DIAM, przepuklina L5/S1 stenoza ? co dalej
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › DIAM, przepuklina L5/S1 stenoza ? co dalej
- Ten temat ma 35 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
5 sierpnia 2020 o 12:05 #48989
Hej, 18 czerwca 2020 miałem usunięcie przepukliny na L5/S1 met. endoskopową. Niestety doszło do nawrotowej przepukliny. Lekarz proponuje wyjście w postaci implantu DIam i ponownego usunięcia przepukliny na L5/S1. Twierdzi również, że powodem tych dolegliwości (patrz niżej) może być stenoza.
Poniżej wklejam listę moich dolegliwości, jestem ciekaw co o tym sądzicie. Może ktoś ma podobne dolegliwości i wie co było powodem. Wklejam też załączniku z rezonansu w projekcji strzałkowej przed i po zabiegu. Niestety nie umiem znaleźć w poprzecznych projekcjach tego miejsca.
Moje pytanie czy ten implant jest w stanie ochronić jakoś to miejsce przed nawracającymi przepuklinami ? Czy waszym zdaniem lepszą metodą jest usunięcie dysku całego ? Zdaje mi się, że są dwojakie podejścia do sprawy chirurgów.
Kolejne pytanie, na które zapewne trudno jest odpowiedzieć. Czy może być gorzej po DIAMIE jeśli operacja przebiegnie bez powikłań ?
1.) Brak możliwości siedzenia – ból pojawia się po nawet krótkotrwałym siedzeniu. Uczucie jakby kompresji, ściskania „rany” w lędźwiach, po chwili uczucie jakby pokrzywki, pieczenia w lędźwiach i pośladkach (po obu stronach).
2.) Bóle pośladków występują też przy np. Staniu w jednej pozycji pare minut, czasem odczuwam również kłucie w lewym lub prawym pośladku.
3.) czasami uczucie nóg jak z waty, słabe, jak nie moje.
4.) Potrzeba ciągłej zmiany pozycji. Trudność wystania nawet 20 minut, konieczność położenia sięna plecach.
5.) Leżąc na plecach często również z bólem. Tak jakby kręgosłup nie chciał przyzwyczaić się do kanapy/materaca. Ulgę często przynosi pozycja krzesełkowa.
6.) Brak możliwości leżenia na boku lewym/prawym. Pojawia się silny ból w operowanym miejscu oraz ból w biodrze.
7.) Uczucie sztywności w kręgosłupie lędźwiowym, ograniczenie ruchomości. Bardzo czuć to próbując delikatnie „przykleić plecy do podłoża”.
8.) Co kilka dni ból w kroczu/pachwinie trwający może sekundę, dwie. Taki jakby silny skurcz mięśni. Nie wiem czy ma to związek.
9.) ) Niestety od jakiegoś czasu również pojawia się ból w kręgosłupie piersiowym. W opisie MR podobno są to najprawdopodobniej zmiany przeciążeniowe.5 sierpnia 2020 o 12:33 #67535A wymienione objawy miałeś już wcześniej przed operacją, co było powodem operacji, miałeś rwę?
Kto Ci proponuje DIAma?5 sierpnia 2020 o 15:58 #67538Nie potrafię funkcjonować normalnie z tymi dolegliwościami,próbowałem różnych metod fizjoterapii nie dawały poprawy. Początkowo była to wypuklina, potem zrobiła się przepuklina, objawy się nasiliły wiec zdecydowano się na operacje.
5 sierpnia 2020 o 16:01 #67540Wymienione objawy miałem już przed. Najgorzej jest z siedzeniem praktycznie w ogóle nie mogę.
5 sierpnia 2020 o 23:44 #67541Moim zdaniem to taka próba ratowania przed discektomią i stabilizacją śrubami i prętami tego poziomu. Czy będzie udana – nie wiem. Tiger Woods się tak ratował i nie wyszło dopóki nie ustabilizowano segmentu – może tu akurat będzie lepiej. Nie wiem. Ratowanie w tym sensie że po śrubkach i prętach trzeba się liczyć z wyjęciem kilku/kilkunastu miesięcy z życiorysu. Co jest bardziej opłacalne w danym przypadku – chyba nikt nie wie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 sierpnia 2020 o 06:49 #67543Ale chyba discektomia nie zawsze wiąże się ze stabilizacją? Dysk już się sporo odwodnił, więc może drugi raz nie będzie miało co z niego wyleźć.
