dyskopatia – po czasie bol obu nog
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › dyskopatia – po czasie bol obu nog
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
owca.
-
AutorWpisy
-
20 lutego 2021 o 15:58 #49097
Hej! Od prawie 6 miesiecy mam problem z wypadnietym dyskiem z uciskiem na nerwy. Zaczelo sie od bolu prawej nogi. Po blokadzie bol sie poprawil i przez ok. 1,5 miesiaca byl wyraznie mniejszy. Teraz wrocil, a co gorsza jest w obu nogach (lydkach), co mnie strasznie zmartwilo, bo nie wiem co to moze oznaczac 🙁 Jestem juz zdecydowana na operacje, a za pare dni mam jeszcze termin u lekarza, to tez go bede o to pytac. Ale chcialam zapytac tez tutaj czy ktos z Was tez tak mial, ze po czasie zaczela bolec tez druga noga? I czy macie jakies pomysly z czego to wynika i co oznacza? (zapewne nic dobrego, ale mam nadzieje, ze to nie jest jakis bardzo zly znak…)
21 lutego 2021 o 15:10 #68287Hej! A na którym poziomie i jak duża masz tą przepuklinę?
Zastrzyk który miałaś to zastrzyk nadtwardówkowy? Rehabilitowałaś się po tym?21 lutego 2021 o 17:13 #68288dysk wypadl na L5/S1, lekarze mowia, ze przepuklina duza. Tak, mialam zastrzyk epiduralny czyli inaczej nadtwardowkowy prawda? Tak chodzilam na fizjoterapie po tym, cwicze tez w domu…
24 lutego 2021 o 12:47 #68299Jakbyś opisała ból tych łydek bardziej prąd przelatujący do łydki czy jakieś pieczenie/swędzenie a może ból taki jakby zmęczeniowy czyli klasyczny tępy ból jak po długim marszu. Kiedy ten ból się pojawia, bardziej podczas/po siedzeniu czy jest cały czas ?
25 lutego 2021 o 06:15 #68310Ja tak mam, tyle, że u mnie ból drugiej nogi się pojawił po nieudanej mikro. Mimo, że na rezonansie nie widać ucisku z drugiej strony. Ale stan zapalny niewątpliwie się tam toczy, więc być może dlatego mnie boli.
26 lutego 2021 o 09:02 #68314pytalam lekarza o to. Powiedzial ze na zdjeciach sprzed 2 miesiecy fakytcznie z drugiej strony tez bylo “ciasno” wokol tych nerwow, wiec jest mozliwe, ze teraz tez tam juz jest ucisk.
Oska123: po Twoim pytaniu sama sie zaczelam zastanawiac ja ten bol najlepiej opisac. I stwierdzilam, ze to nie takie latwe. Prad zupelnie nie, pieczenie tez nie. Najabrdziej taki rzeczywiscie jakby zmeczeniowy, troche jakby “zakwasy” ale czasem tez pulsujacy. Nie znalazlam zadnych zwiazkow przyczynowo – skutkowych kiedy boli bardziej, a kiedy mniej – sa po prostu lepsze i gorsze dni i nie bardzo wiem z czego to wynika. Jak boli to mam ochote robic jakies cwiczenia na te lydki albo ja masowac, bo wtedy jest wrazenie, ze lepiej. Znacie tez taki bol?
Hanka: dodatkowy bol po operacji?!! wspolczuje…Czy wiadomo z czego to wynika? Czy lekarz cos “zawalil” czy co sie stalo…? Jak to czytam to jestem tym bardziej zadowolona, ze dalam sie przekonac na ten alif…Lekarz twierdzil po prostu, ze przy samej mikro jest niestety duze ryzyko, ze w krotkim czasie stanie sie to samo i ze poza tym ten dysk jest tak popsuty, ze z tego tez pewnie bylyby bole. Ehhh boje sie i tak, no ale oczyiwscie mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze i to pomoze.26 lutego 2021 o 09:13 #68315Lekarz nic nie zwalił, po mikro są często nawroty, jakby nie było robi się “dziurę” w pierścieniu dysku, to miejsce jest już zawsze słabsze. Jak byłam w szpitalu jeden pacjent trzy razy lądował na stole, bo jak tylko się podniósł do pionu to miał momentalnie nawroty. Mam wrażenie, że mikro są bardzo przereklamowane, także dobrze, ze się zdecydowałaś na ALIF.
Ja się chyba nie kwalifikuję, bo poziom wyżej mam też już nieciekawy, więc chyba pozostaje mi stabilizacja. Kto Ci będzie robił ALIF?26 lutego 2021 o 17:30 #68316no u mnie na szczescie wysze poziomy wygladaja ponoc bardzo dobrze, takze jest duza nadzieja, ze jak ten zniszczony dysk bedzie wyrzucony i zostanie przywrocona naturalna lordoza to bedzie dobrze… Mieszkam aktualnie w Szwajcarii takze tutaj tez bede miala operacje.
26 lutego 2021 o 17:42 #68317A masz mieć wstawiany ruchomy implant czy stabilizację ? W Zurychu jest jeden z najlepszych na świecie lekarzy od właśnie kręgosłupa i tych implantów – dr Rischke.
