Dolegliwości po laminektomii i stabilizacji Plif
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dolegliwości po laminektomii i stabilizacji Plif
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 7 months temu przez
admin.
-
AutorWpisy
-
28 stycznia 2016 o 16:37 #48256
Witam. Chciałabym znaleźć na forum osoby, które przeszły podobną operację do mojej – w wyniku kręgozmyku L5 S1 i niedowładu stopy lewej, przeszłam trzy miesiące temu operację – laminektomia, dekompresja worka oponowego i korzeni oraz stabilizację przeznasadową i międzytrzonową Plif. Dolegliwość niedowładu stopy ustaliła po operacji, niestety po odstawieniu leków przeciwbólowych pojawiły się dolegliwości, których nie miałam przed operacją – okropny ból prawego pośladka /biodra, brak czucia w części lewego pośladka. Pojawił się też ból lewej nogi, poniżej kolana, po zewnętrznej stronie – jest lżejszy od rwa kulszowej ale powodujący dyskomfort. Operujący neurochirurg po wizycie kontrolnej zalecił rezonans, który niebawem wykonam, niemniej jednak uważa, że w operowanych kręgach zrobił wszystko, co można było zrobić. Pytanie – skąd wobec tego te narastające dolegliwości? Czekam na wasze opinie dotyczące samopoczucia po operacji.
29 stycznia 2016 o 01:25 #58549@Dono nie odpowiem na twe pytanie, wszak dodam coś od siebie. Czeka mię właśnie operacja- zapewne Plif- stabilizacja śrubami plus “cage” plus stelaż stalowy. Obecnie mam ból promieniujący do prawej nogi poprzez pośladek. Bólu doświadczam przez około połowę dnia oraz niemal wżdy powysiłkowo np. po ćwiczeniach na siłowni. Każdy przeprost kręgosłupa- odgięcie w tył może wywołać ból.
Po jakim czasie po operacji można normalnie funkcjonować- podnosić ciężkie zakupy, schylać się oraz wrócić do sportu? Np, basen bądź siłownia? Rok?
Chyba, że nie można i będę się nadawać do domu spokojnej jesieni jakieś czterdzieści lat przed czasem?Słyszałem również, iż te śruby mogą wypaść z kręgów oraz czymś obrastają- zwapnienia?
Za tą wiadomość podziękował(a): dona29 stycznia 2016 o 12:07 #58550quote :Po jakim czasie po operacji można normalnie funkcjonować- podnosić ciężkie zakupy, schylać się oraz wrócić do sportu? Np, basen bądź siłownia? Rok?Całkowicie bez ograniczeń wszystko mozna robic(no moze prawie) po dokonaniu zrostu stabilizowanych kregów. Czyli najszybciej jeśli sie nie myle to po 3 miesiącach a w porywach do 9?? gdzieś tak. Z tym robieniem wszystkiego to tez nie jest cudownie nawet jeśli operacja dala idealne efekty(0 bólu, jakiś przykurczy i innych cudów) trzeba pamiętać ze bedzie sie troche sztywniakiem wiec niektóre zeczy nie beda takie proste do zrobienia do tego trzeba uważać bardziej niz przedtem na pozostały kręgosłup który po stabilizacji przejmie więcej obciążeń.
Za tą wiadomość podziękowali: dona, uzytkownik42129 stycznia 2016 o 12:23 #58551Chyba jedyna rzecz która mnie dziwi, to pojawienie się braku czucia po odstawieniu leków przeciwbólowych – cyt. “niestety po odstawieniu leków przeciwbólowych pojawiły się dolegliwości, których nie miałam przed operacją – (..) brak czucia w części lewego pośladka. “
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): dona29 stycznia 2016 o 12:36 #58552Trochę źle to zformułowałam. Brak czucia pojawił się po operacji. Przed operacją tego nie było. Natomiast pozostałe dolegliwości zaczęłam odczuwać po odstawieniu leków. Najbardziej doskwiera ból pośladka prawego, którego również nie było przed operacją.
Oj nie wiem, czy po tej operacji można w późniejszym czasie robić wszystko. Z zaleceń jakie otrzymałam odpadają sporty wyczynowe. Sport tylko rekreacyjny a dźwignię ciężarów absolutnie wykluczone.
