Czas by sie pokazać, zdjecia słupka i opis stanu
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Czas by sie pokazać, zdjecia słupka i opis stanu
- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 9 months temu przez
melodia.
-
AutorWpisy
-
26 marca 2015 o 19:35 #48126Wiadomość od Użytkownik421: Uprzejmie proszę o zapoznanie się z treścią wątku https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/inne/prosba-uzywanie-polskich-liter-we-wpisach-4305
Witam!
Mam 24 lata, niespełna. Pracuje jako strażak zawodowy. Jakieś 7 lat temu, grając na meczu piłkarskim przeciwnik założył mi tzw stołek i podczas wyskoku do główki spadłem centralnie na lędźwie, od razu po upadku ból okropny. Przez pół roku od upadku, plecy bolały, poszedłem do rehabilitantki i nic to nie dało (ćwiczenia wzmacniające + prądy). Potem sam poszedłem na siłownie, zacząłem robić martwy ciąg i ćwiczenia na plecy i o dziwo ból minął! Przez te 7 kolejnych lat jakoś te plecy funkcjonowały od czasu do czasu bolały przy dłuższym siedzeniu po kilka godzin w szkole ale to naprawdę rzadko i nie przejmowałem się tym , chodziłem dalej na siłownie i po takich ćwiczeniach czułem się oki, pleców nie oszczedzałem(gdybym wiedział ze to poczatki dyskopatii to bym pewnie tak nie robił ale rezonans dopiero zrobiłem 8 miesiecy temu – błąd!). Jednak od jakichs 8 miesciecy właśnie plecy zaczęły bolec codziennie, nagle z dnia na dzien własciwie nie przypominam sobie bym coś dzwignął czy przeciazył bo siłownie porzuciłem około 2 lat temu,być może przy przenoszeniu czegoś w pracy, dość mocny ból codzienny, jednak mogę spać, mam sztywnosc rano, napięcie miesni przykregosłupowych które też bolą, ból tylko lędźwi bez objawów neurologicznych jako takich, tylko przy długim staniu na lewej nodze, delikatny prąd po tylniej stronie uda co jest dziwne bo protruzja jest przeciez centralna. Mięśnie przykręgosłupowe osłabione mimo sporej ilosci ruchu, bo nawet gdy przebiegnę się z 30 min to na drugi dzień straszna sztywnosc tych miesni i zakwasy na prostownikach grzbietu(biegam 3 razy w tyg mimo bólu, bo ból nie jest aż tak wielki, a poza tym mój neurolog i rehabilitant mówią zeby mimo wszystko sie ruszać, nawet biegać gdzie przeciez sa wstrzasy, byle by nie porzucić aktywności bo to pogłebi na dalszą sprawę kłopoty). Rehabilitacja jest prowadzona: Mckenzie oraz rozciąganie mieśni przykregosłupowych + ćwiczenia mobilizacyjne, byc moze niedlugo dojdzie trakcja. Pozycje ułozeniowe na plecach z wałkiem pod lordozą i zgietymi kolanami pomagają ale gdy tak leze z 15 min to juz o dziwo zaczynaja boleć, pomaga tez lezenie na brzuchu w powiekszonej lordozie. W trakcie ruchu czuje sie swietnie i NIC NIE BOLI jednak po zakonczeniu chodzenia czy biegania czy pływania ból powraca.Dźwigać mogę, jednak wiadomo ze staram sie to robic umiejetnie z zachowaniem lordozy i przy kucnięciu. Delikatna przeczulica skóry na całej długości lędźwi, jak dotykam to jest inne uczucie niz np na piersiowym, jednak nie jest to ból.
