Drżenie rąk / dłoni przy problemach z kr. szyjnym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Drżenie rąk / dłoni przy problemach z kr. szyjnym
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 1 month temu przez
przepuklina.
-
AutorWpisy
-
7 listopada 2015 o 23:49 #48213
Witam
Mam pytanie do osób mających teraz lub w przeszłości problemy z kręgosłupem szyjnym: czy ktoś z Was miał towarzyszące temu drżenie rąk i/lub głowy?
Na anglojęzycznych forach można spotkać takie wypowiedzi gdzie ludzie wprost piszą iż z powodu problemów z szyją mieli lub mają drżenie rąk (http://www.braintalkcommunities.org/archives/06_11/showthread.php?t=14884), natomiast na polskojęzycznych nie natrafiłem.
Na Forum Doktora Donalda Corenman’a również można znaleźć dyskusję jednego z takich przypadków: https://neckandback.com/forum/left-hand-tremor/
Sam mam taki problem, że ręce i głowa trzęsą mi się raz bardziej raz mniej – mam przy tym uszkodzony dysk w kręgosłupie szyjnym. Zastanawiam się, czy komuś z Was kto miał podobny problem poprawiło się po operacji?
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
11 listopada 2015 o 20:54 #58010Pewnie to objawy rwy ramiennej.Przeważnie mówią o drętwieniu rąk lub mrowieniu.Niektórzy pewnie określają drętwienie jako to samo co drżenie.
11 listopada 2015 o 21:24 #58011Nie no, drżenie a drętwienie to dwie różnie rzeczy..
Przykładowe symptomy problemów z kr. szyjnym z przypadkowej strony (http://www.spinecal.com/cs_c_herniated-disc.php) – podkreśliłem te które mam
Weakness in one or both arms (If you also have significant weakness in both arms or legs, you could have a serious problem and should seek immediate attention.)
Tingling (a “pins-and-needles” sensation) or numbness in one or both arms
Loss of bladder or bowel control
Burning pain in the shoulders, neck, or arm
Difficulty with your grip strength
Difficulty with your handwriting
Difficulty with your balance
Difficulty opening jars
TremorsPodobno drżenie nie pasuje do objawów z kr. szyjnego :huh: , dlatego drążę temat i ciekaw jestem czy ktoś w .pl miał podobne objawy tj. drżenie, czy nie.
Przy okazji czytam o Essential Tremor, Dystonia, itd. (np. http://infodystonia.com/2013/01/22/my-head-shakes-is-it-dystonia/)
Przy okazji:
Cyt. Q: Can the issues in my MRI results from my discs cause tremors in my wrist that started with weakness the day before the tremor started. Is this true?
A: Weakness and a little shaking can result from a compressed nerve from a disk, but there is also a possibility it is unrelated.
(źródło: http://forum.parkinson.org/index.php?/topic/12913-met-with-top-neurologist/)
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 listopada 2015 o 15:41 #58018A byłeś u jakiegoś fizjoterapeuty żeby sprawdził czy kręgosłup jest tego przyczyną ? Bo czasem może to być zupełnie inna choroba.
13 listopada 2015 o 22:44 #58021A czy fizjoterapeuta jest w stanie coś takiego stwierdzić?
Na początku, w 2009r., kiedy objawy nie były jeszcze długotrwałe, renomowani fizjoterapeuci z okolicy mówili, że to od kręgosłupa szyjnego, na podstawie prawie godzinnej obserwacji.
Wiem że mogą być inne przyczyny – czytam właśnie o innych chorobach. Np. przy Essential Tremor drżenie ustępuje podobno po alkoholu czego u siebie nie zaobserwowałem, a przy dystonii drżenia są też w pozycji leżącej rozluźnionej albo we śnie – też mi to nie pasuje. Może być też niedobór magnezu, tylko jeszcze nie wiem czy da się go zbadać np. z krwi czy po prostu trzeba zażywać przez kilka tygodni i obserwować – po pobycie diagnostycznym w szpitalu tego niestety nie wiem.
