Dyskopatia Szyjna C5/C6 i C6/C7
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Dyskopatia Szyjna C5/C6 i C6/C7
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 1 month temu przez
pawelski.
-
AutorWpisy
-
2 maja 2014 o 12:33 #47921
Witam mam 40 l wykonuje zawód kierowcy zawodowego.
Moje problemy rozpoczęły się pod koniec września 2013r..Pojawił się silny ból szyi i lewej strony ciała barku ęki.Przeszedłem tradycyjnie zastrzyki sterydy itp.Trochę się poprawiło ale ból lewej ręki i pleców był bardzo silny.Nastepnie była w miare stabilizacja aż w lutym po dźwiganiu towaru zaatakowało i prawą stronę,była słaba siła mięśniowa ,prawej ręki.To też po czasie się wycofało,od marca jestem na l4.
Było kilka dni prawie bez bólowych,co mi zostało to lekkie rwanie w tricepsie,bicepsie lewej reki,silne bóle szyi,mięśni duży dyskomfort ciężko tak jakby głowę utrzymać ,nieraz bóle miedzy łopatkami,nie raz boli na końcu żeber po stronie pleców.Opisałem w skrócie bo bóle lubią wędrować,były też drgania mięśni pleców itp.
Zrobiłem rezonans.Neurochirurg ze szpitala wojskowego z Wrocławia zakwalifikował mnie na sierpień na operacje,usuniecie krążków i sztywne implanty.
Jak wielu dyskopatów mam obiekcje obawy,czy po takiej operacji wrócę za kierownice zawodowo?on powiedział że tak ale po lekturze internetu i rozmowie z ludźmi jakoś to mało prawdopodobne.
Mój opis rezonansu
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wyprostnym jego ustawieniem.
Zmiany degeneracyjne krążka m/k c5/c6 i c6/7 pod postacią obniżenia wysokości i intensywności sygnału w obrazach T2 zależnych.
Na poziomach tych widoczna rozległa pośrodkowo-lewoboczna szerokopodstawna posrodkowo-lewoboczna wypuklina krążka m/k wpuklająca się na głębokość 4mm z cechami ucisku worka oponowego i zwężeniem światła lewego otworu międzykręgowego z potencjalnym konfliktem z korzeniem rdzeniowym.
Brak cech stenozy kanału kręgowegoi i otworów miedzykręgowych.
Rdzeń szyjny nie ucisnięty o prawidłowej intensywności sygnału.
Pogtanicze czaszkowo szyjne w normie.3 maja 2014 o 20:14 #54274Witaj na forum
Ja niestety nie odpowiem na Twoje pytanie, podam tylko kilka informacji luźno związanych z tematem, skoro inni nic nie odpisują.
Pierwsze – ciekawostka w Twoim opisie, dwa kolejne zdania sprzeczne ze sobą:
quote turnet” post=5856:Na poziomach tych widoczna rozległa (..) wypuklina krążka m/k (..) z cechami ucisku worka oponowego i zwężeniem światła lewego otworu międzykręgowego (..).
Brak cech stenozy kanału kręgowego i otworów miedzykręgowych.To tak na marginesie.
Co do zdolności do wykonywania pracy, to chyba warto zapytać lekarza medycyny pracy co o tym sądzi, i czy wyda odpowiednie zaświadczenie po operacji. Przykład znaleziony w internecie, gdzie mimo, że pacjent twierdzi, że czuje się dobrze, nie dostał pozwolenia na prowadzenie autobusów:
To w kwestii formalnej. Jakkolwiek ludzie po operacji kręgosłupa piszą, że jeżdżą/planują jeździć zawodowo dużymi pojazdami, np:
http://www.wagaciezka.com/viewtopic.php?f=98&t=5741
Niestety nie jest napisane, czy operacja dotyczyła odc. szyjnego czy lędźwiowego, i jaki był ciąg dalszy – może warto tam zapytać.
Przykład zza granicy:
http://www.spine-health.com/forum/treatment/back-surgery-and-neck-surgery/recovery-time-truck-driverPiszą ogólnie, że nie jest wskazane prowadzenie pojazdów przez miesiąc, ale nie że jest wykluczone.