26 lutego 2021 o 18:41 #68318stabilizacja – lekarz twierdzil, ze ruchomy implant bedzie problemy robil, a takiej stabilizacji nie bede czula, w sensie, ze nie bedzie zadnego ograniczenia ruchu. Wzbudzil moje zaufanie ogolem, wiec wierze w to, co mowi. Nie, ja nie w Zurychu, tylko w Bernie. A te bole nog podobne macie?
26 lutego 2021 o 18:56 #68319Ale w jakim sensie podobnie? Mnie obie bolą takim samym bólem, tylko ta, która mnie po operacji rozbolała to słabiej.
26 lutego 2021 o 19:12 #68323quote Oska123″ post=21301:A masz mieć wstawiany ruchomy implant czy stabilizację ? W Zurychu jest jeden z najlepszych na świecie lekarzy od właśnie kręgosłupa i tych implantów .Nie wiem jak jest w Szwajcarii. Ale przypuszczam, że podobnie jak w innych krajach Unii. Czyli to, że dany lekarz wykonuje operacje w kraju X. To nie znaczy, iż do niego się dostaniemy. To nie Polska.
quote hanka” post=21299:Mam wrażenie, że mikro są bardzo przereklamowaneGdzieś czytałem, że operacje z normalnym dużym cięciem są lepsze. Chodziło o mniejszy ból i nawroty. Ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałem bo tekst nie był po polsku.
26 lutego 2021 o 19:22 #68324Jeśli chodzi o ból, to po mikro jest praktycznie żaden, cięcia się nie czuje ani tej dziury wywierconej w kręgu. Trochę bolał mnie odsuwany nerw. Więc jeśli komuś mikro załatwia sprawę przepukliny i nie ma nawrotów to na pewno jest mniej obciążające.
26 lutego 2021 o 20:06 #68325hanka: nie, chodzilo mi o to, czy Wasze bole sa podobne do mojego opisu, a nie o to czy obie nogi bola podobnie. Bo to zakladam, ze bol jest raczej ten sam 🙂 pewnie tylko faktycznie z inna intensywnoscia, bo u mnie tez tak jest – ta noga, ktore zaczela bolec pozniej, boli mniej.
Co do lekarzy – nie wiem skad akurat info o tamtym lekarzu, ja sie kierowalam tutejszymi statystykami rowniez (nie tylko miejscem zamieszkania) – szpital do ktorego sie wybieram wykonuje najwieksza ilosc takich zabiegow w CH, ten lekarz wykonal ponad 1000 takich operacji i pracowal przy rozwoju metody alif. Takze jak najbardziej mam do niego zaufanie,zarowno jego technicznych umiejetnosci, jak i jako osoba byl bardzo spoko. Ale po prostu i tak sie boje, i zastanawiam, i rozmyslam…to chyba normalne. Co do nawrotow wiecie w ogole jakie jest ryzyko mniej wiecej po mikro, ze sie to powtorzy? ja gdzies czytalam ze jakos ponad 30 %, gdzie indziej, ze nawet 50 % takze nie wiem dokladnie.26 lutego 2021 o 20:16 #68326To ja mam inny charakter bólu: piekąco, rwąco, kłująco-prądowy. Jakby ktoś mnie drapał czymś ostrym wewnątrz nogi po tym cholernym nerwie.
5 marca 2021 o 15:06 #68380ehhh u mnie niestety bol obu nog coraz gorszy – coraz czesciej i coraz mocniej 🙁 Ale niebawem mam operacje- oby tylko pomogla…Nie wiem czy tez to znacie, ale moje pierwsze informacje ktore wszedzie znalazlam, gdy zaczelam sie informowac na temat dyskopatii, byly takie, ze do 12 tygodni samo sie poprawi, ze w 80-95 % (zaleznie od zrodla) przypadkow nie trzeba operowac, ze czesto ktos ma dyskopatie, ale nie ma objawow itp. itd. Juz na samym poczatku cos mi nie gralo skoro poszlam z tym do lekarza gdy juz mnie od ok. 2 miesiecy bolalo, a pozniej tez nic sie nie poprawialo. Pomogla tylko blokada, ale gdy przestala dzialac to wrocilo i sie dalej zaczelo pogarszac. Czy uzytkownicy tego forum stanowia te 10-20 %, a cala reszta po prostu tu nie zaglada, bo nie ma potrzeby czy jednak te informacje sa jakos przesadzone? 😉
5 marca 2021 o 15:16 #68381Oj tez się nad wieloma takimi rzeczami zastanawiam. Mi lekarze powtarzają, ze moja dyskopatia nie może dawać właśnie takich objawów i ze mam bóle nieswoiste. Po kontakcie z różnymi pacjentami okazuje się ze tez słyszeli takie same opinie. Lekarze zachodni robiący ADR widzą źródło bólu w samym dysku nie tylko w przepuklinie. Ktoś ma racje tylko kto.
5 marca 2021 o 16:35 #68382no faktycznie jeszcze jak lekarz tak mowi, to jeszcze inna historia i chyba jeszcze trudniej. U mnie akurat bylo tak, ze lekarz od razu nastawial sie na operacje. Ja raczej wlasnie po tym wszystkim co czytalam na ten temat to najpierw myslalam, ze moze on przesadza…Ale dokladnie to przewidywal, ze u mnie samo to sie nie poprawi, a raczej bedzie sie pogarszac. Nie myslalam, ze tak szybko to nastapi…Teraz mam nadzieje, ze rowniez we wszystkich innych kwestiach, ktore mowil i proponowal rowniez ma racje 😉
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.