Dysektomia L4/L5, L5/S1, proszę o poradę
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Dysektomia L4/L5, L5/S1, proszę o poradę
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 11 months temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
14 marca 2013 o 21:01 #47725
Witam,
Piszę po raz pierwszy na tym forum, chociaż bardzo dużo już tu przeczytałam wątków i wiele mi pomogły.
Mam 25 lat, urodziłam się z bocznym idiopatycznym skrzywieniem kręgosłupa i innymi chorobami wrodzonymi. Jestem obecnie po 3 operacji na kręgosłup (dysektomia L4/L5, L5/S1, ze stabilizacją międzytrzonową PLFI na implantach Lfc “czop ze zrostem” tytan), którą miałam 07.03.2013r. (wcześniejsze operacje: 08.2000 rok – spondylodeza tylna m. Dero i przednia (torakotomia), 2003 rok – odrzut instrumentarium i jego usunięcie). Operacja trzecia pomogła mi bardzo, gdyż od połowy stycznia nie chodziła właściwie wcale z powodu bólu, który uniemożliwiał mi normalne funkcjonowanie. Zaznaczam, że problemy z przepuklinami kręgów L4/L5 i L5/S1 zaczęły się w grudniu 2011 roku, a w marcu 2012 roku zostały zdiagnozowane. W październiku 2012 roku po RMI zostałam skierowana na pilną operacje…jak to bywa w pl swoje odczekałam i tylko z powodu nasilenia objawów zostałam przyjęta wcześniej. W każdym razie bóle w ciągu 2012 roku stale się nasilały, najpierw ból w okolicy krzyżowej, potem promieniowanie do pośladka, uda, podudzia i stopy, parastezje, drętwienia, mrowienia, częściowy zanik czucia wzdłuż nerwu S1, od wakacji chromanie przystankowe (nie mogłam przejść nawet 150m.) ból 24h/7dni, bezsenność, osłabienie, lekka depresja… maskara. Jestem teraz ponad miesiąc po zabiegu… niestety pozostało odrętwienie nogi od kolana do stopy po zewnętrznej stronie, aż do palców (wzdłuż nerwu S1 chyba – on był najbardziej uciskany). Po przebudzeniu po narkozie nogi prawie nie czułam, teraz czucie wraca, ale bardzo powoli i boleśnie (bolesne odrętwienie, kłucie, “prądy”, ociężałość, brak siły w mięśniach). Mam pytanie właśnie z tym związane: czy to normalne, że noga jest spuchnięta w kostce i przy palcach po stronie górnej i odzyskiwanie czucia będzie tak boleć? Mam się skontaktować z lekarzem? Stosuję też prądy TENS, bo lekarze mówili, że to przyspieszy leczenie i działa przeciwbólowo (siedzę w pasie lędźwiowym i chodzę też w nim jeżeli to są dłuższe spacery). Stosuję się do zaleceń lekarzy. Ostatnio boli mnie prawa strona biodra – kłucie podczas obracania się z boku na bok, wstawania… zauważyłam też, że jest ono bardziej (tak mi się wydaje) uwypuklone teraz niż przed operacją:/ (pozostała mi skolioza 19stopni po 1 operacji). Czy to normalny objaw, przy moich dolegliwościach? Przepraszam za ten “poemat”, ale chciałam niej więcej nakreślić swoje dolegliwości. Bardzo,ale to bardzo proszę o radę… Pozdrawiam wszystkich 🙂 Aga- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
15 marca 2013 o 10:33 #52485Witaj na forum 🙂
To dobrze, że informacje z forum się przydają. Spróbuję odpowiedzieć na kilka z Twoich pytań na podstawie swoich doświadczeń, ale oczywiście zdanie lekarzy jest ważniejsze. Może ktoś z lekarzy również się wypowie.
quote Aiga25″ post=3851:Po przebudzeniu po narkozie nogi prawie nie czułam, teraz czucie wraca, ale bardzo powoli i boleśnie (bolesne odrętwienie, kłucie, “prądy”, ociężałość, brak siły w mięśniach).Miałem podobnie przez 3 tygodnie po operacji – z tym że brak czucia tylko w łydce (a raczej bardzo duże osłabienie czucia). Czy ociężałość i brak siły w mięśniach były już przed operacją, czy dopiero po ?
