Duży ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa – RTG
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Duży ból w odcinku lędźwiowym kręgosłupa – RTG
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
zastroskanywnuk.
-
AutorWpisy
-
3 listopada 2019 o 12:15 #48851
Dzień dobry,
piszę w imieniu mojej 67 letniej babci, która dwa miesiące temu zaczęła odczuwać ogromny ból w odcinku lędźwiowym. Ból pojawił się po przeciążeniu się. Promieniuje od kręgosłupa do lewej dolnej części brzucha. Babcia ciężko pracowała od najmłodszych lat i przed tym przeciążeniem odczuwała bóle kręgosłupa, jednak nie aż takie jak teraz.
Lekarz rodzinny skierował babcie na badanie RTG kręgosłupa lędźwiowo-krzyżowego, którego wynik dołączyłem w załączniku do tego tematu oraz na badania morfologii, ob oraz crp, które były w normie. Lekarz po obejrzeniu zdjęcia RTG oraz opisu stwierdził że jedyne co może zaradzić to środki przeciwbólowe takie jak Doreta, Opokan, Tramal i plastry przeciwbólowe z morfiną. Zalecił również wizytę u ortopedy, na którą babcia obecnie oczekuje.
Babcia udała się również do Neurologa, który stwierdził że zalecone leki przeciwbólowe są dobrze dopasowane i zlecił USG jamy brzusznej oraz badanie ginekologiczne, ponieważ ból promieniuje na cały dół brzucha, wszystkie te dodatkowe badania wyszły bez zastrzeżeń. Neurolog zalecił długie odpoczynki w pozycji leżącej.
Specjalista od rehabilitacji do którego babcia się udała nie widział przeciwwskazań co do rehabilitacji. Zabiegi jakie babcia miała wykonane to: pole magnetyczne, laser, lampa, ćwiczenia rozciągające. Zabiegi te nie przyniosły żadnych efektów ani ulgi w bólu. Babcia otrzymała 15 zabiegów po 2,5 godziny każdy. Specjalista zalecił również zrobienie rezonansu aby zbadać tkankę miękką.
Po tak dużej dawce leków i rehabilitacji nie ma większej ulgi. Jedyna w miarę wygodna pozycja, która przynosi ulgę to leżąca na lewym boku. Pozycja siedząca lub stojąca przynosi ból i cierpienie. Ból ten objawia się pieczeniem tak silnym że często powoduje nawet mdłości. Ból nie jest odczuwalny podczas snu.
Babcia w najbliższych dniach uda się do ortopedy oraz prawdopodobnie wykona rezonans kręgosłupa. Czy można odwiedzić jeszcze jakiegoś specjalistę, lub wykonać dodatkowe badania aby poznać i poprawić sytuację mojej babci? Babcia mieszka w województwie Warmińsko-Mazurskim, najbliższe większe miasta to Olsztyn, Bartoszyce, Mrągowo.
Opis RTG:
Z góry dziękuję za pomoc.
3 listopada 2019 o 13:44 #66310Cos więcej rezonans może powiedzieć. Ale powiem ci , że babcia i tak jest w miarę dobrze prowadzona. Wyobraź sobie , że mi lekarz z silnym bólem całodobowym trwającym od trzech miesięcy oprócz kolejnych recept na Ketonal nie dał nic i nigdzie nie skierował mimo moich usilnych próśb i częstych wizyt . A tu widzę USG, RTG rechabilitacja , silne leki przeciwbólowe. Zrób rezonans może cos więcej się wyjaśni.
3 listopada 2019 o 20:19 #66315quote ZastroskanyWnuk” post=18983:Czy można odwiedzić jeszcze jakiegoś specjalistę, lub wykonać dodatkowe badania aby poznać i poprawić sytuację mojej babci? Babcia mieszka w województwie Warmińsko-Mazurskim, najbliższe większe miasta to Olsztyn, Bartoszyce, Mrągowo.Tutaj na Forum kilka razy pisały osoby o neurochirurgii w Elblągu w sprawach kręgosłupa – polecały tamtejszych lekarzy.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 listopada 2019 o 19:16 #66333Prywatna moja opinia. Nie jestem lekarzem. Wszystkie porady lekarzy – ok, ale osobno, pod żadnym pozorem nie łączyć rehabilitacji i przeciwbólowych . U mnie pomogło (jestem młodszy) leżenie w łóżku na przeciwbólowych w zdrowej komfortowej pozycji (u mnie na boku z poduszka między kolanami) 2 tygodnie nawet do jedzenia. Jak przestanie boleć to ewentualna rehabilitacja bądź delikatna aktywność mi pomogła aktywność.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 listopada 2019 o 17:22 #66344Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Przekażę je babci. Jak babcia wykona rezonans to zamieszczę go tutaj.
Jak myślicie, czy zmiana zwykłej poduszki na poduszkę ortopedyczną ma jakiś sens?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.