[ Ciekawostki ] Kilka przykładowych animacji
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › [ Ciekawostki ] Kilka przykładowych animacji
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 9 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
4 stycznia 2012 o 13:41 #47504
Nie wiem na ile zgodne z rzeczywistością, ale mogą dawać mniej więcej pojęcie jak się to w środku ruszają kręgi, dyski, kość krzyżowa i biodra. Ładnie zrobione w porównaniu do statycznych obrazków albo prawie statycznych animacji 3D.
http://www.serola.net/es/Part-I/part-one-illustrations.html
http://www.serola.net/es/Part-II/part-two-illustrations.html
Szkoda że nie ma animacji szkieletu, mięśni i dysków podczas większych zgięć albo wysiłku. Tzn. pewnie gdzieś są, ale jeszcze nie znalazłem.
Pozdrawiam
___________________________UPDATE: Animacja nt. dysków i stawów kręgosłupa:
___________________________UPDATE: Wiele animacji nt. schorzeń i leczenia kręgosłupa:
http://www.allaboutbackandneckpain.com/resources/spine_animations_sa/spine_anatomy.asp
(wybór tematu w menu po lewej stronie)
4 stycznia 2012 o 17:01 #50654Podziwiam, że chce Ci się tego wszystkiego szukać 😉
5 stycznia 2012 o 09:49 #50661i widać jaki ma wpływ uszkodzenie dolnego odcinka kręgosłupa (lędźwiowego) na zmiany w odcinku szyjnym , super animacje.
Użytkownik potrafi przekopywać internet 😉5 stycznia 2012 o 15:54 #50662komputerami się “interesowałem” jakieś 20 lat (już przestałem :P), informacje i książki na ten temat po polsku zawsze były (i nadal są) żenujące, z jakimiś neologizmami, pomijające konkrety, spóźnione o 5 lat, więc najpierw się listownie zza granicy czegokolwiek dowiadywało a potem szukając w internecie. stąd przyzwyczajenie do szperania w necie. a czy za kręgosłupem czy za czymś innym to już kwestia aktualnej potrzeby.
tak jak pisałem wyżej – te animacje to są ostrożne koncepcje raczej, bo z tego co widzę to badania jak to naprawdę działa są w fazie testów, i na obraz wygenerowany na podstawie pomiarów a nie teorii trzeba będzie jeszcze poczekać. czytałem, że jest problem np. z wstawieniem czujników nacisku do organizmu żeby przeprowadzić dokładne pomiary, bo czujnik sam z siebie zaburza mechanikę. jakkolwiek pojawiają się testy w których twierdzą że zastosowali czujniki nie wpływające na biomechanikę organizmu.
No i te animacje przedstawiają stan idealny/zdrowy – a warto sobie wyobrazić z czym lekarz ma do czynienia musząc podjąć decyzję co zrobić z kręgosłupem w którym jest 5 czy 25 defektów, i daleko temu kręgosłupowi od takiej ładnej animacji :S
7 stycznia 2012 o 22:33 #50666PS. Jest jeszcze jeden, ważniejszy powód szukania wiedzy: zawsze lepiej spotkać się w dobrym zdrowiu w jakimś ciekawym miejscu, niż w innych okolicznościach: jak oddział, kolejka po zasiłek, poczekalnia, itd. 😛 Im więcej się będzie wiedzieć o tym jak skutecznie wyjść z problemów zdrowotnych, tym będziemy zdrowsi. A przynajmniej taką mam nadzieję.
7 stycznia 2012 o 22:37 #50667naturalnie też jestem takiego zdania że lepiej wiedzieć niż żyć w nieświadomości 😉
7 stycznia 2012 o 23:27 #50668Niewiedza powoduje niepewność, niepewność powoduje strach, a jak to mawiał mistrz Joda
“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”
:side:
29 września 2012 o 06:08 #51920Przyspieszony kurs nt. kręgosłupa
6 lutego 2014 o 20:50 #53738Skrótowa anatomia kręgosłupa
Budowa kręgosłupa dla osób rosyjsko-języcznych
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 czerwca 2017 o 18:36 #61562Aplikacja ułatwiająca zrozumienie podstawowych zagadnień związanych z kręgosłupem, dla produktów Apple
Spine Pro III
3D4Medical.com, LLChttps://itunes.apple.com/pl/app/spine-pro-iii/id535744485?mt=8&ign-mpt=uo%3D4
Koszt coś około 50zł.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.