quote Aiga25″ post=3851:Mam pytanie właśnie z tym związane: czy to normalne, że noga jest spuchnięta w kostce i przy palcach po stronie górnejNie słyszałem, żeby komuś puchła noga po operacji kręgosłupa. Może zdarzają się czasami takie przypadki – nie wiem. Prawdę mówiąc – szczerze wątpię :unsure: Może Administrator lub ktoś kto, zetknął się z takim przypadkiem coś napisze. Wydaje mi się, że powinnaś zapytać lekarza, czy to nie jakieś powikłanie nie związane z samym kręgosłupem, a z operacją ogólnie. Przykład powikłań pooperacyjnych to np. zakrzepica – http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakrzepica_%C5%BCy%C5%82_g%C5%82%C4%99bokich cyt. “Do głównych czynników ryzyka zakrzepicy żył głębokich należą: (..) stan po zabiegach operacyjnych (głównie ortopedycznych i onkologicznych) (..) “. Myślę, że powinnaś taką możliwość jak najszybciej wykluczyć i wyjaśnić skąd się wzięło opuchnięcie.
quote Aiga25″ post=3851:i odzyskiwanie czucia będzie tak boleć?Mnie odzyskiwanie czucia nie bolało, natomiast odzyskiwanie funkcjonowania mięśni w łydkach bolało bardzo – dokładnie tak samo jak bolą zakwasy. Nie pamiętam dokładnie ile to trwało, ale chyba kilka tygodni jeśli nie miesięcy. Dopiero jak mięśnie po długich ćwiczeniach nóg wróciły do normalnej siły, to ten ból w łydkach zaczął stopniowo ustępować.
quote Aiga25″ post=3851:Mam się skontaktować z lekarzem?Forum nie zastąpi lekarza – jeżeli uważasz, że są podstawy do kontaktu z lekarzem to oczywiście powinnaś to zrobić!
quote Aiga25″ post=3851:Stosuję też prądy TENS, bo lekarze mówili, że to przyspieszy leczenie i działa przeciwbólowo (siedzę w pasie lędźwiowym i chodzę też w nim jeżeli to są dłuższe spacery).To mogę potwierdzić – uważam że jeżeli rozsądna fizykoterapia w czymś pomaga, to właśnie po operacji, na gojenie ran / przeciwbólowo / wspomagająco na układ nerwowy. Natomiast jako leczenie dyskopatii czy różnych innych dolegliwości kręgosłupa jest wg. mnie bezsensowna, bo działa w takich przypadkach tylko jako bardzo chwilowe uśmierzenie bólu.
quote Aiga25″ post=3851:Stosuję się do zaleceń lekarzy. Ostatnio boli mnie prawa strona biodra – kłucie podczas obracania się z boku na bok, wstawania… zauważyłam też, że jest ono bardziej (tak mi się wydaje) uwypuklone teraz niż przed operacją:/ (pozostała mi skolioza 19stopni po 1 operacji). Czy to normalny objaw, przy moich dolegliwościach?Ja osobiście nie wiem.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2516 marca 2013 o 20:49 #52487Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Jeżeli chodzi o pytanie, czy przed operacją odczuwałam osłabienie mięśni i ociężałość to powiem tak:
w domu, chodząc tylko na krótkich odległościach (pokój, łazienka, kuchnia – mieszkanie w bloku więc odległości znikome;)) to dawałam radę prawie do grudnia 2012r, jednak objawy te dawały się we znaki w czasie np. wyjścia do sklepu, gdziekolwiek. Jak pisałam w pierwszym poście miałam chromanie przystankowe i to właśnie tak się objawiało. Nogę po paru metrach niemal ciągnęłam za sobą i musiałam robić odpoczynki żeby móc dalej kontynuować spacer. To był koszmar…
Co do tej zakrzepicy to się tera przestraszyłam i oczywiście skontaktuję się z lekarzem jednak :/ hmmm dostawałam zastrzyki przeciwzakrzepowe całe 11 dni po operacji, gdyż dość długo mnie trzymali w klinice, ze względu na upławy z rany, więc mam nadzieję, że to inna przyczyna. W każdym razie dziękuję za podsunięcie tej możliwość pod uwagę, bo z tego co przeczytałam to poważna sprawa :/
No cóż walczę dalej 😉
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 marca 2013 o 21:06 #52488Wracając do zakrzepicy … mam obrzęk nogi, ból, temp. 37 od paru dni (ale byłam przeziębiona troszkę więc sądzę że to od tego… oby), jestem po operacji ort. i długotrwale leżę (no i spaceruję)… im więcej człowiek wie tym gorzej…
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
16 marca 2013 o 21:21 #52489Nie jestem lekarzem, więc nie stawiam diagnoz – informuję tylko, że taka możliwość istnieje (inaczej nie stosowano by Clexane, bandaży uciskowych czy rajstop do operacji), i że osobiście jako pacjent przebywający kilka razy w szpitalach na diagnostyce i operacjach, na rehabilitacjach jako pacjent lub gościnnie, w wielu przychodniach na konsultacjach, i rozmawiający tam z wieloma innymi pacjentami leczącymi się z powodu schorzeń kręgosłupa, nie słyszałem od nikogo, żeby mu po operacji kręgosłupa spuchła noga :dry: Nie natknąłem się również na opis takiego przypadku w artykułach, które na temat operacji kręgosłupa czytałem. Ale nie spotkałem też osobiście nikogo kto by miał po operacji kręgosłupa zakrzepicę. W porównaniu do lekarzy, którzy przeprowadzili po 2000 operacji to niewielkie doświadczenie.
