Brak poprawy po implantacji stabilizatora BacJac
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Brak poprawy po implantacji stabilizatora BacJac
- Ten temat ma 52 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 8 months temu przez
kamil125.
-
AutorWpisy
-
18 grudnia 2014 o 23:28 #48066
Witam mam 25 lat, jestem 2 tyg. po implantacji stabilizatora BacJac na poziomie L5S1. Do tej pory nie odczuwam poprawy czyli rwący ból nogi i biodra. Neurochirurg uważa ze jak to nie pomoże to dysk do usunięcia ( operacje miałem w Jastrzębiu w szpitalu) Czy wypuklina powinna sie cofnąć zaraz po zabiegu? Wypuklina miała ok. 8mm centralnie. Rehabilitacją próbowałem przez 1,5 roku, dwa miesiące wczesniej PLDD i też nic nie dało. Może zacząc już jakąś lekka rehabilitacje np. prądy, pole? Czytałem też ze można powtórzyć PLDD? Bardzo proszę o pomoc.
P.s prosze o przeniesienie do innego działu bo zaszła pomyłka co do odcinka.
19 grudnia 2014 o 09:04 #56107quote kamil125″ post=7834:Czy wypuklina powinna sie cofnąć zaraz po zabiegu?Moim zdaniem po samym wstawieniu dystraktora: nie. Co więcej – moim zdaniem się ogólnie przez dystraktory bardzo słabo cofa. Dystraktory są fajne jeśli w pozycji leżącej nie ma bólu, a są dolegliwości w pozycji pionowej. To jest moje prywatne, nie-lekarskie zdanie, każdy może mieć swoje odmienne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kamil12519 grudnia 2014 o 11:16 #56108Dzieki. Po wstawieniu dystraktora to najbardziej boli jak siędze i lęże. Najmniej jak jestem w ruchu, marszu. Co byście proponowali? Rechabilitacja, nukleoplastyka czy discfx?
19 grudnia 2014 o 12:21 #56109Zapytać lekarza prowadzącego, czy jak nie pomogło to czy jest wskazane jeszcze odczekać kilka miesięcy i sprawdzić czy się poprawi (nie wiem, może niektórym się po wstawieniu dystraktora cofa trochę przepuklina z czasem – to powinien wiedzieć lekarz na podstawie swojej wiedzy klinicznej) – to w kwestii pytania czy się rehabilitować teraz.
Zapytać tego lekarza, co miał na myśli “dysk do usunięcia”. Jeśli sama discektomia bez usuwania dystraktora, to bym się zastanowił czy to nie dobra opcja.
Nukleoplastyka – czy to ten sam lekarz proponował który wstawił Bacjac? Trochę mi to nie pasuje, bo efekty nukleoplastyki są dyskusyjne, zazwyczaj robią ją lekarze którzy niewiele robią w temacie kręgosłupów poza wstawianiem DIAM’a i nukleoplastyką, odpłatnie. Bacjac to sensowny dystraktor, trochę mi nie pasuje do PLDD/nukleoplastyki. W Jastrzębiu robią takie zabiegi jak PLDD/nukleoplastyka?
DiscFX – nie wiem, nie mam wiedzy jak się to sprawdza.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 grudnia 2014 o 13:26 #56110Nie w jastrzębiu nie ma nukleoplastyki. Usuniecie dysku czyli wyciągniecie całego jądra miażdzystego. Raczej nie mają tam małoinwazyjnych zabiegów usuwających czesc dysku endoskopowo. Pldd zaproponował mi neurolog kwalifikujący do zabiegów małoinwazyjnych ze przynosi to duze efekty po implantacji dystraktora albo mikrodyscektomie endoskopowo. Chorobowe leci a cały czas boli
19 grudnia 2014 o 13:38 #56111quote kamil125″ post=7840:Nie w jastrzębiu nie ma nukleoplastyki.Ufff. To dobrze. Już się przestraszyłem że się zaczęli bawić w coś w co chyba żaden poważny szpital w Polsce się nie bawi. (jakkolwiek mogę się mylić, nie mam danych ze wszystkich szpitali)
quote kamil125″ post=7840:Raczej nie mają tam małoinwazyjnych zabiegów usuwających czesc dysku endoskopowo.Ja bym dopytał, wątpię, żeby nie mieli, bo to teraz raczej standard, a oni robią operacje od dawna.
