DIAM ( przemieszczenie?) vs Bacjac, Coflex..
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › DIAM ( przemieszczenie?) vs Bacjac, Coflex..
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
17 lutego 2018 o 11:47 #48561
Witam. 30.01.2018 miałam wykonaną stabilizację DIAM, poziom L4-L5. Przez dwa tygodnie wszystko było dobrze. Po dwóch tygodniach ból przy obracaniu sie w łóżku- palenie, rwanie i pieczenie nie do wytrzymania. Po dwóch dniach na tramadolu, ketonalu i sirdaludzie jak ręką odjął, ale od 2 dni znowu odczucie, jakby odezwała się przepuklina. Wizytę mam dopiero w poniedziałek wieczorem, ale przygladam się swojemu wczorajszemu RTG i.. czy to przypadkiem nie jest przemieszczenie stabilizacji?? Wg mnie powinna się ona znajdować głębiej, bardziej pomiędzy wyrostkami.. i tu pojawia się kolejne pytanie- czy ktokolwiek z Państwa orientuje się, czy implanty typu Bacjac i Coflex są również refundowane przez NFZ?
17 lutego 2018 o 13:00 #62560Są.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
17 lutego 2018 o 15:38 #62562Domyślam się, że tylko wybrane szpitale to robią? W naszym (Słupsk) wszyscy pacjenci, z którymi miałam do czynienia byli po ALIF albo DIAM . Nie słyszałam o innych implantach. W nawiązaniu do powyższego RTG- może jest tu ktoś, kto mógłby to nieco ocenić i wyrazić swoje zdanie? Zastanawiam się, czy nie panikuję niepotrzebnie. A z drugiej strony i ból i dretwienie nogi powróciły..
17 lutego 2018 o 16:37 #62563W różnych szpitalach różne implanty wstawiają – nie wiem od czego to zależy, może od preferencji szpitala?
Załączony obraz wskazuje że radiolog nie ustawił ostrości przed wykonaniem zdjęcia. Widać zapinki sznurków od DIAM gdzieś poza wyrostkami kolczystymi i ciemną plamę też jakby w połowie poza wyrostkami. DIAM działa głównie sugestywnie na psychikę, nie wiem czy ma znaczenie czy on jest gdzieś umocowany czy ma wystarczyć że sobie będzie leżał pod skórą, i czy są jakieś badania kliniczne czy jest jakaś różnica jeśli on jest między wyrostkami kolczystymi a gdziekolwiek indziej pod skórą.
Instrukcja DIAM – http://spineinfo.ru/~files/DIAMST.pdf
Temat o DIAM na RTG – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/3399-widoczno%C5%9B%C4%87-diam-na-rtg
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): launica117 lutego 2018 o 20:42 #62565Dziękuję za instrukcję. Przegladałam też filmy dostępne w sieci. Temat o rtg i diamie czytalam wcześniej, bo zaglądam tu już od dłuższego czasu. Niestety, instrukcja utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że zaciski od sznurków faktycznie nie znajdują się tam, gdzie powinny.. co do zasadności stosowania tego implantu- nie wiem, czy u mnie zadziałał przez 2 tygodnie efekt placebo, czy jednak rzeczywiście pomogło, ale faktem jest, że poza samym miejscem przeprowadzenia zabiegu wreszcie nic mnie praktycznie nie bolało. To było niesamowite uczucie po miesiącach właściwie nieustannego bólu. No nic, pozostaje mi czekać do poniedziałku i ewentualnie naciskać na inny rodzaj implantu, jeśli takowy stosują.
17 lutego 2018 o 22:01 #62567To może akurat w tym przypadku zadziałał tylko spadł..
Na zdjęciu jakieś plamy są, ale nie wiem czy to sam zarys implantu czy np. zdjęcie było robione telefonem z monitora i to kontury fotografującego odbijające się od ekranu (widać jakby twarz i rękę z telefonem) – słaba jakość zdjęcia wskazywałaby że albo radiolog się nie przyłożył albo to jest zdjęcie zdjęcia, albo jeszcze jakiś inny wynalazek
18 lutego 2018 o 07:39 #62569Tak, tak- to jest zdjęcie zdjęcia, aczkolwiek ta plama pomiedzy wyrostkami, wystająca za ich zarys (jakby z trzema malutkimi, pustymi przestrzeniami – kreskami wewnątrz) zakończona zaciskami sznurków jest widoczna na oryginalnym zdjęciu. Dowiem się jutro. Dam znać, może kiedyś komuś się przyda.
