Dyskopatia l5-s1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dyskopatia l5-s1
- Ten temat ma 41 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 2 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
2 czerwca 2012 o 00:03 #51606quote administrator” post=2824:discektomia nie znosi bólu pleców / pośladków
:blink:
http://www.mayfieldclinic.com/PE-LumDiscectomy.htm
quote :But when physical therapy, medications, and spinal injections fail to relieve back or leg pain, we help patients with surgery.Błąd w druku na stronie kliniki?
2 czerwca 2012 o 06:51 #51607Czyli z Pana Wypowiedzi wnioskuje, ze jednak operacja to nie tyle co ostatecznosc tylko zabieg , ktory jest wykonywany gdy sa okreslone wskazania. No rozumiem ale pewnie te gojenie pierscienia wloknistego trwa latami? A jakie sa rokowania pacjentow po operacji? A mógłby Pan dać jakies wskazówki co robić przy dyskopatii?
Pozdrawiam
2 czerwca 2012 o 11:12 #51608quote użytkownik” post=2828:quote administrator” post=2824:discektomia nie znosi bólu pleców / pośladków:blink:
http://www.mayfieldclinic.com/PE-LumDiscectomy.htm
quote :But when physical therapy, medications, and spinal injections fail to relieve back or leg pain, we help patients with surgery.Błąd w druku na stronie kliniki?
“You may be a candidate for discectomy if you have: (…)
leg pain (sciatica) worse than back pain” i z tym się zgadzam. Discektomia NIE leczy bólu osiowego, za to stosunkowo często może go nasilić.Jeśli chodzi o porady tutaj artykuł
Ból odcinka lędźwiowego – proste odpowiedzi na trudne pytania
zabieg operacyjny:
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
2 czerwca 2012 o 12:50 #51609To fakt. Ja przed operacją w ogóle nie maiłem bólu krzyża, ale rozrywający ból nogi, który nie pozwalał mi na nic, więc pewnie dlatego decyzja neurochirugów o operacji (chyba byłem dobrym kandydatem). Ból krzyża wystąpił pierwszy raz pół roku po operacji.
Panie Doktorze (może głupie pytanie) ostatnio coraz częściej mam mocne uczucie zdrętwiałej stopy, jednak odruchy neurologiczne są ok (siła, czucie itp). Wbijam sobie do głowy, że to nerw mi “obumiera” i doprowadzi to w konsekwencji do permanentnego uszkodzenia nerwu i opadania stopy. Czy moje obawy są zasadne? Czy aby nerw został uszkodzony permamentnie musi raczej przez dłuższy okres wystepować mocny ból?
2 czerwca 2012 o 16:57 #51610Ja miałem przed operacjami 90% bólu w plecach, a 10% do nogi – raczej denerwujące odczucia i problemy z mięśniami niż ból. W porównaniu do bólu pleców to to jak bolała noga to był mały ból. Discektomia zniosła ból w plecach, i problemy z nogą. Ból w plecach był najgorszy. Przez rewypuklinę część objawów wróciła, i część bólu w plecach. Da się odróżnić bóle mięśni pleców od bólu powodowanego przez dysk. Chociażby po tym że dysk kłuje przy ruchach w miejscu w którym uciska, i nie jest to ból powierzchowny. Nie mam aktualnego rezonansu, ale wiem już mniej więcej co by na nim wyszło.
4 czerwca 2012 o 09:06 #51611a Czy czeste oddawanie moczu i lekkie bole podbrzusza-lekkie moga swiadczyc o niewielkim juz ucisku ogona konskiego? Czy to moze objaw mojej histerii? Na rezonansie z przed 2 miesiecy mam przepukline centralna modelujaca worek oponowy i zwezajaca zachylki boczne.
Suchy wyslalem Ci maila
4 czerwca 2012 o 21:23 #51612wygląda na zapalenie pęcherza ,zbadaj mocz
5 czerwca 2012 o 05:24 #51613quote damian” post=2834:a Czy czeste oddawanie moczu i lekkie bole podbrzusza-lekkie moga swiadczyc o niewielkim juz ucisku ogona konskiego?Wojtid ma rację – to może być zapalenie pęcherza i wskazane byłoby u Ciebie badanie moczu (przy okazji morfologię krwi też przydałoby się wykonać). To raz.
