Dyski – jakie badanie?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Dyski – jakie badanie?
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 7 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
22 czerwca 2011 o 08:27 #47296
Witam wszystkich,czy moze ktos mi podpowiedziec jakie badanie musze wykonac zeby zobaczyc czy dyski pomiedzy kregami sa zdrowe,cale?
23 czerwca 2011 o 03:12 #49599Tutaj jest napisane:
https://drkregoslup.pl/podstawy/ddd-prawd-falsz
Pytasz z powodu jakichś dolegliwości/urazu?
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): skydiver23 czerwca 2011 o 07:51 #49600Tak
23 czerwca 2011 o 17:29 #49601Witaj.przeczytalem tego linka co mi podeslales [zmiany zwyrodnieniowe krążka międzykręgowego wykazane w badaniu obrazowym takim jak badanie rezonansu magnetycznego (MRI) nie są równoznaczne z rozpoznaniem choroby.]wiec czy jest jeszcze jakas inna metoda pozwalajaca okreslic konkretnie czy ma sie uszkodzony dysk?,pozdro
23 czerwca 2011 o 20:39 #49602rezonans jak najbardziej potwierdza, że dysk jest uszkodzony. dodatkowo powinno być przez lekarza częściowo przeprowadzone badanie takie jak na filmach na stronie:
https://drkregoslup.pl/forum/14-Inne/311–Filmy—-dyskopatia-badanie-operacja
,chociaż przyznam że nie wiem czy w przypadku odcinka piersiowego jakieś badania ruchomości dużo wnoszą (piersiowy odcinek kręgosłupa wraz z otaczającymi go mięśniami pełni bardziej rolę utrzymania w pionie niż ruchową jak lędźwiowy i szyjny)w zdaniu, które zacytowałeś, chodzi o co innego.
kręgosłup jako konstrukcja nośna składa się z 3 elementów:
– statycznych = kręgi
– amortyzujących = dyski
– równoważących = mięśniedodatkowo idą przez niego nerwy.
w zdrowym kręgosłupie siły tych 3 elementów się równoważą, a nerwy nie są uciskane. w zdaniu, które zacytowałeś chodzi o to, że nawet jeśli rezonans pokaże, że dysk jest ciemniejszy, czyli mniej uwodniony, to nie zawsze oznacza to, że jest on na tyle uszkodzony, że mięśnie nie są w stanie zrównoważyć obciążenia, nie powodując większego dyskomfortu. dlatego część pacjentów może mieć nie idealne wyniki z badania rezonansem, a mimo to czuć się dobrze. albo czuć się na tyle dobrze, że do zbalansowania całości pomoże samo gimnastykowanie mięśni, bez operacyjnego montowania dodatkowego instrumentarium.
natomiast jeśli zmiany są ewidentne (np.ucisk na nerwy), a pacjent odczuwa dolegliwości, to badanie rezonansem to wykaże.
badanie rezonansami dostępnymi w tej chwili w Polsce niestety jest badaniem statycznym w pozycji leżącej, co powoduje że sporo dolegliwości może być nieprawidłowo ocenionych, ale doświadczony lekarz znacząco zwiększa szanse na trafną diagnozę.
to taka moja laicka (pacjenta) opinia.
PS. Skąd masz podejrzenie uszkodzenia akurat dysku w odcinku piersiowym ?
Pozdrawiam
24 czerwca 2011 o 08:20 #49605Hej.Wiec pytam dlatego ze jakis czas temu zlamalem kregoslup na odcinku TH11 i najgorsze jest to ze zostalo zrobione mi usztywnienie operacyjne na odcinku TH10 DO TH12 , na pytanie czy dyski sa cale lekarz powiedzial ze nie wie.Pozdro
24 czerwca 2011 o 09:51 #49606witam ja tez mialem zlamanie ale TH 8 i tak tylko zapytam czemu miales zabieg nie moglo sie samo zalać czy poprostu miales jakis powazniejszy uraz???
Ja w zlamaniu Th 8 chodzilem w gorsecie przez piec miesiecy i teraz jest chyba oki ale upewnie sie po tomografie ktory mam w poniedzialek….I jeszcze jedno pytanie czemu martwisz sie o dyski masz jakies dolegliwosci czy co????
24 czerwca 2011 o 18:29 #49610skydiver – nie przy wszystkich rodzajach zespoleń można robić rezonans – jeśli masz coś wstawione metalowego, musisz najpierw się dowiedzieć czy to jest zrobione z materiału który dopuszcza badanie rezonansem.
25 czerwca 2011 o 08:49 #49613Witaj dominik 1980.Nie wiem dlaczego zostalo wykonane usztywnienie operacyjne.Nie mialem urazow neurologicznych ani przemieszczenia kregu,a o dyski martwie sie dlatego ze powiedzino mi ze na usztywnionym odcinku ulegna zwapnieniu z powdu braku ruchu.POZDRO
25 czerwca 2011 o 08:53 #49614Hej uzytkownik.Mam wstawione 2 blachy i 4 sruby.i powiedziano mi ze badanie rezonansem moze byc niedokladne.Pozdro
25 czerwca 2011 o 14:06 #49615Metalowe elementy przy badaniu rezonansem faktycznie powodują powstawanie czarnych plam na wynikach w okolicach elementu.
Nie wiem jak to jest w przypadku śrub i prętów ? Nie mogę znaleźć informacji w internecie, poza jednym artykułem za który chcą 35 funtów 🙂
(W przypadku spacer’ów międzytrzonowych czarna plama obejmuje obszar wokół implantu i może powodować występowanie lekkich artefaktów – przy obecnie stosowanych implantach nie powoduje to większych problemów z odczytem MRI, a znając model implantu, wielkość zniekształceń i ogólnie zgodność z MRI można sprawdzić na stronie http://mrisafety.com – ale to dotyczy małych implantów a nie zespoleń na śrubach i prętach)
W przypadku zastosowania śrub i prętów, obraz będzie prawdopodobnie czarny w najbliższym sąsiedztwie elementów metalowych. Na ile duże będą te zakłócenia – to pytanie do radiologa albo lekarza .Pozostałe odcinki kręgosłupa, w których nie występują metalowe elementy, mogą być bez problemu zobrazowane.
Musiał byś wiedzieć, czy operacja nie miała na celu właśnie spowodowania zrostu sąsiednich kręgów w jeden blok przez zwapnienie dysków, zlikwidowanie ich ruchomości i skostnienie. Jeśli tak, to chyba nie ma sensu robić rezonansu, tylko ewentualnie RTG, ewentualnie tomografię (CT), żeby sprawdzić czy zrost jest prawidłowy.
Rezonans (MRI) działa na zasadzie pola magnetycznego, więc jest zakłócany przez wszystkie metalowe elementy – za to obrazuje tkanki miękkie, czyli również dyski, Tomograf (CT) działa na zasadzie serii zdjęć RTG, nie przeszkadzają mu elementy metalowe, ale za to nie nadaje się chyba do zobrazowania tkanek miękkich, czyli czegoś poza kośćmi. (Żeby się upewnić czy tak na pewno jest, czekam na artykuł który jest podobno w przygotowaniu – https://drkregoslup.pl/reznonans-krgosupa)
Ale to już są pytania do lekarza:
– o sposób kontroli prawidłowości przebiegu leczenia w Twoim przypadku, a nie o badanie dysków jak w temacie.Za tą wiadomość podziękował(a): skydiver -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.