Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Bóle lędźwiowe i metoda McKenzie
- Ten temat ma 672 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
25 maja 2019 o 12:47 #64591
No to masz najlepszy możliwy wariant 🙂
Myślę że może pomóc.
A masz też lokalny punktowy ból w plecach na kręgosłupie czy tylko promieniujący do nogi?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 maja 2019 o 12:59 #64592quote użytkownik421″ post=17133:No to masz najlepszy możliwy wariant 🙂
Myślę że może pomóc.
A masz też lokalny punktowy ból w plecach na kręgosłupie czy tylko promieniujący do nogi?Ból jest po prawej stronie w odcinku lędźwiowym, promieniuje na pośladek i tylną część nogi. Czasami ból promieniuje z boku nogi. Plecy i lewa strona nie bolą. Czasami coś poboli po lewej stronie, aletp raczej taki ból od tego, że za długo leżę.
25 maja 2019 o 13:10 #64593No to chyba uwolnienie nerwu pomoże – jakby stawy między kręgami były bardzo ponaciągane przez obniżenie dysku to mogłyby cały czas ostro na samym kręgosłupie boleć, wtedy discektomia mogłaby nie być najsensowniejsza (mogłaby znieść ból promieniujący a zostawić lokalny na samym kręgosłupie).
Tylko sobie tego nie zepsuj jak przestanie boleć – dużo ludzi mówi że przestało po operacji boleć to się wzięli za sprzątanie czy intensywne zabawy z dziećmi czy kopanie łopatą i po kilku tygodniach mają to samo co mieli przed operacją.. Miesiąc minimum wypada odczekać z aktywnością po operacji żeby się wygoiło i żeby móc po tym miesiącu ocenić jakie są faktycznie efekty operacji – jak się w tym okresie coś sobie zepsuje to potem nie wiadomo czy operacja nie rozwiązała problemu czy ktoś sobie zepsuł, czy co, Jak ktoś tu bardzo mądrze kiedyś napisał, po operacji ma się tylko jedną szansę na wyzdrowienie, i lepiej tego nie zepsuć.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
26 maja 2019 o 06:31 #64597quote użytkownik421″ post=17135:No to chyba uwolnienie nerwu pomoże – jakby stawy między kręgami były bardzo ponaciągane przez obniżenie dysku to mogłyby cały czas ostro na samym kręgosłupie boleć, wtedy discektomia mogłaby nie być najsensowniejsza (mogłaby znieść ból promieniujący a zostawić lokalny na samym kręgosłupie).
Tylko sobie tego nie zepsuj jak przestanie boleć – dużo ludzi mówi że przestało po operacji boleć to się wzięli za sprzątanie czy intensywne zabawy z dziećmi czy kopanie łopatą i po kilku tygodniach mają to samo co mieli przed operacją.. Miesiąc minimum wypada odczekać z aktywnością po operacji żeby się wygoiło i żeby móc po tym miesiącu ocenić jakie są faktycznie efekty operacji – jak się w tym okresie coś sobie zepsuje to potem nie wiadomo czy operacja nie rozwiązała problemu czy ktoś sobie zepsuł, czy co, Jak ktoś tu bardzo mądrze kiedyś napisał, po operacji ma się tylko jedną szansę na wyzdrowienie, i lepiej tego nie zepsuć.Będę musiał się pilnować po operacji, bo cierpię na chorobę dwubiegunową i u mnie granicą pomiędzy depresją i euforią jest cienka. Jeśli po operacji będzie wyraźna poprawa, to boję się, że mogę zacząć robić coś głupiego, więc będę musiał się pilnować. Na razie jestem jednak w fazie lekkiej depresji i nie wierzę, że operacja coś zmieni. Pozostało mi tylko czekanie i zobaczę co będzie.
28 maja 2019 o 22:03 #64643Mam pytanie, bo oprócz samej przepukliny w opisie rezonansu mam:
– Widoczne są bardzo dyskretne, wczesne zmiany zwyrodnieniowe w postaci breżnych powyciągań krawędzi przednio i tylnobocznych trzonów lędźwiowych, najbardziej zaawansowane na poziomie L5/S1.
– Dodatkowo na poziomie L5/S1 obecne są zmiany zwyrodnieniowe w zakresie stawów międzykręgowych
Czy takie zmiany zwyrodnieniowe też powodują ból i czy da się to naprawić?
Przeczytałem w internecie pewnie setki historii ludzi, którzy mieli operację i zastanawia mnie jedno. Wiem, że mogą się pojawić powikłania niezależne od tego, czy operacja jest udana, czy nie. Ale czasami ktoś miał bardzo silne bóle i poważne zmiany, a poprawa następowała prawie natychmiast, a u niektórych niby tylko mała przepuklinka, ale poprawy nie było. Czy sukces operacji zależy wyłącznie od samego lekarza?
28 maja 2019 o 23:50 #64649quote lukas8504″ post=17189:Mam pytanie, bo oprócz samej przepukliny w opisie rezonansu mam:– Widoczne są bardzo dyskretne, wczesne zmiany zwyrodnieniowe w postaci breżnych powyciągań krawędzi przednio i tylnobocznych trzonów lędźwiowych, najbardziej zaawansowane na poziomie L5/S1.
