Dysk M6L vs LP-ESP
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dysk M6L vs LP-ESP
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 weeks temu przez
gamel.
-
AutorWpisy
-
12 maja 2023 o 11:55 #71415
Witajcie
To mój pierwszy post, więc krótko o mojej historii.
W połowie grudnia 2022 zaczęło mnie ciągnąć z tyłu uda. Myślałem, że to jakieś naciągnięcie mięśnia. Następnie ból w górnej części pośladka i bok uda.Myślałem, że to mięsień gruszkowaty ale mój fizjo pokazał mi gdzie jest problem naciskając w odpowiednim miejscu tak, że prawie jajo zniosłem.Już wiedziałem ,że to korzeń. Fizjoterapia, ćwiczenia, igłowanie. Mięśnie się trochę rozluźniły lecz ból wzrastał. W lutym dwa zastrzyki epiduralne (które nic nie dały). Pod koniec marca mikrodiscektomia na poziomie L4/L5 (szerokopodstawna przepuklina centralno prawostronna).
Jestem 6 tygodni po mikrodiscektomii i wygląda to dosyć słabo.
Rano gdy wstanę nie ma praktycznie żadnych dolegliwości. Po przejściu powiedzmy 1000 kroków już czuję ból stopy. W miarę upływu dnia muszę kilka razy się kłaść aby móc jakoś funkcjonować. Dolegliwości przeszły również na drugą nogę (mniej).Bóle pojawiają się w górnej części pośladka, udzie, łydce.
Wydaje się, że w operowanym miejscu jest już tak ciasno, że korzenie nerwowe nie maja miejsca i zaczyna się ucisk.
Do brzegu:
W związku z tym zacząłem się zastanawiać nad ruchomymi dyskami lędźwiowymi.Wiem już,że tylko dwa wchodzą w grę (między innymi od Was z forum).To LP-ESP lub M6L. LP-ESP podobno lepszy, lecz nie ma go w Polsce. M6L równie dobry natomiast montują go u nas.
Byłbym wdzięczny za opinie lub osobiste doświadczenia z tymi dyskami.
14 maja 2023 o 10:19 #71421Wg mojej subiektywnej opinii M6L jest “overengineered”, osobiście gdybym miał wybierać to bym brał ESP, gdyż znacznie bardziej przemawia do mnie jego konstrukcja.
Z tego co ja wiem to żaden z nich nie jest dostępny w Polsce – chyba, że masz jakieś info o tym, że ktoś wstawia M6L?
14 maja 2023 o 12:01 #71422Napisałem na Znany Lekarz do dr Głowackiego z pytaniem o implant dysku M6L. Odpowiedział, że są one dostępne od niedawna w Polsce i on oczywiście też je montuje. On pracuje między innymi w szpitalu należącym do grupy Luxmed. Wygląda na to, że wprowadzili go do swojej “oferty” (dziwnie to brzmi).
14 maja 2023 o 23:23 #71424Z uwagi na nadmiar obowiązków prywatno-służbowych nie mam czasu na napisanie jakiegoś dłuższego posta, ale w końcu będę musiał się zebrać. Możesz poczytać moją historię jeżeli znajdziesz czas. Osobiście nie zdecydowałbym się na M6-L z wielu względów, m. in. dlatego, że widziałem zbyt dużo historii z ich “awariami” na zagranicznym forum Facebookowym i nie tylko. Ich konstrukcja wydaje się wadliwa, o czym wspomniał wyżej Seb99. Od roku mam w sobie Lp-esp, wstawione w Marsylii i mam bardzo mieszane uczucia. U mnie problem był bardziej złożony, gdyż mam zespolony poziom L5-S1, a dysk ruchomy na L4-L5. Efekt nie jest zadowalający, odczuwam dużo bólu na co dzień i czuję się bardzo sztywny. Wg operatora wszystko jest na swoim miejscu, na RTG czynnościowym widać ruch implantu, więc nie jest przekonany w czym tkwi problem. Odczuwam momentami przy dużych naprężeniach jakieś mikroruchy, jakby chrupanie, co późnej zamienia się w ból, lecz jeszcze nie znalazłem przyczyny i moją jedyną taktyką jest życie w miarę normalnym życiem i czekanie na znaczącą poprawę, która po takim czasie raczej powinna już nastąpić. Widziałem ostatnio na tym forum kilka przypadków osteolizy po implementacji LP-ESP, szczególnie wśród płci męskiej. Jeżeli coś takiego miałoby nastąpić, nie zdecydowałbym się na LP-ESP. Chirurg który mnie operował, zapewniał, że jemu się nie zdarza.
Temat jest bardzo szeroki i wymaga poświęcenia bardzo dużo czasu na analizę, ale uważam, że skoro jesteś 6 tygodni po operacji, to jeszcze zbyt wcześnie na takie decyzje. Daj organizmowi trochę czasu. Mój sąsiad miał kilka lat temu micro i wczoraj widziałem go przerzucającego kilka ton węgla łopatą. Także daj sobie trochę czasu, trzymam kciuki za poprawę.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
14 maja 2023 o 23:44 #71425Tak jak wyżej, M6L wg mnie ma słaby design (zwłaszcza te “nitki”) jako osoba związana z inżynieria mechaniczna w ogóle mi to nie pasuje – w skrócie zbyt mała sztywność i po czasie kręgosłup się może wyboczyc.
Oczywiście z drugiej strony jest bardzo dużo ludzi zadowolonych z M6L zapewne, faile są w każdym rodzaju implantów również ESP. Generalnie im więcej zbiegów z danym implantem tym większa szansa, że coś pójdzie nie tak i ludzie opiszą swoje historie na grupach/forach itp.
@gamel kiedy pisałeś do Głowackiego? @iggy z tego co pamiętam kiedyś pisał, że Głowacki może wstawić ale Mavericki…15 maja 2023 o 09:02 #71427Napisałem do niego kilka dni temu. Odpowiedź przyszła po dwóch dniach, taka jak wyżej, że jest dostępny w Polsce i że go montuje.
15 maja 2023 o 09:26 #71428Hmm ciekawe, konsultowałeś się z nim też czy tylko póki co pytanie o implant? Jakbyś wiedział jaki koszt u niego to też wrzuć dla potomnych, jakbyś nie miał konsultacji a planował to podpytaj też o ESP
15 maja 2023 o 09:57 #71429Nie konsultowałem. Chciałem sprawdzić jak to obecnie wygląda, bo z wcześniejszych wpisów na forum wiedziałem, że u nas tego nie ma. Hm.. może warto zapytać o LP-ESP, może też wprowadzili 🙂
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.