Dolegliwości po stabilizacji ALIF
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Dolegliwości po stabilizacji ALIF
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 stycznia 2014 o 11:56 #53611
A ja po operacji przedniej Alif mialam kolejna w sumie 3 operacje tkz stabilizacje przezstawową L5 S1 z dostepu tylnego , poniewaz mialam niestabilnosc i brak zrostu kostnego po tej przedniej wlasnie operacji łacznie mam 3 implanty gwintowane bolce kostne 8 srub tytanowych stabilizator tytanowy I wiecie co martwie sie bo od operacji mineło 6 tygodni i wlasciwie nie ma poprawy Tak sie cieszyłam zaraz po operacji ze jest ok , a teraz mam nawrót choroby biodra mnie bola i kosc krzyzowa kazdy skret boli dluzsze siedzenie tez MOze znow mi sie zrobila niestabilnosc ? Jest to mozliwe ze po wprowadzeniu na tym samym odcinku wczesniej operowanym z dostepu przedniego i przeprowadzenia operacji z dostepu tylnego i usztywnienie segmentu L5 i S1 moglo dojsc do niestabilnosci ? A moze brak zrostu??? z tyłu Sama nie wiem co mam o tym myslec
18 stycznia 2014 o 11:56 #47871A ja po operacji przedniej Alif mialam kolejna w sumie 3 operacje tkz stabilizacje przezstawową L5 S1 z dostepu tylnego , poniewaz mialam niestabilnosc i brak zrostu kostnego po tej przedniej wlasnie operacji łacznie mam 3 implanty gwintowane bolce kostne 8 srub tytanowych stabilizator tytanowy I wiecie co martwie sie bo od operacji mineło 6 tygodni i wlasciwie nie ma poprawy Tak sie cieszyłam zaraz po operacji ze jest ok , a teraz mam nawrót choroby biodra mnie bola i kosc krzyzowa kazdy skret boli dluzsze siedzenie tez MOze znow mi sie zrobila niestabilnosc ? Jest to mozliwe ze po wprowadzeniu na tym samym odcinku wczesniej operowanym z dostepu przedniego i przeprowadzenia operacji z dostepu tylnego i usztywnienie segmentu L5 i S1 moglo dojsc do niestabilnosci ? A moze brak zrostu??? z tyłu Sama nie wiem co mam o tym myslec
19 stycznia 2014 o 09:32 #53616quote elektra” post=5136:Tak sie cieszyłam zaraz po operacji ze jest ok , a teraz mam nawrót choroby biodra mnie bola i kosc krzyzowa kazdy skret boli dluzsze siedzenie tezPrzyjrzyj się dokładnie, co Cię boli, i zastanów. Jak podawałem ostatnio w wątku https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/mozliwe-powiklania-po-operacjach-kregoslupa-3440 , stwierdzono, że u bardzo dużej grupy pacjentów po usztywnieniu odcinka lędźwiowego dochodzi w krótszym lub dłuższym czasie do przeciążenia stawów krzyżowo-biodrowych. Bóle, które opisujesz (może poza skrętami, chociaż nie wiem), są podawane w publikacjach jako możliwe bóle od stawów krzyżowo-biodrowych. Tutaj film, który zamieszczałem już wcześniej w wątkach dot. stawów krzyżowo-biodrowych:
Nie mówię, że to jest na pewno to w Twoim przypadku, bo nie jestem lekarzem, ale może warto się sobie przyjrzeć, zobaczyć gdzie boli, poczytać, pooglądać, i porównać czy to przypadkiem nie ból ze stawów krzyżowo-biodrowych, oraz skonsultować to z lekarzem. Mnie od bardzo przeciążonego stawu (jednostronnie) również oprócz stawu bolało biodro, część miednicy, mięśnie pośladka, kawałek lędźwiowego i kość krzyżowa. Publikacje potwierdzają też, że siedzenie nasila ból stawów krzyżowo-biodrowych. Jeśli lekarz potwierdził by, że przyczyną Twojego bólu mogą być stawy krzyżowo-biodrowe, to – jak to jest pokazane na filmie – mógłby wykonać blokadę diagnostyczną (lub leczniczą), żeby potwierdzić lub wykluczyć to przypuszczenie.
To moja nie-lekarska podpowiedź, co można by wykluczyć jako źródło bólu zanim nabierze się przekonania, że ból w takim przypadku pochodzi od kręgosłupa.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra19 stycznia 2014 o 12:29 #53617Dziekuje za odpowiedz byc moze jest to akurat ta przyczyna bo wlasciwie objawy w 98% sa podobne . Ja mialam wczesniej diagnostyczna blokade wykonano u mnie za nim mialam operacje z dostepu tylnego bylo to odnerwienie chemiczne obu stawow L5 i S1- miedzykregowych . Myslisz ze jezeli przyczyna bolu jest wlasnie staw krzyzowo biodrowy to co znow jaka operacja?
