Diam, czy dekomporesja laserowa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Diam, czy dekomporesja laserowa
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
28 marca 2017 o 13:30 #48441
Witam,
Witam,
od około 2 lat walczę z bólem umiejscowionym tuż nad pośladkami w rejonie stawu krzyżowo-biodrowego i kości ogonowej. Niekiedy ból występuje też w lewym pośladku (centralnie lub na samym dole przy udzie). Ból jest o różnym nasileniu, generalnie lekki, czasami wzrasta do średniego, czasami przekształca się też w ból piekący. Są też dni – zwłaszcza po zabiegach manualnych – kiedy nie ma go w ogóle.W kwietniu 2014 r. miałem wykonany rmi odcinka lędźwiowego. Oto wynik:
Badanie MRI kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2 – zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych
– Dehydratacja krążków m-kręgowych w odcinku L2-S1,
– Obniżenie wysokości krążka m-kręgowego L5-S1,
– Dokanałowa, szerokopodstawna przepuklina krążka m-kręgowego L4-L5, która uciska worek oponowy oraz obustronnie zwęża otwory m-kręgowe,
– Niewielkie dokanałowe, szerokopodstawne wypukliny krążków L2-L3-L4 powodujące nieznaczne modelowanie worka opony twardej i obustronne spłycenie otworów międzykręgowych,
– Przednia osteofitoza krawędziowa trzonów w odcinku L1-L5,
– Wysokość trzonów prawidłowa,
– Stożek rdzenia prawidłowy,
– Na poziomie S2 obustronnie torbiele okołokorzeniowe średnicy do 18 mm.
Z kolei w październiku 2015 r. miałem rmi kręgosłupa krzyżowego i kości ogonowej:
Badanie MR kręgosłupa wykonano w sekwencji TSE, SPAIR, STIR w obrazach T1, T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych. Badanie MR kręgosłupa wykonano w sekwencji TSE, SPAIR w obrazach T1, T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Cechy stłuszczenia szpiku kostnego trzonów kości krzyżowej, trzonów kości ogonowej oraz okołostawowo w stawach krzyżowo-biodrowych. Na poziomie S2, S3 widoczne torbiele Tarlova 13 mm i 15 mm. Nie widać w rzucie tkanek miękkich okolicy kości krzyżowej i ogonowej cech patologicznego sygnału.Co sądzicie o ewentualnym zabiegu wstawienia DIAM na poziomie L4-L5? Czy tego rodzaju zabieg rzeczywiście pozwoli mi zachować ruchomość kręgosłupa? Mam też ofertę przeprowadzenia dekompresji dysków L3-L4 i L4-L5 metodą laserową (PLDD). Który z tych zabiegów byłby bezpieczniejszy i bardziej wskazany i czy w ogóle jest sens im się poddawać, jeżeli nie ma 100%, że za ból odpowiadają zmiany dyskopatyczne?
Tadeusz28 marca 2017 o 15:03 #61211Tu jest przykładowa darmowa konsultacja
http://www.dr-bertagnoli.com/case-evaluations.html
Jeśli decydujesz się na zabieg komercyjny z bardzo niskiej półki (sprzedawany bo “nikomu nie zaszkodzi a może nawet pomoże”), to dlaczego nie skonsultować tego z Dr. Bertagnolim który również jest z kręgu zabiegów komercyjnych i oferuje szeroką ich gamę. Napisz, zapytaj – jak zaproponuje któreś z rozwiązań o które pytasz to masz sprawę jasną. Piszą że już komunikują się również w j.polskim.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 marca 2017 o 09:39 #61216Dzięki za namiary. Muszę poczekać do niedzieli jak przyjedzie syn i mi przetłumaczy. Z tego co wstępie się zorientowałem to trzeba podesłać rezonans i zdjęcia rtg nie starsze niż pół roku. Z chęcią skorzystam. Zobaczymy jaka będzie decyzja.
