Brak poprawy po implantacji stabilizatora BacJac
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Brak poprawy po implantacji stabilizatora BacJac
- Ten temat ma 52 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 10 months temu przez
kamil125.
-
AutorWpisy
-
9 lutego 2015 o 21:27 #56408
1. Nie ma żadnych dowodów w literaturze na wyższość jakiegokolwiek super-minimalnie inwazyjnego systemu typu disc fx czy YESS czy SED nad konwencjonalną discektomią
2. Nie ma dowodu na to, że IDET działa
3. Chemonukleoliza jest niebezpieczna
4. Implant międzykolczysty nigdy nie miał na celu leczenie bólu kręgosłupa- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, wrongbit, perszing37, kamil12510 lutego 2015 o 18:34 #56410Byłem dzisiaj na kontroli w jastrzębiu u neurochirurga prowadzącego. Uważa że mikrodyscektomia nic nie da a ból prawdopodobnie pochodzi ze stawów, mięśni przykręgosłupowych. Przepisał kolejne L4 i rehabilitacje. Czyli co innego niż ten z bielska który tylko uważa mikrodyscektomie za usunięcie bólu. I bądź tu mądry..
13 lutego 2015 o 02:17 #56412quote kamil125″ post=7834:Witam mam 25 lat, jestem 2 tyg. po implantacji stabilizatora BacJac na poziomie L5S1. Do tej pory nie odczuwam poprawy czyli rwący ból nogi i biodra.quote kamil125″ post=7834:Byłem dzisiaj na kontroli w jastrzębiu u neurochirurga prowadzącego. Uważa że mikrodyscektomia nic nie da a ból prawdopodobnie pochodzi ze stawów, mięśni przykręgosłupowych.Czegoś tu nie rozumiem (albo nie doczytałem); objawy Ci się zmieniły od pierwszego wpisu, czy neurochirurg twierdzi, że rwący ból nogi i biodra pochodzą od stawów (jakich? przykręgosłupowych? krzyżowo-biodrowych?) i mięśni przykręgosłupowych ? :huh: Dodatkowo: czy ten lekarz w Bielsku nie pokazywał Ci na MRI, którą część dysku dokładnie miałby zamiar usuwać endoskopowo ?
Jak wyszły na MRI otwory po bokach, na korzenie nerwowe?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2015 o 12:38 #56415Tu jedyni nie dopisałem na forum, że do nogi tak juz nie ciągnie tylko czasami ale noga jest słabsza. Ale ból biodra i przy stawie krzyzowo biodrowym dalej jest tak sam nic sie nie zmienił.
Uporządkuje:Bielsko: uważa że cześć dysku drażni korzenie w przedniej części kanału ( też widze na obrazach rm że lekko dotyka) . Mikrodyscektomia i jeszcze nie teraz.
Jastrzębie : nie widzi by dotykało to korzeni nerwowych tylko worek i jak usunie dysk to nic to nie da bo mysli ze stawy, zbyt napięte mięśnie przykregosłupowe.
13 lutego 2015 o 17:08 #56418Moim prywatnym zdaniem, mięśnie przykręgosłupowe zazwyczaj nie są samoistnie napięte bez powodu, tylko w reakcji obronnej organizmu przed jakimś bólem. Można je rozluźnić np. Tolperisem, Mydocalmem czy innymi lekami. U mnie te leki w najgorszym okresie nie działały (nie rozluźniały mięśni), więc dostałem “mało zabawkowy” lek od neurologa (z tego co pamiętam to Baclofen – ogólnie to nie polecam dla osób o słabszej psychice), który mięśnie rozluźnił – tylko że po rozluźnieniu mięśni po prostu idealnie wyraźnie czułem w których miejscach mnie bolał kręgosłup, od lędźwiowego po szyję (bez MRI mogłem palcem pokazać gdzie mam uszkodzenia i uciski 😉 ). Staw krzyżowo-biodrowy testuje się blokadą diagnostyczną. Tak że jeśli lekarz podejrzewa staw KB i wygórowane napięcie mięśni, to nie wiem czemu nie zrobi blokady diagnostycznej stawu i nie da np. Mydocalmu na próbę – to by chyba wyjaśniło czy diagnoza jest trafna czy nie.