Uszkodzenie dysków szyjnych jest wymieniane jako skutek m.in. pracy jako kierowca ciężarówki:
“Disc herniations are more common in smokers and those who perform repetitive vibratory activities such as truck driving.”Źródło: http://www.kwoc.net/Herniated%20Cervical%20Disc.pdf
“People who drive for a living, such as long-haul truck drivers, can experience intermittent or chronic back and neck pain caused by foraminal stenosis. ”
Źródło: https://www.laserspineinstitute.com/articles/foraminal_stenosis/foraminal/474/
Na stronach anglojęzycznych często jest napisane przez użytkowników, że prowadzenie ciężarówki to nie tylko samo kierowanie, ale też i wysiłek fizyczny, np. zdejmowanie/zakładanie plandeki, albo uczestniczenie w załadunku/rozładunku albo nawet załadowywanie/rozładowywanie – w takich przypadkach, po operacji odcinka lędźwiowego było by chyba duże przeciwwskazanie do dalszego wykonywania zawodu.
Tutaj są jeszcze wypowiedzi osób na temat prowadzenia samochodów ogólnie, po operacjach kręgosłupa:
http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=1730To tyle co udało mi się na szybko znaleźć w internecie
Jeśli znajdę coś konkretniejszego to dodam – a w międzyczasie może odezwie się ktoś, kto prowadzi ciężarówkę po operacji odc. szyjnego, albo zna kogoś, kto prowadzi
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 lutego 2017 o 17:52 #60968Witam po prawie trzech latach.Dwóch neurochirurgów trzy lata temu zakwalifikowało mnie na operacje,pierwszy, dwa poziomy na sztywno,drugi lekarz jeden sztywny drugi implant ruchomy.
Jako że intensywnie zacząłem czytać na temat dyskopatii i operacjach podjąłem decyzje o nie operowaniu się.Powróciłem do pracy za kierownice i normalnego życia z pewnymi ograniczeniami jakie sobie narzuciłem.Było różnie z dolegliwościami raz lepiej raz gorzej.W ubiegłym roku okresy bez bólów i innych objawów nawet były coraz dłuższe.Obecnie się trochę pogorszyło co skłoniło mnie do zrobienia nowego rezonansu i wizyty u neurochirurga,oczywiście nie u żadnego z tych dwóch pierwszych.Lekarz stwierdził że obecnie nie widzi podstaw do operacji,dokładnie mnie zbadał a wynik mri obejrzał na końcu.Przypomnę że opis z pierwszego Mri jest lakoniczny i są w nim sprzeczności,tak stwierdził mój fizjoterapeuta,opis jest w pierwszym wątku.Tak chciałem się przypomnieć szanownemu gronu i bardzo skrótowo przedstawić moje życie z dyskopatią.A oto opis nowego Mri.Opis
MR kręgosłupa szyjnego ( sekwencje FSE, obrazy T1-, T2-zależne, STIR).
Zniesienie lordozy szyjnej.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych C5-C6 i C6-C7 w postaci obniżenia intensywności
sygnału w obrazach T2W, dodatkowo spłaszczenie krążka C6-C7. Zmiany zwyrodnieniowo-
zniekształcające przyległych trzonów kręgowych.
Na obu poziomach widoczne szerokie, pośrodkowo-dwuboczne przepukliny krążków międzykręgowych
głębokości 3-4 mm ( większe po stronie lewej ), z towarzyszącą osteofitozą dokanałową i dootworową.
Zmiany uciskają worek oponowy, z zachowaniem przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego oraz są
przyczyną obustronnej stenozy otworów międzykręgowych C5-C6 i C6-C7, z możliwym uciskiem
nerwów rdzeniowych ( szczególnie w poziomie C6-C7 ).
Poza tym kręgosłup szyjny w badaniu MR bez uchwytnych odchyleń od normy.
Uwidoczniony odcinek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowychZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 lutego 2017 o 21:19 #60979Porównując rezonansy to raczej za wiele się nie zmieniło.Leczyłeś się przez ten czas ?
19 lutego 2017 o 07:31 #60980Staram się nie dźwigać,być dużo w ruchu w miarę możliwości,trzymać prawidłową postawę,jak są gorsze dni stosuje leki przeciwzapalne.Poprosiłem też neurochirurga o porównanie badań Mri,stwierdził że jest nawet lepiej gdyż jedna przepuklina jakby obeschła ,zwapniała.
19 lutego 2017 o 12:09 #60981Nie chodzisz na jakieś rehabilitacje , ćwiczenia , prądy itd ? Objawy głównie jakie masz ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.