Brak diagnozy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Brak diagnozy
- Ten temat ma 70 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 11 months temu przez
gustaw.
-
AutorWpisy
-
23 grudnia 2020 o 08:19 #68048
Dokładnie tak, u mnie na L5S1 była przepuklina 11,5 mm z uciskiem na worek oponowy i zwezajaca całkowicie lewy zachylek z uciskiem korzeni nerwowych oraz lewy otwór miedzykregowy , przepuklina posrodkowo lewoboczna . A objawów bólowych na dwa tygodnie przed operacją żadnych . A na początku ból był nie do zniesienia taka rwa kulszowa mnie dopadła że nawet 5 minut nie dało się ustac, tylko leżenie i tak przez 5 miesięcy bo Covid i nikt nie przyjmował nawet prywatnie nie dało rady .
23 grudnia 2020 o 16:01 #68049A jakie jeszcze dolegliwości w szczegółach były z tym związane ? Jaki dokładnie charakter miał ból lędźwi ?
23 grudnia 2020 o 16:34 #68050Kłujacy, jak ból zęba tylko na większej części ciała ale najbardziej to mnie noga bolała.
11 kwietnia 2021 o 21:22 #68576Brak diagnozy C. D.
Ja po wielu rehabilitacjach, konsultacjach i chirurgia ortopedow i neurochirurgów mam 4 sprzeczne diagnozy…. Tak naprawdę nikt nie potrafi mi konkretnie odpowiedzieć skąd ból łydki… :huh:
1.operacja L4L5 i L5s1 od razu implanty na sztywno
2. Discogel na L3 L4-już to przechodziłam poziom niżej-nigdy w życiu
3. Implant l5s1-ewentualnie ale czy ponize
4. Endoskopowe odbarczenie nerwu l4 l5 – ale czy pomoże?Dwie ostatnie diagnozy… Dwóch lekarzy twierdzi że dyskopatia nie jest duża i że rehabilitacja powiną pomoc… To dlaczego nie pomaga?
Mam taki ból łydki,jakby mi ktos uciskał cały czas i nie puszcza… Jak chodzę ból jest mniejszy, wystarczy że się położę lub usiądę.. Masakra…
Jak zweryfikować od czego do cholerny idzie ten ból????
12 kwietnia 2021 o 05:21 #68577Tez mam czasami w lewej nodze taki ból łydki jakby ktoś drutem ją oplótł i zaciskał. Mogę powiedzieć tylko, ze brak diagnozy to chleb powszedni, tez mi zaproponowano disco gel ale czytając opinie chyba to jest kiepski pomysł… trzymaj się i nie poddawaj…
12 kwietnia 2021 o 05:58 #68579Marta, na jakiej podstawie lekarz stwierdził u Ciebie niestabilność? A raczej nadmierną ruchomość l4/l5?
12 kwietnia 2021 o 08:11 #68581Hanka
Bo l5s1 jest już prawie nieruchomy… Jeden lekarz cgce ram dać implant, dwaj w ogóle by tego już nie ruszali…12 kwietnia 2021 o 08:12 #68582No właśnie, jakby ktoś drut do niej włożył, ani rozciąganie tego nie pomaga, ale ja czuję też taki ucisk w plecach w jednym miejscu
Ja rozkładam ręce…
12 kwietnia 2021 o 08:26 #68583Wiesz, odtworzenie wysokości dysku przy pomocy implantu może uwolnić drażnione nerwy, więc chyba nie jest tak całkiem bez sensu. Może ból masz z dwóch poziomów naraz. Próbowałaś robić blokadę sterydową dwóch poziomów jednocześnie?
Pytałam o niestabilność, bo na konsultacji, którą wkleiłaś było napisane o tym. Miałaś może rentgeny czynnościowe?12 kwietnia 2021 o 08:33 #68584Ja miałam disco Gel… Nacierpialam się strasznie i nic to nie pomogło.
Ja jestem 2 tyg po operacji C5C6. Zmiotlo mnie. W 4 mce. Taka rwa ramienna i barkową że ani blokady ani zastrzyki ani reh nie pomogła. Zrobiłam rezonans i się okazalalo że jest ucisk na rdzeń. Neurochirurg mówił że nie trzeba na cito operować ale ja już nie mogłam wytrzymać. Teraz tego bólu nie ma.. Mam wstawiony implant. Gdyby mi ktoś powiedział że ból nogi jest od tego czy tego dysku już dziś idę… A tu niewiadomo… Rehabilitować… I jak nie pomoże to ewentualnie endoskopowe odbarczenie nerwu na l4l5… Ale bez gwarancji powodzenia a kolejne pieniądze i to niemałe….
Skoro ten discogel był tam dany z tego samego powodu to czy endoskopia pomoże? Discogel nie odbatczyl nerwu?
Po discogelu mam gorsza wypuklina niż przed…Czy nie ma innego niż Rezonans, badania które by pokazało co uciska, gdzie?
Operować się na chybił trafił to porażka…z szyją miałam jasna sytuację… Więc się nie balam12 kwietnia 2021 o 08:35 #68585Dwóch poziomów naraz chyba nie… Wiesz ja nie pamiętam… Ale blokad miałam mnóstwo.. Rentgeny czynnościowe miałam. Wszystko ok.
