Częściowy brak czucia w członku, brak parcia na pęcherz, bole prawej pachwiny udowej
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Częściowy brak czucia w członku, brak parcia na pęcherz, bole prawej pachwiny udowej
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 5 months temu przez
jarecky77.
-
AutorWpisy
-
16 grudnia 2019 o 15:33 #48874
Witajcie, mam już serdecznie dość wszystkiego od kilku lat szukam przyczyny moich dolegliwości. Zaczęło się w wieku około 26 lat. Teraz mam 32.
Kiedyś w momencie przepełnienia pęcherza czułem jakbym miał zaraz się posikać. Mocz czułem na końcu członka. Teraz mogę z tym chodzić i chodzić aż zaczyna mnie boleć całe podbrzusze. Nie odczuwam tak bodźców jak normalny zdrowy człowiek. Miewałem bóle kręgosłupa LS i tutaj rozpoczęła się moja diagnostyka. Mam mnóstwo zdjęć i rezonansów odcinka piersowego, ledzwiowego, miednicy mniejszej. Urolodzy rozkłądają ręce. Dochodzi pobolewanie w prawej pachwinie udowej. Przy dugim siedzeniu cierpną mi pośladki, Muszę wstać i sie rozruszac a po chwili siedzenia mrowienia znów wracają. Mam też problemy z erekcją, odczuwaniem przyjemnosci. Kiedyś przetrzymywałem mocz, nie wiem czy to nie ma jakiegoś wpływu, może powiekszony pecherz uciska jakąś strukturę nerwową w miednicy, sam już nie wiem :/
Nie wiem już gdzie iść i do kogo się zgłosić.
W badaniach mr nic nie widać. Drobne jakieś zmiany nie wpływające na nerwy. Kość krzyzowa niezmieniona, Pęcherz prawidłowy, Gruczoł krokowy ok, Pecherzyki ok, no wszystko ok a czucia brak.
Zna ktos kogoś kto moze mi pomóc? Cztałem o miesniu gruszkowym ucisku na nerwy, może powinienem wykonać jakieś inne badanie? W pozycji siedzącej? stojącej?
Mam jeszcze nadzieje bo bywa ze jest lepiej, czasem erekcja prawidłowa, czucie jakby troche wraca.16 grudnia 2019 o 15:44 #66675Hmm, nerwica?
16 grudnia 2019 o 15:48 #66676Byłem próbnie leczony, brałem Escitil. Faktycznie poprawa umysłowa była duża bo pomimo moich problemów widziałem wszystko w pozytywnych barwach, niestety. Na moje dolegliwości nie pomogło i zaprzestałem brania leków.
16 grudnia 2019 o 18:48 #66678Są badania, dzięki którym można sprawdzić, czy dany nerw przewodzi prawidłowo impulsy nerwowe. Sprawdzić można nerw sromowy, kulszowy i pewnie jeszcze inne. Elektroneurografia.
16 grudnia 2019 o 21:29 #66681Mapa dermatomów podaje że tam idą nerwy S2, S3 (https://teachmeanatomy.info/wp-content/uploads/Keegan-and-Garrett.jpg) z kości krzyżowej a nie z kręgosłupa lędźwiowego. MRI kości krzyżowej czasem się robi, nie wiem czy miałeś robione.
Podobne objawy mogą być przy kamicy nerkowej, z własnego doświadczenia, jak piasek jakiś siedzi.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 grudnia 2019 o 10:38 #66682Nie miałem MR kości krzyżowej. Miałem odcinka piersiowego, lędźwiowego oraz mri miednicy robiłem prywatnie a jako problem podałem podejrzenie ucisku na nerw grzbietowy pracia. Czy takie mri kości krzyżowej to jeszcze coś innego?
17 grudnia 2019 o 10:41 #66683Tak to prawda, unerwienie tych okolic związane jest z nerwami S2 nawet chyba do S4. Czyli problem może być poniżej kręgosłupa. Coś z kością krzyżową, jej poziome ustawienie, może dodatkowy dysk w kości krzyżowej tzw. lumbalizacja czyli przejściowy dysk pomiędzy S1 i S2? Ból pośladków po dłuższym siedzeniu i w pachwinie bywa charakterystyczny dla problemów stawów kb, a z kolei to nie wykrywa się na badaniach obrazowych, jedynie zastrzyk diagnostyczny. Ale czy to ma związek z pozostałymi Twoimi dolegliwościami, trudno doradzić. Ja mam zawiłą sytuację z wielu powodów, były dziwne objawy i ból poniżej kręgosłupa w części krzyżowej, pewnie też jeszcze część niewiadoma, albo kwestia czasu zdrowienia, w tym lumbalizacja i stawy kb, ale bez objawów w okolicy płciowej. Operował mnie niedawno prof. Gasik. Może coś Ci pomoże bo on dobrze ogarnia temat kości krzyżowej, a skoro to pewnie problem z unerwieniem od S2, to może on coś znajdzie. Większość neurochirurgów nie chcą i już nie patrzą na część poniżej kręgosłupa. Pozdrawiam, powodzenia.
17 grudnia 2019 o 10:55 #66684Czy moze mi Pan wysłać jakiś kontakt do dr Gasika?
17 grudnia 2019 o 15:49 #6668717 grudnia 2019 o 16:14 #66688Przyjmuje w Lecznicy św. Łukasza w Konstancinie Jeziorna
18 grudnia 2019 o 08:56 #66692Trochę stare te badania (5 lat to bardzo dużo dla kręgosłupa). U mnie zmiany są widoczne rok do roku.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.