Całego dysku nie usuwa się prawie nigdy bo z tego co mówią lekarze, to BARDZO żmudna praca. Tak że na pewno przy discektomii (robionej jakąkolwiek metodą) z powodu wypukliny/przepukliny nie usuwa się _całego_ dysku, tylko jego fragment. Nawet przy wstawianiu cage’a do TLIFa nie usuwa się całego dysku, tylko tyle ile trzeba żeby zrobić miejsce na cage. Jedyne co mi przychodzi do głowy przy czym usuwa się naprawdę sporo dysku, to ADR, czyli wstawienie dysku ruchomego w miejsce prawdziwego, ale to są operacje z dostępu przedniego.Przy okazji – operacja “mało inwazyjna” to szerokie pojęcie – dotyczy też bardziej skomplikowanych operacji. Ogólnie chodzi o to, że mniej się rozcina niż kiedyś, czyli np. zamiast cięcia 10cm jak kiedyś teraz robi się przykładowo na 2 czy 3cm w jakiejś operacji. Szpitale zajmujące się operowaniem kręgosłupów w większości teraz robią operacje mało inwazyjne, a nukleoplastyka czy PLDD to są bardziej zabiegi niż operacje, i bardziej można je porównać technicznie np. do blokady korzenia nerwowego niż do operacji – tak że to nie są jakieś nowe mało inwazyjne metody, tylko wykonywane ponad 20 lat zabiegi, których specyfika nie wymaga żadnego większego nacięcia. Moim zdaniem każdy dobry lekarz wykonujący operacje kręgosłupów mógłby robić PLDD, IDET, nukleoplastykę czy inne tego typu małe zabiegi, bo są one łatwiejsze niż prawdziwa operacja.
quote kamil125″ post=7840:Pldd zaproponował mi neurolog kwalifikujący do zabiegów małoinwazyjnychNeurolog ? czy neurochirurg? Czy miałby to wykonać odpłatnie, czy NFZ postanowić tego typu zabiegi refundować ? Nie chcę pytać kto to dokładnie zaproponował, bo znów będzie burza na forum.
19 grudnia 2014 o 17:48 #56112Ten neurolog kwalifikuje do operacji a neurochirurg wykonuje zabieg ot taka polityka. Zabieg kosztuje 3500 i raczej nie jest na NFZ. Ponoć w bielsku jest duzy wybor małoinwazyjnych ale czy w tym tez jest PLDD. Jest tam też metoda YESS za 5000 ale czy wogole ma to sens?
19 grudnia 2014 o 19:06 #56113Nie odpowiem na to pytanie. Byłem na konsultacjach po urazie u lekarza robiącego takie zabiegi, według mnie to co chciał zrobić w moim przypadku kompletnie by mi nie pomogło, a wręcz zaszkodziłoby. Chciał za to razem 26.000 zł albo 35.000zł, już nie pamiętam (kilka poziomów), i straszył, że jak się nie zdecyduję na zabieg konkretnie u niego i to szybko, tylko pójdę gdzie indziej robić inną metodą to pożałuję, bo że innymi metodami niż te jego się nie da tego zrobić. Nie wiem co te czary miały dać np. na dużą niestabilność kręgów – chyba tylko jeszcze bardziej je zdestabilizować. Dodatkowo, byłem w bardzo złym stanie, niedługo po urazie, ciężko mi się chodziło, ten lekarz operował również innymi metodami na NFZ normalnie w szpitalu, ale nie zaproponował mi żebym się zgłosił do szpitala, tylko do prywatnej “kliniki”. Jak jeszcze dodam do tego, że karta z wizyty zniknęła, wizyta kosztowała 170zł, trwała niecałe 5 minut (tak jak i innych którzy czekali przede mną), lekarz spóźnił się chyba godzinę, i wszystkim którzy weszli do gabinetu przedstawił tylko cennik za te IDETy i inne cuda, patrząc tylko na rezonans i nie badając pacjenta ani nie pytając nawet jak się czuje, to chyba wyjaśnia dlaczego trzymam się od tego z daleka. Dla mnie takie coś, to nie rzetelna konsultacja lekarska tylko próba sprzedaży zabiegów z bardzo wąskiej grupy prostych zabiegów które ten konkretny lekarz oferuje, czyli dostosowywanie pacjenta do swoich kilku zabiegów, a nie patrzenie jakie zabiegi albo operacje są najlepsze dla pacjenta. Jak jeszcze przeczytałem na stronie tego lekarza, że się modli za tych którym mu się nie udało pomóc, to mnie nudności złapały.