14 listopada 2015 o 21:01 #58023Fizjoterapeuta raczej będzie w stanie stwierdzić czy to od kręgosłupa.Oni ustawiają kręgosłup w taki sposób który może nasilać objawy albo łagodzić.
Sam też mam dyskopatie szyjną i najpierw myślałem że to napięciowy ból głowy potem że nerwica następnie że młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów a potem że zesztywniające zapalenie stawów 🙁Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 listopada 2015 o 00:23 #58024Mi w 2009r, kiedy z tego co pamiętam drżała głowa i bolała szyja, a z rękami nie było chyba jeszcze źle, fizjoterapeuta coś czarował przez godzinę – powiedział że to efekty od kręgosłupa, a po tych jego czarach z nastawianiem było super – jakby mi ktoś wyjął głowę z ciasnej puszki ;), ale tylko przez kilka godzin. To był wtedy zbyt krótkotrwały efekt żeby za niego płacić co dzień 60zł, więc odpuściłem.
15 listopada 2015 o 01:02 #58025@uzytkownik, wyproboj magnez i to najlepiej przez skore go przyswoisz. Nie kupuj w tabletkach tylko wiaderko magnezu w sklepie akwarystycznym ( gdzie rybki sprzedaja) co dzien w magnezie nogi moczyc a jesli masz wanne to sie w nim moczyc,
Vo dzoen mozesz tez spryskiwac rortwor magnez plus woda i wcierac w skore.
Sprawdz u lekarza poziom Witaminy B i D.Ja mialam tak dlugi czas dretwienie i drganie twarzy, dopiero jak mi wyniki zrobili wyszedl mi masakra wynik D i B.
Witamine D najlepiej sie wchlania z Witamina K. Plus Magnez.
Moim zdaniem Slupkowscy powinni wszczyscy sobie robic raz w roku u lek badanie witamin i mineralow. Podstawa to D i B !
Jak cos to pisz…
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, perszing3722 listopada 2015 o 16:36 #58059Chyba poziom magnezu też się da sprawdzić: http://www.diag.pl/Badanie-Magnez.85+M55cafc31481.0.html , chociaż opis badania jest marny poza tym że piszą “Badanie przydatne w diagnostyce zaburzeń nerwowo-mięśniowych i zaburzeń rytmu serca, w monitorowaniu terapii diuretykami i lekami nefrotoksycznymi, niewydolności nerek i żywienia pozajelitowego. “ oraz “Prawidłowe stężenie magnezu w surowicy nie wyklucza jego niedoboru wewnątrzkomórkowego.”. Zaburzenia nerwowo-mięśniowe i rytmu serca mam (szczególnie jak sobie pomyślę że podobno byłem w szpitalu na diagnostyce (tak twierdzi karta wypisowa) a nie zrobili takich i innych badań).
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia23 listopada 2015 o 09:14 #58063Tego to nie wiem.
Jak robilam ekstra badania witamin itd to zaznaczalam na formularzu, np vitamine D musza przechowywac w ekstra fiolkach. Tutaj na zyczenie takiej analizy kosztuje kilka setek euro.
Jak w badaniu wyszla mi bardzo niska witamina D to mi troche kasy zwrocili.
Magnezu nigdy nie jest za duzo, pamietaj by miec odstep kilka godzin jak biezesz kalcium.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 listopada 2015 o 23:11 #58072Dziękuję za info, to trochę wyjaśnia brak tego badania w szpitalu.