– Dodatkowo na poziomie L5/S1 obecne są zmiany zwyrodnieniowe w zakresie stawów międzykręgowych
Tutaj: http://drwolgin.com/facet-arthritis/
quote lukas8504″ post=17189:Czy takie zmiany zwyrodnieniowe też powodują ból i czy da się to naprawić?Mogą, przeciążone stawy w zdegenerowanym segmencie często przerastają, i mogą uciskać korzenie nerwowe podobnie jak uwypuklony dysk. Z tego co mi wiadomo to jeśli to jest wskazane u danego pacjenta to spiłowuje się je w czasie operacji częściowo tak żeby zwiększyć przestrzeń dla nerwu.
quote lukas8504″ post=17189:Przeczytałem w internecie pewnie setki historii ludzi, którzy mieli operację i zastanawia mnie jedno. Wiem, że mogą się pojawić powikłania niezależne od tego, czy operacja jest udana, czy nie. Ale czasami ktoś miał bardzo silne bóle i poważne zmiany, a poprawa następowała prawie natychmiast, a u niektórych niby tylko mała przepuklinka, ale poprawy nie było. Czy sukces operacji zależy wyłącznie od samego lekarza?Przeważnie tak – od jego umiejętności doboru metody operacji do danego pacjenta na podstawie swojej wiedzy klinicznej i od jego zdolności w operowaniu.
Inna sprawa to że nie są używane w internecie żadne miarodajne wskaźniki porównujące efekty operacji, więc czasem ktoś kto zwija się z bólu i nie może spać pisze że jest w miarę OK bo jeszcze ścian nie gryzie, a czasem ktoś kto normalnie żyje, pracuje, wychowuje dzieci, uprawia sport, biadoli jak to go boli strasznie.. Język potoczny nie mówi nam prawie nic konkretnego pozwalającego na porównanie dolegliwości dwóch opisujących swoje dolegliwości osób w internecie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
29 maja 2019 o 05:40 #64650[quote=”użytkownik421″ post=17196]
quote lukas8504″ post=17189:Mam pytanie, bo oprócz samej przepukliny w opisie rezonansu mam:– Widoczne są bardzo dyskretne, wczesne zmiany zwyrodnieniowe w postaci breżnych powyciągań krawędzi przednio i tylnobocznych trzonów lędźwiowych, najbardziej zaawansowane na poziomie L5/S1.
Tutaj: http://drwolgin.com/facet-arthritis/
quote lukas8504″ post=17189:Czy takie zmiany zwyrodnieniowe też powodują ból i czy da się to naprawić?Mogą, przeciążone stawy w zdegenerowanym segmencie często przerastają, i mogą uciskać korzenie nerwowe podobnie jak uwypuklony dysk. Z tego co mi wiadomo to jeśli to jest wskazane u danego pacjenta to spiłowuje się je w czasie operacji częściowo tak żeby zwiększyć przestrzeń dla nerwu.
Ale czy to jest taki sam ból jaki powoduje ucisk przepukliny dysku?
29 maja 2019 o 12:26 #64668No jeśli korzeń przechodzi przez zwężony otwór to mu obojętne czy uciska go uwypuklony dysk, czy przerośnięty staw międzykręgowy, czy pogrubiałe więzadło żółte, czy osteofity.. Najczęściej uciska dysk z jednej strony ale jak z drugiej uciska w tym samym czasie też coś innego, to korzeniowi jest jeszcze bardziej ciasno, a one z natury lubią luz z zachowaną rezerwą a nie ścisk..
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
29 maja 2019 o 12:40 #64669quote użytkownik421″ post=17215:No jeśli korzeń przechodzi przez zwężony otwór to mu obojętne czy uciska go uwypuklony dysk, czy przerośnięty staw międzykręgowy, czy pogrubiałe więzadło żółte, czy osteofity.. Najczęściej uciska dysk z jednej strony ale jak z drugiej uciska w tym samym czasie też coś innego, to korzeniowi jest jeszcze bardziej ciasno, a one z natury lubią luz z zachowaną rezerwą a nie ścisk..W sumie wszyscy lekarze, u których się konsultowałem mówili, że ból wynika z ucisku przepukliny na nerwy. O zmianach zwyrodnieniowych nic nie mówili. Czy takie zmiany mogą się cofnąć w wyniku rehabilitacji?
29 maja 2019 o 13:33 #64673Nie mogą
Tu na filmie jest pokazane jak przechodzą korzenie nerwowe wychodzące z kręgosłupa – z jednej strony jest dysk, z drugiej staw międzykręgowy. Czy dysk uwypuklony czy staw przerośnięty czy osteofity – efekt dla nerwu podobny, bardziej wąsko.
https://www.youtube.com/watch?v=dSe25l12YLk
Rodzaj operacji zależy od stopnia zaawansowania zmian u danej osoby, u mnie było podobno bardzo ciasno więc miałem robioną też foraminotomię – od 2:58 na tym filmie
Na temat samych stawów był tutaj wątek
29 maja 2019 o 13:50 #64674Czy jest taka możliwość, że podczas operacji zrobią mi również dodatkowo foraminotomię?
