Brak diagnozy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Brak diagnozy
- Ten temat ma 70 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
gustaw.
-
AutorWpisy
-
12 kwietnia 2021 o 19:25 #68596
Owca, decyzję o operacji kr. Szyjnego podjęłam bardzo szybko… Ale diagnoza była jasna i klarowna.. Jestem 2 tyg po operacji i czuje się bardzo dobrze… Leki przeciwbólowe brałam 5 dni i odstawilam. Nie zdecyduje się na pewno na alif… Brzuch to nie pusta przestrzeń…to jest bardzo poważna operacja.. Wiem.. Jest dużo zwolenników tej metody… Gdybym po tlif czuła się tak jak teraz i odszedłby mi ból nogi to idę bez dwóch zdań… Ale dwóch poziomów na raz bym nie zrobiła…
12 kwietnia 2021 o 19:31 #68597A jak wy radzicie sobie na codzień? Jak walczycie z bólem? Nie wiem . Plastry, maści.. Ćwiczycie?
13 kwietnia 2021 o 13:20 #68601Marta u mnie po żadnej z discetomii nie było znaczącej poprawy, działo się tak ponieważ mimo, że korzeń nerwowy był odbarczony to z każdą kolejną operacja zmiejszała się przestrzeń miedzykregowa i dochodziło do jego kompresji w kanałach bocznych i otworach międzykręgowych. Po stabilizacji bóle ustapily. Dlatego napisałem, że w moim przypadku jak również osób które poznałem leżąc w szpitalu sprawdziła się tylko stabilizacja.
13 kwietnia 2021 o 14:02 #68602Gdzie miałeś robiony Tlif? Ile dni byłeś w szpitalu i czy udało Ci się na NFZ w tych czasach.?
Ja niestety szyję robiłam prywatnie. Ale przeszłam to bardzo dobrze.13 kwietnia 2021 o 15:21 #68603Jestem z okolic Wrocławia i tam też przyjmuje mój lekarz. Natomiast od niedawna pracuje w Wałbrzychu i tam też miałem robiony zabieg. W szpitalu leżałem 8 dni zaraz po operacji odczuwałem ból w prawej nodze w związku z tym, że korzeń nerwowy był troche podrażniony. Po dwóch dniach to ustapiło. W trakcie pobytu w szpitalu miałem wykonane badanie TK kręgosłupa w celu sprawdzenia czy wszystko jest dobrze ułożone. Oczywiście było ok. Dzisiaj mija 3 tygodnie po operacji i czuje się dobrze. Wszystkie operacje robiłem na NFZ.
Edit: zerknąłem teraz na zdjecia twojego RM które dodałaś w temacie. Napewno w twoim przypadku bym nie robił stabilizacji na l5/s1. Ten poziom jest juz praktycznie usztywniony i moim zdaniem nie powoduje żadnych objawów bólowych. Natomiast zastanowiłbym się nad stabilizacją l4-l5. Ewentualnie zrobił odnerwienie stawów miedzykregowych na poziomach l3/s1.13 kwietnia 2021 o 16:56 #68605No właśnie, l5s1 już prawie sztywny… Dlatego prof nie chce tego tknąć gdy inni cieliby wszystko… Ot taka odmiana… Prof sugerował tylko odbarczenie na l4l5.. A o l3s1??? Nie rozumiem..
13 kwietnia 2021 o 18:20 #68607Sugeruje, że można spróbować zrobić odnerwienie (kriolezja, termolezja) stawów miedzykregowych a konkretnie gałazek przyśrodkowych zakonczeń nerwowych które unerwiają te stawy. Zrobic to na poziomach niżej i wyżej miejsca które może być generatorem bólu czyli w twoim przypadku od poziomu l3 do s1. Odnośnie sugesti odbarczenia na l4/5 to mi tez tak sugerowano a i tak skończyło się na stabilizacji.
13 kwietnia 2021 o 18:39 #68608Kiniu22 Nie przejdę termolezji ani kriolezji… Probowalam…umieralam z bólu w trakcie zabiegy termolezji…. Tylko 2 punkty zrobił doktor więcej nie wytrzymałam…
Napisałam priv13 kwietnia 2021 o 19:12 #68609Szkoda, że nie możesz wytrzymać tej termolezji bo to by mogło sporo wyjaśnić jeśli chodzi o generator bólu. Odpisałem na priv:)
7 maja 2021 o 23:28 #68893U mnie rekonwalescencja szyji super.. 6 tyg po operacji i zero rwy ramiennej i barkowej… A noga dalej daje czadu… Oprócz łydki zaczęło mnie boleć udo…tego to ja już nie rozumiem.. Ale dzisiaj aż kulalam taki ból…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 czerwca 2021 o 15:34 #69258Nie pamietam dokladnie, ale kiedys ogladalem film na youtube odnosnie operowania samych trzonow (wypalania nerwu “basivertebral nerve ablation”, ktore znajduja sie wewnatrz trzonow). Poruszam kwestie, poniewaz widzialem w tym watku w opisie zmiany Modic, a z tego co pamietam, na filmiku bylo to glownym wyznacznikiem do kwalifikacji (nie pamietam tylko czy byly to zmiany Modic I II czy III) – EDIT: wlasnie zauwazylem ze z thumbnail’a wynika type I lub type II Modic changes
filmik: https://youtu.be/nU5CUxRIJh0
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.