Dretwienie rąk i nóg w nocy z uczuciem palenia
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Dretwienie rąk i nóg w nocy z uczuciem palenia
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 7 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
13 lipca 2013 o 22:36 #47773
Co może być objawem (symptomem) drętwienia tak jak w tytule tematu – zwłaszcza w nocy?
Jak to możliwe, że po operacji z dostępu przedniego (ALIF) mam drętwienia rąk i nóg, zwłaszcza w nocy. Nogi palą, jakby się w nich gotowała woda (OGIEŃ palący). Czuje to również w dzień, zwłaszcza gdy siedzę ????
Czy to nowotwór mi gdzieś uciska ? A może stwardnienie rozsiane ?
Dysk usunięty ten co uciskał – tzn L5 i S1 – wstawiony implant, a nogi drętwieją, i teraz doszły ręce, jakby były bez mięśni. Czucie i wszystko inne jest …Co to może być? Jakie badania zrobić? Nie wiem krwi / RTG / może nóg?13 lipca 2013 o 23:10 #52752Proponuję skorzystać z porady lekarza NEUROLOGA. Poważnie. Zajmują się diagnostyką chorób układu nerwowego, czyli różnymi bólami, niedowładami mięśni, przykurczami, diagnostyką SM, boreliozy, itd. Niezbyt leczą (bo np. na SM czy boreliozę leków brak, a i kręgosłupa neurolog nie operuje) – chyba że z braku witamin, ale diagnozują dość dobrze.
Jak widać choćby po tym rysunku: http://www.innerbody.com/image/nervov.html , nerwy odchodzą od mózgu w dół jak od szczytu choinki. L5/S1 nie ma wpływu ma ręce. Za to neurolog może zbadać np. płyn rdzeniowo-mózgowy, odcinek szyjny, czy skład krwi.
14 lipca 2013 o 06:30 #52753Dziekuje za odpowiedz…Uzytkowniku jestem od stała kontrola neurochirurga , który nie umie mi bądz na razie nie chce odpowiedziec skąd mam dolegliwosci …Dlatego troche się martwie
14 lipca 2013 o 08:51 #52754Neurochirurg zajmuje się zazwyczaj tym, co da się zoperować, więc np. przy uciśniętych nerwach jest właściwą osobą do konsultacji. Ale problemy z układem nerwowym to nie tylko problemy mechaniczne, które da się zoperować, dlatego poleciłem neurologa, jako prawdopodobnie najwłaściwszą osobę do diagnostyki różnicowej całego układu nerwowego. Wątpię, żeby neurochirurg który zoperował L5/S1 zainteresował się bólami rąk jako efektem pooperacyjnym (chyba, żebyś miała mocno uszkodzony odcinek szyjny i pooperacyjna zmiana krzywizny kr. lędźwiowego nasiliła by wcześniejsze dolegliwości z odc. szyjnego) – natomiast neurolog może w czasie wizyty spojrzeć na ogół objawów w całym ciele, i pokierować na odpowiednią diagnostykę.
PozdrawiamZa tą wiadomość podziękował(a): elektra12 sierpnia 2013 o 06:09 #52867Miałem podobne objawy palenia w kończynach jakieś 5-6 miesięcy po operacji na L5-S1 , miałem przepisane leki przeciwzapalne, zastrzyki oraz suplement na układ nerwowy. Był czas, że jak świeciło trochę mocniej słońce to musiałem unikać promieni słonecznych bo palenie w kończynach odczuwałem jeszcze bardziej. Musiałem też być w samej bieliźnie bo jak założyłem ubranie było jeszcze gorzej i pozycja leżąca czy siedząca nie miała znaczenia.Podejrzewam że leki po części pomogły a po części układ nerwowy się ustabilizował (organizm się zregenerował).
- 2007 - uraz kręgosłupa, 2012 - Microdiscectomia L5-S1, C/Th/L-S rehabilitacja
13 sierpnia 2013 o 04:43 #52872@robert1987 – ale dolegliwości miałeś również w kończynach górnych po operacji odcinka lędźwiowego ? Jaki lekarz przepisał “suplement na układ nerwowy” ? Chodzi mi o specjalizację. Czy to ten, który Cię operował, czy jakiś inny ?
@elektra – byłaś u neurologa ?13 sierpnia 2013 o 05:22 #52874Tak dolegliwości miałem również w kończynach górnych, leki jakie mi przepisał neurolog to sirdulad, biofenac oraz prewenit. Leki przepisał mi neurolog do którego chodzą prywatnie, operował mnie kto inny. Neurolog wypisał mi też skierowanie na badanie EMG w lewej ręce dwóch nerwów, strzałkowy i łokciowy ponieważ lekarz podejrzewał cieśń nadgarstka ale badanie tego nie wykazało.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 sierpnia 2013 o 09:39 #52879robert1987 – a przez jaki okres czasu brałeś te leki, bo skoro Ci pomogły to warto się tym zainteresować? 🙂
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
13 sierpnia 2013 o 09:57 #52880Zużyłem jedną serię jedynie zastrzyków miałem 2 opakowania. Po tych zastrzykach zasypiałem po około 2 godzin jak dostałem zastrzyk. Ale za to była ulga po każdym zastrzyku. Wcześniej używałem maści końskiej chłodzącej ale to była doraźna ulga dosłownie na kilka chwil. Nie mogłem wytrzymać musiałem iść z tym do neurologa prywatnie oczywiście bo u mnie są kolejki min. miesiąc .
13 sierpnia 2013 o 10:13 #52881No właśnie, nie zapominajmy o nie pożyczaniu sobie chorób i leków od innych.
-> Na początku musiały być jakieś badania
-> Potem musiała być diagnoza
-> I dopiero na tej podstawie robert1987 dostał leki. -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.