Standard że przed operacją się poprawia. Mnie nieraz pytali dzień przed operacją czy na pewno ją chcę skoro jest w tej chwili lepiej – tyle że terminy to był przeważnie rok czy pół roku, więc wiedziałem co się przez ten czas działo u mnie, że chwilami było lepiej a przez większość czasu tragicznie, tak że nigdy się nie wahałem przed podpisaniem zgody na operację. Jak bolało w ciągu ostatniego pół roku przez większość czasu ciężko, a kilka razy trochę mniej, to wiedziałem że nawet jak przy operacji wypadło że mniej boli to nie ma sensu nie operować. A Tobie co poradzić nie wiem – może pomyśl ile czasu czekasz na operację i zrób sobie sam rachunek ile w tym okresie miałeś dobrych dni a ile złych, i czy widzisz naprawdę ogólną tendencję poprawy że coraz dłużej jest coraz lepiej, czy tylko na termin operacji się zmniejszyło.
5 maja 2020 o 00:47 #67271quote użytkownik421″ post=20075:Standard że przed operacją się poprawia. Mnie nieraz pytali dzień przed operacją czy na pewno ją chcę skoro jest w tej chwili lepiej – tyle że terminy to był przeważnie rok czy pół roku, więc wiedziałem co się przez ten czas działo u mnie, że chwilami było lepiej a przez większość czasu tragicznie, tak że nigdy się nie wahałem przed podpisaniem zgody na operację. Jak bolało w ciągu ostatniego pół roku przez większość czasu ciężko, a kilka razy trochę mniej, to wiedziałem że nawet jak przy operacji wypadło że mniej boli to nie ma sensu nie operować. A Tobie co poradzić nie wiem – może pomyśl ile czasu czekasz na operację i zrób sobie sam rachunek ile w tym okresie miałeś dobrych dni a ile złych, i czy widzisz naprawdę ogólną tendencję poprawy że coraz dłużej jest coraz lepiej, czy tylko na termin operacji się zmniejszyło.U mnie przed pierwszą operacją się nie poprawiło, a teraz poprawa jest w 80-90% i to od około miesiąca. Gdybym miał wziąć okres ostatniego pół roku to przez większość czasu było fatalnie i tylko w operacji widziałem szansę na poprawę. Nawet mówiłem żonie, że trochę musi mnie jeszcze poboleć, ból musi zejść do nogi, a na rezonansie przepuklina musi się powiększyć. I wszystko to się stało, więc lekarz postanowił, że najlepszym wyjściem będzie operacja. Nawet się wtedy ucieszyłem, bo psychicznie już trudno było wytrzymać. Teraz od około miesiąca jest znośnie i nawet zaczęło mnie to trochę wkurzać, bo wole czyste sytuacje, tak jak przed pierwszą operacją, kiedy zwijałem się z bólu. Nawet zacząłem się zastanawiać, czy teoretycznie mogą podczas operacji stwierdzić, że nie ma już czego operować?Może warto zrobić sobie jeszcze prywatnie rezonans, czy w ciągu 2 miesięcy nie mogło się nic zmienić?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 maja 2020 o 01:01 #67272quote lukas8504″ post=20077:Może warto zrobić sobie jeszcze prywatnie rezonans, czy w ciągu 2 miesięcy nie mogło się nic zmienić?Zawsze warto iść za swoim głosem rozsądku jak się ma takie możliwości 🙂 Nikt nie może stwierdzić czy się np. nie wchłonęło bez MRI. To przysługa dla lekarzy, którzy na pewno też by nie chcieli nikomu niepotrzebnie czegoś robić. Co prawda ja o takich przypadkach nagłej poprawy w obrazie przed operacją słyszałem rzadko, ale jak ja miałem operacje to się na nie czekało rok-dwa, i pacjent był pewny czy chce operacji czy jej nie chce po swoich odczuciach z okresu oczekiwania. Przy krótszych terminach problem może być większy. Tylko nie mam pojęcia jak to ze strony szpitala wygląda – czy wolą żebyś odwołał czy żebyś się stawił, nie wiem co im daje większą możliwość wykorzystania zwolnionego terminu dla kogoś kto zdycha z bólu, nie widzi poprawy, a czeka w kolejce.
10 maja 2020 o 20:02 #67298quote użytkownik421″ post=20078:quote lukas8504″ post=20077:Może warto zrobić sobie jeszcze prywatnie rezonans, czy w ciągu 2 miesięcy nie mogło się nic zmienić?Zawsze warto iść za swoim głosem rozsądku jak się ma takie możliwości 🙂 Nikt nie może stwierdzić czy się np. nie wchłonęło bez MRI. To przysługa dla lekarzy, którzy na pewno też by nie chcieli nikomu niepotrzebnie czegoś robić. Co prawda ja o takich przypadkach nagłej poprawy w obrazie przed operacją słyszałem rzadko, ale jak ja miałem operacje to się na nie czekało rok-dwa, i pacjent był pewny czy chce operacji czy jej nie chce po swoich odczuciach z okresu oczekiwania. Przy krótszych terminach problem może być większy. Tylko nie mam pojęcia jak to ze strony szpitala wygląda – czy wolą żebyś odwołał czy żebyś się stawił, nie wiem co im daje większą możliwość wykorzystania zwolnionego terminu dla kogoś kto zdycha z bólu, nie widzi poprawy, a czeka w kolejce.