Opis w skrocie rezonansu: zmiany typu bulging disc na poziomie L1/L2, L2/L3, L3/L4, L4/L5, a na L5/S1 niewielka dokanałowa protruzja z modelowaniem worka oponowego.Zmiany zmeczeniowe stawów kręgosłupa(DLACZEGO NIE NAPISALI JAKICH?). Najbardziej przeraza mnie to ze juz w takim wieku mam takie problemy ciągłego bólu w lędźwiach, a od jakiegoś czasu pojawiły sie problemy z szyją – jednak duzo mniejsze niz w ledzwiach bo boli tylko przy okreslonych naglych ruchach. Wujek mój miał ZZSK.Moje pytania:
1. Jak widzimy obniżony jest dysk L4/L5 a nie L5/S1 wiec moze radiolog przy opisie sie pomylil i protruzja jest na L4/L5 a nie na L5/S1?Bo wypuklina tez wydaje sie wieksza na L4/L5. Wg mnie w przekroju “og góry” ten piersien włoknisty wlasnie tak wyglada.
2. Jakie to sa te zmiany zmeczeniowe stawów kregoslupa?Widac to na zdjeciach jakie to powazne?
3.Czy ten dysk L4/L5 moze sie dalej obnizac np w skutek wstrzasów podczas biegania?Chciałbym tego uniknac, by uniknąc zmian zwyrodnieniowych trzonów.
4. Czy jest sens starania się o wszczepienie dynamicznego dystraktora?I czy po takim wstawieniu beede musiał rezygnowac z pracy strazaka czynnie bioracego udzial w akcjach z obawy na przemieszczenie sie dystraktora?Jak ogólnie to widzicie?Rezonans robiony 8 m-cy temu ale dolegliwosci sa ciagle takie same wiec chyba tam sie nic nie zmieniło na gorsze – oby.
27 marca 2015 o 02:02 #570041. Temat poświęcony degeneracji stawów międzykręgowych: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/stawy-kregoslupa-3219
2. Tak, od biegania, podnoszenia ciężarów w nieodpowiedni sposób, częstego schylania się lub pracy w pochyleniu, stan dysków może ulec pogorszeniu
3. Co do dynamicznego dystraktora – jeżeli to byłby DIAM to pewnie można mając go robić wszystko co się robiło przed jego wstawieniem, bo on wiele nie zmienia. Jeżeli jakiegoś poważniejszego, to warto zapytać o to lekarza mającego doświadczenie kliniczne w operowaniu kręgosłupów, ponieważ – pierwszy przykład z brzegu – przy sztywnym dystraktorze wyrostki kolczyste mogą się złamać w tego typu pracy.
4. W RadiAnt jest taka ikonka z literką “A” – po jej kliknięciu można wyłączyć wszystkie napisy na zdjęciach, nie trzeba wtedy ręcznie zamazywać 🙂
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 marca 2015 o 14:31 #57016Dziękuje za odpowiedź, artykuły przeczytałem w wiekszości z tłumaczem gugla. Czy ktoś się zna na zdjęciach MRI by pomóc mi trochę ocenić stan tych stawów miedzykręgowych?Bo trzony kręgów wydają sie być w miarę w porządku, tak mówiła moja neurolog. Jednakże nie patrzyła na stan reszty stawów. Twoja odpowiedz drogi Użytkowniku daje mi do zrozumienia, że widzisz przycznę bólu raczej w stawach miedzykregowych niż w dyskach. Czy w przypadku stawów miedzykregowych tzn. problemów z nimi przeciwwskazane jest leżenie na brzuchu z powiekszoną lordozą dzieki podparciu rękoma i w ógole przeprosty?
Myslałem nad tym by zrobić sobie badanie na ten antygen co występuje przy ZZSK jak myślicie jest sens?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 marca 2015 o 17:59 #57017Ogólny opis oceny stawów międzykręgowych: http://www.drwolgin.com/Pages/facetarthrosis.aspx
Na stronie jest przede wszystkim pokazane na które przekroje patrzeć, i gdzie są wyrostki stawowe a gdzie torebka stawowa między nimi, nie ma natomiast informacji na jakiej podstawie ocenia się np. przerost stawów (który też może powodować ucisk na nerwy – jest to tzw. stenoza zachyłkowa). Ja niestety zbyt wiele więcej na ten temat nie wiem, tzn. co innego teoria a co innego doświadczenie kliniczne i ocena obrazów.