Wcześniej mieliśmy lokalne laboratorium w mieście i na stronie www był cennik, teraz po wcieleniu do ogólnopolskiej sieci i reorganizacji na tej stronie www jest mniej informacji i ciężej coś znaleźć, z cennikiem włącznie.. Poza tym ja nie mam żadnego doświadczenia w robieniu sobie badań poza tym do którego mnie zmusiły problemy z kręgosłupem – jak coś każą zrobić to robię (np. kreatynina przed MRI). Wbrew pozorom – mimo tylu operacji – nie przepadam za szpitalami, badaniami, itd, i mimo że np. mam od wielu wielu lat zaleconą inną operację nie związaną z kręgosłupem to jakoś się na nią nie mogę wybrać, chociaż w porównaniu do kręgosłupa to “pryszcz”..EIDT: Chociaż w innych cennikach widzę że zbadanie poziomu magnezu to 10-14zł :huh:
18 lutego 2021 o 14:09 #68237Ja mam drzenia rak i ogolnie ciagle drgawki w szyi.
18 lutego 2021 o 20:03 #68241Mi przeszły po operacji 🙂 🙂 🙂
Jak sobie przypomnę jakie miałem zgrabiałe dłonie i tylko z możliwością ścisku z całej siły albo wcale i jak mi przedmioty wypadały i psułem przez za duże użycie siły różne rzeczy to mnie ciarki przechodzą. Drżenia głowy mi trochę zostały jak mocniej szyja boli ale może w 5-10% tego co było jeśli chodzi o czas trwania (wcześniej prawie ciągle tak że np. nie wychodziłem w miejsca publiczne gdzie się przebywa dłużej, np. na posiłku, bo mi telepało głową i rękami – szczególnie przy pochylaniu głowy nad talerzem i podnoszeniu ręki np. z widelcem telepało mi głową i ręką tak że mi znajomi mówili żebym uważał żebym sobie widelca czy łyżki w oko nie wbił – i ludzie mocno dziwnie się patrzyli). Suplementów nie zacząłem żadnych brać. Zostały mi wracające czasami drgawki i ból szyi przy pochylaniu na trochę dłużej, np. czytaniu książki, tak że unikam robienia czegokolwiek z pochyloną szyją dłużej niż przez kilka minut.
Dla mnie jest bez sensu że lekarze nie analizują dolegliwości pacjenta przed operacją i czy pomogło, tylko stosują jakąś chyba wiedzę książkową, w większości szacując że operacja nie pomoże na dane dolegliwości, bo tego w książce nie było. Dla mnie to jest jeden z największych absurdów i hamulec rozwoju leczenia/poszerzania wiedzy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): przepuklina19 lutego 2021 o 01:15 #68244Dzieki. Z tego wynika, ze lekarze sa niedouczeni. Mi powiedzieli, ze te drgawki to z nerwow. Z tym, ze ja je mam nawet teraz jak sobie odpoczywam. Szkoda, ze nie biora moich objawow na powaznie.
Boje sie operacji, ale poprawy nie ma. Po operacji moze byc gorzej. Ale teraz jak jest tez nie jest dobrze. Ciezko sie pogodzic z nagla utrata pelnosprawnoscie.
Aha, biore D, B, magnez i nadal mi sie wszystko trzesie.
Nota bene, moja przepuklina jest tez C5C6.
19 lutego 2021 o 14:09 #68246To nie tyle chodzi o niedouczenie co o słabe gromadzenie danych do nauki – kręgosłup to nie jest wiedza istniejąca od 500 czy 100 lat i do wyuczenia z książki sprzed 20 lat.
19 lutego 2021 o 15:10 #68247No wlasnie. Lekarze tez ludzie. Poszerzaja te wiedze na jakichs szkoleniach, ale czy to im pozwoli rozwiazac problemy pacjentow? Kazdy sie w czyms tam specjalizuje, ale nawet w ramach tej specjaluzacji duzo nie wie. Mysle, ze powinni wiecej sluchac pacjenta, a nie go kierowac do psychiatry jak nie potrafia czegos. Psychiatra tez rozklada rece, bo bolu nie zabierze. I tak w kolko sie czlowiek kreci.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.