12 kwietnia 2021 o 08:42 #68586Czasem tak jest, że dokładnie nie wiadomo skąd ból i wydaje mi się, że nie ma innego sposobu niż “rozpoznanie walką” jakkolwiek to okrutnie nie brzmi.
Ja miałam właśnie odbarczenie l5/s1 mikro, niestety mi się pogorszyło, ale to mnie tylko upewniło w tym, ze ból pochodzi z tego poziomu i z tego operowanego miejsca. Z tym, ze to nie przepuklina była jego źródłem, a w każdym razie nie tylko.
Nie wiem co Ci radzić, mikro jest stosunkowo mało ryzykowna i mało bolesna, ale wydaje mi się, że jeśli masz niestabilność to niewiele pomoże.
Ja nie miałam już wyjścia, wyczerpałam wszystkie możliwości, blokady, rehabilitacje, zmiana nawyków, odciążenie, ćwiczenia, pływanie, wszystko bez skutku.12 kwietnia 2021 o 08:51 #68587Co ostatecznie zrobiłaś? Skoro ból nie minął po mikrodisektomi na l5s1 to przyczyną była gdzie indziej?
12 kwietnia 2021 o 09:01 #68588Jeszcze nic nie zrobiłam, ale myślę o TLiF na l5/s1. Nie widzę innego wyjścia dla siebie jak skrecenie tego na sztywno
12 kwietnia 2021 o 09:11 #68589Hanka.. A boli cie noga? Mi proponowali Alif ale ostatnio jak powiedział prof który mnie operowal, szyję, to złapał się za głowę… Powiedział że ta operacja bardziej była potrzebna doktorowi a nie mi… Przerazajace
12 kwietnia 2021 o 09:23 #68590Tak, boli mnie noga, mam parastezje, od operacji tez w drugiej nodze, mimo, ze pooperacyjny rezonans mam lepszy niż ten przed. Taka zagadka.
Masz uszkodzone dwa poziomy, więc chyba powinnaś sie nastawiać na skręcenie dwóch, jak nie teraz to w przyszłości. Alif na dwóch poziomch tez podobno da się zrobić.
Wiesz, niektórym łatwo wydawać opinie na temat innych rozwiązań a sami nie potrafią niczego zaproponować niż odsyłanie w nieskończoność na rehabilitacje, które nie pomagają.
Ja jestem zdania, że coś trzeba robić, skoro ból jest i nic nie pomaga, czekanie w nieskończoność nic tu nie pomoże.12 kwietnia 2021 o 14:39 #68592Witam, ja dodam od siebie, że jestem po 3 discektomiach na poziomie l4-l5. Żadna z tych operacji nie przyniosła mi poprawy. Dopiero po zrobieniu Tlif rwa kulszowa całkowicie ustąpiła. Moje zdanie jest takie jeśli masz lekarza który proponuje zrobic ci stabilizację to ja na podstawie swoich doświadczeń bym wybrał ten rodzaj leczenia. Natomiast zaznacze w chwili obecnej jestem dopiero trzeci tydzień po Tlifie. Zobaczymy co będzie dalej na chwile obecną odczuwam tylko bol w okolicy operowanej, oraz lekkie parestezje w prawej kończynie dolnej, gdzie wczesniej były problemy.
12 kwietnia 2021 o 15:18 #68593A jak wyglądał Twój rezonans po tych nieudanych mikro? Lepiej, czy tak samo?
12 kwietnia 2021 o 15:58 #68594Kiniu22… Tak jeden lekarz skłaniałby się zrobić tlif na l5s1.. Ale bez większego przekonania że to ulży i kazał dalej rehabilitować… Inny chciałby ciachać na ostro dwa poziomy..Jak to 3 discektomie na l4l5? Ja mam na C5 C6 discektomie z implantem.
12 kwietnia 2021 o 18:33 #68595Hej Marta. No niestety odmienne (a czasami wrecz zupelnie przeciwne) opinie roznych specjalistow to nie rzadkosc…
U mnie fizjoterapeutka mowila, zeby absolutnie nie operowac, a juz na pewno nie stabilizacja, bo przez to posypia mi sie pozniej tez wyzsze segmenty, z kolei lekarz mowil zeby koniecznie zrobic stabilizacje, gdyz ona wrecz bedzie mi chronic wyzsze segmenty, dzieki temu, ze zostanie przywrocona fizjologiczna lordoza kregoslupa, przez co nacisk na dyski bedzie mniejszy. Drugi lekarz z kolei twierdzil, ze koniecznie operacja, ale tylko dekompresja nerwow…
Niestety nikt nigdy nie da nam w tej kwestii 100% pewnosci, ani nie podejmie decyzji za nas…A jest ona na pewno dla wiekszosci strasznie trudna, bo z jednej strony bol, a z drugiej strach przed operacja.
Kazdy przypadek jest inny, indywidualny i do kazdego przemawiaja jakies konkretne argumenty. Ja sie ostatecznie zdecydowalam na stabilizacje, jestem 4 tygodnie po i narazie ciesze sie z tej decyzji, ale oczywiscie zobaczymy co bedzie dalej.
To forum tez pomoglo mi troche podjac MOJA decyzje, gdyz czytalam tu nie raz, ze rzeczywiscie samo odbarczenie nerwow moze nie wystarczyc. Ale moze gdybym sie zalogowala na forum fizjoterapeutow, to byloby inaczej…;) :woohoo:
Duzo sily zycze! -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.