Myślę, że jeśli taki chyba dość dziwny jak na operację kręgosłupa objaw się pojawił, to cokolwiek to jest, warto to wyjaśnić z lekarzem. Może to błahostka, może nie – chyba nie warto ryzykować i nie zapytać lekarza. To moje prywatne, nie lekarskie zdanie.
Możesz też poczytać na forum anglojęzycznym wypowiedzi osób, które miały podobne problemy (http://www.spine-health.com/forum/pain/lower-back-pain/swelling-my-feet-and-legs-after-surgery), ale myślę, że to jest bez sensu – lepiej najpierw zapytać lekarza, niż wczytywać się w wypowiedzi innych.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2519 marca 2013 o 22:14 #52497Dziękuję za podanie namiarów na to forum zagraniczne, co prawda poczytałam coś tam z grubsza, ale dziś miałam wizytę u lekarza, który leczy mnie co prawda na inną chorobę, ale jestem uspokojona trochę… mam obserwować temperaturę i kolor nogi – ewentualnie w razie dalszych zmian niepokojących dzwonić do kliniki, w której miałam operację. Czyli nie jest chyba, aż tak źle…
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
20 marca 2013 o 00:18 #52499No to bardzo się cieszę 🙂
Przydały by się na portalu informacje tego typu – jakimi dokładnie objawami się przejmować po operacji, jakimi niekoniecznie. Proponowałem to już kiedyś w wątku o discektomii ( https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/opinie-i-sugestie-do-wydawcy-portalu/propozycja-discectomia-ostrzezenie/informacja ).
Na tym forum anglojęzycznym jest wymienionych wiele możliwych przyczyn, i wiele różnych przypadków – jednym przeszło, innym nie – jednoznacznej przyczyny i rozwiązania tam niestety brak, dlatego pisałem, że najlepiej zapytać lekarza a nie czytać tamto.Z ciekawości – czy lekarz mówił, jaki może być powód opuchlizny? Unieruchomienie nogi? Problemy z krążeniem? Ćwiczenia mogą pomóc?
Jeszcze odnośnie bólu przy powracaniu sprawności mięśni – jak pisałem, mnie to bolało jak zakwasy, i bolały dokładnie mięśnie, które wcześniej nie działały.
Pozdrawiam
20 marca 2013 o 17:04 #52502Lekarka nic w sumie specjalnego mi nie powiedziała… opuchlizna może wynikać z operacji (powód nieznany?), z długiego leżenie, małej ilości spacerów (dziwne, bo dość dużo chodzę, na zmianę z leżeniem), o krążeniu mowy nie było chociaż zapytałam o zakrzepicę (mam się obserwować póki co)… w sumie to reumatolog była więc nie wiem, czy się zna do końca na sprawach zw z ortopedią 😉 Jednak ufam jej, bo jest dobrą specjalistką.
A co do objawów, którymi trzeba/bądź nie się przejmować to bardzo dobry wątek. Mi lekarze w sumie na odchodnym powiedzieli, że duży ból to główny niekorzystny symptom oraz objawy neurologiczne tj. drętwienie, parastezje itp. A najgorsze co może być po takim zabiegu to upadek, bo nie wiadomo czy dyski się nie przesunęły/pękły ponownie/ itp, itd (w moim wypadku implanty mogły by się poruszyć)…
“Na tym forum anglojęzycznym jest wymienionych wiele możliwych przyczyn, i wiele różnych przypadków – jednym przeszło, innym nie – jednoznacznej przyczyny i rozwiązania tam niestety brak, dlatego pisałem, że najlepiej zapytać lekarza a nie czytać tamto.”
