Drętwienie kręgosłupa-rezonans magnetyczny co ozna
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Drętwienie kręgosłupa-rezonans magnetyczny co ozna
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
28 kwietnia 2017 o 13:43 #48452
witam
to są moje wyniki i nie za bardzo wiem o co chodzi . Dodam że od jakiegoś czasu nawet nie zaczyna się bólem tylko od razu zaczyna mi drętwieć kręgosłup mniej więcej po środku.a neurologa mam dopiero za 2 tygodnie.Proszę powiedzcie co to dla mnie znaczy bo nawet nie mogę postać 10-15 min bo zaraz mi drętwieje
oto wyniki
OPIS:
Niewielkie lewostronne skrzywienie kręgosłupa lędźwiowego, z prawidłową lordozą lędźwiową. Niewielki kręgozmyk tylny L5 stopnia I, bez przerwania ciągłości łuku.
Intensywność sygnału w obrazach T2 zależnych wszystkich krążków międzykręgowych jest prawidłowa. Na poziomie L5-S1 umiarkowanie zwężona przestrzeń międzykręgowa, z centralno-dwuboczną protruzją krążka międzykręgowego na głębokość do 3,5mm oraz obustronnie zwężone otwory międzykręgowe, z ciasnotą dla korzeni nerwowych (głównie zmiany zwyrodnieniowe w stawie międzykręgowym). Pozostałe otwory międzykręgowe wolne. Stożek rdzeniowy nieuciśnięty, o prawidłowej intensywności sygnału.28 kwietnia 2017 o 16:01 #61361Masz protruzję 3,5mm czyli jeszcze małą. Musisz iść na rehabilitację, pokażą Ci tam ćwiczenia wzmacniające oraz rozciągające, które będziesz musiał wykonywać każdego dnia w domu. Musisz natychmiast zmienić styl życia na bardziej przyjazny kręgosłupowi. Jak najmniej siedzenia na krześle, nie wolno dźwigać ciężarów na prostych nogach, do tego ruch np. Nordic Walking, spacery, basen (ale nie żabką). Zapomnij o piłce nożnej i innych sportach, gdzie robi się zwroty, obroty, zrywy. Najlepszy ruch dla kręgosłupa to ruch powtarzalny, cykliczny, bez obciążeń w pionie. Czyli bieganie też nie za bardzo, przynajmniej przez 3-4 miesiące, do czasu zawłóknienia się pierścienia. Jak sobie ćwiczeniami odbudujesz gorset mięśniowy, to będziesz mógł robić coraz więcej. Te 3,5mm to nie tragedia, ale musisz uważać na siebie.
Edit: Sorry, że piszę do Ciebie jak do chłopaka z tą piłką. Teraz doczytałem nick Majcia77;-)
28 kwietnia 2017 o 16:21 #61362dzięki za odpowiedz ,
a może być rower i np. ćwiczenia grupowe na siłowni na zdrowy kręgosłup28 kwietnia 2017 o 17:05 #61364Rower może być, byle nie po wertepach. Jeżeli chodzi o ćwiczenia, to na karimacie z obciążeniem ciężaru własnego ciała są wystarczające i skuteczne.
28 kwietnia 2017 o 19:44 #61366Proszę nie wierzyć w takie opinie że “3.5mm to mała protruzja” – uwypuklenie to zwęża otwory którymi odchodzą korzenie nerwowe od kręgosłupa, a w opisie jest wyraźne napisane że te otwory są w tym przypadku dodatkowo zwężone przez przerośnięte na tym poziomie stawy międzykręgowe. Ogólnie jest to opis długotrwałego procesu degeneracyjnego jednego segmentu kręgosłupa, lekarz powinien obejrzeć zdjęcia a nie opis, i uzupełnić to badaniami nóg – czucia, zakresu ruchomości, odruchów, itd. Stosowanie się do porad medycznych udzielanych przez nie-lekarzy tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność – raczej staramy się tego unikać na forum, żeby nie było takich wpadek jak powyżej.
Przykładowy opis podobnego schorzenia (z tym że nie wiadomo w jakim stopniu jest ono nasilone u Ciebie) – http://www.drwolgin.com/Pages/foramstenosis.aspx . Ogólnie hasło “stenoza zachyłków bocznych”.
@Maciurek – jakie światło otworów jest w tym przypadku po zsumowaniu stenozy powodowanej stawami oraz dyskiem? Czy występuje tam stan zapalny korzeni nerwowych? Jeśli tak to czy ruch jest w tej chwili wskazany? W jakiej fazie jest ta osoba – przewlekłej czy zaostrzenie? Wskazany jest ruch czy leki przeciwzapalne i odpoczynek? Są objawy korzeniowe, rozciągowe?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 kwietnia 2017 o 20:23 #61367Myślę, że jak nie ma bólu to trzeba ćwiczyć i się ruszać w miarę możliwości.
28 kwietnia 2017 o 22:34 #61368Tyle że jeśli jest stan zapalny to ćwiczeniami można sobie pogorszyć.
