Chrupanie w plecach podczas chodzenia.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Chrupanie w plecach podczas chodzenia.
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 4 months temu przez
pawelski.
-
AutorWpisy
-
21 kwietnia 2017 o 18:08 #48449
Witam, mam nietypowy problem. Od 3 dni jak ide slysze ze chrupie mi kregoslup lub cos w plecach na wysokosci piersi. Ciezko to zlokalizowac ale mniej-wiecej tam. Nie jest to bolesne, mam lekkie bole kregoslupa ale nie mam zadnych napadów boli ani uciazliwego bolu. Czasami jak idę to nic nie slysze, normalnie, a czasami z kazdym krokiem chrup, chrup. chrup. Czasami chrupnie tak jakby 2x pod rzad takie pyk-pyk a czasami tylko raz, mam wrazenie ze czasami chrupie po lewej a czasami po prawej. Mam w tym miejscu rowniez takie lekkie uczucie ucisku, leciutkie mrowienie ale bardzo bardzo leciutkie i nie wiem czy to nie jest juz moja przeczulica od nerwicy, którą mam. Mysle ze dokladnie opisalem wam moj przypadek. Nie mam wielkich boli ale czesto chrupie jak chodze. Zauwazylem rowniez ze jak ide bardzo wyprostowany, wrecz do tylu sie wyginam to chrupie ciszej a jak ide lekko zgarbiony to chrupie glosniej. Mam rowniez wrazenie ze chrupie bardziej jak sie zasiedze przed kompem a pozniej ide niz jak sie rozruszam. O dziwo w butach chyba tego nie slysze tylko jak ide na boso ale to tez moge sie mylić.
DODAM ZE NIE JEST TO STRZELANIE JAK W STAWACH TYLKO CHRUPNIĘCIE TAKI NIZSZY TON !
Mam tez lekkie dretwienia w calym ciele ale one sa bardzo lekkie i prawdopodobnie są od nerwicy, badalem MR głowy z kontrastem i krew ale nic nie wykazalo.
Zazwyczaj wyszukiwalem choroby na internecie i potem wpadalem w panike ze np dretwienie to juz sie naczytalem o najgorszych itd, a teraz o dziwo nic nie moge znalezc na to chrupanie i to z kolei paradoksalnie tez mnie martwi ze jestem jakims wyjatkiem.Bylem u dwoch neurologow ale oni mowia ze to od tego ze jestem bardzo chudy (51kg przy 174cm, nie jem za duzo przez stresy) i ze niby jak poprawie miesnie i poruszam sie to to minie, nawet nie pamietam co dokladnie mowili bo tak mowili ze ich ledwo rozumialem. Ale postukali mnie tu i tam (jakkolwiek to zabrzmi LOL)
Moj tryb zycia to siedzacy siedzacy i jeszcze raz siedzacy + garbiący sie. Wiec planuje MR calego kregoslupa !
Ale moze naprowadzicie mnie lub uspokoicie bo juz mi chodza po glowie jakies operacje i niewiadomo co :/ A przeciez mnie nawet nie boli, tylko czasem i to lekko wiec chyba nie ma co panikowac?
Dziekuje i pozdrawiam was serdecznie, zycze zdrowia i silnego kregoslupu!
22 kwietnia 2017 o 06:47 #61336Wydaje mi się, że za bardzo skupiasz się na własnej osobie i doszukujesz chorób. Jak długo siedzisz to rób przerwy na rozprostowanie kości co 30 minut. Jak się garbisz przy tym siedzeniu, to kup sobie “Pajączka”. Strzelanie to znak, że stawy się odblokowują. Kup sobie kijki do Nordic Walking i smaruj codziennie na trening. Kup sobie karimatkę i ćwicz mięśnie, rozciągaj je i wzmacniaj. Ćwiczeń jest pełno w internecie. Jest jeszcze basen. Do tego zdrowa dieta.