Mój operator również uprzedził mnie o tym, że śruby pękają. Niestety nie dopytam o szczegóły np. w jakich okolicznościach to się może zdarzyć i czego wobec tego unikać. Przy następnej wizycie dopytam o to. Poza tym, w poniedziałek będę miała kontrolny rezonans i zapewne będzie on odpowiedzią na nurtujące mnie pytanie – skąd ten ból. Dziś byłam się zapisać na rehabilitację w szpitalu na oddziale Rehabilitacyjnym – termin na następny rok…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 stycznia 2016 o 18:59 #58556Jeśli chodzi o efekty operacji, to kilka osób wpisało się w wątku https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/co-dala-ci-operacja-operacje-2063 .
Z tego co mi wiadomo to to gojenie przy śrubach zajmuje do roku, w tym czasie nie powinno się robić nic co by mogło spowodować obluzowanie się śrub w kręgach bo konsekwencje mogą być przykre. Kiedyś już pisałem że ogólnie po operacjach ja miałem tak że jak jakieś dolegliwości miały minąć to mijały lub zaczynały istotnie się zmniejszać do 3 miesięcy – ich nasilenie było różne w zależności od rodzaju operacji. Jeśli coś do 3 miesięcy od operacji nie zaczęło się u mnie znacznie poprawiać to potem się już też nie poprawiało. Nie wiem jak jest u innych. Z tym okresem roku nie mogę powiedzieć czy to się sprawdza, bo akurat ja miałem po stabilizacji infekcję, więc się wszystko przeciągnęło. Jeśli u kogoś po stabilizacji wszystko już jest OK po 3 miesiącach to moim zdaniem jest to bardzo dobry wynik, spotykany częściej po operacji stabilizacji w przypadku kręgozmyków niż w przypadku gdzie dodatkowo coś było innego robione.A czy rehabilitacja pooperacyjne z NFZ już nie jest taka, że musi odbyć się bodajże w ciągu 3 albo 6 m-cy po zabiegu? Jakoś tak to było kiedyś, że jeśli ktoś jest po operacji to długo nie czekał.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): dona29 stycznia 2016 o 22:46 #58557MRI niestety przy obecnych implantach (śruby) często jest nieczytelne. Metal powoduje artefakty i zacienienie korzeni nerwowych. Lepsze – chociaż bardziej inwazyjne – jest mielo-TK czyli TK po podaniu kontrastu drogą punkcji lędźwiowej.
Wsadzając PLIF bardzo często dochodzi do mniejszego lub większego uszkodzenia korzeni, dość typowe następstwo operacji. Czasem nieodwracalne.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: elektra, dona30 stycznia 2016 o 08:04 #58560“Z tego co mi wiadomo to to gojenie przy śrubach zajmuje do roku, w tym czasie nie powinno się robić nic co by mogło spowodować obluzowanie się śrub w kręgach bo konsekwencje mogą być przykre.” – A jakie czynności mogą spowodować obluzowanie się śrub? Będąc w szpitalu, rehabilitant mówił, że można robić wszystko poza dźwigniem. Im więcej ruchu tym lepiej. No to będąc na lekach przeciwbólowych, od pierwszych dni po opuszczeniu szpitala, starałam się żyć normalnie. Robiłam wszystko do granic bólu. Ograniczała mnie anemia, która wystąpiła po operacji -szybko traciłam siły. No ale mam nadzieję, że śruby trzymają się dobrze.
Rezonans zlecił mi neurochirurg, który mnie operował. Przy tym bólu, który obecnie odczuwam, nie wiem czy byłabym w stanie poddać się punkcji lędźwiowej. Chociaż, jeśli byłaby taka konieczność, to zapewne tak.
Mam jeszcze jedno pytanie – wykonując rezonans w 2014roku były widoczne dwie wpukliny na L2L3 i L3L4 modelujące worek oponowy, bez konfliktu korzeniowego. Czy w ciągu dwóch lat mogą nastąpić jakieś znaczne zmiany? Pytam, ponieważ przyjęło się twierdzenie, że zmiany w kregosłupie tworzą latami….30 stycznia 2016 o 12:26 #58561Tutaj https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/zalecenia-po-operacji-4039 jest wątek w którym pacjenci pisali nt. zaleceń po operacji. Część odnośników w nim już niestety nie działa.
Za tą wiadomość podziękował(a): dona30 stycznia 2016 o 17:52 #58562Śruby służą to stworzenia warunków do zrostu. Same śruby zawsze się obluzują musi być zrost kostny – wtedy nie. Stąd robi się PLIF TLIF itp. z reguły zrost jest po 3-5 miesiącach.
Przepukliny modelujące worek bez konfliktu = nie trzeba ruszać.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: dona, wrongbit, uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.