A dwa – wizyta u lekarza urologa, który zainteresuje się nie tylko pęcherzem, ale i Twoją prostatą, zbada Ciebie i jeśli będzie widział potrzebę to otrzymasz skierowanie na USG stercza.8 czerwca 2012 o 12:12 #51616quote użytkownik” post=2832:Da się odróżnić bóle mięśni pleców od bólu powodowanego przez dysk.Jak?
9 czerwca 2012 o 01:13 #51617quote stentor” post=2839:quote użytkownik” post=2832:Da się odróżnić bóle mięśni pleców od bólu powodowanego przez dysk.Jak?
Np:
– mięśnie nie kłują
– ból dysku nie nasila się przy dotknięciu/naciśnięciu pleców, za to nasila się przy określonych ruchach
– ból powodowany z ucisku da się często odtworzyć/nasilić określonymi ruchami
– ból mięśni jest czasem bólem długotrwałym, spowodowanym reakcją obronną czyli napięciem mięśni próbującymi obronić przed bólem z dysku
– farmaceutycznie, np. baclofen’em zażywanym przez parę dni wyeliminować napięcie mięśni – bóle z dysków wychodzą wtedy okrutnie mocno i bardziej umiejscowione.Mięśnie przestają boleć bo się rozluźniają i odpoczywają, a ból z dysków się przez to zwiększa.To wszystko z własnych doświadczeń, nie z książek, i nie jest to porada lekarska.
3 lipca 2012 o 09:39 #51637Damianie,
Blokada odcinka lub zabieg – SĄ OSTATECZNOŚCIĄ (musisz spróbować tego uniknąć)
Na Twoim miejscu zapoznałabym się z ofertą fachowych fizjoterapeutów zajmujących się terapią manualną (osteopatia) oraz terapią funkcjonalną, która również pomaga przy dyskopatii.
Jeśli chodzi o Warszawę to http://www.fizjoklinika.com są najbardziej kompetentni w dziedzinie rehabilitacji.
Mnie wyleczyli z przeogromnego bólu rwy kulszowej. Widać ze zespół jest spójny i kompetentny.
Polecam
Daj znać jak się wszystko potoczyło
Pozdrawiam
Anna O.5 lipca 2012 o 08:12 #51638Tak, tak wiem nie spiesszno mi do takich rzeczy. Ostatnio spotkalem sie z fizjoterapeuta z mojego miasta dosc dobrym i dowiedzialem sei sporo rzeczy. Ów rehabilitant po obejrzeniu mojego MR na którym co prawda jest widoczna przepuklina powiedzial, ze raczej to nie ona daje takie ubjawy, albo przynajmniej nie w tym stanie co znajduje sie teraz. Zaznaczył ze jego zdaniem problem tkwiw duzej mierze w przykurczu mieśni i stresie.
Powiedział, zeby nie wzmacniac miesni, tylko je rozciagac. Dostałem kilka cwiczen, i bede je wykonywał zobaczymy czy cos to da.Powiedział ze terapia manualna sie zajmuje sam i jest ona dobra ale nie w moim przypadku. Ból teraz jaki odczuwam to mrowienie w zewnetrznej stronie łydki, i przy siedzeniu w dolnej czesci kregoslupa(podczas siedzenia strasznie spinaja mi sie miesnie ). Zauważył także, ze problem w znacznym stopniu wynika z nieprawidlowych krzywizn kregoslupa. Spłaszczona lordoza ledzwiowa i kifoza piersiowa. Z tym, że podobno już za bardzo tego w praktyce nie moża przywrócic.
Ogólnie to mam rozciągać mieśnie posladkowe, gruszkowaty i prostowniki i być cierpliwym. Moge cwiczyc miesnie brzucha, wzmacniac prostowniki odradzil gdyz to moze pogorszyc sprawe.
Bede czekał na efekty 6 tyg i zobacze co z tego wyjdzie.
Ponadto mam jeszcze jeden charakterystyczny objaw, który nikt nie wie zbytnio co to jest (padały tylko sformulowania ze byc moze przez zbyt spiete miesnie, byc moze przepuklina, stawy miedzywyrostkowe lub stawy krzyzowo biodrowe), mianowicie stojąc przy rotacji miednicy do tyłu odczuwam taki bardzo słaby ból w dole kregoslupa po lewej stronie, przy przeproscie on nie wystepuje, wystepuje tylko podczas tej rotacji miednicy do tylu.
Pozdrawiam
5 lipca 2012 o 09:15 #51639Rotacji czy translacji ?