19 stycznia 2014 o 12:54 #53618Blokada stawu krzyżowo-biodrowego to co innego niż blokada kręgosłupa. Nie jest tak bolesna, raczej nie wymaga wykonywania pod kontrolą RTG czy tomografu komputerowego.
quote :Myslisz ze jezeli przyczyna bolu jest wlasnie staw krzyzowo biodrowy to co znow jaka operacja?Nie bardzo operacja. Chyba jedyną metodą leczenia operacyjnego bólu stawów krzyżowo biodrowych jest ich usztywnienie – zablokowanie ruchomości. Nie pamiętam na ile to jest skuteczne (podawałem odnośniki z wynikami leczenia w temacie o stawach kb), ale na pewno powoduje dalsze mocne ograniczenie ruchomości człowieka. Nic przyjemnego. Zwie się to sztuczna artrodeza, z forumowego słowniczka: ( pl.wikipedia.org/wiki/Artrodeza ), wytwarzana np. w stawie biodrowo-krzyżowym w celu zlikwidowania zlokalizowanego tam bólu. (Kryteria oceny bólu opisane zostały w: “Szadek KM, Van der Wurff P, Maurits M, Van Tulder W, Zuurmond WW, Perez R. Diagnostic validity of criteria for sacroiliac joint pain: A systematic review. The journal of Pain. 2009;4: 354-368 ” (skrót artykułu: http://si-bone.com/health_care_professionals/ifuse_implant_system/clinical_publications/diagnostic_validity_of_criteria_for_sacroiliac_joint_pain_a_systematic_revi/ , http://si-bone.com/ ))
Częściej stosowane są chyba blokady lecznicze, tzn. z dużej dawki sterydu, mogące dawać długotrwałą poprawę (ja po takiej śmigałem przez miesiąc bez bólu stawu). Jeżeli komuś blokady pomagają na długo, to może nie być konieczne inne leczenie. Mi po jednej blokadzie taki naprawdę ostry ból stawu mocno utrudniający poruszanie się i spanie minął i póki co nie wrócił, jakkolwiek niestety nie powiem że mnie stawy kb wcale nie bolą.
Istnieją też zabiegi takie jak termolezja i kriolezja, polegające na uszkadzaniu nerwów odpowiedzialnych za przewodzenie bólu ze stawów za pomocą wysokiej temperatury lub zimna (do ciała w pobliże nerwów wprowadzane są elektrody albo elementy wymrażające, i dokładnie wyselekcjonowane nerwy poddawane są działaniu wysokiej bądź niskiej temperatury). Po jakimś czasie takie nerwy się regenerują, i ból wraca – niektórzy na forach dyskusyjnych w USA piszą, że nawet większy niż przed, ale niektórzy piszą też że co jakiś czas chodzą na taki zabieg i że mają po nim spokój na kilka miesięcy. Niektóre źródła podają, że niestety termolezja (zwana również ablacją RF, albo Radio Frequency Ablation) jest skuteczna tylko u ok. 65% pacjentów. Wyników na temat skuteczności kriolezji (zwanej też krioanalgezja lub krioablacja) niestety nie widziałem.
Film jak wygląda krioablacja (akurat w tym przypadku kręgosłupa, ale stosuje się ją dla różnych schorzeń):
Jak zwykle, zaznaczam że to informacje nie-lekarskie, oparte tylko na własnym doświadczeniu i amatorskiej wiedzy zdobytej na podstawie usłyszanych oraz przeczytanych informacji w publikacjach i wypowiedziach pacjentów zagranicznych i polskich.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra19 stycznia 2014 o 14:06 #53619ide 27 do ortopedy zobaczymy co on mi powie bo neurochirirga mam dopiero pod koniec lutego W sumie ja jeszcze mam dyskopatie na poziomie L4 wiec nie wiem ….Tam jest wypuklina nie wielka
21 stycznia 2014 o 05:19 #53633Mi reumatolog zdiagnozował że ten ból co miałem to ze stawu krzyżowo-biodrowego, a dodatkowo lekarz zza granicy podejrzewał u mnie nałożenie się na to zespołu mięśnia gruszkowatego – to były chyba dwie trafne diagnozy, bo blokada stawu pomogła na mega ostry ból stawu, a maksymalny możliwy odpoczynek w połączeniu z delikatnymi ćwiczeniami rozciągającymi mięsień gruszkowaty spowodował ustąpienie ciągłego bolesnego napięcia mięśni w pośladku i zmniejszył istotnie rwę kulszową. Tak więc przyczyny bólu bywają złożone, i nie zawsze pochodzą tylko z kręgosłupa (jakkolwiek jak mnie te skurcze i rwa złapały, to byłem prawie na 100% przekonany że operacja poszła źle).
Trzymam kciuki za wyjaśnienie przyczyn Twoich dolegliwości !
