Dyskopatia odc.piersiowego
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Dyskopatia odc.piersiowego
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 4 months temu przez
iggy.
-
AutorWpisy
-
30 kwietnia 2022 o 00:05 #70668
Witam, szukam neurochirurga specjalizującego się w odc.piersiowym.
Wypukliny od th4 do th9, dwie masywne, centralne z przerwanym pierścieniem i uciskiem na rdzeń na poziomie th7-8-9. Wiem, że temat jest wałkowany bezskutecznie, bo przeglądam forum od kilku lat i zakładałam już temat, ale może coś się ruszyło w tym temacie. Najlepiej dolny Śląsk i okolice. Rehabilitacja nie daje żadnych efektów, a czuje, że jest coraz gorzej. Aktualnie na poltramie forte, ale nie mogę po tym spać. Może są jakieś blokady skuteczne, jeśli nie neurochirurg, cokolwiek..30 kwietnia 2022 o 10:22 #70669Cześć,
Odcinek piersiowy to ciezki temat. Wpadlem nie dawno na fb dr Gorskiego i byl tam ponizszy filmik – endoskopowwo zoperowal 28 letnia pacjentke na poziomie th7-8. Mysle, ze nie warto ograniczac sie do dolnego Slaska, tylko skonsultowac swoj przypadek wlasnie z nim. Uwazany jest za bardzo dobrego specjaliste. Co do przyszlosci operacji na kregoslupie piersiowym osobiscie uwazam, ze to wlasnie endoskopia moze byc dobrym rozwiazniem. Wklejam link do tego postu na fb:
Attachments:
You must be logged in to view attached files.30 kwietnia 2022 o 18:39 #70671Oo dziękuję bardzo
6 maja 2022 o 00:17 #70672Tez posiadam 3szt w odcinku piersiowym. Nikt w sumie nawet nie wie jak to rehabilitować. Każdy fizjo testuje swoje pomysły. Pytanie mam tez do doświadczonych jakie ćwiczenia robocie na piersiowy? Wiem że paru osobom z forum zmniejszyły się przepukliny. Np chyba iggy pisał, że pomniejszyła mu się w piersiowym.
17 maja 2022 o 15:33 #70700Ja nie znam nikogo kto znałby ćwiczenia które by pomagały na piersiowy. Te które miałem robić pogarszały stan, zwiększały ból, plus ruchy powodowały każdorazowo strzelanie stawów. Dosłownie skręt trzask i tak w kółko. Odpuściłem ich wykonywanie. Za to bardzo dużo leże na plecach z rozruchem co kilkanaście minut. Ale ja mam wygięte plecy jak banan i leżąc według mnie, kręgosłup ustawia się w pozycji bardziej prawidłowej.
Co do obrazu to przepukliny w piersiowym są kłopotliwe. Albo tak rzadko występują, że mało kto nimi się zajmuje. Dlatego ja sam dobieram sobie pozycje w których mnie mniej boli. A ćwiczeń chyba nie ma, bo jak można ćwiczyć coś co z natury jest w tym odcinku nieruchome.
17 maja 2022 o 17:40 #70705Co prawda wypowiadałem się już w mojej historii, ale postaram się uporządkować tutaj po krótce co wiem na temat dyskopatii kręgosłupa piersiowego, a jest to stosunkowo rzadkie.
U mnie masywna, centralna przepuklina Th8-Th9 objawiła się w wyniku długotrwałej wymuszonej pozycji siedzącej 3 lata po operacji kręgosłupa lędźwiowego. Musiałem zrezygnować z pracy, bóle były przeokropne, promieniujące w górę i w dół. Nikt mi nie był w stanie pomóc. Fizjoterapeuci masowali, nastawiali, fizykoterapia różnej maści prawie codziennie, stacjonarna rehabilitacja w szpitalu tylko pogorszyła sprawę. Wtedy właśnie odkryłem różne ćwiczenia jogopodobne przeszukując chyba cały Internet polsko, angielsko i rosyjskojęzyczny. Po kilku miesiącach ćwiczeń bóle się zmniejszyły na tyle, że wróciłem do pracy (nie siedzącej) i studiowałem w weekendy siedząc całe dnie na uczelni i jakoś sobie żyłem, ćwicząc codziennie rano i wieczorem.
Wykonałem dopiero po kilku latach rezonans odcinka piersiowego i faktycznie przepuklina się wchłonęła/zmniejszyła.
Ja wykonywałem 2 rodzaje ćwiczeń.
Pierwsze to były ćwiczenia rozciągające.
UWAGA! Niestety uważam, że przesadziłem z tymi ćwiczeniami jakoś w 2020 r. i chyba nabawiłem się niestabilności w odcinku piersiowym. Za dużo się rozciągałem i zbyt intensywnie. Potem przy pozycji kobry z jogi coś mi strzeliło w okolicach Th8-Th9 i przez chyba rok miałem najgorszy ból w moim życiu! Rezonans nie pokazywał nic złego, ale nawet przez chwilę odejmowało mi czucie w nogach. Miałem dysfunkcje żołądkowe, zaburzenia autonomicznego układu nerwowego, kołatania serca, itd. Miałem od tego wszystkiego już nawet czasami myśli samobójcze! Poszukując przyczyn przebadałem się cały i wmawiano mi, że to problemy psychiczne, fibromialgia, borelioza, itp… Na dzień dzisiejszy myślę, że to była/jest niestabilność wskutek nadmiernego rozciągania. Akurat w tej okolicy przechodzą nerwy autonomiczne i z dużą dozą prawdopodobieństwa były drażnione tą niestabilnością, a nerwy nie lubią drażnienia… Uspokoiło się to wszystko samo, to jakimś roku, ale wynika to z mojej małej aktywności spowodowanej innymi jeszcze problemami. W każdym razie czasem jak zbyt długo siedzę lub się skręcę/źle ułożę w czasie snu to potrafi to wrócić na kilka dni.Wracając do ćwiczeń rozciągających, postaram się je zebrać do kupy, ale polecam zachować ostrożność i nie wchodzić w głębokie zakresy. Ja dobrałem je pod siebie, bo nie każde mogłem wykonać, wykonywałem te prostsze jak kocie grzbiety, zwisy, skłony.
Drugi rodzaj ćwiczeń to wzmacniające, które zamieszczam tutaj. Również podobne ćwiczenia pokazywali mi fizjo, którzy wiedzieli cokolwiek nt. kręgosłupa piersiowego.
Tutaj ćwiczenia z gumą od 04:50 – bardzo dobre! Robiłem je codziennie.
Są to tylko te dostępne na YT, ale ja zbierałem info z wielu źródeł i nawet sobie je wszystkie rozrysowałem na dużym papierze, ćwiczenia zajmowały mi kilka godzin dziennie.
Efekt był taki że przepuklina się wchłonęła a kręgosłup przestał wtedy boleć.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
28 maja 2022 o 23:31 #70760Iggy dziękuje za ćwiczenia. A niektóre z nich to naprawdę hardkorowe !!
29 maja 2022 o 00:11 #70761Jeszcze zapomniałem o najważniejszym, starałem się chodzić jak najczęściej na basen i pływać, średnio 40 długości w ciągu 1h, kilka razy w tygodniu. Podczas pływania też fajnie pracują okolice niemal wszystkich stawów, dzięki czemu następuje bodziec do regeneracji. Pamiętam, że na odcinek piersiowy działało super, po takim basenie czułem się o wiele lepiej.
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.