A co do operacji – jeśli terminy są odległe, to zapisać się możesz, zawsze można zrezygnować jak przejdzie, a w międzyczasie iść na rehabilitację (o ile się na taką dostanie, ale np. jeśli jesteś na L4 i pójdziesz do ZUS to o ile nic się nie zmieniło to mogą Cię ekspresowo wysłać na rehabilitację w ramach tzw. “prewencji rentowej”). Warto przy okazji sprawdzić na ich stronie, z kim mają aktualnie podpisane umowy na rehabilitację, i poprosić o skierowanie do ośrodka który się specjalizuje w narządach ruchu, żeby Cię nie wysłali gdzieś do puszczy na aromaterapię.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): kamil12515 lutego 2015 o 23:09 #56432Blokade próbowałem mu zasugerować na ten staw to dał mi do zrozumienia w miare grzecznie że to on sie na tym duzo bardziej zna. O lekach mi sie nie spomniało. Jeszcze przed końcem chorobowego chce sie wybrać do kliniki sport w Żorach (M. Śmigiel) może tam mnie zapiszą w kolejce na operacje albo potwierdzą słowa z jastrzębia żeby nie usuwać dysku i się męczyć dalej.
16 lutego 2015 o 00:06 #56433Skoro chodzisz prywatnie do lekarzy, a np.w Żorach przyjmuje sporo lekarzy z Piekar, to czy nie lepiej od razu wybrać się np. prywatnie do dr. Paściaka? Albo w Katowicach do dr. Stachury?
quote :Blokade próbowałem mu zasugerować na ten staw to dał mi do zrozumienia w miare grzecznie że to on sie na tym duzo bardziej zna.Nie rozumiem – stwierdził że to ból stawu KB, a ta wiedza ma polegać na tym żeby nie podać blokady diagnostycznej? Wiem, że wielu lekarzy nie lubi jak im pacjent coś podpowiada/sugeruje, ale skoro sam stwierdził ból stawu KB, a jedynym potwierdzającym to w sporej części badaniem jest blokada (nie koniecznie sterydowa, tylko diagnostyczna), to nie rozumiem dlaczego jej nie zrobił i nie rozwikłał tematu. I nie piszę tu o konkretnym lekarzu, tylko o logice postępowania i dążeniu do dokładnego określenia lub rozwiązania problemu. 8 minut roboty, kilka złotych koszt leku. Nie pojmuję.
18 lutego 2015 o 11:58 #56448Wiec byłem dzisiaj w żorach u dr Śmigla. Koszt wizyty spory ale zapisał mnie w kolejce na zabieg. Znów zabieg inny niz to co proponują inni lekarze.
Żory: Proponuje endoskopowe usunięcie wypukliny a w razie braku poprawy zabieg rewizyjny z usztywnieniem segmentu (pewnie z niebezpieczny dla innych segmentów) . Nie jest to Disc-fx ale inna bo ta nie zadziała. Powiedział że stabilizator przy endoskopowym usunięciu nie bedzie przeszkadzał i zostanie. Wykluczył bóle stawowe poprzez obserwacje. Koszt 10000 zł a na kase chorych ok 0,5 roku moze wiecej troche.
Bielsko : tylko i wyłącznie mikrodyscektomia.
Jastrzębie: Nie usuwać dysku bo tu nie jest przyczyna. Tylko w stawach, mięśniach
W piątek wybieram sie do ortopedy z NFZ i po prosze o blokade oraz coś na te mięsnie aby je rozluźnić o której mówił użytkownik421 i z tym do jastrzębia .