Przy okazji – chyba sam napisałeś również, że miałeś już taki jeden zabieg i nie pomogło.
19 grudnia 2014 o 21:03 #56114Widze że sporo przeszedłeś. Umówiłem sie na wizyte do cmr bielsko pod koniec stycznia do dr szydlika jak nie pomoże rehabilitacja i neurochirurg prowadzący nic nie powie sensownego to sie wybiore zobaczyć co powiedzą.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 grudnia 2014 o 23:16 #56115W CMR nie byłem, tak że o lekarzach stamtąd nic powiedzieć nie mogę (poza jednym który już tam chyba nie pracuje).
PS. Jak lekarz jest dobry i obiektywny, to Ci odpowie na pytania o różnych metodach, i obiektywnie powie czy lepiej to zabiegowo robić czy iść na zwykłą operację, czy co innego (sensowni lekarze którzy nie robią tych zabiegów typu IDET itp. zazwyczaj to i tak wiedzą o nich sporo, i wiedzą czy w danym przypadku warto próbować czy nie), a jeśli jest taki jak ten do którego ja trafiłem kiedyś, to nie powie nic poza tym ile mu trzeba zapłacić. Zastanawiające jest jeszcze jedno: jak ja kilka lat temu byłem u tego lekarza o którym wspominałem (nie z CMR), to twierdzili, że to nowatorskie zabiegi są, i dlatego nie są jeszcze refundowane przez NFZ. Ciekawe, jaką bajką teraz sprzedają. Te zabiegi są robione od ponad 20 lat, a gdyby były skuteczniejsze niż discektomia w przypadku wypuklin/przepuklin, to NFZ chyba wolałby zapłacić 3.5 czy 5 tysięcy złotych a nie ponad 10 tysięcy za discektomię, i robili by to w każdym szpitalu? Przynajmniej tak mi się wydaje.
22 stycznia 2015 o 17:35 #56283Byłem wizyciez nowym rezonansem w CMR Bielsko u dr Szydlika . Bardzo sensowny lekarz. Odradził mi pakowanie sie jeszcze raz w PLDD albo IDET. W gre wchodzi tylko mikrodyscektomia jezeli bóle nie przejdą. Mija własnie dwa miesiące po operacji stabilizacji i wielkiej poprawy nie ma ale mam jeszcze poczekać nawet kwartał. Zalecił mi basen na grzbiecie a także cwiczenia zmniejszające przodopochylenie miednicy bo mam zbyt duzą lordoze. A poprzedni rehabilitant twierdził inaczej. Ma ktoś może jakieś materiały? Bo w internecie znalazłem coś ale że tak powiem średnio.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 stycznia 2015 o 18:44 #56284materiały na jaki temat bo nie jasno jest napisane?
22 stycznia 2015 o 19:05 #56285Rodzaje ćwiczeń na zmniejszenie przodopochylenia miednicy.
22 stycznia 2015 o 20:27 #56286quote kamil125″ post=8025:Byłem wizycie z nowym rezonansem w CMR Bielsko u dr Szydlika . Bardzo sensowny lekarz. Odradził mi pakowanie sie jeszcze raz w PLDD albo IDET. W gre wchodzi tylko mikrodyscektomia jezeli bóle nie przejdą.No proszę. Pozytywna opinia: czyli że jednak da się dobierać metodę do pacjenta a nie pacjenta do metody, nawet jak się ma do wyboru takie wynalazki jak PLDD czy IDET, w przeciwieństwie do tego co robi pewien znany-z-usuwania-wszystkich-negatywnych-komentarzy-lekarz . Dobrze wiedzieć, że są lekarze, którzy mając do dyspozycji takie mało-inwazyjne zabiegi na dysku potrafią zachować zdrowy rozsądek i doradzić to co uważają dla danego pacjenta za najwłaściwsze.
