Co Robic?spondyloza L5/s1+Przepuk. l4/s1/+++
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Co Robic?spondyloza L5/s1+Przepuk. l4/s1/+++
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
24 maja 2017 o 14:15 #48462
spondyloza L5/s1+Przepuklina l4/s1/+pierścień wlöknisty uszkodzony+utrata wysokosci dysku L5-s1
Witam wszystkich “fachowcöw”oraz cierpiących z podobnymi tematami
Kieruje sie tu do waszej wiedze,bo czytalem ,ze niektörzy juz przerobili bardzo duzo.krötko co do mojej histori.
mam 40 lat,cale zycie uprawiam sport.kiedys ciezary od 7-8 lat thaiboks+box.Böle i problemy z dyskiem/kami mam od ca 15 roku życia po wypadku rowerowo/samochodowym.
Upadlem wöwczas na kosc ogonowa no i tak sie sie zaczely,böle i problem.
cale zycie w zaleznosci od sytualacji,obciazenia pory roku mniej lub więcej cierpialem nawet do całkowitej blokady,ze wyprostowac sie nie moglem,ale jakos przechodzilo i zylo sie dalej.
ten rok jedank jest inny.
boli od 3 mies.,promieniuje w nogi,jadra,biodro itp.
Rezonans magnetyczny wykazal oto to co napisalem wyzej.
chodze na fizoterapie do speca od sportowcöw,ale prawde möwiac 0 poprawy a nawet nieraz gorzej.na kregach wedlug opsiu porobily sie juz jakies”wypustki”moze one tez powoduja böl?!
twardy jestem ,ale nie wysypiam sie,sportu nie moge uprawiac,dobrze siedziec itp.
boli caly czas.möj kolega jakies 8 lat temu operowal sie u DR.S.K. i ma Implant diam..poza malymi dolegliwosciami czasami zyje mu sie calkiem niezle.
ale nie uprawia sportu.
ja nastomiast czasami mma,ale thaibox i box gdzie duza rotacja tulowia jest itp boje sie operacji.moje pytanie ..gdzie dysk jest uszkodzony,stracił na wysokosci bardzo duzo+kręgi jakieś wyrostki itp-czy tu cos fizjoterapia da.skoro to sa juz uszkodzenia stale?
w ktöra strone isc by möc jednak jeszcze sport uprawiac kontaktowy i funkcjonować jako czlowiek?
mam firme i nie moge isc na chorobowe 🙁 wiec tez rozwaznie musze podejsc do takiej sprawy..
dziekuje za pomoc z göry…29 maja 2017 o 11:24 #61514hej …nikt nic nie wypowie sie na ten temat 🙁
möj fizio mi möwi ze z 30 raz musze u niego byc ,by byla poprawa..ale jak dysk jest obnizony,na kregach tworza sie jakies narola no i jest pekniecie dysku..czy tu cos fizjo pomoze..
no i jak tu dalej żyć.,sztuki walki to moja psychoterapia..teraz nie dosc ze nie moge cwiczyc to psycha nie ma jak sie odreagować..29 maja 2017 o 22:20 #61522Nikt nie chce pisać żeby Ci nie zaszkodzić.
Może skonsultuj się z jakimś naprawdę dobrym lekarzem od kręgosłupów (nie wiem z jakich okolic jesteś, może ktoś by coś doradził), zobacz co osoba z dużym doświadczeniem Ci powie.
Gdyby narośla (osteofity trzonów kręgów) powodowały ból, tzn. wchodziły w konflikt z nerwami, to raczej byłoby to opisane w opisie MRI.
Opis masz w ogóle dość skromny – nie wynika z niego żeby coś gdzieś uciskało albo żeby coś miało boleć przy promieniować.Czy przy takich stałych uszkodzeniach fizjoterapeuta coś da – no na pewno nie przywróci wysokości dysku ani nie spowoduje zniknięcia osteofitów, natomiast jeśli porobiły się jakieś np. bolące zbitki mięśni przez długotrwałe naprężanie ochronne przed bólem to może zniwelować skutki w jakimś stopniu, nie zmieniając przyczyny.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 maja 2017 o 06:59 #61526dzieki za szczera odpowiedz 🙂
opis mr mam po niemiecku postaram sie opisac/przetlumaczyc:
Lekkie wygiecie podzcas lezenia
eweidentne obkurczenie l5/s1 z nieregularnoscia plytek koncowych..
maly “gözek”na plytce podstaw l4
lekka spondyloza na koncöwkach l5/s1 tyl i przöd+ poczatek l4/l5
lekka przepuklina l4/l5 i l5/s1
dysk l5/l1 lekki prawy anuls fibrossus(to chyba przerwanie-uzskodzenie)diagnoza:
wyrazna spondyloza l5/s1 z lewa aktywacja ?modic 1
wypuklenie l4-s1
lekkie pekniecie dysku /uszkodzenie l5/s1
eweidentne obkurczenie l5/s1tyle co przetlumaczylem.
