Duże problemy z kręgosłupem (?)
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Duże problemy z kręgosłupem (?)
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
13 stycznia 2014 o 00:39 #47861
Witam.Od sierpnia 2010r mam problemy z kręgosłupem.Wszystko zaczęło się u mnie nagle pewnego dnia po przebudzeniu,kręciło mi się w glowie.Gdy się kładłam mijało.Tak bylo przez cały dzien.Na drugi dzien zawrótow już niebylo ale mialam uczucie zaciskającego się na glowie kasku,dusznośc i ucisk w piersiach,ucisk na szyji….Diagnozy były różne od nerwicy po SM..-zrobiono mi prześwietlenia,rezonansy,tomografię.Wynik taki że w piersiowym mam poobniżane tarcze międzykręgowe,lekki stopień dehydratacji dysków,guzki Schmorlła.w szyjnym niewielkie wypukliny między 3kręgami,w nieznaczny sposób modelujace worek oponowy,kifotyczne ustawienie szyjnego,bez stenozy.Rezonans główy ok.bez kontrastu robiony.I teraz próbkęm jest następujący.Co jakis czas jeżdżę do rehabilitanta bo robi mi się jakąś blokada w szyjnym i piersiowym.wtedy mam mega ból a głowa poprostu ucisk i też ból.bolą wtedy ręce też.pewien lekarz stwierdził że mam też chorobę scheuermanna…Poprzez znajoma dałam moje mr pewnemu prof neurologii żeby zobaczył i podpowiedzial co robić z tym kręgosłupem bo od ponad 3lat ból cały czas.nic nie mogę nosić itp..a ten nie wiem na jakiej podstawie rzekł że wg niego przyczyną może być guz mózgu-Teraz już nic nie rozumiem bo mialam przez te 4lata 3tomog.głowy wyniki ok i rezonans też ok.a rezonanse kręgosłupa pokazują zmiany ale nie nowotworowe.co robić co myśleć nie wiem…
13 stycznia 2014 o 03:43 #53575Dodam jeszcze że zanim pierwsze diagnozy zaczęto stawiać (nietrafnie)to na te duszności i ucisk w klatce piersiowej dał mi pomysł pan na izbie przyjęc,żebym spróbowala bandazem obwinac klatkę i zobaczyć czy nie będę miała ulgi…-i to ulgę dało-Od tamtęgo momentu zaczęły się rtg kręgosłupa i szukanie w tym kierunku.-No i dużo w nim wyszło.Ale ostatnio z nóg ścielo mnie to co przekazano mi od tego p.neurologa.czy to możliwe że z rezonansu nie wyszedl guz w glowie,lub coś w tym rodzaju,i czy kręgosłup z dyskopatia szyjna i zmianami które opisałam nie mogą powodować moich objawów?ogolnie są ta bóle głowy,uczucie kasku na glowie,ból taki dziugajacy z prawej strony główy tak od góry, zawróty czasem,ból kręgosłupa tak jakby jakieś kręgi się chciały przez skórę przebić,karku,ucisk tak jakby tych ścięgien czy to żył idących po obu stronach szyji,bardziej strona prawa,ból rąk palców czasem tak jakby były połamane,również ból ledzwi promieniujący do nóg i ból nóg.Sama się już zastanawiam czy badańia maja rację ,czym się sugerować 🙁
19 stycznia 2014 o 17:19 #53620Cześć
Z tego opisu rezonansu, który zamieściłaś, nie wynika żebyś miała jakieś uciski na nerwy w odcinku szyjnym, tak że ciężko te objawy przypasować do kręgosłupa. Ale to tylko opis. Gdybyś chciała wykluczyć kręgosłup, to chyba powinnaś się udać z wynikami rezonansu (nie z opisem, tylko z płytką, bo opis może coś ważnego pomijać) na konsultację do neurochirurga mającego doświadczenie w operacjach kręgosłupa szyjnego. Czasami jeśli na obrazie z rezonansu są wypukliny nie powodujące widocznego w pozycji badania (leżącej) ucisku na nerwy, to robi się dodatkowo RTG czynnościowe, czyli w zgięciu i przeproście, żeby ocenić czy nie ma jakichś niepokojących niewłaściwych ruchów pomiędzy kręgami, które np. mogłyby powodować ucisk na dyski a te z kolei uciskać na nerwy. Nie wiem co więcej mógłbym Ci doradzić jeśli chodzi o kręgosłup na podstawie tego co napisałaś.quote :Od tamtęgo momentu zaczęły się rtg kręgosłupa i szukanie w tym kierunku.-No i dużo w nim wyszłoMasz na myśli to co napisałaś w opisie rezonansu ?
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.