🙂
Trzymam kciuki5 lipca 2012 o 09:55 #51640Rotacja do tyłu(odgięcie miednicy w tył)-wtedy pojawia się ból w L-S kłujący lecz nie mocny.
6 lipca 2012 o 09:05 #51641quote :Ponadto mam jeszcze jeden charakterystyczny objaw, który nikt nie wie zbytnio co to jest (padały tylko sformulowania ze byc moze przez zbyt spiete miesnie, byc moze przepuklina, stawy miedzywyrostkowe lub stawy krzyzowo biodrowe),A czy nie da się tego badaniami ruchowymi, obserwacją i rozmową stwierdzić?
7 lipca 2012 o 07:42 #51642quote damian” post=2864:Ponadto mam jeszcze jeden charakterystyczny objaw, który nikt nie wie zbytnio co to jest (padały tylko sformulowania ze byc moze przez zbyt spiete miesnie, byc moze przepuklina, stawy miedzywyrostkowe lub stawy krzyzowo biodrowe), mianowicie stojąc przy rotacji miednicy do tyłu odczuwam taki bardzo słaby ból w dole kregoslupa po lewej stronie, przy przeproscie on nie wystepuje, wystepuje tylko podczas tej rotacji miednicy do tylu.A czy jakikolwiek lekarz sugerował Tobie bardziej szczegółową diagnostykę rtg miednicy, kości krzyżowej, stawów krzyżowo biodrowych – mam na myśli oprócz klasycznego RTG przede wszystkim TK odcinka krzyżowego kręgosłupa, stawów krzyżowo-biodrowych?
7 lipca 2012 o 08:02 #51643Ponadto ten “jeden charakterystyczny objaw, który nikt nie wie zbytnio co to jest” powiązałabym z innym, urologicznym objawem, który miesiąc temu opisywałeś:
quote damian” post=2834:a Czy czeste oddawanie moczu i lekkie bole podbrzusza-lekkie moga swiadczyc o niewielkim juz ucisku ogona konskiego? Czy to moze objaw mojej histerii? Na rezonansie z przed 2 miesiecy mam przepukline centralna modelujaca worek oponowy i zwezajaca zachylki boczne.Wówczas i ja i Wojtid sugerowaliśmy Tobie badanie moczu, USG prostaty i wizytę u urologa…
Damian – poczytaj sobie w necie o:
seronegatywnych zapaleniach stawów (np. krzyżowo – biodrowych, stawów kręgosłupa), spondyloartropatiach, reaktywnych zapaleniach stawów, przewlekłych zapaleniach stawów spowodowanych nieleczonymi, zaniedbanymi infekcjami cewki moczowej, pęcherza moczowego.7 lipca 2012 o 14:39 #51644Szkoda że nie ma w .pl rezonansu w zgięciu i przeproście – chyba by się wiele wątpliwości rozwiało.
Tymczasem faktycznie wykluczenie lub potwierdzenie innych potencjalnych przyczyn jak pisze Morphi może być jedynym rozwiązaniem. Ew. konsultacja u innego lekarza w sprawie kręgosłupa.7 lipca 2012 o 19:01 #51646Dziekuje Wam za pomoc i sugestie przede wszystkim. Musze je rozwazy ale..
No wlasnie jest jedno ale. Jak to administrator pisał po co rozszerzac diagnostyke skoro jest dobrze? Mi sie wydaje ze ten objaw jest zwiazany z kregoslupem jednak. W koncu przestrzen m-kregowa jest obnizona. Stawy miedzywyrostkowe są bardziej obciązone. Bardziej bym to własnie z tym powiązał.Swoją drogą morphi2 dosć ciekawe rzeczy podesłałes. Jest to jakas opcja, ze dzieje sie cos ze stawami krzyzowo biodrowymi. Musze poczytac o tym. Te zapalenia od organow ukladu moczowego malo prawdopodbne ale profilaktyczne badanie rzeczywiscie moglbym wykonac. Czemu nie?
Tylko jaki kit wcisnac lekarzowi zeby dal skierowanie?
7 lipca 2012 o 19:22 #51647czemu kit , mówisz że Ciebie boli w podbrzuszu i szczypie przy sikaniu 😉 bo chyba tak odczuwasz i masz skierowanie na badanie moczu ogólny i posiew , może bakterie są jakieś w ukł moczowym , znam to też miałem
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.