Nie jest też tak, że twierdzę, że problemy u Ciebie powodują stawy. Po pierwsze – nie jestem lekarzem, po drugie – na L4/L5 masz zmiany, dobrze by chyba było gdyby lekarz oglądnął dokładnie zdjęcie po zdjęciu czy nie ma tam konfliktu z nerwami.
Nie wiem czy jeśli są zmiany w stawach to sposób leżenia czy ćwiczenia coś mogą zmienić. Wiem że stawy mogą boleć jak diabli – mnie bolały przez zbyt wysoki jeden z dystaktorów międzykolczystych które miałem, i cieszę się że się akurat tego jednego problematycznego dystraktora pozbyłem.
No i szczerze mówiąc, to nie czytałem dokładnie Twojego wpisu, tylko pobieżnie przejrzałem te zdania które się dają zrozumieć bez polskich liter. Nie mam na tyle czasu żeby domyślać się jakie to są słowa po wstawieniu polskich liter, a dopiero potem analizować sens całego zdania. Być może ktoś kto bieglej ode mnie czyta tekst napisany bez polskich znaków odpowie coś dokładniej.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 marca 2015 o 15:31 #57065Będę się starał pisać jak najbardziej poprawnie.
Studiując link http://www.chirogeek.com/MRI%20READING/MRI-reading.html , gdzie można poznać jak się czyta MRI kręgosłupa, zacząłem “czytać” swój MRI. Na zdjęciu FIGURE 7 z linku mowa jest o dyskach które nie mają przepukliny, lecz są to tzw zmiany bulging disc, w takiej zmianie dysk nie ma przerwanej ciągłości pierścienia włóknistego, ma za to zwiększoną objętość(obwód). Takie poszerzenie objętości może skutkować uciskiem. http://pl.tinypic.com/r/303i9zm/8 – zaznaczyłem dokładnie o co chodzi, widzimy w linku z tynipic gdzie jest mój MRI, że dysk jest w pobliżu nerwu(nerw na stronie chirogeek nazywa się exiting nerve roots w FIGURE 7). Czasem mi drętwieją pośladki, być może nerwy uciskane są po obu stronach, jak myślicie?30 marca 2015 o 17:05 #57066No właśnie z identyfikacją korzeni nerwowych jest mały szkopuł na sąsiednich zdjęciach i potrzeba do tego wprawy żeby to sobie “zwizualizować” w 3D. Wydaje mi się, że na Twoim przekroju korzenie nerwowe to te dwie czarne kropki, a jak się układają w dalszym przebiegu w stosunku do dysków widać być może na kolejnych przekrojach (kropki będą coraz dalej od siebie im niżej jako że nerwy odchodzą do otworów międzykręgowych, a im bardziej poziomo korzeń przebiega tym bardziej z kropki zmienia się w rozmazaną linię). Wydaje mi się że dopiero analiza kilku sąsiednich przekroi osiowych i strzałkowych może dać obraz otworu międzykręgowego i ułożenia w nim nerwu.
Na Figure7 z linku który podałeś korzenie przechodzące na niższe poziomy są w worku oponowym (na jaśniejszym tle – w płynie rdzeniowo mózgowym), a korzenie odchodzące są już dość daleko w otworach międzykręgowych i jak pisałem wyżej są już w postaci linii a nie kropek, bo są tam bardziej poziomo ułożone.
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
PS. Jak już pisałem – w RadiAnt na tej ikonce z literką “A” można wyłączyć napisy, wtedy nie trzeba zamazywać bo ich nie ma.