6 sierpnia 2020 o 14:11 #67546Dzięki za odpowiedzi. Zdaniem mojego lekarza powodem moich dolegliwości może być stenoza otworowa. Stenoza nie jest jakaś duża ale jest, daje mi to popalić dzień w dzień. Z tego co czytałem Diam stosuje się również właśnie głównie w tej otworowej stenozie, ma to jakoś rozszerzyć przestrzenie.
Czy ten implant pełni tez rolę ochronną dla tego miejsca ? W sensie czy może w jakiś sposób chronić przed nawracającą przepukliną kolejny raz ?
Wydaje mi się tez, ze skoro już dwa razy doszło do wycieku zawartości z dysku to na logikę tego jądra miażdżystego jest tam mniej, kolejny raz powinien być trudniejszy a jak już to w jeszcze mniejszym stopniu.
Czytając opis całego zabiegu, wydaje się, ze ryzyko jest tutaj minimalne. Cały czas zastanawiam się nad tym czy poddać się tej operacji czy poczekać ale jak w wieku 30 lat żyć rezygnując z siedzenia z potrzebą leżenia co chwila… chyba nie da się tak żyć.
6 sierpnia 2020 o 19:07 #67547W teorii powinno tak być, w praktyce to kwestia tego czy lekarz właściwie dobierze metodę do przypadku danego pacjenta na podstawie swojego doświadczenia. DIAM jest już stosowany bardzo wiele lat tak że doświadczenie powinno być jakie są naprawdę efekty.
https://crimsonpublishers.com/oproj/pdf/OPROJ.000536.pdf
https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-019-2565-5
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17088203/
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 sierpnia 2020 o 23:08 #67549Jakich neurochirurgów polecacie z woj śląskiego lub małopolskiego, z którymi można by to jeszcze skonsultować ? Najlepiej kogoś kto ma terminy wizyt, może być oczywiście prywatnie.
Dodam, ze inny neurochirurg nie widzi sensu operowania, dał mi jedynie namiar na poradnie leczenia bólu. Średnie wyjście jak dla mnie jeśli miałoby to się ograniczać do leków przeciwbólowych. Jak wyglada leczenie w takiej poradni ?
Dzięki!!!
6 sierpnia 2020 o 23:24 #67550Ja nie polecam neurochirurgów z woj. śląskiego w sprawach kręgosłupa, stanowczo i zdecydowanie. Nie potrafią rozpoznać nawet różnicy w długości nóg. Ja osobiście nigdy większego dramatu na oczy nie widziałem. Lata 80-te.
Małopolskie – dr Piotr Kłosiński, prof Zarzycki, dr Smętkowski, dr Mackoś. Opolskie – dr Łątka. Bielsko-Biała dr Łokas, Wrocław – nasz Administrator,, prof Miękisiak .- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
6 sierpnia 2020 o 23:55 #67551Dzięki za namiary i cenne wskazówki. Zanim dam się pokroić po raz drugi zasięgnę opinii jeszcze kogoś.
A jeszcze tak zapytam orientujecie się którzy lekarze konsultują online z neurochirurgów ? Wówczas opinii mógłbym zasięgnąć u jeszcze szerszego grona.
7 sierpnia 2020 o 00:38 #67552Online to raczej głównie zagranica. W Polsce nie jest to idealne rozwiązanie jeśli nie jesteś na tyle chory że masz poważny problem z dojazdem – dla lekarza jest dość istotna ocena wizualna/czynnościowa tego jaką pacjent ma ruchomość i zebrania wywiadu przed obejrzeniem MRI. Przez internet nie widać czy ktoś ledwo idzie z poczekalni do gabinetu czy sobie wygodnie siedzi w fotelu po joggingu.
7 sierpnia 2020 o 00:46 #67553quote hanka” post=20402:Ale chyba discektomia nie zawsze wiąże się ze stabilizacją? Dysk już się sporo odwodnił, więc może drugi raz nie będzie miało co z niego wyleźć.Wielu lekarzy nie stosuje ponownej discektomii jako jedynego leczenia – nawet tu lekarz uznał że nie byłoby to bezpieczne proponując dodatkowo DIAM. Pytanie tylko czy to powtórna discektomia z DIAM jest pewna – jeśli dany lekarz ma takie doświadczenie że tak jest to można próbować. Jakieś zdjęcia RTG czynnościowe przynajmniej chyba byłyby wskazane po rewypuklinie, jeśli da się je zrobić (ból pozwala), żeby sprawdzić czy segment sobie nie lata. Z tego co pamiętam to na Forum jest jedna osoba zadowolona po powtórnej discektomii ale nie pamiętam kto.