Czytanie artykułów to czysta przyjemność, nie zaszkodzi wiedzieć więcej 🙂 Lekarz to wiadomo pierwsze źródło informacji, które powinno nas interesować, ale znam przypadki osób, które same się zdiagnozowały (np. ja) dzięki wiedzy zaczerpniętej z internetu (np. forum drkregosłup.pl) ^^Greeting
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
21 marca 2013 o 20:27 #52505Podrażnienie zwoju grzbietowego korzeni nerwowych (ang. dorsal root ganglion) może dawać takie dziwne objawy – palący ból, uczucie obrzęku itp. Czasem w trakcie operacji nawet niewielki ucisk narzędziem – struktura jest bardzo delikatna – może być przyczyną dolegliwości. Nie mówię, że tak było w tym przypadku ale teoretycznie jest to możliwe. Na pewno trzeba wykluczyć zakrzepicę, chorobę potencjalnie bardzo groźną. Objawy: ból łydki, zwłaszcza przy zgięciu grzbietowym stopy. Najlepsze badanie diagnostyczne: USG dopplerowskie.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, aiga2521 marca 2013 o 22:34 #52506Dopytam w roli pacjenta: czy w celu wykluczenia zakrzepicy należy udać się do lekarza operującego kręgosłup, czy do lekarza innej specjalizacji ? Pytam, ponieważ zakrzepica może wystąpić po różnych zabiegach (znam panią, która jest na rencie z powodu zakrzepicy i ma spore problemy z poruszaniem się w związku z tym schorzeniem, zbyt późno rozpoznanym, po zupełnie innym zabiegu), nie tylko związanych z kręgosłupem, i nie jest chyba ściśle związana z kręgosłupem, a bardziej z układem krwionośnym. Więc czy jej diagnostyką/leczeniem zajmują się lekarze wykonujący operacje kręgosłupa, czy należy zgłosić się gdzie indziej?
Pozdrawiam
22 marca 2013 o 07:53 #52507quote użytkownik” post=3877:Dopytam w roli pacjenta: czy w celu wykluczenia zakrzepicy należy udać się do lekarza operującego kręgosłup, czy do lekarza innej specjalizacji ? […] Więc czy jej diagnostyką/leczeniem zajmują się lekarze wykonujący operacje kręgosłupa, czy należy zgłosić się gdzie indziej?Bardzo dobre pytania i powiem szczerze, że miałam zadać te same. Dziękuję Administratorowi za odpisanie. Odnośnie podrażnienia zwoju grzbietowego, czy to się jakoś leczy/wyleczy/rehabilituje? Lekarze nic mi na ten temat nie wspominali po operacji, a problemy z tą lewą nogą były już wtedy. Więc mam to jednak zgłosić tam gdzie operowano? Już sama nie wiem co robić :/ Wiem, że to rozważania hipotetyczne, ale jednak coś nie jest tak…
Dziękuję i pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
18 kwietnia 2013 o 15:11 #52557Witam,
Chciałam tylko napisać, że mniej więcej wiem, po wizycie w klinice, co się dzieje po mojej lutowej operacji. Puchnięcie nogi nie jest wynikiem zakrzepu, ale powikłaniem innego typu po zabiegu, a mianowicie kręgosłup został osłabiony w odcinku S-L przez te 3 operacje, które miałam i zaczął się krzywić. Przed ta operacją (w lutym) miałam 19-20 stopni skrzywienia, a obecnie 45 prawie… Dodatkowo pozostały bóle korzeniowe (uszkodzenie korzeni nerwowych rdzenia kręgowego również jest zdiagnozowane), a przez postępujące skrzywienie mam inne dodatkowe objawy bólowe – ból biodra, kręgosłup zamiast przestawać boleć, to boli coraz bardziej, neurologiczne :/ Wszystko to powoduje, że lekarz od razu wspomniał o reoperacji, która miałaby być już na wakacjach tego roku:( W połowie maja ma się ta sytuacja określić do końca po rezonansie, który lekarz mi zlecił na CITO. Co do podwyższonej temperatury to jest to objaw bardzo niespecyficzny i może wywołany być “milionem” przyczyn, jednak lekarz zasugerował mi, że może być to związane z moją nietolerancją na metal (wcześniejsza metaloza i odrzut instrumentarium), jednak mówił, żeby się tym nie przejmować jakoś wybitnie, gdyż implanty, które mam są tytanowe, a jak wiadomo tytan to jeden z najmniej uczulających metali stosowanych w implantacji. Spróbuję to chyba sprawdzić robiąc testy alergologiczne tym bardziej, że planowana reoperacja polegałaby na stabilizacji, wstawieniu śrub i prętów w odcinku L-S.
Jestem tym wszystkim załamana i nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.