29 maja 2019 o 14:22 #64675Tak jak mówią na filmie – dobór działania w czasie operacji zależy od wiedzy i umiejętności lekarza, dlatego ma znaczenie żeby leczyć się u lekarzy z doświadczeniem w kręgosłupach, tak żeby lekarz zadecydował trafnie i żeby zrobił to co w danym przypadku najbardziej pomoże.
29 maja 2019 o 17:03 #64681quote użytkownik421″ post=17222:Tak jak mówią na filmie – dobór działania w czasie operacji zależy od wiedzy i umiejętności lekarza, dlatego ma znaczenie żeby leczyć się u lekarzy z doświadczeniem w kręgosłupach, tak żeby lekarz zadecydował trafnie i żeby zrobił to co w danym przypadku najbardziej pomoże.Bardziej chodziło mi o to, czy może o tym zadecydować w trakcie operacji bez pytania mnie o zgodę?
29 maja 2019 o 17:08 #64682Wydaje się że pacjent w czasie operacji ma niewiele do powiedzenia a lekarz osuwa wszystkie elementy które potencjalnie mogą drażnić nerwy.
Zależy to od jego doświadczenia klinicznego zresztą to słychać jak ogląda się tego typu operacje instruktażowe.29 maja 2019 o 17:15 #64684quote gucio1960″ post=17230:Wydaje się że pacjent w czasie operacji ma niewiele do powiedzenia a lekarz osuwa wszystkie elementy które potencjalnie mogą drażnić nerwy.
Zależy to od jego doświadczenia klinicznego zresztą to słychać jak ogląda się tego typu operacje instruktażowe.W narkozie w ogóle człowiek ma małe możliwości wyrażenia opinii:) Będę go musiał spytać przed operacją.
29 maja 2019 o 17:23 #64685quote lukas8504″ post=17229:quote użytkownik421″ post=17222:Tak jak mówią na filmie – dobór działania w czasie operacji zależy od wiedzy i umiejętności lekarza, dlatego ma znaczenie żeby leczyć się u lekarzy z doświadczeniem w kręgosłupach, tak żeby lekarz zadecydował trafnie i żeby zrobił to co w danym przypadku najbardziej pomoże.Bardziej chodziło mi o to, czy może o tym zadecydować w trakcie operacji bez pytania mnie o zgodę?
Jak podpiszesz zgodę to może, a przeważnie się dostaje do podpisania zgodę na leczenie, tam chyba jest to przewidziane. Nie wszystko lekarz może zaplanować przed operacją, część decyzji jest podejmowana w trakcie – MRI to w końcu tylko przekroje co 3mm i tylko statyczne, wszystkiego na nich nie widać.
quote lukas8504″ post=17232:quote gucio1960″ post=17230:Wydaje się że pacjent w czasie operacji ma niewiele do powiedzenia a lekarz osuwa wszystkie elementy które potencjalnie mogą drażnić nerwy.
Zależy to od jego doświadczenia klinicznego zresztą to słychać jak ogląda się tego typu operacje instruktażowe.W narkozie w ogóle człowiek ma małe możliwości wyrażenia opinii:)
😆
31 maja 2019 o 13:47 #64708Zostały mi już tylko 3 dni do operacji i z każdym dniem czuję coraz większy stres, ale jakoś się trzymam. Możecie mi poradzić, o co powinienem spytać zanim mnie wypuszczą zeszpitala, bo często słyszę, że ludzie wyszli że szpitala i nie wiedzą, co mają robić? Jaki rodzaj bólu jest normalny po operacji, a jaki powinien być znakiem alarmowy? Fajnie, jakby ktoś stworzył jakiś mini-poradnik na ten temat 🙂
31 maja 2019 o 13:54 #64709Tutaj pisaliśmy o zaleceniach: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/4039-zalecenia-po-operacji
Kilka osób jest tu na forum świeżo po operacji to może dorzucą swoje spostrzeżenia?
31 maja 2019 o 18:48 #64715Nie panikuj to po pierwsze. Jestem dzień po operacji o czym pisałem w innym wątku. Kurcze ja też się bałem, strach i niepewność jest czymś normalnym jesteśmy ludźmi. GŁOWA DO GÓRY,
31 maja 2019 o 19:01 #64716quote maanmy” post=17264:Nie panikuj to po pierwsze. Jestem dzień po operacji o czym pisałem w innym wątku. Kurcze ja też się bałem, strach i niepewność jest czymś normalnym jesteśmy ludźmi. GŁOWA DO GÓRY,Nie panikuje, trochę się tylko denerwuje. Gdybym widział jakąś inną opcję poprawy poza operacją, to może bym rozmyślał o tym, żeby się wycofać, a tak pozostaje mi tylko czekać
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.