jakies 5 lat temu bylem u dr.s.k w sprawie konsultacji..stwierdzil ze diam by bylo na poczotek ok.,ale jak wiemy wzystkim tak möwi.
mam takie problemy,aczkoliwiek az tak jak ostanie 3 mies nie.,od 16 roku zycia.
dysk najwidosczniej sie uszkodzil od wypadku i tak jest do dzis+ doszla zla postawa,sport i zwyrodnienie.
mylse ze diam tu nic nie da,bo skoro dysku jest malo,to poprosu uwiera?! a diam tylko odciaza przy przepuklinie itp?!
ale moze sie myle?rotacja tulowia itp przy sztukach walki tez nie ulatwia sprawy..sport tez nie wsmie przy peknietym dysku i obnizony,
z tego co przeczytalem to lepiej nie operowac do pöki mozna 🙂
tak tez sie trzymam do dzis,ale latwo nie jest.
mieszakm zagraniaca tu troszke sa w lesie ,kolege 2x zle zoperowali 🙁moze ktos cos jeszcze z was dopisze,na skutek mojego tłumaczenia,jezeli zrozumiala?
8 czerwca 2017 o 17:26 #61547no i tak bylem u neurochirugra,zdiecia oberjrzal i w 3 min stwierdzil ,ze przy takim dysku to tylko implant najlepsze rozwiazanie..ale..
nie bylo rozmowy za i przeciw..rozmöw co jecze przed mozna by spröbowac ,a o stukach walki tez 0..jedynie ,ze na nartach moze bede mögl jedzic..wiec malo przekonywujace…jak to robia sportowc,zawodnicy mma itp…przeciesz na codzien maja problemy z dyskami,a po latach sa dez degeneracje..i co?
szukam dobrego specailisty co by mi pomögl w tym wszystkim…8 czerwca 2017 o 20:06 #61549Co do sportowców to informacje na które trafiamy zamieszczamy w wątku http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/373-znane-osoby,sportowcy,a-urazy-i-leczenie-kr%C4%99gos%C5%82 – jeśli w publikacjach jest informacja o tym gdzie się leczyli i co mieli robione to również tam zamieszczamy. Chyba było tam o zawodnikach MMA również (bodajże Khalidow – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/373-znane-osoby,sportowcy,a-urazy-i-leczenie-kr%C4%99gos%C5%82?start=18).
Różnica między Tobą a większością osób które szukają pomocy w operacji jest prawdopodobnie w skali oczekiwań – typowy pacjent idący na operację to ktoś kto nie jest w stanie wytrzymać z bólu, tudzież nie jest w stanie pracować – podstawowe oczekiwania są takie żeby ciągły ból chociaż przy codziennej spokojnej aktywności nie występował i to jest sukces, a jeśli coś da się robić ponadto to już jest dla przeciętnego człowieka bardzo dobrze. Ty pytasz o to o czym większość cierpiących osób idąc na operację nawet nie marzy (a w moim przypadku jest to ostatnia rzecz o której bym pomyślał), stąd pewnie mało odpowiedzi na Twoje pytanie.
Co do implantów to są różne, więc w zasadzie nie wiadomo co Ci lekarz powiedział. Są dystraktory międzykolczyste, które przez niektórych są zalecane głównie dla osób starszych nie nastawiających się już na dużą ruchomość, w Polsce standardem w przypadku odcinka lędźwiowego są kliny, tzw. cage, natomiast w Polsce głównie odpłatnie, a np. w Niemczech podobno w ramach ubezpieczenia wstawiają implanty ruchome typu M6 czy ProDisc. Jeśli szukasz informacji o dyskach ruchomych i znasz np. język angielski, to zerknij na forum http://ispine.org/ , tudzież poczytaj o lekarzach jak Bertagnoli, Zeegers, tudzież poszukaj na YT filmów reklamowych o klinice w Barcelonie.
Jest też na Forum osoba z dyskami M6.
Ponadto mamy erę internetu – możesz spróbować zapytać sportowców jakie leczenie okazało się dla nich najkorzystniejsze.
Obecnie żadne rozwiązanie operacyjne nie jest lepsze ani bardziej wytrzymałe niż zdrowy naturalny dysk, więc jeśli swoją aktywnością uszkodziłeś dyski to prawdopodobnie uszkodzisz też implanty lub kolejne dyski, stąd prawdopodobnie mały optymizm lekarza co do powrotu do mocno nadwyrężającego kręgosłup sportu.Wszystko powyższe dotyczy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, który przenosi największe obciążenia. W przypadku szyjnego jest prościej, bo ciąży na nim tylko tyle ile głowa waży, a na lędźwiowym obciążenia przy ruchu/pochyleniach są ogromne.
Ewentualne tematy do poczytania:
http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4409-czy-gdzie%C5%9B-w-polsce-wczepiaj%C4%85-m6-l-albo-prodisc-l?limitstart=0http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4193-prodisc-l
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.