Dyskopatia kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dyskopatia kręgosłupa
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 5 months temu przez
justa-tkacz.
-
AutorWpisy
-
7 stycznia 2018 o 15:47 #48548
Witam, podobno mam dyskopatie kregosłlupa, lecz lekarz nie powiedział mi w których dokładnie miejscach…
Nie wiem czy to jest dokładnie odcinek lędźwiowy, chociaż tak podejrzewam dlatego tutaj zamieściłem ten wątek.Lekarz przedstawił to jako (rozpoznanie): Dyskopatia wielopoziomowa z zespołem bólowym korzeniowym
Cel porady: Po stronie prawej – do biodraZdjęcie mojego kręgosłupa w załączniku lub : https://ibb.co/b0L6Wb oraz https://ibb.co/hpPAbm
Te zdjęcie jest sprzed kilku miesięcy, przez ten czas wykonywałem różne ćwiczenia i niby jest lekka poprawa w chodzeniu, ale chciałbym dokładnie zlokalizować problem.
Czy Metoda doktora Fukutsudzi z ręcznikiem pod lędźwiami może mi pomóc? Robię już to jakiś czas i po pierwszych razach była poprawa, ale teraz po dłuższym czasie nie widzę różnicy, a ból wciąż występuje, chociaż jak mówiłem nie taki jak kiedyś.
U mnie ból występuje w pachwinie gdy chodzę, ciężko jest mi się wyprostować i nie mogę leżeć na plecach z prostymi nogami bo mnie po prostu rwie w pachwinie, muszę mieć zazwyczaj zgiętą nogę lub obydwie nogi w kolanie. Ulgę przynosi spanie na jednym z boków.
Znajomi także mi mówią, ze chodzę jakbym kulał na prawą nogę.Lekarz zlecił zabieg fizykoterapii + rehabilitacja. Oczywiście poszedłbym gdybym miał fundusze, ale niestety nie posiadam w tym momencie gotówki, piszę żeby się spytać czy można na to wpłynąć jakoś samemu ćwicząc w domu.
Jakie ćwiczenia wykonywać na mój typ schorzenia? Czy w ogóle da radę to jakoś ogarnąć samemu czy jednak iść do lekarza.
Pozdrawiam.
7 stycznia 2018 o 20:01 #62372Witaj na Forum
Czy nie masz zdjęcia RTG bocznego, wyglądającego podobnie jak w tym artykule https://drkregoslup.pl/Bol-krzyza/Co-widac-na-zdjeciu-RTG-kregoslupa-ledzwiowego,32,187 ? Trochę więcej i łatwiej na nim można zobaczyć.
Na tym które zamieściłeś to widać głównie stawy krzyżowo-biodrowe (http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4109-artyku%C5%82y-stawy-krzy%C5%BCowo-biodrowe-skb,-sij), i że nie masz jakiegoś istotnego skrzywienia kręgosłupa. Oceny stawów ja się nie podejmuje – niby jeden jest ładny płynny kształt a drugi nie bardzo, ale nie mam na tyle wiedzy żeby ocenić czy to kwestia ustawienia zdjęcia czy co.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 stycznia 2018 o 20:11 #62373Poszukam jeszcze bo mam płytkę i wstawię.
8 stycznia 2018 o 07:58 #62376Okej wstawiłem nowe boczne zdjęcie kręgosłupa: https://ibb.co/hpPAbm
Jest także w załączniku.
W wynikach badań wyszło:Mała skolioza lędźwiową w prawo.
Nierówne zarysy blaszek granicznych trzonów kręgowych lędźwiowych o charakterze guzków Shmorla.
Poza tym – obraz RTG kręgosłupa lędzwiowo-krzyżowego bez innych zmian.
Wysokość i kształt trzonów kręgowych, wysokość, przestrzeni międzytrzonowych i elementy łuków kręgu są zachowane.Wojskowy lekarz jest pewny, że to dyskopatia.
Co zrobić żeby to wyleczyć?
Pozdrawiam.8 stycznia 2018 o 21:28 #62377Wysokość przestrzeni międzytrzonowych zachowana = brak dyskopatii, więc to się wzajemnie wyklucza..
Masz duże nierówności dolnych i górnych krawędzi trzonów przez co mi jako nie-lekarzowi ciężko ocenić jakie są wysokości dysków. Na L5/S1 coś nisko mi się wydaje.
Nie wiem też czy stawy międzykręgowe tak mają wyglądać na RTG. Lekarz z doświadczeniem pewnie mógłby coś więcej na podstawie tego RTG powiedzieć.
Na RTG nie widać dysków bo “łapie” tylko elementy kostne, więc widać tylko wysokość przestrzeni międzytrzonowych – skoro ona zdaniem opisującego jest OK to nie wiem skąd dyskopatia.
