Brak jasnej diagnozy, wypuklina, reumatologia, skb
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Brak jasnej diagnozy, wypuklina, reumatologia, skb
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 5 months temu przez
sysout.
-
AutorWpisy
-
5 kwietnia 2019 o 15:34 #48716
Cześć! Mam na imię Marek i mam 32 lata.
Jestem już trochę padnięty i zmęczony walką z kręgosłupem od roku, może ktoś coś doradzi albo dorzuci 3 grosze ze swojego doświadczenia. Byłbym bardzo wdzięczny.W skrócie, od roku bolą mnie plecy. Byłem u wielu ortopedów w Łodzi i Warszawie. Miedzy innymi u prof Gasika a w tej chwili dr Antolaka. Mam problemy z kłuciem po prawej stronie kości krzyżowej. Mam dwie wypukliny na poziomie l4-l5 i l5-s1, zapalanie stawów krzyżowo biodrowych(scyntografia). W przeciągu roku brałem bardzo duzo leków przeciwbólowych, miedzy innymi sterydy doustnie i do stawowo. Antybiotyków czy leków reumatologicznych. Nic nie pomaga. Rehabilitacja u wielu różnych specjalistów nie przynosi zbytnio efektów, zazwyczaj boli bardziej.
W tej chwili leże w szpitalu na spartańskiej i badają mnie pod wzgledem ZZSK czy boreliozy i innych takich pierdół. Aczkolwiek zanosi sie ze mnie wypiszą i postawia diagnozę ze to nie jest problem reumatologiczny. WIec zostaje mi operacja.
Prof. Gasik polecił mi nukleoplastyke (wyciecie czesci dyskow), a Dr Antolak(gamma i enelsport) powiedział że lepsza metoda to discogel. Jednak im więcej czytam na forum czy ogólnie w internecie, to widzę tylko ze zaczyna sie od takich zabiegów a nigdy nie skutkują i kończy się na betonie czy stabilizacji :/Czy ktoś był w podobnej sytuacji może? Czy te zabiegi w momencie gdy nawet nie do końca jest pewne co boli maja sens? A może jest jakaś pewna placówka w której mogli by mnie zdiagnozować poprawnie i dobrać operacje?
5 kwietnia 2019 o 16:57 #64148Cześć. A jak duże są te wypukliny? Kolidują z korzeniami nerwowymi? Masz znacząco obniżone przestrzenie międzykręgowe? Jakieś inne objawy oprócz tego kłucia?
6 kwietnia 2019 o 07:26 #64149Cześć! dziękuje za odpowiedź.
W ostatnim rezonansie(sprzed 4 miesięcy)
Na wys. L4-5 centralna szerokopodstawna wypuklina krążka międzykręgowego powodująca impresję na
worek oponowy oraz zwężenie obu otworów międzykręgowych – bez ewidentnej impresji korzeni
nerwów rdzeniowych.
Na wys. L5-S1 okrężne uwypuklenie krążka międzykręgowego powodujące modelowanie więzadła
podłużnego tylnego oraz zwężenie obu otworów międzykręgowych – nie można wykluczyć impresji na
korzenie po lewej stronie.Niby nie ma nacisku na korzenie, a tym bardziej po prawej stronie. A tam mnie boli, punktowo(wzdłuż stawu, może na l5-s1) bez oznak neurologicznych. Ta na s1 jest wieksza ale tez niby bez szalu i 50% ludzi w moim wieku ma cos takiego(ponoc).
6 kwietnia 2019 o 10:05 #64151Jest jeszcze takie zjawisko towarzyszące dyskopatii, jak rotacja miednicy. Powstaje przez jednostronne napięcie mięśniowe. To potrafi nieźle dawać w kość bólowo. Może być miednica pochylona w przód. Może być przykurcz np. ciągnący jeden talerz miednicy w górę, zazwyczaj po stronie istniejącej wypukliny/protruzji. Warto popatrzeć na swoją sylwetkę pod tym kątem. Rozciągnięcie ewentualnych przykurczy zdecydowanie zmniejsza bóle krzyża. Polecam kanał Marka Purczyńskiego na YT, gdzie jest wiele ćwiczeń na szeroko rozumiany kręgosłup. Można się dzięki ćwiczeniom wyprostować i przywrócić równowagę w napięciu mięśniowym. Oczywiście przy ostrym stanie bólowym nie ćwiczymy!
7 kwietnia 2019 o 13:56 #64152Dzięki za odpowiedź.
Tak mam zrotowaną miednice, i jestem ogólnie krzywy. Znosi mnie na jedną stronę, lekarze mówią że uciekam od bólu.
Sama zrotowana miednica, z przodopochyleniem może dawać takie ostre kujące bóle? Każdy z rehabilitantów tylko w wspominał o tym że mam problem ze stabilizacją mięśni i miednicą, ale nikt bezpośrednio nie mówił że to może być przyczyną tego bólu bo prawej stronie. Coś może w tym być bo też zauważyłem że jak dostane kinesiotaping na całe plecy i krzyż to ból trochę schodzi, gość robiący mi to mówi że zmienia moją biomechanikę.
Pogadam ze swoją rehabilitantką jak wyjdę ze szpitala o tym. Od ostatnich 3 tygodni robiłem dużo ćwiczeń na wzmocnienie korpusu i pleców, jest troche stabilniej aczkolwiek ten kłujący ból cały mnie nawiedza. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.