Za tą wiadomość podziękował(a): oska1237 sierpnia 2020 o 01:05 #67554A może wiesz, którzy neuro na południu Polski albo w ogóle w Polsce mają spore doświadczenie właśnie w Diamach (odpowiednia kwalifikacja, są wyoperowani w tym) i stenozie i można by skonsultować strikte pomysł wstawienia Diama? Zapisałem się do dwóch lekarzy, których polecałeś, wizyta dopiero za miesiąc.
7 sierpnia 2020 o 11:14 #67556Wiem że w Tarnowie w szpitalu św Łukasza lata temu były robione jakieś większe ilości takich operacji łączonych DIAM+discektomia ale nie wiem którzy lekarze się tam tym zajmowali i nie znam efektów.
11 sierpnia 2020 o 13:29 #67567Jestem po wizycie u prof. dr Łątki. Dr po skrupulatnych oględzinach całego kręgosłupa stwierdził, że po zabiegu przepuklina jest ciut mniejsza w tym momencie i że paradoksalnie metoda, którą miałem usuwaną przepuklinę może przynieść za kilka miesięcy korzyść ponieważ może dojść do częściowego zwapnienia/skostnienia dysku co usztywni odcinek L5/S1. Powiedział, że moje opisywane dolegliwości nie pasują do obrazu MRI czyli ból jego zdaniem nie bierze się z przepukliny (również mi to nie pasowało). Zalecił badanie ENG oraz rezonans w pozycji stojącej.
W zależności od wyniku badań nerwów obwodowych kończyn dolnych zdecyduje o dalszym leczeniu. Jeśli w badaniu ENG nic nie wyjdzie być może zaproponowany będę miał ALIF. Na pytanie o DIAM stwierdził, że to kompletnie nie dla mnie.
W następnym tygodniu jadę to skonsultować jeszcze z polecanym doktorem z Bielska.
Z tego co widzę miałeś chyba robiony ALIF. Możesz co nie co przybliżyć kiedy takie rozwiązanie jest wykonywane i jak wygląda sama operacja, co po i jakie niesie ryzyko ? Jest to dla mnie zupełnie nowe spojrzenie na mój problem ale wizytę oceniam bardzo pozytywnie. Jak sama nazwa wskazuje jest to operacja stabilizacji, jakie dolegliwości może powodować taka niestabilność kręgosłupa ?
11 sierpnia 2020 o 14:25 #67568Ja przy niestabilności danego segmentu miałem ból lokalny i stale spięte mięśnie, ból się nasilał kiedy mięśnie się rozluźniały np. po kilku godzinach snu, nawet przy jeździe szybszą windą jak hamowała i było przeciążenie to ból się nasilał nie do zniesienia.
Ja nie miałem ALIF, miałem z tyłu wkręcone śrubki i pręty. ALIF miał np. kolega Owain i o nim pisał – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/5120-po-alif-l5-s1-stand-alone-cage-synfix-evolution?start=0- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
11 sierpnia 2020 o 16:25 #67570Koniec końców generalnie wygląda na to, że ALIF pomógł w tym przypadku 😉 Zastanawia mnie jeszcze kwestia kiedy stosuje się dynamiczne stabilizatory a kiedy nie? Na wizycie dostałem odpowiedź, że DIAM nie jest dla mnie – możliwe, że przez problematyczne miejsce L5/S1, niestety nie dopytałem czego żałuję. Są jakieś implanty dynamiczne dedykowane do tego odcinka w ogóle ? Kiedy implanty dynamiczne tak na prawdę pomagają ?
11 sierpnia 2020 o 16:54 #67571Przez “implant dynamiczny” rozumiesz chyba elastyczny dystraktor międzykolczysty – jeśli tak to ich opis jest tutaj: https://drkregoslup.pl/leczenie/chirurgia/stabilizacja-miedzykolczysta/ . Główna ich zaleta to łatwość implantacji i czas operacji 15-30 minut.
Takie bardziej prawdziwe implanty ruchome opisane są tutaj – https://drkregoslup.pl/leczenie/chirurgia/artroplastyka-ledzwiowa/ Główna ich wada to trudność implantacji i czas operacji.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
12 sierpnia 2020 o 08:36 #67579Robi ktoś takie rzeczy w Polsce, do kogo mogę się zgłosić po wstępną kwalifikację na taki sztuczny dysk ?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.