[Dysk.Szyjna] Moja przygoda z lekarzami
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › [Dysk.Szyjna] Moja przygoda z lekarzami
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
anonim.
-
AutorWpisy
-
12 lipca 2019 o 17:52 #48782
Witam wszystkich serdecznie
Jako nowy członek forum postanowiłem opisać swoją historię z dyskopatią szyjną
12 lipca 2019 o 21:06 #65329Jeśli to poprawi ci humor to witamy w klubie 🙂
A tak serio to jesteś nie pierwszym pacjentem który otrzymuje tak różne opinie lekarskie.
Mam wrażenie że trzeba wielkiej wiedzy by podjąć decyzje jakie leczenie wybrać.
Jeśli to prawda że firma LCF z Zielonej Góry już nie sprzedaje implantów M6-C to dziwne bo nadal na stronie internetowej je oferują.
W Warszawie wszczepia je dr Głowacki chyba że się coś zmieniło.
W Polsce jest kilka ośrodków które implantują sztuczne dyski szyjne na pewno Opole , Zakopane .
Mam kolegę któremu w Opolu założyli dwa dysk chyba Mobil-C.
A i użytkownik 421 ma Mobil-C na dwóch poziomach może się wypowie.
Sam dochodzę do wniosków że mając fundusze prywatne na leczenie trzeba mieć wiele szczęścia by trafić na dobrego lekarza.
A powinno być to takie proste a nie jest .12 lipca 2019 o 22:13 #65331quote gucio1960″ post=17905:A i użytkownik 421 ma Mobil-C na dwóch poziomach może się wypowieJa mam na jednym poziomie, już nie pamiętam jaki, chyba taki jak piszesz. Ogólnie w porównaniu do jakiejkolwiek operacji lędźwiowego to wstawienie tego implantu to dla pacjenta jak niezbyt bolesna wizyta u dentysty, bajkowa, w porównaniu do lędźwiowego to mnie to w ogóle nie ruszyło, a ulga bardzo duża, jakkolwiek niestety nadal coś gdzieś w tej szyi mnie boli na innym poziomie.
Powiem szczerze że na szyjach to się nie bardzo znam – w lędźwiowym czułem dokładnie w którym miejscu mam ból, potwierdzał to rezonans, operacja tego miejsca pomagała – a w szyi nie potrafiłbym powiedzieć tak dokładnie w którym miejscu jest ból bo głównie objawiało się to spięciem mięśni i bólem promieniującym a nie lokalnym, nie mam pojęcia na jakiej podstawie lekarze wybrali poziom na którym wstawili mi implant bo w przeciwieństwie do lędźwiowego ja nie potrafiłem pokazać palcem gdzie dokładnie boli, ale ogromnie pomogło.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lipca 2019 o 04:28 #65333a gdzie zakladali Ci implanty w szyjnym?
13 lipca 2019 o 07:52 #65334W Zakopanem w USOIR
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lipca 2019 o 17:48 #65335– operacja na poziomie C5/6, usztywnienie bez płytki (wkład + dwie śruby w samym wkładzie)
13 lipca 2019 o 20:10 #65336Jeśli nie czytałeś to odszukaj temat 2xM6 Lędzwiowy +2M6 Szyjny tu będziesz miał parę odpowiedzi na nurtujące pytania.
Jeśli nie masz ograniczenia finansowego to skupił bym się na opcji ruchomych dysków i konsultacja z lekarzem który ma największe doświadczenie czyli Hiszpania.
lub bliżej Niemcy.
Tu w Polsce masz już jakieś rozeznanie w ostateczności i tak musisz dopiąć decyzje sam co do leczenia.
Sam widzisz że co lekarz to inna diagnoza .16 lipca 2019 o 11:51 #65349W Poznaniu jest dr Piotr Winkler który robi endoskopowe operacje odcinka szyjnego bez użycia implantu. Koszt 18 tys zł.
Tu jest wywiad z doktorem: https://sukcespopoznansku.pl/lekarz-od-kregoslupa/16 lipca 2019 o 15:24 #65350-wizyta calkiem przyjemna, ok 10 min, konkretny lekarz
16 lipca 2019 o 15:36 #65351Jeśli wykonał tych operacji więcej to chyba niema co się zastanawiać i zdecydować się na M6-C.
Może jeszcze konsultacja z lekarzem z Hiszpanii.
A co do dr Winklera to chyba nie on pierwszy wykonał zabieg endoskopowy w odcinku szyjnym w Polsce.
Chyba dr Kwiek.
Ale artykuł w porządku jasno mówi że niwelujemy ucisk na nerwy a nie naprawiamy kręgosłupa.
Wymiana na ruchomy implant daje szanse na normalne zachowanie funkcji kręgosłupa.18 lipca 2019 o 19:25 #65369– operacja na poziomie C5/6, usztywnienie bez płytki (wkład + dwie śruby w samym wkładzie)[/quote]
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.