Dykopatia L5/S1 – 32 lata
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dykopatia L5/S1 – 32 lata
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
1 września 2020 o 11:58 #48996
Witam,
Od jakiegoś czasu obserwuje forum i chciałbym przedstawić moją sytuacje.
Przed 2019 miałem epizodyczne bóle kręgoslupa, wystarczyło poćwiczyć 2-3 tygodnie i ból ustępował.2019 maj – zaczął mnie bardzo mocno boleć kręgosłup w odcinku lędźwiowym (praca na działce). Ból nie schodził i zrobiłem rezonans: W skrócie: L5S1, Spłycenie lordozy lędźwiowej, niewielki tyłozmłyk na 4mm, odwodnienie krążka. Tylna estruzja AP 8mm, CC 13mm, ML 16mm. Modeluje przednią ścianę worka oponowego, zwęża zachyłki boczne. Po konsultacji z neurochirurgiem ocenił to że przepuklina jest mała i po prostu trzeba się oszczędzać. Przestałem biegać i grać w piłkę, tylko delikatne sporty.
Ból pleców co 2-3 miesiące – znośny
2020 kwiecień – od jakiegoś czasu bolał mnie mocniej kręgosłup i po kichnięciu nie mogłem wstać z łóżka. Ból był bardzo mocny i miałem mrowienie w nogach, udałem się ponownie na MRI.
Ze zdjęcia widziałem że jest to większy problem: Na poziomie L5/S1 centralna ekstruzja krążka o wym. 14 x7 x 29mm która migruje ku górze bez ucisku na korzeni nerwowych. Wymiar strzałkowy worka oponowego wynosi 9mm + odwodnienie i obniżenie tego krążka. Wizyta u lekarza była 1 miesiąc po zdarzeniu i ból prawie znikł. Lekarz oglądał MRI i zakwalifikował mnie na operacje ale umówiliśmy się że poczekamy pół roku i zrobię jeszcze jedno MRI.
W tym tygodniu złapało mnie znowu umawiam się na MRI i do Neuruchirurga, prawdopodobnie skończy się operacją. Niestety z rozmowy wynikało, że nie ma mowy o endoskopie tylko normalna operacja.
Czy ktoś miał operację na L5S1 – chętnie zadałbym kilka pytań. Może ktoś miał wykonywane w MD clinic? Neurochirurg Henryk Koziara.
1 września 2020 o 12:04 #67626Wrzuciłbyś przekroje poprzeczne z tego zepsutego poziomu?
Za tą wiadomość podziękował(a): toudi1581 września 2020 o 16:30 #676281 września 2020 o 16:33 #676291 września 2020 o 19:12 #67631Większość operacji odcinka lędźwiowego dotyczy L5/S1 i L4/L5. Osób po operacji L5/S1 jest tu dużo, http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): toudi1581 września 2020 o 19:27 #67633Nie bardzo rozumiem jak lekarz mógł powiedzieć że miałeś małą przepuklinę , już należało rozważać operacje a tak doprowadziłeś do sekwestracji dysku.
Sekwestracja mogła się dla Ciebie skończyć uszkodzeniem nerwów jeśli wylane jądro uciśnie nerwy L5 to będzie ból nie do wytrzymania.
Samo usunięcie sekwestru może nie rozwiązać problemu ,należało by rozważyć od razu usunięcie dysku i stabilizacje na tym poziomie .
Resztę dysków masz w bardzo dobrej kondycji więc stabilizacja rozwiąże problem na poziomie L5/S1 a nie zaszkodzi poziomą wyżej.
Porozmawiaj o tym z lekarzem poziom L5/S1 masz nie do naprawy do tego początek tyłozmyku co może doprowadzić do nie stabilności na tym poziomie.Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, toudi1583 września 2020 o 02:55 #67635Toudi158 – ja miałem operację sekwestru l5/s1- ból masakryczny , błagałem neurochirurga o „cięcie„.
Szukaj mojego tematu/postów.
Jestem po operacji 6 rok i żyję/funkcjonuję/pracuję normalnie.
Czasami odcinek l/s się odzywa ale dzisiaj to norma prawie u wszystkich jakich znam:)Za tą wiadomość podziękowali: toudi158, uzytkownik421, maciurek9 września 2020 o 13:29 #676589 września 2020 o 19:28 #67660No to Jesteś kolejnym pacjentem uzdrowionym sekwestr się całkowicie wchłonął.
Jeśli nie masz objawów neurologicznych raczej usłyszysz że nie wymagasz zabiegu operacyjnego.
Problemem może być ból , stawów lub drażnienia nerwów przez pierścień włóknisty ale masz centralne wypuklenie może jednak nie dochodzić do drażnienia.
Ja jestem dwa razy starszy i u mnie też doszło do wchłonięcia sekwestru dokucza mi niewielki ból w nocy ale da się żyć.
Napisz czy masz objawy bólowe , na operacje masz zawsze czas chyba że ból nie pozwoli ci żyć ale jak pisałem wcześniej rozwiązaniem to raczej stabilizacja.9 września 2020 o 20:07 #67661Do tego jeszcze jest retrozmyk, odwrotność kręgozmyku. https://drkregoslup.pl/kategoria/schorzenia/kregozmyk/
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.