A jak Ci nawet na tym MRI wyjdą jakkeś anomalie to co zrobisz? Będziesz się operował???!!! Przecież objawy masz praktycznie rzadne, ale jak będziesz dalej prowadził siedząco garbiący tryb życia, to za jakiś czas wrócisz tu z owiele większymi problemami. Czego Ci nie życzę oczywiście. Głowa do góry i do roboty. Ruch to najlepsze lekarstwo.
Marek Purczyński sobie wpisz w jutuba. Dużo fajnych ćwiczeń ogólnorozwojowych zamieszcza.
22 kwietnia 2017 o 11:14 #61337quote tymbark92″ post=13487:Zazwyczaj wyszukiwalem choroby na internecie i potem wpadalem w panike ze np dretwienie to juz sie naczytalem o najgorszych itd, a teraz o dziwo nic nie moge znalezc na to chrupanie i to z kolei paradoksalnie tez mnie martwi ze jestem jakims wyjatkiem.Po angielsku “crepitation thoracic spine” – do wyboru jest kilka chorób.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 kwietnia 2017 o 14:43 #61338Panie Administratorze czy powinienem sie martwic? Nie wiem czy chcial mnie pan uspokoic czy przegnać 😛
Rozumiem ze nie są to jakies wyjątkowe anomalia czy moze jestem w błędzie ? Z angielskiego niestety średni jestem :/
22 kwietnia 2017 o 15:12 #61339Nie wiem, nie jestem lekarzem. Piszą że są różne przyczyny ale jeśli coś trwa kilka dni to chyba może być i z pozimowego zastania.
Mi skrzypiały kręgi i przeskakiwały z powodu niestabilności – było to słyszalne dla innych jak chodziłem i dało się wyczuć palpacyjnie że przeskakuje coś pod skórą przy chrupaniu, ale u mnie na badaniach obrazowych nic takiego nie wyszło bo są robione w pozycji leżącej. Odgłosy to był najmniejszy problem, mi tam nie przeszkadzało że się ktoś dziwnie patrzył jak skrzypiało przy chodzeniu (wyrazy twarzy ludzi były bezcenne), najgorszy był ból. Jak szukałem opisów co może powodować takie odgłosy to było tego tyle że sobie dałem spokój żeby się bardziej nie rozchorować, a nic z tego co czytałem nie pasowało do mojego przypadku – wszystko jakieś inne choroby a nie niestabilność kręgów.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 kwietnia 2017 o 15:57 #61340jak wyleczyle-s ta niestabilnosc kregow?
22 kwietnia 2017 o 16:04 #61341Takimi wkrętami coś na 6cm czy więcej w kości, jak do blachy, i prętami fi 6mm, wiertarka, młotek, wkrętak.. jak to z niestabilnością. Coś jak tu tylko trochę większa operacja:
https://www.youtube.com/watch?v=UJ53CtXfc3o
22 kwietnia 2017 o 17:16 #61342O matko ty mnie nie strasz 😛
Mi nie chrupie non stop tylko czasami no i mnie nie boli, czasem tylko troche wiec mysle ze to nie to.
Pozdrawiam i zycze zdrowka.
22 kwietnia 2017 o 18:04 #61343Ja znam tylko taką przyczynę bo tylko taką miałem, a nie jestem lekarzem to innych przyczyn nie studiowałem tylko pobieżnie przejrzałem i do mnie nic innego nie pasowało, a nie zapamiętałem jakie są inne.
Nie straszę, odpowiedziałem tylko na konkretne pytanie o mój przypadek. Szczególnie przy kręgosłupach nie można sobie pożyczać dolegliwości od innych bo prawie się nie spotyka dwóch osób z jednakowymi dolegliwościami.
Może Tobie np. reumatolog coś pomoże albo ortopeda jeśli Ci to nie przejdzie np. po ćwiczeniach jak pisał kolega wyżej. Przykładowy tekst – http://utwbezgranic.pl/strzelajace-stawy-kiedy-warto-odwiedzic-lekarza/- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
6 maja 2017 o 21:26 #61385Piszesz ze na wysokości piersi chrupie czasem po lewej albo po prawej.Jako wiejski znachor myślę że to może być obojczyk albo łopatka.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.