Właściwszym badaniem kręgosłupa jest badanie rezonansem magnetycznym – na nim więcej widać – https://drkregoslup.pl/Anatomia/Atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow,33,146Może ktoś inny coś więcej wie i napisze.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
8 stycznia 2018 o 22:18 #62378quote użytkownik421″ post=14646:Wysokość przestrzeni międzytrzonowych zachowana = brak dyskopatii, więc to się wzajemnie wyklucza..Ja z 3 poziomową dyskopatią i po 2-óch operacjach mialem na opisie rtg: “…nieznaczne obniżenie przestrzenii mk l5-S1, pozostałe wysokości przestrzeni mk zachowane…” dla mnie badanie RTG w kierunku dyskopatii jest co najmniej mało skuteczne.
13 stycznia 2018 o 23:27 #62383Moim okiem , zwyrodnienie stawów s1/L5
14 stycznia 2018 o 20:50 #62386Jeżeli zwyrodnienie stawów l5s1 to smutna informacja. Bo ponoć tylko stabilizacja pomaga. Prawda czy fałsz ?
14 stycznia 2018 o 23:00 #62389Mnie to sie wydaje, że zazwyczaj najpierw padają dyski a potem dopiero stawy mk, l5-S1 rzeczywiście wygląda nisko i tam sie moze czaić jakaś przepuklinka ,ale to są tylko moje spekulacje. Trzeba zrobić rezonans i się okaże.
14 stycznia 2018 o 23:11 #62390Ale jak bardzo musi osiąść dysk by zaczęły padać stawy? Uważam, że osoby opisujące rezonans mało kiedy zmiany stawowe opisują. A lekarze od kręgosłupów w ciagu kilku minutowych wizyt kompletnie nie zwracają uwagi na stawy. Patrzą tylko na dyski.
Masło maślane, ale stawy to pomijany czynnik bólu. Dopiero przy ruchomych widać, że są szczegółowo brane pod uwagę.15 stycznia 2018 o 00:29 #62392quote Anton” post=14656:Jeżeli zwyrodnienie stawów l5s1 to smutna informacja. Bo ponoć tylko stabilizacja pomaga. Prawda czy fałsz ?Fałsz, zazwyczaj.. Jeśli przerost stawów powoduje ucisk na korzenie nerwowe (http://www.drwolgin.com/pages/facetarthrosis.aspx) to robi się foraminotomię
Za tą wiadomość podziękowali: anton, melodia15 stycznia 2018 o 08:59 #62398Tak jak użytkownik napisał,
Dyski mogą być zdrowe ..U mnie tak było , dyski Ok a stawy tak wytarte ze nie było ich widać .. tak jak tutaj na zdjęci , tylko u mnie na kilku poziomach .
No ale u mnie to stawy wszystkie tak wyglądają , ( wyglądały ) kręgosłup , biodra , kolano15 stycznia 2018 o 09:02 #62399Hej, dzięki za zainteresowanie się tematem i odpowiedzi.
Znalazłem takie ćwiczenie i po jego zrobieniu przynosi mi ulgę, kto by pomyślał?
Wykonywałem też to ćwiczenie, tez dobre ale nie tak jak 1:
Tak mi się wydaję, że moje mięśnie się skurczyły albo zanikły, dlatego muszę je ćwiczyć i rozciągać.
Pytanie jakie to są mięśnie? Na pewno czuje sztywność gdy leżę na podłodze w prawej nodze, czuje jakby coś mnie rwało w pachwinie, nie miał takiej elastyczności jak w lewej, filmik 1 pomaga, zdecydowanie luźniej mi się chodzi.
Ciężko mi także gdy leżę ułożyć prawą stopę do środka (złączenie dużych palców u stóp na leżąco, pięty na zewnątrz, paluszki się stykają), jakby coś mnie blokowało i ograniczyło ruch. W lewej stopie ten problem nie występuje, czuję taki luz.
Ostatnio też sobie robiłem kółeczka biodrami na stojąco jakieś kilka minut i tak luźno mi się chodziło, ale ból dalej występował, ale jakby mniejszy, następnego dnia miałem straszne zakwasy, mięśnie były cholernie zmęczone.Pytanie czy jak będę wykonywać te ćwiczenie codziennie to wszystko wróci do normy?
Pozdrawiam.
15 stycznia 2018 o 16:10 #62400Masz pewnie przykurcz w pośladku prawym. Może to gruszkowaty jest napięty. On odpowiada za rotacje nogi. Są różne ćwiczenia. Ja np. w leżeniu na wznak, obracam się w lewo z podkurczoną prawą nogą, aby uzyskać kont prosty między udem a tułowiem. Następnie lekko dociskam kolano do ziemi. Albo podkurczam nogi, zakładam prawą stopę na lewe kolano, następnie całość przyciągam do tułowia rękoma, chwytając pod kolanem lewą nogę. Najlepiej trwać w pozycjach rozciągających przez minutę czy dwie, a nie machać bez sensu.
To drugie ćwiczenie Purczyńskiego jest rewelacyjne, stosuję je, bardzo mi polepszyło ruchomość przy pochyleniu. Pięknie rozciąga prostowniki grzbietu, pośladki, podudzia i łydki. Ból jest konkretny, ale z czasem u mnie się zmniejszył prawie, że nic nie czuję.
12 kwietnia 2018 o 18:05 #62859 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.