Dyskopatia L5/S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dyskopatia L5/S1
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
20 lutego 2021 o 09:06 #49095
Dzień dobry
chciałbym podzielić się z Wami moim wynikiem MR z przed tygodnia i prosiłbym o Waszą interpretację czy ocenę obecnego stanu.
Przepuklinę na wysokości L5/S1 miałem stwierdzoną około 4 lat temu – doznałem wtedy bardzo mocnego ataku rwy kulszowej, problem z chodzeniem miałem przez okres około 4 tygodni – utykałem na lewą nogę. Na tamtejszym wyniku MR miałem około 4,5mm przepukliny modelującej worek oponowy i korzeń nerwowy lewy. Od tamtego czasu schudłem około 20kg, jestem stosunkowo aktywny fizycznie na rzecz siłowni, basenu, roweru czy od ostatniego czasu chodzenia po górach. Nie doskwierało to dość mocno, objawy bólowe w zasadzie ustąpiły, choć raz w roku było coś poważniejszego, na zasadzie tygodniowego L4 i wybrania serii zastrzyków. Czasem pobolewał pośladek, więc rozciąganie i rolowanie pomagało.
W tym roku w styczniu przeszedłem zabieg artroskopii kolana lewego, przez co skazany byłem na łózko lub fotel, a poruszałem się wyłączenie o kulach. Od tego czasu pojawił się problem z kręgosłupem – najpierw lekki ból w pośladku, następnie kichnięcie któregoś dnia rano spięło mi całe pasmo odcinka lędźwiowego, co wskazywałoby na ucisk worka oponowego. Problemu z poruszaniem nie mam, jedynie jak dłużej posiedzę to czuję ból jakby pomiędzy pośladkami przez kilka sekund od wstania – pomaga wychylenie miednicy do przodu, tak jakbym coś odbarczał wtedy. Kłucie w pośladkach lub w okolicy lędźwiowej. Nie miałem nigdy żadnych objawów neurologicznych.
W tym tygodniu mam wizytę u neurologa i fizjoterapeuty.20 lutego 2021 o 09:13 #68261Wklej jeszcze przekroje poprzeczne tego uszkodzonego dysku.
20 lutego 2021 o 09:22 #68262quote hanka” post=21240:Wklej jeszcze przekroje poprzeczne tego uszkodzonego dysku.Dodałem do pierwszego postu – wydaje mi się, że to ma być to.
20 lutego 2021 o 09:32 #68263Twój przypadek potwierdza, że podobny obraz rezonansu u różnych osób może dawać całkiem różne objawy. Przepuklina jest, ale jak nie masz objawów neurologicznych i funkcjonujesz w miarę normalnie to pozostaje Ci dbać o kręgosłup. Wydaje mi się, że masz mały kręgozmyk. Ja jestem przeciwniczką rehabilitacji (nie mylić z ćwiczeniami adekwatnymi do stanu kręgosłupa), więc to co mogę doradzić, to zastanów się dobrze nad wyborem rehabilitanta.
20 lutego 2021 o 15:49 #68279Hej alchemik! Tak na moje niefachowe oko Twoje zdjecia wygladaja podobnie do moich. Ale to oznacza, ze ta przepuklina u Ciebie tak od 4 lat juz wyglada?? Ten dysk niestety jest chyba dosc mocno zniszczony. Z tego co piszesz, to byles bardzo aktywny fizycznie w ostatnich latach i pewnie dzieki temu nie bylo zle. To pewnie u Ciebie z muskulatura dobrze wyglada, to nie wiem co fizjoterapia moze jeszcze pomoc? Ale ja nie jestem jakos super obeznana w temacie to nie wiem. Hanka mozesz wyjasnic czemu jestes przeciwna rehabilitacji?