19 lutego 2018 o 21:49 #62597Daję znać- okazuje się, że jednak należę do niewielkiego grona ludzi, którym implant zrobil numer i uciekł ze swojego miejsca. Decyzją neuro za kilka dni szybkie znieczulenie ogólne celem wyciągnięcia DIAMu, a po wygojeniu rany ustalenie kolejnego terminu, w trybie pilnym, tym razem na ALIF…ciekawe, w jakim czasie zamknę się z tym trybem pilnym.. Ponoć z ciśnieniem, z jakim naciska u mnie jeden krąg na drugi nie ma juz co próbować sie z mniej inwazyjnym DIAMem. Jedyna pociecha że jednak nie jestem jeszcze aż taką hipohondryczką i poprawnie upierałam się, że czuję, że coś jest nie tak.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 marca 2018 o 19:55 #62665I melduję się już po usunięciu DIAMu. Jest do d..py. Po pierwsze cięli w tym samym, jeszcze nie do końca zagojonym miejscu i chyba z tego powodu ból pooperacyjny jest gorszy, aniżeli po wstawieniu implantu, ale jeszcze bardziej dupne jest to, że tak jak wcześniej bolała noga prawa, tak teraz rwa idzie jeszcze w lewą nogę, a do tego od dnia operacji po dzien dzisiejszy ( a więc tydzień) odczuwam ból w prawej pachwinie. Właściwie to nawet nie wiem, czy to keszcze pachwina- generalnie tak na odległość dwoch- trzech palców poniżej tej wystającej kości miednicy.. czuję tam jakby lekką opuchliznę i napięcie. Nie wiem, czy moze miec to jakikolwiek związek z operacją…? No i czekam na termin na ALIF- ponoć około miesiąca. Poczytałam u Was, że wszelkiej maści Alify , tlify i plify lubią przy okazji poprawy na zaimplantowanym poziomie uszkadzac poziomy sąsiadujące . Są na to jakieś publikacje, badania? Macie coś pod ręką? Będę wdzięczna.
6 marca 2018 o 20:27 #62666To jak to osobna operacja usunięcie DIAM i osobna stabilizacja? :blink:
quote :Poczytałam u Was, że wszelkiej maści Alify , tlify i plify lubią przy okazji poprawy na zaimplantowanym poziomie uszkadzac poziomy sąsiadujące . Są na to jakieś publikacje, badania? Macie coś pod ręką? Będę wdzięczna.Na PubMed jest mnóstwo opracowań z wielu lat – tutaj przykład wyszukiwania: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=adjacent+segment+fusion
Za tą wiadomość podziękował(a): launica16 marca 2018 o 21:19 #62667quote użytkownik421″ post=14960:To jak to osobna operacja usunięcie DIAM i osobna stabilizacja? :blink:Dokladnie tak. DIAM usuniety z dostepu tylnego. Dopiero po wygojeniu przestrzeni miedzykolczystej i rany bedzie ALIF- z dostepu brzusznego. Tez sie zastanawialam, dlaczego nie mogą tego machnąć za jednym razem..
Za link dziękuję- będę dziś czytać. No i nie ukrywam , że boję sie tego ALiFA- jakos nie moge sobie wyobrazic, ze po takim zroscie na sztywno bede mogla jeszcze jezdzic konno..
7 marca 2018 o 16:05 #62675Niektórzy twierdzą że się da po operacji kręgosłupa
https://www.youtube.com/watch?v=4Vpw2IMggjw
A ogólnie na YT jest coraz więcej filmów kręconych przez osoby po operacji gdzie pokazują jak dochodzą do siebie i jakie efekty (takich prywatnych, bo komercyjne też są)
Za tą wiadomość podziękował(a): launica1 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.