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra21 stycznia 2014 o 06:59 #53634Dziekuje uzytkowniku421 mnie pod wzgledem napiecia miesnia gruszkowatego to lekarz chyba przepadał w sensie uciskał na posladek i udo tylne nic mnie nie bolało Natomiast kiedy nacisnal pod kolanem i uciskal jednoczesnie kolano i w sumie to po drugiej stronie kolana to mnie noga jeszcze bardziej zaczela dretwiec podejzewa ze to cos z miesniem glogowym czy cos takiego idez tym wlasnie do ortopedy bo mi dal skierowanie Ja jak sobie przejade reka po zewnetrznej stronie łydki to mi przechodzi prad do pierwszego palca dziwne nie przyjemnie uczucie no i tez tam czucia nie mam …..To tyle jezeli chodzi o noge , wiec nie wiem czy kojarzyc to i łaczyc z bolem stawowo krzyzowym? Po przebudzeniu mnie boli i mam wrazenie jak bym sie przewrocila z tylkiem na lodzie mija dopiero jak chodze ale jak usiade i mam wstac to na wpół zgięta nie miałam tego przed tą trzecią operką dlatego jestem zaniepokojona Nawet jak leze i mam takie cwiczenie ze na przemian kołysze w bok miednicą to boli wtedy tak jak by miednica była niestabilna ale to tylko takie moje podejrzenia nie znam sie ……
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 stycznia 2014 o 14:12 #53638quote elektra” post=5161:Po przebudzeniu mnie boli i mam wrazenie jak bym sie przewrocila z tylkiem na lodzie mija dopiero jak chodze ale jak usiade i mam wstac to na wpół zgięta nie miałam tego przed tą trzecią operką dlatego jestem zaniepokojona Nawet jak leze i mam takie cwiczenie ze na przemian kołysze w bok miednicą to boli wtedy tak jak by miednica była niestabilna ale to tylko takie moje podejrzenia nie znam sie ……quote :Classic symptoms also include difficulty turning over in bed, struggling to put on shoes and socks and pain getting your legs in and out of the car. The patient will experience stiffness in the lower back when getting up after sitting for long periods and when getting up from bed in the morning. There is likely to be aching to one side of your lower back when driving long distances. There may be tenderness on palpating the ligaments which surround the joint.Źródło: http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/low-back-pain/sacroiliac-joint-pain
Wolne tłumaczenie:
quote :“Klasyczne objawy (problemów ze stawami k-b) zawierają także trudności z przekręcaniem się w łóżku, zmagania z ubieraniem butów i skarpetek, i ból nasilający się kiedy wyjmujesz nogi z samochodu. Pacjent będzie odczuwał sztywność w dolnym odcinku kręgosłupa kiedy wstanie po siedzeniu przez dłuższy czas, oraz podczas wstawania z łóżka rano. Jest także prawdopodobne, że ból będzie występował po jednej stronie odcinka lędźwiowego kiedy przemierzasz samochodem większy dystans. Może występować przeczulica przy dotyku więzadeł które otaczają staw krzyżowo-biodrowy”quote :Dziekuje uzytkowniku421 mnie pod wzgledem napiecia miesnia gruszkowatego to lekarz chyba przepadał w sensie uciskał na posladek i udo tylne nic mnie nie bolało Natomiast kiedy nacisnal pod kolanem i uciskal jednoczesnie kolano i w sumie to po drugiej stronie kolana to mnie noga jeszcze bardziej zaczela dretwiec podejzewa ze to cos z miesniem glogowym czy cos takiego idez tym wlasnie do ortopedy bo mi dal skierowanie Ja jak sobie przejade reka po zewnetrznej stronie łydki to mi przechodzi prad do pierwszego palca dziwne nie przyjemnie uczucie no i tez tam czucia nie mam …..To tyle jezeli chodzi o noge , wiec nie wiem czy kojarzyc to i łaczyc z bolem stawowo krzyzowym?Niekoniecznie, ale pozostałe objawy dosyć pasują. Jakkolwiek bóle bioder, kości krzyżowej, stawów krzyżowo-biodrowych i kręgosłupa lędźwiowego nieraz się nakładają na sąsiednie części ciała, tzn. od bólu stawu k-b może boleć biodro czy kość krzyżowa, od bólu kręgosłupa lędźwiowego może boleć staw krzyżowo-biodrowy, itp. Wydaje mi się, że lekarz powinien wykluczyć po kolei potencjalne źródła bólu (np. testami funkcjonalnymi i blokadami diagnostycznymi) żeby ostatecznie określić to właściwe źródło (o ile jest jedno), i podjąć odpowiednie leczenie lub zalecić leki lub ćwiczenia na zniwelowanie tego bólu.
Za tą wiadomość podziękował(a): elektra21 stycznia 2014 o 18:16 #53641Dziekuje jeszcze raz za wyczerpującą odpowiedz jak bede po wizycie to sie odezwe 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42127 stycznia 2014 o 22:28 #53674Przeniosłem część wątku do innego tematu, bo odbiegliśmy całkiem od tamtego wątku, czyli discektomii.
Wracając do tego tematu – czytałem kiedyś na forum anglojęzycznym wypowiedź pacjenta, który mówił, że lekarz mu powiedział, że stabilizacja odcinka lędźwiowego to często zamiana bólu kręgosłupa na ból pośladków/bioder. W moim przypadku chyba częściowo tak niestety jest.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.