Postaram się zrobić mri przed operacją, ale nie wiem, czy to się uda. Najlepszym wyjściem dla mnie byłoby odroczenie operacji, na przykład na 2 lub 3 miesiące, ale chyba żaden szpital na to nie pójdzie. Noga nadal czasami boli, ale nie jest to to ból porównywalny z bólem sprzed 1,5 miesiąca, gdy byłem kierowany na operację
12 maja 2020 o 23:29 #67306Nie mam pojęcia co Ci doradzić, to już lekarze zadecydują o wszystkim, a w każdym szpitalu jest inaczej. Jak uważasz że jest poprawa to pewnie samemu czy już na oddziale MRI lepiej zrobić żeby nie operować np. czegoś co zniknęło czy się cofnęło. Ja w szpitalu za każdym razem miałem konsylium lekarskie które decydowało czy w ogóle oraz jak operować, a dodatkowo śródoperacyjnie uwidocznione anomalia również wymagały zmiany rodzaju operacji w trakcie operacji. Mnie operowali, ale część osób cofali z operacji po dokładnej analizie dostępnych badań i wywiadu. No ale to w szpitalu w którym ja się leczyłem. Jak jest gdzie indziej – nie wiem.
12 maja 2020 o 23:38 #67307quote użytkownik421″ post=20121:Nie mam pojęcia co Ci doradzić, to już lekarze zadecydują o wszystkim, a w każdym szpitalu jest inaczej. Jak uważasz że jest poprawa to pewnie samemu czy już na oddziale MRI lepiej zrobić żeby nie operować np. czegoś co zniknęło czy się cofnęło. Ja w szpitalu za każdym razem miałem konsylium lekarskie które decydowało czy w ogóle oraz jak operować, a dodatkowo śródoperacyjnie uwidocznione anomalia również wymagały zmiany rodzaju operacji w trakcie operacji. Mnie operowali, ale część osób cofali z operacji po dokładnej analizie dostępnych badań i wywiadu. No ale to w szpitalu w którym ja się leczyłem. Jak jest gdzie indziej – nie wiem.Poprawa jest duża i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby przełożenie operacji. Boje się tylko tego, że operacja byłaby przesunięta na przykład za rok, a mi w międzyczasie ból powróci i zostanę z niczym. Administrator tego forum pracuje w tym szpitalu, gdzie mam mieć operację, więc może przeczyta ten post i coś doradzi mi, co robić
13 maja 2020 o 23:02 #67309Raczej nie zakładałbym że lekarz ma coś wspólnego z kolejkami oczekujących.. W pilnych stanach czasem może tak, ale ogólnie to moim zdaniem chyba nie. Ja np. po wizycie w przychodni dostawałem termin operacji listem do domu jak już jakiś się znalazł – lekarz na wizycie wpisywał tylko na operację, a jej termin w kolejce to już kompletnie osobna sprawa i kto inny, jak nie mogłem na niego przyjechać to też nie rozmawiałem z lekarzem tylko z osobami zajmującymi się kolejką.
18 maja 2020 o 00:39 #67314Jak tam, udało Ci się załatwić tak jak chciałeś w szpitalu z kolejką? Fajnie że zwalniasz komuś termin, o ile się ktoś znajdzie kto się szybko zdecyduje i zorganizuje.
Przy okazji – ile ogólnie czekałeś na ten termin, bo chyba dość krótko – nie rok czy dwa? Krótkie tam terminy by wynikało że macie we Wrocławiu <3 Super.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
18 maja 2020 o 14:07 #67318quote użytkownik421″ post=20129:Jak tam, udało Ci się załatwić tak jak chciałeś w szpitalu z kolejką? Fajnie że zwalniasz komuś termin, o ile się ktoś znajdzie kto się szybko zdecyduje i zorganizuje.
Przy okazji – ile ogólnie czekałeś na ten termin, bo chyba dość krótko – nie rok czy dwa? Krótkie tam terminy by wynikało że macie we Wrocławiu <3 Super.Miałem czekać pierwotnie niecały miesiąc, ale przez koronawirusa wszystko się przesunęło w czasie. Dopiero jutro będę znał dokładny termin operacji. Trochę się wszystko pomieszało, bo podobno dzwonili ze szpitala i nagrali się na pocztę głosową, ale wiadomość sie chyba nie nagrała, bo nic nie dostałem. Ogólnie jestem w stresie, bo nie wiem kiedy i czy operacja się odbędzie
18 maja 2020 o 23:46 #67320To trzymam kciuki 🙂
Jak macie tam tak krótkie terminy to chyba ogólnie nie masz co się bać że nawet jakbyś wypadł z kolejki to rok czekania?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.