Dyskopatia odcinka lędzwiowego-co poradzić?
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dyskopatia odcinka lędzwiowego-co poradzić?
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 2 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
30 listopada 2014 o 20:09 #48053
Witam.
Jakieś 7-8miesięcy temu wykonywałem ćwiczenie martwy ciąg w ruchu końcowym poczułem ból pleców-który utrzymuje sie po dziś dzień.
Do tej pory nie wiem co w tym ćwiczeniu wykonałem źle, plecy na pewno miałem proste, no ale.
Wykonałem RTG które wykazało płaską prawostronną rotoskoliozę(jakąś minimalną).Miałem robiony MRI-które wykazało dyskopatię:
Niewielkie okrężne wypukliny krążków międzykręgowych l4/l5 (wymiary AP ok.2mm) i l5/s1 (AP ok 3mm) -niewielkie modelowanie worka oponowego, niewielkie zwężenie schyłków bocznych po obu stronach, bez cech MR ucisku struktur nerwowych. Drobne nierownosci blaszek granicznych kręgów, głównie pogranicza piersiowo-lędzwiowego kręgosłupa. Reszta ok.Lekarz zalecił ćwiczenia MC Kenziego oraz fizykoterapię(nfz czyli czekanie dlugimi miesiącami).
Czy mogę coś jeszcze zrobić z tą kontuzją, czy wszystkie zalecenia lekarza mają tylko zniwelować ból i sprawić aby kontuzja się nie pogłębiła, a w przyszłości tak czy siak czeka mnie operacja.
Miał ktoś podobny problem?
Jestem troche załamany bo mam dopiero 19lat , trening silowy odpada(niby neurolog powiedział,że mogę ćwiczyć w pozycjach leżących i nie obciążających kręgosłupa) a był dla mnie bardzo waznym elementem życia,a dodatkowo na studiach mam dużo wf-u i nie wiem jak to pogodzić(studiuje fizjoterapie), dodatkowo odczuwam silne bóle często promieniujące do pośladków bardzo rzadko do nogi.
Czy jest sens prywatnej wizyty u dobrego fizjoterapeuty z kursami-czy to strata pieniędzy,
Czy wypukliny mogą się cofnąć czy to mit?30 listopada 2014 o 20:26 #55961Nie rozumiem jak student fizjoterapii może wątpić w sens wizyty u dobrego specjalisty? 🙂
Z własnej praktyki mogę CI poradzić abyś poszedł do zaufanego wykładowcy na uczelni i porozmawiał z nim o swoim problemie.
Twoje wyniki nie wyglądają aż tak źle więc na Twoim miejscu zrobiłabym wszystko abyś wyszedł z tego dzięki fizjoterapii. Będzie to dla Ciebie jednocześnie możliwość odzyskania pełnej sprawności jak również zdobycia niezbędnego doświadczenia w pracy jako fizjoterapeuta. Nikt lepiej nie zrozumie pacjenta jak fizjoterapeuta, który wyszedł z tego dzięki swojej pracy własnej.:)
Powodzenia30 listopada 2014 o 20:35 #55962Dzieki za dodanie otuchy. Studiuje pierwszy rok także, dopiero co zaczynam , stąd nie wiem jeszcze jak to wszystko działa.
Czyli dobry fizjoterapeuta może mnie z tego wyciągnąć?
30 listopada 2014 o 20:46 #55963Sama studiuje fizjoterapie i po 1 roku nabawiłam się dyskopatii w bardzo podobny sposób do Ciebie.
U mnie skończyło się operacją, prosiłam o opinie i pomoc wykładowców na uczelni. Dzięki temu dowiedziałam się wiele rzeczy na ten temat. Powiedzieli mi jak wygląda leczenie, operacja, zinterpretowali wyniki MRI i na koniec większość była za tym że operacja bedzie u mnie konieczna. Poddałam się jej i jest dużo lepiej. Ale żałuję i jest mi mega wstyd że jako fizjoterapeuta nie próbowałam wytrwale fizjoterapii.Jeśli chodzi o Twoje pytanie , to moja odpowiedź jest jasna, zrób wszystko aby fizjoterapia CI pomogła. Dobry fizjoterapeuta będzie CI potrzebny ale dzięki swojej wiedzy dużo rzeczy możesz robić sam i sam sobie pomóc. NIe zawsze potrzebna jest operacja!
30 listopada 2014 o 21:58 #55964Źródła podają, że fizjoterapia jest o wiele lepsza niż placebo: http://www.spine-health.com/blog/new-study-physical-therapy-low-back-pain .
A więcej jest tutaj: http://www.spine-health.com/treatment/physical-therapy
Ciekaw jestem, co mówią Wasze książki o leczeniu kręgosłupa za pomocą fizjoterapii?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.