Drętwienie szyi dolnej żuchwy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Drętwienie szyi dolnej żuchwy
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 1 month temu przez
przepuklina.
-
AutorWpisy
-
28 października 2013 o 09:54 #47827
Czy ktos ma takie dolegliwosci jak dretwienie szyi ,oraz przy tym dretwienie dolnej czesci zuchwy z zaciskaniem zebow oraz napinaniem miesni brzucha rownoczesnie przy tym?? Czasami dretwieje cala reka od obojczyja az do łokcia. :whistle: Czy mozliwe ze sa to dolegliwosci od ledzwiowego ktory boli po operacji i czekam w kolejce na kolejna a moze to od szyjnego? Głowa boli mnie co dziennie zwlaszcza po przebudzeniu 🙁
28 października 2013 o 09:59 #53229“Czy mozliwe ze sa to dolegliwosci od ledzwiowego?”
Zdecydowanie NIE.28 października 2013 o 10:22 #53230no to szyjny ???
28 października 2013 o 16:45 #53231Raczej tak. Jak zawsze MRI najlepiej to sprawdzi. Choć ja się osobiście nie spotkałem z bólem żuchwy a raczej z bólem kończyn górnych.
Możliwe, że to są po prostu napięcia mięśni. Zwróć uwagę w jakiej pozycji masz takie objawy lub podczas jakich czynności. Ciężko coś więcej na ten temat stwierdzić. Jeśli masz wątpliwości to zrób sobie rtg odcinka szyjnego, jeśli się okaże, że jest zwężenie tarcz międzykręgowych to możesz zacząć podejrzewać że to właśnie to cholerstwo.Za tą wiadomość podziękował(a): elektra28 października 2013 o 18:51 #53232gdy siedzę przy ogladaniu tv oraz gdy lezę mialam kiedys kret szyi uciekała mi glowa na bok bylam z tym bedac wtedy dzieckiem u lekarza na nastawianiu i glowe mam teraz prosta RTg szyi robilam 4 lata temu i nic nie wykazalo badanie bylo wykonane poniewaz zglaszalam swojemu ortopedzie ze boli mnie czesto glowa oraz dretwieje ramie i nie moge na nim spac na boku cos jak rwa zalecil fizjoterapie ktora pomogla a rtg szyi wykazalo jedynie skrzywienie lekkie Nie wiem 4 lata temu z kregoslupem tez bylo ok a potem mi wyszlo ze przepukliny sa Nie wiem eeg glowy kiedys mialam wykonywane bo czesto mdlalam ale wyszło ok TSH rowniez w normie. Dretwienie dolnej szczeki i jak by ucisk czuje na potylicy mam wybuchy gorąca z zalewaniem sie potu wstydze sie powiedziec lekarzowi o tym bo sobie pomysli ze nie mozliwe ze chora na ledzwiowy i ze doszlo to teraz .Nie wiem co mam robic 🙁 Mam tez momenty takiego otepienia no i te zeby wiecznie same mi sie zaciskaja i brzuch tez mi sie napina wlasnie przy tym hmmmm
28 października 2013 o 19:49 #53233Na pocieszenie-mam tak samo jak Ty 🙁 dr upieraja sie ze to od kregoslupa ledzwiowego,od wszystkich operacji itd-osobiscie nie wierze w to)
Faktem jest ze w piersiowym MRI pokazalo tzw,,black disc”-bylo to rok temu-ale wiem ze juz niedlugo bede mial upragnine Upright MRI calego kregoslupa i mam nadzieje ze wyjasni sie czy te objawy sa od kregoslupa-piersiowy,szyjny?-czy trzeba szukac innych przyczyn,chodz MRI,glowy,EEG i wiele innych badan mialem robione i wszystko w normie 🙂
Pozdrawiam28 października 2013 o 20:33 #53234Elektro kochana ciężko jest cokolwiek w tym temacie powiedzieć bez wykonania stosownych badań. Zrób sobie MRI kręgosłupa szyjnego – powiedz lekarzowi niech da tobie skierowanie i się NIE BÓJ się mu o tym mówić. Jak lekarz człowiek to zrozumie a jak … to niech spada na drzewo i szukaj innego.
Wiesz, jak zrobisz MRI szyjnego to przynajmniej będzie można wykluczyć sprawę uszkodzenia dysków – a to już dużo i czego ci życzę. Wtedy będzie można szukać przyczyny w czymś innym. Niektórzy pacjenci mają właśnie bóle przy jakiejś tam tylko pozycji a RTG nie wykazuje zwężenia. Wychodzi dopiero, że jest dysk strasznie odwodniony i przy znacznym i długotrwałym (czasami nawet krótkotrwałym) obciążeniu się uwypukla na nerwy powodując przy tym ból.Tomek weź ty idź z takimi pocieszeniami 😉 Napisz lepiej gdzie będziesz miał robiony Upright MRI bo sam bym chętnie sobie takie badanie zrobił,
Na marginesie powiem, że takie badanie w staniu bądź na siedząco lepiej pokazuje możliwe zmiany dyskopatyczne. Na leżąco dyski mogą się wcale nie uwypuklać a inaczej to wygląda już w staniu bądź w najgorszej dla naszego złomosłupa pozycji siedzącej.