Wychodzi na to że dysk będzie trzeba usunąć. Tylko czy mikrodyscektomia czy endoskopowo? Przy endoskopowej jest chyba krótszy czas rekonwalescencji i chyba bezpieczniejsza. A mikrodyscektomia to pewność ze wszystko usuną. No i płacić czy czekać ;/18 lutego 2015 o 12:43 #56449Jeżeli mowimy o mikrodiscektomii to tylko endoskopowo nazwa mikro-mało inwazyjnie ja to miałam robione i chodziło tu o usuniecie jadra m-k , operacja nie dała żadnego efektu musiałam się zdecydować na implanty tkz stabilizację i dziwie się , że chcą priv….Ja nie czekałam długo ok 2 miesiecy od momentu skerowania wystarczy zeby napisał dr pilne!
18 lutego 2015 o 16:18 #56450quote :Tylko czy mikrodyscektomia czy endoskopowo? Przy endoskopowej jest chyba krótszy czas rekonwalescencji i chyba bezpieczniejsza. A mikrodyscektomia to pewność ze wszystko usuną.Małe wyjaśnienie:
Z tego co mi wiadomo (chociaż nazwy są luźno używane):
Discektomia – rozcięcie na k 2-5cm
Discektomia endoskopowa – rozcięcie tylko na tyle, żeby wprowadzić endoskop, czyli rurkę przez którą wprowadzana jest kamera i narzędzia
Mikro Discektomia endoskopowa – to samo co wyżej tylko dodatkowo z użyciem mikroskopu (http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130319/POWIAT01/130309648)Proponuję przeczytać https://drkregoslup.pl/leczenie-chirurgiczne-discektomia-ledzwiowa/leczenie-chirurgiczne/discektomia-ledzwiowa , różnice są wymienione na stronie drugiej.
quote :Bielsko : tylko i wyłącznie mikrodyscektomia.Nie jestem przekonany, czy w Bielsku posiadają mikroskop do operacji dysków, również nie widzę na ich stronie żeby podawali, że mają i że robią mikrodiscektomię. Piszą, że mają endoskop, kamerę, i laser, o mikroskopie nic nie widzę na stronie. http://www.cmr.bielsko.pl/index.php5?o=page&pid=41
quote :Wykluczył bóle stawowe poprzez obserwacje.Bóle stawów kręgosłupa czy bóle stawów krzyżowo-biodrowych czy oba ?
quote :W piątek wybieram sie do ortopedy z NFZ i po prosze o blokadeJeżeli jeden lekarz wykluczył ból stawów, to inny pewnie też wykluczy, i raczej blokady stawu nie zrobi.
18 lutego 2015 o 16:33 #56451W bielsku nie mają mikroskopu ale doktor Szydlik który tam konsultuje to operuje nim w Bytomiu. Czyli rozumiem że efekty te same jedynie mniejsza blizna przy endoskopie.
18 lutego 2015 o 17:20 #56452Nie wiem jeszcze jak jest z dojściem, czy w tradycyjnej dojście nie jest zawsze tylne + częściowe usunięcie łuku kręgu, a w endoskopowej (czy mikroendoskopowej) tylne lub tylno-boczne. Ja miałem tylno-boczne, i ślad niewielki, ledwie dwa szwy, ale dojście po skosie, o wiele dłuższa droga od skóry do dysku, i jak już kiedyś pisałem – jakieś 2 miesiące po endoskopowej miałem operację zwykłą z rozcięciem z dostępu tylnego, i ból po tym rozcięciu z tyłu minął po kilku tygodniach, a ból po dojściu endoskopowym tylno-bocznym miałem przez dobry rok – kłuło od skóry wgłąb jakby coś wbite było. Tak że ogólnie 4 miesiące od endoskopowej i 2 od tradycyjnej bólu rozcięcia z tradycyjnej już nie czułem, a ból po dojściu endoskopowym czułem jeszcze przez kolejnych 8 miesięcy. Nie wiem czy inni też tak mają, mnie w każdym razie ta endoskopowa bardziej i dłużej bolała niż tradycyjna. Ale tak jak mówię: opisuję tylko swoje własne doświadczenia na sobie.