2 tygodnie termin do lekarza to bardzo krótki termin, samo z siebie przy takim opisie się do tego czasu raczej nic nie zmieni. Moim zdaniem najlepiej poczekać na wizytę u lekarza.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 kwietnia 2017 o 11:07 #61369Pełna zgoda. Tylko to nie zmienia faktu, że jest to niewielka protruzja tarczy dysku i jest duża szansa na zachowanie ciągłości pierścienia przy właściwym trybie życia i ćwiczeniach. A o to tu głównie chodzi.
Jeszcze powiem może jak będzie przebiegać wizyta u neurologa. Będzie wielka radość jak neurolog będzie miał gdzie płytkę odtworzyć, więc przeczyta opis. Popatrzy na pacjenta. O przyszedł wyprostowany o własnych siłach, nie powłóczy nogą nie jest źle, pomyśli. Opuka młoteczkiem tu i tam. O są odruchy. Może da skierowanie na jakąś rehabilitację za miesiąc albo dwa, jakieś przeciw zapalne niesteroidowe leki zapisze na wszelki wypadek. Reszta, że tak powiem we własnym zakresie. Im bardziej boli, tym człowiek bardziej wgryza się w temat…
29 kwietnia 2017 o 11:11 #61370Ale ta protruzja może mieć symboliczne znaczenie w porównaniu do przerostu stawów uciskających nerwy, a jeśli tak jest to przerostu stawów się nie rehabilituje.
Proszę doczytaj coś zanim będziesz pisać że w tym wyniku najważniejsza jest protruzja na 3.5mm, choćby http://www.esnr.org/files/Van-Goethem–J.–Radiologic-imaging-of-facet-joints-final.pdf. Nie jest. Natomiast sposób sporządzenia opisu jak to zwykle bywa jest tak zrobiony żeby lekarz musiał popatrzeć na zdjęcia a nie na opis. Jest bardzo ogólny.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
29 kwietnia 2017 o 11:58 #61371dzięki za odpowiedzi
dodam ze brałam zastrzyki i leki które ne pomogły oraz koczę niedługo rehabilitacje (laser,ćwiczenia i maserze )
nic nie pomaga bo dalej mnie po 15 min stania okropnie boli kręgosłup i od dołu w górę tak jakby drętwiał
mam problemy nawet ze spaniem jedyna wygodna pozycja w tej chwili to na brzuchu29 kwietnia 2017 o 14:27 #61372Jeśli chodzi o kręgosłupy to nie operuje się wyniku tylko objawy, ja znam ludzi , którzy mieli robione discektomie przy uwypukleniach 4 milimetrowych , ale mieli konkretne objawy ucisków na nerwy tzn ból nogi , drętwienie unerwionej kończyny itp, ale jeśli nie ma konkretnych objawów korzeniowych to raczej nie ma co pchać się od razu do neurochirurga bo czasami zbliznowacenia po usuwanych dyskach są większe niż jego wypuklina i one same mogą dodatkowo dawać objawy rwy kulszowej .
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
29 kwietnia 2017 o 14:31 #61373tak jak pisałam wyżej mi nie drętwieje noga tylko górna cześć kręgosłupa i środkowa bynajmniej jest to takie wrażenie przy czym bardzo boli o chodzeniu z tym bólem mogę zapomnieć bo nie daje rady
29 kwietnia 2017 o 14:46 #61374Zmiany na kregoslupie masz na najnizszym poziomie, zaraz przy samym tylku , dretwienie w srodkowej i gornej czesci plecow raczej nie sa przyczyna tych zmian , a przynajmniej tak mi sie wydaje, mozliwe ze neurolog jeszcze skieruje na mri piersiowego.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
29 kwietnia 2017 o 22:36 #61375Zgadzam się z wypowiedziami Kowalski 89,niewielka wypuklina 3,5 mm bez objawów neurologicznych nie kwalifikuje do zabiegu.
Jest tam kręgozmyk L5 i zwyrodnienia stawów co zawsze powoduje deformacje kręgosłupa.
Trzeba mieć szczęście żeby neurolog dobrze oglądnął RM nie jestem prorokiem ale wizyta zakończy się lekami i skierowaniem na rehabilitacje.
Jeśli będzie to wizyta na NFZ to i tak szansa na jakiś zabieg jest nikła w dobrych szpitalach czeka się minimum 2 lata.
Pacjentowi pozostaje tylko się rehabilitować i żyć z bólem.
Mimo wszystko życzę trafienia na dobrego lekarza a potem podęcia trafnej decyzji przez ciebie.
Niestety decyzje co do leczenia będziesz musiał podąć sam.29 kwietnia 2017 o 23:22 #61376Dopytam: gdzie dokładniej występuje to drętwienie?
Ja obstawiam że wizyta u neurologa – jeśli do tego czasu stan się nie poprawi – będzie skutkować zaleceniami odpoczynku a nie aktywności, tudzież lekami przeciwzapalnymi i/lub rozluźniającymi mięśnie.
Najważniejsze moim zdaniem jest obejrzenie zdjęć przez lekarza a nie opisu, bo ten opis jest niekonkretny, badania fizykalne i porządny wywiad.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.