Tak to wygląda:
Użytkownik chyba pisał na forum coś więcej na ten temat.Za tą wiadomość podziękował(a): elektra28 października 2013 o 21:23 #53235Dodam swoje trzy grosze. Ja od bólu w lędźwiowym miałem skurcze całego ciała, w tym nieraz szczęki. Kilka razy sobie przegryzłem policzek od środka, język, i ułamałem kawałek zęba. Ale to wyglądało tak, że całe ciało miałem spięte z bólu, trzęsłem się z bólu, i z bólu mi się szczęki zaciskały czasem – nie łączył bym u mnie tego bezpośrednio z układem nerwowym, po prostu jak człowiek ma ból większy niż jest w stanie wytrzymać to się spina, zaciska zęby, itd. U mnie to długo trwało, więc jeszcze drgawki mi się wtedy porobiły (miałem przemęczone mięśnie od obronnego spinania się). Teraz to mam niebo a ziemię w porównaniu do tamtych czasów, jak boli to boli w plecach czy w pośladkach, a nie spina mnie całego z bólu, bo poziom bólu jest o niebo niższy po tych wielu operacjach.
28 października 2013 o 21:39 #53236Dzieki Wam widzę ,że nie jestem sama z tym problemem . No własnie Uzytkowniku jestem strasznie ponapinana nawet gdy klade sie i mam glowe na poduszcze to tak jest spieta szyja jak bym pod poduszka miała jajka kurze nie moge swobodnie nawet leżec .mpheat ma rację jak lekarz będzie człowiekiem to raczej nie powie ze sobie wmówiłam . Objawy mam od nie dawna te z zaciskaniem zębów szczerze to kręgosłup mnie boli Bardzo kazdy skret czy nawet jak cwiczyłam z unosieniem miednicy i na boki to bol straszny wiec przestałam cwiczyc wogole leze caly czas. Wizyte mam 4 grudnia dopiero wiec do tego czasu jakos musze sie inaczej ratowac proszki
29 października 2013 o 06:47 #53241mpcheat tu-http://www.maartenskliniek.nl/
Za tą wiadomość podziękowali: elektra, uzytkownik42129 października 2013 o 19:36 #53243Wiecie co… Jak ja widzę te maluchy idące do szkoły z tymi plecakami wielkości radiostacji to się zaczynam zastanawiać czy aby ministerstwo edukacji samo nie potrzebuje doedukowania. Czysty kretynizm.
Elektro tak jak użytkownik pisze, możliwe że masz coś podobnego – choć użytkownik to miał BARDZO ciężką sytuację (współczucie totalne). Tak jak pisałem wcześniej spróbuj wyciągnąć skierowanie na MRI szyjnego – będziesz wtedy mogła wykluczyć ewentualny problem z dyskami. Opisz lekarzowi sytuację, jak trzeba to przykoloryzuj trochę, że boli bo ostatnio ci fortepian na głowę spadł albo coś. Wymyślisz coś lepszego :silly:
Tomek zostawiam to bez komentarza. Ciekaw jestem kiedy zostanie (prywatnie) w Polsce stosowany MRI otwarty.29 października 2013 o 20:56 #53247rozmawialam z kolezanka ktora tez jest po operacji kregoslupa i idzie na kolejna bo ma rewypukline malo tego w szyi jej cos znalezli jakiegos guzka ale to nie zlosliwe jest opowiadala mi ze to wlasnie idzie w parze jak ledzwiowy do wymiany to i szyjny idzie albo i nawet piersiowy Z lekarzem bede rozmawiac i go ublagam o ten Mr szyjny chociaz mam troche obawy bo jak mu zglaszalam przed leczeniem ze szyja mi dretwieje i reka tez to jakos sie skupil na tym ledzwiowym i mi oznajmił ze to nie od ledzwiowego , wiec uznałam ze mysli ze juz sie przeczuliłam ??? 🙁 Dzis mam to samo co wczoraj czuje jak bym miala wielka glowe a zamiast szyi mam patyczek od lizaka ponapinane zeby wogole ta moja glowa nie opadała dziwne uczucie bol glowy tez czyli powtorka z paru dni trwa….
30 października 2013 o 12:00 #53251Jeśli masz jakieś obawy co do szyjnego to nie zastanawiaj się tylko idź prywatnie. Ja za MRI zapłaciłem z tego co pamiętam 380 zł. Może będziesz z własnej kieszeni płacić, ale przynajmniej będziesz wiedzieć co się dzieje w środku szyi a nie codziennie zastanawiać się co może być nie tak bo nasze NFZ woli miliony wydawać na siedzibę, niż na ludzi.
Współczuję ci nie tylko dlatego, że ciebie boli ale nie wiesz skąd się ten ból bierze. Zrób prywatnie MRI mówię ci. Jak coś od razu z tym pójdziesz do neurochirurga (jeśli coś wykaże) i będziecie myśleć co dalej.30 października 2013 o 13:13 #53252@Tomek – jeśli można zapytać – płacisz za badanie Upright MRI, czy pokrywa to Twoje ubezpieczenie ? Orientujesz się może jakie są koszta takiego badania, albo czy jest jakaś strona z listą pracowni pracujących na tym sprzęcie w Europie ?
Pozdrawiam,
W30 października 2013 o 16:42 #53253Uzytkowniku 🙂
Badanie wykonuje na swoje ubezpieczenie- co do kosztow akurat w Belgii i Holandii-koszt 430e bez kontrastu,z kontrastem 530e-pewnie maja na mysli jeden z segmentow,jesli chodzi o caly kregoslup to 860e bez kontrastu i 960e z kontrastem-takie ceny znalazlem w necie.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 lutego 2021 o 15:14 #68239Tez mam bol rzuchwy. Mam dyskopatie szyjna.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.