20 lutego 2021 o 16:29 #68280Według badania i opisu z 2017r. przepuklina ta miała 4,5mm. Muskulatura to za duże słowo – ważyłem prawie pod 100kg przy wzroście 178cm, więc zleciałem do 75kg głównie dietą, a siłownia raczej zawsze bardzo ostrożnie, bo z tyłu głowy cały czas jest info, że ta przepuklina tam cały czas jest.
Aktualnie jest to dla mnie już bardziej męczące psychicznie, pierwsze objawy bólowe pojawiły się końcem roku 2020, w styczniu dwa mniejsze ataki rwy. Wróciłem do pracy (jazda samochodem, pracuje u klientów naprawiając sprzęt drukujący więc jest też dużo chodzenia, stania czy gimnastyki przy drukarce, średnio do 10k kroków dziennie zrobię; od 4 lat nie zabieram się nigdzie bez podpórki lędźwiowej).
Przeciwbólowych jak najmniej, choć czasem się po prostu nie da. Najgorzej jak zaburzone są najprostsze czynności.
Śpię głównie na brzuchu, a od kilku dni jeżeli chce korzystać z komputera to siedzę na takiej dużej piłce.Tam gdzie wybieram się do fizjoterapeuty stosują coś takiego:
quote :Terapia polega na podciśnieniowym uwalnianiu struktury nerwowej dociskanej przez masę dyskową. W zależności od rodzaju jak i skali wypukliny używany jest również stół trakcyjny.Ktoś miał z czymś takim do czynienia?
20 lutego 2021 o 17:14 #68281O łał, jak Ci już uwolnią podciśnieniem uciśnięty nerw to koniecznie daj znać:-)))
24 lutego 2021 o 14:20 #68300Alchemik Jakie dokładnie odczucia miałeś przy siedzeniu, czy bolały np nogi po jakimś czasie siedzenia ? Czy zauważyłeś problemy ze staniem ?
Czy dolegliwości masz z jednej strony czy centralnie ? Czyt np. dolegliwości masz zawsze po tej stronie co przepuklina czy jakoś Ci się to odwraca czasem ?
24 lutego 2021 o 19:10 #68303Przy siedzeniu kłuje mnie czasem pomiędzy pośladkami lub w prawym albo lewym pośladku, ale to też różnie, czasem promieniuje maksymalnie do połowy uda, ale to taki ból podobny do zakwasu. Przed tym jak się zastałem w styczniu, od 4 lat praktycznie zero jakiś takich objawów, oprócz sporadycznych “wyskoków”. Ze staniem czy chodzeniem nie mam aktualnie żadnych problemów.
Dzisiaj byłem u neurologa – test Laseque’a ujemny, żadnych objawów neurologicznych. Według zdjęcia MR – do operacji, bo przepuklina duża. Ale według objawów, a raczej braku objawów neurologicznych – nie ma żadnych wskazań do operowania, z czego się aktualnie bardzo cieszę.
24 lutego 2021 o 19:32 #68304Czyli brak objawów neurologicznych wyklucza obecnie interwencje chirurgiczną dobrze rozumie, pomimo dużej przepukliny.
24 lutego 2021 o 19:41 #68305Dokładnie.
Będę chciał jeszcze porozmawiać z neurochirurgiem, ale póki co bardziej chce nastawić się na powrót do aktywności i rehabilitacji. Ruch w moim przypadku bardzo pomaga.24 lutego 2021 o 20:28 #68306Zapytałem bo w Styczniu usłyszałem to samo od dwóch znanych neurochirurgów pomimo sekwestru , niema objawów niema podstaw do operacji.
Dolegliwości bólowe nie są wskazaniem do zabiegu ,wygląda że w tym wypadku jest podobnie.
Problemem jest jednak że w każdej chwili może nastąpić przerwanie pierścienia i sekwestracja ,to tak chodzenie z bombą w plecach nie wiadomo kiedy wybuchnie.
Życzę by do tego nie doszło , bo dysk L5/S1 jest duży i oderwany sekwestr może spowodować uszkodzenie nerwów . -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.