Bóle okolicy lędźwiowej. Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa oraz dyskopatia
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Bóle okolicy lędźwiowej. Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa oraz dyskopatia
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 11 months temu przez
goka.
-
AutorWpisy
-
8 października 2020 o 19:58 #49017
Dzień dobry
Zrobiłem rezonans magnetyczny
Co powinienem robić w takim przypadku? jakie wykonywać ćwiczenia żeby ból ustąpił i czy to możliwe?DANE KLINICZNE:
Bóle okolicy lędźwiowej .
TECHNIKA BADANIA:
Badanie MR kręgosłupa w odcinku L/S wykonano w sekwencjach FSE, FRFSE w obrazach T1, T2, STIR w płaszczyznach
poprzecznej i strzałkowej.OPIS:
W pozycji badania krzywizny kręgosłupa w granicach normy.
Wysokość trzonów kręgów zachowana.
Zredukowana wysokość oraz cechy dehydratacji krążka międzykręgowego na poziomie L5/S1 świadczące o jego zmianach
zwyrodnieniowych.
Na poziomie L3/L4 stwierdza się niewielkie symetryczne uwypuklenie krążka międzykręgowego o charakterze „bulging disc” w
niewielkim stopniu modelujące worek oponowy.
Na poziomie L4/L5 widoczne jest niewielkie szerokopodstawne lewoboczne uwypuklenie krążka międzykręgowego , ale bez ewidentnej
kolizji z nerwem rdzeniowym.
Na poziomie L5/S1 widoczny jest szeroki względnie symetryczny “bulging – disc” oraz dodatkowo szerokopodstawna pośrodkowo
lewoboczna protruzja krążka międzykręgowego, całość o wymiarze AP ~6-7mm, modelujące worek oponowy oraz wywołujące stenozę
kanału kręgowego (wymiar strzałkowy ok. 8mm). Dodatkowo punktowo przylega do wewnątrzkanalowych odcinków obu korzeni
rdzeniowych S1, zwlaszcza po stronie lewej “przyciskając” go do krawędzi lewego stawu międzykręgowego. W/w “bulging disc” krążka
na tym poziomie obustronnie zwęża światlo otworów międzykręgowych z cechami potencjalnej kolizji z korzeniami rdzeniowymi L5/.
Stożek rdzenia i włókna ogona końskiego bez zmian.
Tkanki miękkie okołokręgosłupowe bez uchwytnej patologii.WNIOSKI:
Obraz badania MR kręgosłupa w odcinku L/S wskazuje na chorobę zwyrodnieniową kręgosłupa oraz dyskopatię8 października 2020 o 21:18 #67758quote Mateooo” post=20647:Co powinienem robić w takim przypadku? jakie wykonywać ćwiczenia żeby ból ustąpił i czy to możliwe?Cześć
Powinieneś moim zdaniem iść do lekarza który ma doświadczenie w operowaniu kręgosłupów (takie prawdziwe, nie tylko tytuł Neurochirurga czy Ortopedy) i zadać to drugie pytanie.
Możesz też poszukać rehabilitantów prywatnie którzy potrafią zinterpretować MRI i potrafią powiedzieć czy ćwiczenia mogą pomóc czy nie.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): mateooo9 października 2020 o 18:19 #67759Byłem z tym u Neurochirurga który operuje kręgosłupy. Powiedział że mam przepukline. Zapytałem, czy mogę biegać i ćwiczyć, chodzić po górach, to powiedział że aktywność sportowa nie zaszkodzi. Powiedział mi szczerze że kiedyś mogę mieć operacje. Z ćwiczeniami polecił mi tą strone internetową i raczej fizjoterapeuta. Robie jakies ćwiczenia na rwe kulszową z youtuba i wzmacniam brzuch, ale raczej dużej poprawy nie widzę, może coś robię nie tak, albo trzeba czasu. Możliwe że będzie coraz gorzej nawet jak bede ćwiczyc z tym też nie wiadomo. Poza tym pracuje jako spawacz i pozycja jest pochylona do przodu, więc to też minus tego wszystkiego
10 października 2020 o 18:19 #67760quote Mateooo” post=20649:Z ćwiczeniami polecił mi tą strone internetową i raczej fizjoterapeuta.“Tą” to znaczy “tą” drkregoslup ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 października 2020 o 15:13 #67764Cześć. A jakie masz objawy? Mocno boli?
14 października 2020 o 10:53 #67772która stronę?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.