Ćwiczenie mięsni brzucha przy wysokiej stabilizacji lędźwiowej?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ćwiczenie mięsni brzucha przy wysokiej stabilizacji lędźwiowej?
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
25 lutego 2021 o 00:05 #49101
Cześć
Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w ćwiczeniu mięśni brzucha przy wysokiej (wielopoziomowej) stabilizacji lędźwiowej?
Przed stabilizacją miałem “sześciopak” powstały głównie samoczynnie w wyniku obrony organizmu przed bólami z ucisków nerwów i niestabilności w wielu segmentach odcinka lędźwiowego – nic specjalnie nie ćwiczyłem nigdy. Teraz jak kręgosłup się trzyma na stabilizacji a nie na spiętych wiecznie mięśniach w odruchu obronnym, mięśnie brzucha znikają – zastanawiam się jak można je bezpiecznie i skutecznie ćwiczyć przy usztywnionym odcinku lędźwiowym?
Z góry dziękuję za czyjeś przetestowane rozwiązania 🙂- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 lutego 2021 o 09:16 #68311Co prawda mam stabilizację tylko między S1 – L4, ale ćwiczenia na brzuch wykonuję regularnie i nie mam żadnych negatywnych objawów.
Mięśnie brzucha najlepiej ćwiczyć w neutralnej pozycji kręgosłupa, więc sztywny odc lędźwiowy nie jest przeszkodą. Klasyczne brzuszki są tak naprawdę nieefektywne i niezdrowe.
Jak sam zauważyłeś, wystarczy mięśnie napiąć i potrzymać, żeby się zmęczyły. Można to nawet robić siedząc lub stojąc – np ćwiczenia oddechowe z napięciem mięśni głębokich przy miednicy – czyli wypuszczasz powietrze, napinasz brzuch i ściskasz mięśnie, jakbyś chciał powstrzymać mocz.
Podobne ćwiczenia można robić leżąc na podłodze, ze zgiętymi nogami.
Ćwiczeń jest sporo, jeśli jesteś zainteresowany, to pisz na priv.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 lutego 2021 o 11:19 #68312Z brzuszkami i innymi typowymi ćwiczeniami jest taki problem że przy wysokiej stabilizacji nie widać żeby one napinały mięśnie brzucha, raczej jest to walka szyją i odcinkiem piersiowym o poruszenie też sporej dźwigni która jest w usztywnionym lędźwiowym.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 lutego 2021 o 22:48 #68313Tak sobie myślę że nie wiem czy bardzo za tymi mięśniami tęsknie – jako że trzymały tylko uszkodzony kręgosłup 24h/dobę, to ciągle bolały i były napięte, nawet na leżąco. Potem długi czas miałem taki odruch że chodziłem z nimi spiętymi bo je zapominałem rozluźnić, tak mi przez lata odruchowe spięcie w obronie przed bólem weszło w krew. Teraz ileś tam miesięcy temu jak w końcu przestałem je spinać odruchowo to zaczęły zanikać. Takiego napiętego pancerza bym już raczej nie chciał mieć, ale myślę jakie zwykłe jakieś aktywności (w szczególności na świeżym powietrzu) można robić żeby mięśnie brzucha/pleców po wysokiej stabilizacji utrzymywać jakoś w miarę w formie, żeby się nie okazało zaraz że mi 30 kilo przybędzie, wielki brzuch i brak mięśni. Do jakichś ćwiczeń w domu raczej nie mam żadnego zapału poza rowerkiem stacjonarnym.
26 lutego 2021 o 19:04 #68320Ja stabilizacji nie mam. Ale mięśnie brzucha ćwiczę leżąc na plecach, żeby lędźwiowego nie obciążać. Czyli ruszam w odpowiedni sposób rękoma i nogami. Ale to są ćwiczenia na wzmocnienie całego gorsetu. Może musiałbyś iść w tym kierunku. No i nie robię żadnych ćwiczeń skrętnych bo mi coś strzela i łupie w kręgosłupie. A ćwiczenia w stylu brzuszki to bym sobie wybił z głowy.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42126 lutego 2021 o 19:09 #68321Planki i pompki są też dobre. Ale ja teraz nie mogę robić, bo mi stawy międzykręgowe siadają przy tym. Widocznie jednak mięśnie nie są w stanie utrzymać w bezruchu tego uszkodzonego poziomu, może Tobie stabilizacja by trzymała.
Więc też ćwiczę podobnie jak Anton leżąc na plecach.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42126 lutego 2021 o 19:12 #68322W sumie powinieneś tęsknić. Mięśnie brzucha, szczególnie te „głębokie” są kluczowe do prawidłowej postawy i odciążania kręgosłupa, unikania pracy prostownikami i przodopochylenia miednicy.
Ćwiczeń na brzuch bez obciążania kręgosłupa i pracy szyją itd jest milion. Zastanawiam się, jak Ty radziłeś sobie po operacji i kto się Tobą zajmował, że Ci nie wskazał, co robić odpowiedniego dla kręgosłupa.,26 lutego 2021 o 22:15 #68327Z tą postawą jest kiepsko, korzystając z tego że po latach nie ma ciężkiego bólu i nie mam ciągle spiętych mięśni często rozluźniam wszystkie mięśnie i się garbię.
Rehabilitacje miałem ściśle specjalistyczne ukierunkowane na dolegliwości które miałem, np. na niedowłady, przykurcze mięśni, nieruchomość szyi, były bardzo skuteczne. Ale teraz jak lędźwiowy nie boli póki go nie przeciążę i mięśnie nie są spięte to się zastanawiam jak utrzymywać w jakiejś kondycji mięśnie które są jakby wyłączone przez stabilizację. Sporo ćwiczeń które bez wysokiej stabilizacji aktywują mięśnie brzucha czy dolnych pleców ze stabilizacją po prostu są niewykonalne albo nie aktywują mięśni. Chyba w końcu posiedzę i poszukam co się zaleca np. osobom po skoliozach czy wysokich stabilizacjach bezpiecznego do robienia żeby utrzymać kondycję i sobie nie zaszkodzić – zapytałem bo myślałem że ktoś to już tu może przerabiał i ma jakieś “sprawdzone gotowce” 🙂- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.