Za tą wiadomość podziękował(a): kamil12526 lutego 2015 o 17:39 #56526Dzisiaj byłem w jastrzębiu na kontroli. Rozmawiałem z ordynatorem i lekarzem prowadzącym. Uważają że dysk nie uciska niczego i nie bedą mnie operować. Dali mi tylko skierowanie do ortopedy bo myslą że to nerw jest gdzieś indziej ucisnięty albo staw krzyżowo biodrowy. Na nic moje protesty że to raczej nie możliwe i że do ortopedy uczęszczam. Nie rozumiem czemu sami mi nie umią tego sprawdzić. Troszkę sie rozczarowuje ich podejsciem.
Międzyczasie byłem u dr Komarka kolegi z oddziału ordynatora dr Paściaka (nie było szans do niego samego sie dostać). Uważa że potrzeba stabilizacja transpedikularna ale też nie daje gwarancji sukcesu a śruby i obciążenia na inne dyski to mnie przeraża. Same usunięcie dysku też nie jest przekonany co będzie ale juz wtedy nic nie pozostanie jak stabilizacja.
Czekać i żyć z bólem? Czy ryzykować i coś wybrać z operacji? Na to chyba sobie sam musze odpowiedziec bo nie jedna osoba jest tu na tym forum z takim wyborem..
27 lutego 2015 o 10:08 #56528Ogromny chaos. Nawet tytuł wątku się nie zgadza, skoro jakaś poprawa jednak jest.
Decyzję o reoperacji podejmuje się chyba na jakiejś podstawie – MRI, objaw Lasègue’a, innych badań, dokładnych wyjaśnień od lekarza, a nie na podstawie rzutu monetą.
“Nerw gdzieś indziej uciśnięty” – chyba może chodzić o zespół mięśnia gruszkowatego.
27 lutego 2015 o 10:59 #56529Kamil 125 – kiedy miałeś implantację ???
Czy cokolwiek się po niej zmieniło czy na razie nie ??? COKOLWIEK
Czy się po implantacji rehabilitujesz ??27 lutego 2015 o 11:30 #56530Z biegiem czasu ta poprawa wydaje sie coraz bardziej znikoma mimo ze sie oszczędzam. Najgorzej jak posiedze ok godziny to potem wiekszy ból sie utrzymuje dwa dni. Wiec staram sie tego nie robić.
Decycje podjeli w jastzębiu praktycznie na podstawie tylko mri.Operacje miałem 5.12.2014. Rehabilitacje były z Nfz i u prywatnych rehabilitantów. Cały czas cwicze stabilizacje.
27 lutego 2015 o 13:30 #56531O jakiej decyzji piszesz ???? Decyzję o zabiegu/operacji ????
Ile czekałeś na sam zabieg ??? na NFZ ???27 lutego 2015 o 13:55 #56532Czy usunąć sam dysk albo usunąć dysk i stabilizacja transpedikularna. Jest też opcja żeby nic nie robić i czekać na cud? Niestety każda operacja to juz duze ryzyko. Na sam zabieg długo nie czekałem z Nfz ok 1 miesiąca ale to było przez inna osobe załatwiane.
Dzisiaj 3.5.2015 byłem u dr Łątki i uważa że trzeba dysk usunąć bez stabilizacji transpedikularnej. Zapisał mnie na zabieg mikrodyscektomi, termin do pół roku.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 marca 2015 o 10:58 #56669A czy Łątka coś powiedział o samym dystraktorze ?
Czemu nie pomógł itp. ?
Łątka w Opolu przyjmuje z tego co kojarzę , tak ?10 marca 2015 o 12:41 #56670Dr Łątka kiedyś pisał tu na forum
https://drkregoslup.pl/component/comprofiler/userprofile/dlatka
https://drkregoslup.pl/forum/search?searchdate=all&searchuser=dlatka&childforums=1
https://drkregoslup.pl/znajdz-specjaliste/lekarze/dariusz-latka
https://drkregoslup.pl/o-portalu/tytulowe/o-portalu
Pozdrawiam
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.