30 marca 2015 o 18:20 #57069A czy orientujesz się o co chodzi w zdjeciu FIGURE 11?Próbuje to rozkminić ale wiem, że mowa jest tylko o dużej przepuklinie lewostronnej i coś o stenozie.
Pytanie jeszcze co do dystraktorów, czy dobrze rozumiem:
1. DIAM – silikonowy, dynamiczny(pozwala na ruch)
2. COLFEX – tytanowy, ruchomy ale nie tak bardzo jak DIAM(swoją drogą czy mając ten implant można się schylać do przodu, bo na animacjach pozwala on na pewien ruch przeprostny, ale schylania sobie nie wyobrażam)
3. Stenofix – tworzywo PEEK, dynamiczny
4. System X Stop – nieruchomy, tytanowy
5. BacJac – sztywny ale jakie tworzywo?30 marca 2015 o 18:40 #57071Tutaj jest jakaś bardziej działająca wersja tej strony: http://www.spineresearcher.com/MRI-page.html . Znalazłem na szybko, nie przeglądałem czy to duplikat, plagiat, nowsza wersja, czy co, w każdym razie przy Figure11 (obydwu, bo są dwa te same obrazy) odnośniki do zaznaczonego tego co jest nie tak na tej stronie działają, w przeciwieństwie do tej na chirogeek. (http://www.spineresearcher.com/images/MRI%20tutorial/foraminal-HNP-mu.jpg , http://www.spineresearcher.com/images/MRI%20tutorial/foraminal-HNP-fx.jpg )
Co do dystraktorów, to był gdzieś na Forum link do artykułu przeglądowego/opisującego większość dostępnych ale nie mogę na szybko znaleźć. Na pewno w internecie w każdym razie takie są. Tutaj są filmy nt. Diam i Coflex (https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/bol-powrocil-po-fenestracji-s1-l5-4069/page-15#6570). Przeglądnę później forum i spróbuję albo odnaleźć albo stworzyć temat w którym będą odnośniki do porównania poszczególnych dystraktorów. DIAM ogólnie rusza się na wszystkie strony, bo jest mocowany na sznureczkach, których niektórzy lekarze nawet nie zakładają, więc jest to kawałek elastycznego elementu upchniętego między wyrostki kolczyste, bez dobieranej np. twardości w zależności od stopnia zużycia dysku itp. Niektórzy tu na forum pisali, że po wstawieniu DIAM uwypuklenie dysku się u nich powiększyło, więc prawdopodobnie ten dystraktor może w niektórych przypadkach amortyzować nawet słabiej niż więzadło międzykolczyste które jest rozcinane przy jego implantacji.
30 kwietnia 2015 o 18:01 #57292Słuchajcie drodzy forumowicze. Coś mnie tknęło i zrobiłem badanie na obecność genu HLA B27 metodą genetyczną(większa czułość niż serodiagnostyka). Wynik pozytywny :ohmy: Brat mojej matki również chorował na chorobę pochodzenia zapalnego(ZZSK lub RZS – nie pamiętam gdyż już nie żyje, ale miał bardzo poważne zmiany deformacyjne w kręgosłupie oraz w stawach dłoni). Zrobiłem również test na białko CRP – w normie.
Nadal mam sztywność odcinka lędźwiowego. Lepiej się czuję po ćwiczeniach fizycznych(bieganie, pływanie) i po gimnastyce niż po okresach bezruchu. Leżenie na wznak daję ulgę ale tylko jeśli trwa krócej niż 20 min, bo potem zaczyna jakby palić w okolicach stawów biodrowo-krzyzyowych i ogólnie całych lędźwi). Ból ogólny lędźwi troszkę zelżał od moich ostatnich postów, lecz nadal obecny codziennie.
Ten gen posiada około 8% populacji, jednak przy moich objawach rozpoznanie jest bardzo prawdopodobne(źródło informacji portale medyczne).W jakim kierunku iść teraz?
