Ceny usunięcia dyskopatii prywatnie. ?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ceny usunięcia dyskopatii prywatnie. ?
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
10 grudnia 2015 o 19:01 #48227
Jaki jest koszt usunięcie przepukliny L5/S1 endoskopowo/laserowo prywatnie nie na NFZ. Dzwoniłem do jednego niepublicznego ośrodka (okolice Katowic) i był to koszt 6k PLN. Czy można gdzieś liczyć na niższe ceny, czy raczej taniej nigdzie nie znajdę ?.
10 grudnia 2015 o 21:42 #58174Proponuję podzwonić dalej samodzielnie. A o metodach “laserowych” najpierw poczytać, np. na pierwszej stronie z Google z brzegu – w punkcie 2 tej strony: http://www.kcmclinic.pl/pl/dla-pacjentow/oferta/neurochirurgia,480.htm (to jest przypadkowa strona znaleziona przez Google a bynajmniej nie reklama kogokolwiek/czegokolwiek).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 grudnia 2015 o 10:30 #58191Tanio czy dobrze ??? zależy na ile się ceni swoje zdrowie. Jakbym miał pewność, że będzie dużo lepiej to bym sobie zapłacił bo akurat mnie stać. Ale nikt nie daje gwarancji, szczególnie jak nie ma jednoznaczności w wynikach……więc czekam na NFZ…Jeżeli prywatnie to na pewno trzeba zasięgnąć opinii o danym miejscu. Żeby czasami nie zapewniali że mają najnowocześniejsze metody laserowe, plazmowe czy też dystraktory które są panaceum na wszystkie dolegliwości. Nie raz był płacz i zgrzytanie zębów po takich klinikach i potem ratunek w normalnych szpitalach wyspecjalizowanych w leczeniu kręgosłupów. Zalecam ostrożność…….
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 grudnia 2015 o 11:16 #58192quote Perszing37″ post=10075:Żeby czasami nie zapewniali że mają najnowocześniejsze metody laserowe, plazmowe czy też dystraktory które są panaceum na wszystkie dolegliwości.Zdecydowanie preferowałbym jednak zabieg endoskopowy (nie żadne tam lasery) żeby wywalić na zewnątrz tą gule co uciska na rdzeń. Koledzy i koleżanki grupowicze powiedzcie mi jedno. Czy gdy po takim zabiegu endoskopowym lekarz wycinawszy wcześnie przepuklinę (wywalone na zewnątrz jądro miażdżyste) zaszywa zaszywa na końcu dysk (jego pierścień włóknisty), czy tego może się nie zaszywa ?.
15 grudnia 2015 o 14:01 #58195Pooglądaj filmy na YT, jest ich dużo dotyczących discektomii endoskopowych. Przykładowo (ta jest akurat z sekwestracją, ale bez problemu znajdziesz inne, możliwe że również w j.polskim):
Nie wygląda na to żeby w ogóle była opcja pozszywania tam czegokolwiek.
Tutaj jest film zamieszczony przez Dr Dariusza Łątkę:
Natomiast istnieją na świecie różne “patenty” próbujące “zatkać” tą “dziurę”, przykładowo:
http://www.in-thera.com/en/healthcare-professionals/the-barricaid-explained
https://www.youtube.com/watch?v=qe1sciQKwF0
Stosowane jest to raczej przy odpłatnych operacjach i raczej nie w Polsce.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 grudnia 2015 o 14:36 #58197quote użytkownik421″ post=10079:Stosowane jest to raczej przy odpłatnych operacjach i raczej nie w Polsce.Ogromnie dziękuję za odpowiedź. A może mi jeszcze szanowny kolega podpowiedzieć ile może trwać gojenie takiego pierścienia włóknistego ?.
15 grudnia 2015 o 15:09 #58198Nie wiem prawdę mówiąc.. Jeśli dobrze pamiętam to jeden z lekarzy powiedział mi że to się nigdy całkiem nie zarasta, ale nie jestem pewien. W każdym razie praktycznie w każdym szpitalu każą uważać nawet z prostymi czynnościami a wielu unikać całkowicie przez 2 do 6 tygodni, natomiast z tego co pamiętam to rewypukliny zdarzają się w większości do 2 lat od operacji. Mnie się zrobiła rewypuklina jakieś 6-8 tygodni od pierwszej operacji, bo myślałem że już wszystko mogę robić normalnie, i się zes…o bardzo szybko (w kilka dni), mimo że pierwszy miesiąc chodziłem w pasie, unikałem siedzenia, nie schylałem się itd.
15 grudnia 2015 o 23:04 #58211quote użytkownik421″ post=10082:Nie wiem prawdę mówiąc.. Jeśli dobrze pamiętam to jeden z lekarzy powiedział mi że to się nigdy całkiem nie zarasta, ale nie jestem pewien. W każdym razie praktycznie w każdym szpitalu każą uważać nawet z prostymi czynnościami a wielu unikać całkowicie przez 2 do 6 tygodni, natomiast z tego co pamiętam to rewypukliny zdarzają się w większości do 2 lat od operacji. Mnie się zrobiła rewypuklina jakieś 6-8 tygodni od pierwszej operacji, bo myślałem że już wszystko mogę robić normalnie, i się zes…o bardzo szybko (w kilka dni), mimo że pierwszy miesiąc chodziłem w pasie, unikałem siedzenia, nie schylałem się itd.Naprawdę wielkie dzięki za informację.
18 grudnia 2015 o 15:11 #58247quote endriu11111111″ post=10055:Dzwoniłem do jednego niepublicznego ośrodka (okolice Katowic) i był to koszt 6k PLN. .Nie chciałbym tutaj nikogo wprowadzać błąd, tak że po konsultacji bezpośredniej z lekarzem w w/w niepublicznego ośrodka cena za ten zabieg “podskoczyła” jednak do 10k (a ze wstawieniem implantu 13). To chyba był zwykły błąd osoby odbierającej telefony na dużurce.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 grudnia 2015 o 15:18 #58248Chyba podobne ceny są w szpitalach jeśli chciałbyś robić gdzieś zabieg odpłatnie (bo szpitale mogą robić zabiegi odpłatne, tylko nie wiem czy tylko dla osób nieubezpieczonych czy dla każdego – gdzieś kiedyś w przepisach czytałem że szpital nie może świadczyć odpłatnych usług/zabiegów osobom których ubezpieczenie w NFZ obejmuje te same usługi/zabiegi, tyle że np. w szpitalu np. rezonans można zrobić odpłatnie szybko a na NFZ według kolejki, więc nie wiem o co chodzi do końca z tymi przepisami). Wydaje mi się że NFZ podobnie wycenia szpitalom discektomię, więc chyba w dowolnym szpitalu zapłaciłbyś podobną cenę nie będąc ubezpieczonym. Jak to dokładnie jest – trzeba by pytać w szpitalach, tylko u nich przeważnie ciężej się coś dowiedzieć bo rzadziej robią usługi odpłatne (ale robią).
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.