Dyskopatia L5-S1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dyskopatia L5-S1
- Ten temat ma 38 odpowiedzi, 9 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 4 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
4 maja 2011 o 19:03 #49444
Przecholowałm przepraszam
4 maja 2011 o 19:07 #49446nie ma sprawy.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
4 maja 2011 o 19:11 #49447Można to jakoś usunąć?
4 maja 2011 o 19:12 #49448oczywiście ale co konkretnie?
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
4 maja 2011 o 19:15 #49449Wszystko co pisałam i znikam stąd
4 maja 2011 o 19:18 #49450Przekażę naszemu informatykowi, rano usunie.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
5 maja 2011 o 13:54 #49459Nie zgodzę sie z xxxxxxx która tak atakowala polska rzeczywistosć. Lekarzy mamy w Polsce dobrych, niestety brakuje im odpowiednich warunkow pracy, pieniedzy, system tez nie jest za dobry. Wystarczy jednak dac im szanse. Sam lecze sie u polskich lekarzy specjalistow i sa swietni. Wpraddzie moja klinika – Vertebrali jest austryjacka, ale myslę, ze to polaczenie poslskich umiejetnosci i austryjackiego porzadku i klasy to strzal w dziesiątkę.
5 maja 2011 o 16:26 #49460I niedało się usunąć, a obiecał pan
5 maja 2011 o 16:29 #49461Nie mam nic do lekarzy, tylko do ZUS, ale niechce już o tym pisać bo itak narobiłam sporo bałaganu na tym forum
5 maja 2011 o 16:36 #49462Dobrze,skoro mam tu być to mam pytanie:- o czym może świadczyć bol nogi w kolanie gdy opieram się o nie to boli a najbardziej jak chodze prawie niedaje się chodzić czasem tak kłująco, to się od czasu do czasu powtarza i czasem promieniuje niżej kolana lub wyżej najczęściej przechodzi gdy się położe.Prosze o odpowiedz??
5 maja 2011 o 17:13 #49463Ból w kolanie świadczy o chorobie kolana. Zazwyczaj.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
5 maja 2011 o 18:43 #49464A o jakiej chorobie to może świadczyć??
6 maja 2011 o 19:02 #49470Zwyrodnienie, gonartroza i inne
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
7 maja 2011 o 17:24 #49474A może to grozić operacją??
7 maja 2011 o 19:35 #49475Oczywiście
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
11 maja 2011 o 16:43 #49479A co sie może dziać gdy nie pujde na operacje jeżeli by ta była konieczna??pytam bo u lekarza się stresuje i itak dużo pytań bym pozapominała, a tu na spokojnie moge pytać.
11 maja 2011 o 18:06 #49481gdyby była konieczna pewnie już by się odbyła. ale o szczegóły należy pytać wyłącznie lekarza prowadzącego.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
1 października 2011 o 15:55 #49943witam
Mam pytanie w sprawie bólu może nie kregosłupa ale sadze ze ma on tez z tym związek. Dwa tygodnie temu po zbiegnięciu z górki (pochylnia dosc stroma) poczułem ból (nie nagły) w odcinku lędźwiowym pomiędzy tymi dwoma wystającymi koścmi miednicy(chyba nie nam sie:D) pomiedzy kręgosłupem. Gdy dotkam nic mnie nie boli. Od razu miałem problemy ze skłnem i wyprosowaniem sie, wstawaniem i siadaniem, wchodzenie do samochodu itd Nie boli mnie przy skrętach tułowia i odchylaniu do tyłu, natomiast bardzo boli mnie przy pochylaniu i aby sie wyprostowac musze pomóc sobie rekami. Czasami boli mnie przy siedzeniu, jak leże naszczescie mnie nie boli, gdy rano sie budze i wstaje wydaje mi sie ze ból przeszedł ale po przejscu 5 metrów i pochyleniu sie ból znowu daje o sobie znać. Przy chodzeniu mnie nie boli. Tydzien temu byłem u lekarza (tak przynajmniej na niego mówią) powiedział ze jest to przeslilenie kręgosłupa i dał mi tydzien L4 do tego tabletki: tolperis i ketonal plus maść. Jednak to nic nie pomaga ból od dwóch tygodni nie ustepuje. Może jest tu jakas osoba, specjalnista który mógłby mi powiedziec co to może być?? Pozdrawiam1 października 2011 o 22:04 #499441. Wróżek tu niestety nie ma. Z opisu nic nie wynika. Brak objawów neurologicznych, brak jakichkolwiek badań, choćby RTG, na podstawie których można by się wypowiadać. A na podstawie RTG można podjąć wątek dalej, choćby zapoznając się z PODSTAWAMI diagnostyki obrazowej przedstawionymi w wątku: https://drkregoslup.pl/forum-dyskusyjne/pozostale-tematy/inne/filmy-kregoslup-ledzwiowy#910
2. Lekarz może mieć rację. Większość takich zjawisk mija w krótkim czasie. Kilka lat przed urazem też miałem takie zdarzenie. Pobolało i przeszło. Jeśli lekarz nie ma racji, i nie będzie poprawy, to na wizycie kontrolnej zrobi co najmniej RTG.
3. W książce:
“Zarys rehabilitacji w dysfunkcjach narządu ruchu”
Autor: Nowotny J.
Data wydania: 2000
ISBN: 83-904960-8-9
Liczba stron: 279
są opisane różne przypadki urazów krótkotrwałych. Niestety nie mam do niej dostępu, więc nie poszukam, co by to mogło być.Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.