Wiem, że są dalsze badania w różnicowaniu poszczególnych typów HLA B27(pewnie bardzo drogie).
Zrobić jeszcze raz rezonans kręgosłupa lędźwiowego oraz stawów biodrowo-krzyżowych?
RTG we wczesnych stadiach choroby nie da żadnych poszlak. Szukam reumatologa w swojej okolicy, który mnje przyjmie w weekend(inaczej nie mogę) – oczywiście prywatnie. Jednak chcę poznać Wasze zdanie na temat mojego przypadku. Dodam, że mam także ból w kręgosłupie szyjnym – prawdopodobnie przyczyną jest staw międzykręgowy który nie pracuje prawidłowo(miałem zrobione przez rehabilitanta testy Sotto-Halla(wynik pozytywny przy biernym ruchu) i Spurlinga(bez objawów korzeniowych)).
W poprzednim badaniu RM – były obecne zmiany zmęczeniowe stawów miedzywyrostkowych(być może odpowiedzialna jest za to intensywna siłownia kilka lat).30 kwietnia 2015 o 22:07 #57297Nie wiem, czy Ci to w czymś pomoże, nie umiem bezpośrednio odpowiedzieć na Twoje pytanie, ale może dane podane w napisanym kiedyś wątku coś Ci pomogą – https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/czy-to-zzsk-zesztywniajace-zapalenie-stawow-kregoslupa-452 . Niestety link do polskiego PDF’a z tamtego wątku jest nieaktualny. Znalazłem też przypadkiem takie forum: http://zzsk.mixxt.pl/networks/forum/thread.289161 (link do niego był już podawany w wątku https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/zasoby-wiedzy-na-temat-kregoslupa-w-internecie/zasoby-wiedzy-na-temat-kregoslupa-w-internecie-706) Może to Ci w czymś pomoże.
1 maja 2015 o 17:39 #57301Bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam pytanie: zdecydowałem, ze powtórnie wykonam badanie MRI i teraz pytanie czy zrobić znów odcinek lędźwiowy czy bardziej iść w stronę stawów krzyżowo-biodrowych, które są pierwsze atakowane w ZZSK?Rezonans jest najlepszym badaniem obrazowym w początkowej fazie ZZSK – tak wyczytałem.
Oraz pytanie nr 2: czy na MRI widać charakterystyczne dla ZZSK stany zapalne?Jeśli tak to jak to wygląda?Jaśniejsze fragmenty obrazu?1 maja 2015 o 19:42 #57303Na szybko wyszukane w internecie:
http://www.health-writings.com/ankylosing-spondylitis_3739/ (artykuł jakiś dziwny, ale jest zdjęcie)
albo inne wyniki wyszukiwania:
albo opis:
http://www.patient.co.uk/doctor/ankylosing-spondylitis-pro
2 maja 2015 o 07:16 #57304Generalnie widać stany zapalne, ale u mnie nie było widać.
Dopiero na oddziale nuklearnym skanowali mnie całą maszyną dokładnie i wyszły zapalenia w prawej stopie, a lewej ręce (palce) i kręgosłup. Tam też wykryto cystę na odcinku lędźwiowym oraz narośle.2 maja 2015 o 08:27 #57307A Pani ma ZZSK?
Cóż chyba pozostaje mi zrobić ten RM stawów krzyżowo-biodrowych za te parę stówek, bo raz mam sztywność w lędźwiach a raz w szyi(co prawda moja szyja troszkę przeżyła – jedną stłuczkę samochodową uderzenie w tył auta oraz upadek na szyję podczas ćwiczeń przewrotów w przód).2 maja 2015 o 08:46 #57308Arthritis i Arthrose
Powoli lewa ręka zaczyna się deformować, palec wskazujący jest powykrzywiany i nie mogę nim pracować.