A tak prawdę mówiąc dziwię się, że nasi neurochirurdzy nie wprowadzają możliwości wstępnych konsultacji przez internet. Kiedyś taką usługę miał prof. Harat z Bydgoszczy. Niestety po kilku miesiącach z niej zrezygnował.29 marca 2017 o 12:27 #61218Ja mam DIAM i na razie nie mam z tym problemów. Tylko ja miałem to wstawione przy okazji mikrodiscektomii, żeby odciążyć operowany poziom. Nie wiem czy to jest dobre na same objawy bólowe. Jakoś nie wydaje mi się. Natomiast wydaje się dużo mniej inwazyjne od dekompresji czego na pewno bym nie robił bez 100% pewności że to dysk
Odnośnie konsultacji to spróbuj na znanymlekarzu. Część neurochirurgów udziela tam odpowiedzi
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 marca 2017 o 12:33 #61219Aha, czytałem trochę badań na temat diamu który mam i generalnie wyniki są pozytywne (porównywanie MRI), natomiast użyta metodologia jest wątpliwej jakości.
Z drugiej strony na 4 fizjoterapeutów u których byłem chyba wszyscy pozytywnie odnosili się do tego. Jest to o tyle istotne, że tutaj to już mniej marketingu a więcej realnych przypadków..30 marca 2017 o 17:57 #61224Dzięki za podpowiedź. Teraz też skojarzyłem, że na znanym lekarzy jest niekiedy możliwość skorzystania z porady. Poszukam neurochirurgów. Napisz coś bliżej jak sprawuje się DIAM w codziennej praktyce, czy rzeczywiście zachowana jest ruchomość kręgosłupa? Z tego co czytałem w necie to operatorzy odchodzą aktualnie od DIAM-u twierdząc, ze po kilku latach silikon parcieje i trzeba go wymieniać. Natomiast rzeczywiście pocieszające są wypowiedzi terapeutów, ponieważ to oni mają największą praktyczną wiedzę.
30 marca 2017 o 19:28 #61226quote tadeuszklawik” post=13367:Dzięki za podpowiedź. Teraz też skojarzyłem, że na znanym lekarzy jest niekiedy możliwość skorzystania z porady. Poszukam neurochirurgów.Z tego co zauważyłem to niektórzy nawet odpowiadają na pytania skierowane do innych. Widocznie traktują to jako potencjalna zachętę dla nowych klientów.
quote :Napisz coś bliżej jak sprawuje się DIAM w codziennej praktyce, czy rzeczywiście zachowana jest ruchomość kręgosłupa? Z tego co czytałem w necie to operatorzy odchodzą aktualnie od DIAM-u twierdząc, ze po kilku latach silikon parcieje i trzeba go wymieniać. Natomiast rzeczywiście pocieszające są wypowiedzi terapeutów, ponieważ to oni mają największą praktyczną wiedzę.U mnie to dopiero 4 miesiące, więc trudno jeszcze oceniać. Ogólnie to w ogóle tego nie czuję, nie czuję też żeby cokolwiek się zmieniło jeśli chodzi o zakres ruchu.Oczywiście nie robię gwałtownych ruchów, nie podnoszę ciężarów, itp.
To że materiał będzie się psuć to pewnik. Pytanie jak szybko. Z drugiej strony wymienić to np. po 10 latach to chyba nie problem, nie jest to zabieg obarczony istotnym ryzykiem. Skoro ludziom zakłada się sztuczne dysku na wiele lat gdzie obciążenie jest nieporównywalnie większe?
Aha, ważne żeby chirurg dobral odpowiedni rozmiar i żeby w ogóle miał wszystkie dostępne rozmiary podczas operacji.30 marca 2017 o 19:56 #61227Tyle że dystraktory (w tym DIAM) nie przejmują na siebie obciążeń całej kolumny kręgosłupa jak ADR – mają wspomagać tylko tylną kolumnę kręgosłupa, przy dość zdrowym dysku/stawach/więzadłach itd. Moim zdaniem jako pacjenta, po własnych odczuciach – jako jakieś małe zabezpieczenie discektomii przed rewypukliną to ciekawe rozwiązanie i dość logiczne w wielu przypadkach, ale jeśli degeneracja pójdzie dalej to i dystraktor za jakiś czas nie pomoże, tzn. nie wiadomo czy prędzej się dystraktor zużyje czy uszkodzenie segmentu pogłębi. Jakby mi takie coś do discektomii dodali to bym się nie obraził, jeszcze do tego Barricaid, i może nie miałbym rewypukliny po pierwszej operacji 🙂
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.