5 lutego 2015 o 21:34 #56393Orientuje sie ktoś może czy jeżeli jest blizna po implantacji stabilizatora to czy można zastosować metody endoskopowe np.disc-fx? Bo obiło mi sie o uszy że nie ma takiej możliwości przez blizne ale jakoś nie wiem czemu
6 lutego 2015 o 02:17 #56394Bliznę po implantacji stabilizatora – tzn. dystraktora międzykoczystego? O jaką konkretnie (gdzie umiejscowioną) bliznę miało by chodzić?
Chodzi Ci ogólnie o to czy da się z założonym dystraktorem zrobić na tym samym poziomie DiscFX, czy o coś innego? Nie bardzo rozumiem o co pytasz.
Najistotniejsze w operacjach kręgosłupa są zbliznowacenia powstające czasem przy uwalnianiu korzeni nerwowych, mogą powodować ból, jeśli nie poddają się leczeniu zachowawczemu to mogą być reoperowane, np. endoskopowo (w wyszukiwarce internetowej można wpisać “spine adhesiolysis endoscope” – dość sporo opisów jest). Ale chyba nie o taką bliznę pytasz, bo skąd by się wzięła jeśli miałeś tylko zakładany dystraktor.
6 lutego 2015 o 11:47 #56395Dokładnie czy jesli mam założony dystraktor międzykolczysty to czy da sie zrobić cokolwiek endoskopowo? Coś nie coś własnie słyszałem że przez dystraktor robi sie blizna i endoskopowo nie da sie wejsć. Idet albo pldd można ale akurat w moim przypadku to nic nie ratuje. Troche dziwne bo DiscFx wchodzi sie tez przez tylno boczny dostep a blizna po stabilizacji jest na wyrostkach.
8 lutego 2015 o 16:19 #56397Wydaje mi się, że jeśli już, to problemem teoretycznie mógłby być sam dystraktor a nie blizna, jeśli dostęp byłby przy kręgosłupie a nie boczny (nie wiem czy takie są wykonywane – na SpineHealth są takie pokazane w przykładowym dostępie endoskopowym, ale na ile wiarygodne są te informacje wizualne – nie wiem). Również np. tutaj: http://www.spinenevada.com/treatment/what-is-minimally-invasive-spine-surgery.html jest pokazany dostęp prawie pionowy. Ale autorem animacji w obydwu przypadkach jest ta sama ViewMedica. Tutaj wygląda to podobnie:
https://www.youtube.com/watch?v=S1XgIh9OpbA
Za tą wiadomość podziękował(a): kamil1258 lutego 2015 o 21:50 #56398Boczna czy tylno -boczna dysektomia najczęściej jest określana skrótem SED (selective endoscopic discectomy) lub jeszcze spotkałem nazwę YESS
Tutaj link do szpitala który to robi:
http://www.dyskopatia.eu/content/view/45/33I tutaj na 95% też bocznie to robią do tego pacjent jest tak fajnie ułożony wygiety bocznie pewnie dla lepszego dostępu:
http://www.klinika.net.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102%3Akrgosup&catid=45%3Aprofil-leczniczy&Itemid=89&limitstart=8Tu są animacje tylnej i bocznej metody:
http://www.resurgensspine.com/jeffords/endoscopic-spine-surgery.php
A tutaj na żywo dostęp boczny:
@kamil125 Mogę się mylić ale też nie wydaje mi się żeby blizna była problem jeśli chodzi o dostęp tylny co najwyżej sam dystraktor jak wspomniał użytkownik421 ale nawet wtedy ja bym widział to tak wyjęcie dystraktora zrobienie co tam trzeba endoskopowo i założenie z powrotem dystraktora jeśli jest potrzebny i jest to możliwe bo w dostępie tylnym troszkę kości z kręgu(laminy) trzeba odgryźć żeby tam wejść ale to raczej nie powinno kolidować z tym żeby z powrotem założyć dystraktor jeśli jeszcze byłby potrzebny.Za tą wiadomość podziękował(a): kamil1259 lutego 2015 o 15:44 #56403Dla mnie też to nie jest do końca to wszystko jasne. Musze wybrać sie do jakiegoś neurochirurga co robi disc fx i dokładnie wypytać. Bo próbowałbym jeszcze tą metodą gdy pierscień nie jest jeszcze przerwany niż od razu mikrodyscektomie.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.