Kręgosłup trzy segmenty usztywnione.2 maja 2015 o 19:09 #57313Przypomniałem sobie, że jeszcze kiedyś założyłem wątek stricte o MRI stawów krzyżowo-biodrowych, ponieważ temat mnie mocno interesował, ale nie pod kątem ZZSK tylko ogólnie zmian w stawach, bo lewy mnie bolał nie do zniesienia (nadal boli bardziej niż prawy, ale już nie rwie tak ostro jak wtedy, i np. ostry ból stawu nie pojawia mi się nagle w nocy jak to wcześniej miało miejsce, tak że musiałem jakoś leżąc na brzuchu uginać nogi w kolanach i kolana z całej siły wciskać pod kątem w materac żeby ból trochę zmalał).
Link: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/mri-stawow-krzyzowo-biodrowych-4099
2 maja 2015 o 21:28 #57315Użytkownik – byłeś u osteopaty jakiegoś z tym stawem?bardzo często oni pomagają w problemach ze stawami, mają techniki manipulacyjne i mobilizacyjne, które dają efekty. Tylko nie wiem jak u Ciebie z tym usztywnieniem sobie poradzą i czy u Ciebie takie coś jest przeciwskazane…Słuchajcie przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł wykonania scyntygrafii kości. To badanie jest najczulsze w wykrywaniu stanów zapalnych, koszt jest co prawda większy o 200zł niż MRI stawów k-b ale może warto?Spondyloartropatie właśnie tym się cechuja – stanem zapalnym tam gdzie boli. Czy to głupi pomysł?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 maja 2015 o 22:26 #57317@Mateusz00 – wtedy, kiedy mnie najbardziej bolało, byłem prywatnie u rehabilitanta, i na NFZ najpierw u Reumatologa, później u Ortopedy. Rehabilitant w zasadzie zalecił tylko kilka ćwiczeń, i nie określił za bardzo, co się dzieje. Reumatolog stwierdził, że to ból ze stawu krzyżowo-biodrowego, a Ortopeda to potwierdził. Dostałem dwa razy blokady z DepoMedrolu, pierwsza pomogła bardzo (chociaż zareagowałem nadciśnieniem przez jakieś pierwszych 10 dni), druga pomogła niewiele. Ale straciłem jeszcze kilka kilo (z tego co i tak już było za mało), zminimalizowałem ruch, i bóle zmalały. Gdybym w tamtym czasie kiedy najostrzej bolało miał coś dodatkowego robić, to raczej nie poszedłbym do osteopaty, tylko na MRI stawów KB, mimo, że lekarze mi tego nie polecali. Nie ma się co oszukiwać – ani na jedno ani na drugie nie miałem wtedy funduszy. A tamten wątek do którego link powstał dlatego, że chciałem iść na MRI stawów KB, i szukałem informacji na temat tego co takie MRI może wykazać.
Teraz zamierzam się rehabilitować w sposób tradycyjny, i przede wszystkim wzmocnić mięśnie pośladkowe głównie z lewej strony (pracuję nad tym sam już od dawna, ale bez ćwiczeń w odciążeniu to idzie powoli, a podwieszkę do odciążenia sobie zmontowałem chyba coś nie taką jaka powinna być), a poza tym ogólnie się wzmocnić bo jestem nielekko osłabiony.
quote :Czy to głupi pomysł?Nie wiem dzisiaj. Przeczytam jeszcze raz jutro, do edukuję się, i wtedy może odpowiem.
PS. To nie mój wątek 😉 😛
2 maja 2015 o 22:29 #57318wlasnie mi robili ta scyntrigrafie przed usztywnieniem kregloslupa.
Przed operacja mialam pol roku badan lacznie wykluczenie multipe sklerose , borliose itd.moim zdaniem kepiej wydac troche pieniedzy i wykluczyc wszystko zanim podejmie sie decyzje zoperowania kregoslupa.
Do dzis w sumie nie jestem w 100% pewna czy dobrze zrobilam decydujac sie na tak powazna operacje.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.