Co to może być?
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › Co to może być?
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
elektra.
-
AutorWpisy
-
28 września 2014 o 09:00 #48009
Mam 32lata, ciężko pracowałem, przenosiłem ciężkie piece centralnego ogrzewania.W związku z tym mam taki “problem”, – prawą z lewą ręką potrafię skrzyżować z tyłu pleców i złapać się palcami-dotknąć,a już lewą z prawą nie, i brakuje mi do dotknięcia jakieś 20cm,(po przekątnej). Czy to już są jakieś objawy wady kręgosłupa i czy się gdzieś z tym udać? czy może to nic poważnego?
oraz
jak chodzę to moja prawa stopa lekko jest skręcona w prawo, nigdy ją nie kładę równo do przodu jak lewa stopaoraz
przy schylaniu się np nad łużkiem szpitalnym,zajmując się pacjentem, odczuwam tak silny ból z tyłu pleców że potem powoli się prostuję bo to boliCzy to co napisałem wskazuje na jakieś problemy z kręgosłupem? czy to są normalne odczucia?
28 września 2014 o 11:23 #55333Mysle ze nalezało by udac sie do ortopedy badz neurochirurga a wczesniej zrobic rtg kregoslupa pozdrawiam Być może jest początek dyskopatii .
Za tą wiadomość podziękował(a): marshall-area28 września 2014 o 11:36 #55334quote elektra” post=7007:Mysle ze nalezało by udac sie do ortopedy badz neurochirurga a wczesniej zrobic rtg kregoslupa pozdrawiam Być może jest początek dyskopatii .ale żeby udać się do ortopedy najpierw trzeba iść do lekarza rodzinnego po skierowanie na rtg i wtedy rodzinny decyduje co dalej? czy rodzinny kieruje do ortopedy i on kieruje na rtg?
28 września 2014 o 13:24 #55336Na RTG może skierować każdy lekarz, ale pytanie: RTG czego? RTG się robi zazwyczaj odcinkami: szyjny piersiowy i lędźwiowy to są 3 osobne RTG. Jeżeli coś dolega, to trzeba by określić co, i gdzie szukać.
Ta różnica w dosięganiu rękami za plecami występuje u większości osób. Ból przy schylaniu się nad łóżkiem nie jest nienormalny – można zapytać pielęgniarek czy one odczuwają podobne dolegliwości. Takie schylanie to jedna z większych dźwigni dla kręgosłupa, tym bardziej jeśli trzeba pacjenta podnieść. Ogólnie – dramatu nie widać jeśli nie ma rwy kulszowej, ale jeśli ktoś dźwiga, to chyba lepiej profilaktycznie raz na jakiś czas zrobić przynajmniej RTG lędźwiowego odcinka kręgosłupa, żeby wiedzieć na czym się stoi.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): marshall-area28 września 2014 o 14:26 #55337kierowałam sie rtg ledzwiowego jeżeli boli lędzwiowy , zazwyczaj gdy idziemy do lekarza a jest nim zawsze jako pierwszy rodzinny no chyba , że stać nas na prywatne wizyty to zazwyczaj ten pierwszego kontaktu wie po wywiadzie gdzie kieruje do ortopedy czy do neurochirurga
Tak jak pisze użytkownik421 jeżeli nie ma rwy kulszowej , a z mojej strony drętwień , mrowień brak czucia w konczynie dolnej to nie ma dramatu być może to po prostu zmeczenie kręgosłupa ciągłym dzwiganiem . Warto wypróbować sobie jakieś fajne metody na opracowanie podnoszen pacjentów tak ,aby się za bardzo nie przeforsowaćZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 września 2014 o 15:35 #55338quote elektra” post=7011:Warto wypróbować sobie jakieś fajne metody na opracowanie podnoszen pacjentów tak ,aby się za bardzo nie przeforsowaćJeśli to podnoszenie pacjentów się wykonuje często jako pracę to faktycznie lepiej się zastanowić jak to robić żeby sobie krzywdy nie zrobić – jednym dźwignięciem w pochyleniu można sobie trwale uszkodzić kręgosłup. Dlatego jestem zwolennikiem trójkątów do podnoszenia się przy łóżkach i innych podobnych rozwiązań. A jeśli dobrze pamiętam, to pielęgniarki mogą podnosić do 12kg (http://www.medexpress.pl/pielegniarka-2/pielegniarki-przewoza-pacjentow-niezgodnie-z-prawem/43573/?output=pdf).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 września 2014 o 17:28 #55339Albo najlepiej pomoc drugiej pielęgniarki , a trójkąty fajna sprawa 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): marshall-area - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.