Dystraktor międzykolczysty L4/L5 (L5/S1)
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dystraktor międzykolczysty L4/L5 (L5/S1)
- Ten temat ma 28 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
29 stycznia 2014 o 12:16 #53685
Trochę informacji ogólnie o rezonansach czynnościowych jest w dziale Diagnostyka, tutaj: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/diagnostyka/tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri-3088
Chyba w tej chwili dwie firmy produkują urządzenia do rezonansu magnetycznego w pozycjach innych niż leżąca – od wielu lat Fonar, a od niedawna eSaote (podobno w związku z wygaśnięciem praw patentowych Fonaru czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie). O innych nie wiem. Namiary na przedstawiciela eSaote w Polsce – http://www.kosmed.kielce.com/gscan.htm , namiary na Fonar – http://www.fonar.com . Można zadzwonić albo napisać e-mail z pytaniem, czy ktoś w Polsce używa ich sprzętu (w przypadku eSaote dokładnie modelu G-Scan). Nie wiem – może inne firmy też już mają jakieś aparaty do badania w pozycjach innych niż leżące, ale nie mam na ten temat wiedzy.
Badanie czynnościowe RTG może dać lekarzowi jakieś wskazówki co do niestabilności, i jej ewentualnego charakteru – co prawda dysków na RTG nie widać, ale widać jak zmienia się odległość między kręgami i ich wzajemne ustawienie, więc doświadczony lekarz może coś z tego wywnioskować, np. czy ma to istotny wpływ na nienaturalne “zgniatanie” danego dysku mogący powodować bóle korzeniowe.
Jeżeli masz przy siedzeniu bóle odcinka lędźwiowego, tudzież kości ogonowej, bioder, a nie masz promieniowania bólu do nóg, to warto zastanowić się czy się nie skonsultować z lekarzem w sprawie stawów krzyżowo-biodrowych. Ja np. mam zamontowane usztywnienie od kości ogonowej do L4, więc ucisku na nerwy w zależności od pozycji w tym odcinku mieć raczej nie mogę, a np. po 1.5 godziny wymuszonego siedzenia na niewygodnym siedzisku tak mnie boli dół pleców i góra pośladków, że delikatnie mówiąc jest porażka, muszę poleżeć i wziąć przeciwbólowe – podejrzewam, że to u mnie przez przeciążenie stawów krzyżowo-biodrowych.
Ale trochę nie rozumiem tego co piszesz:
quote :Najgorsza dla mnie pozycja to pozycja siedząca przy której dopadają mnie wszelkiego rodzaju parestezje (..)– parestezje to chyba objawy korzeniowe, czyli promieniowanie do nóg?
quote :Bóli korzeniowych na razie brak.– co więc masz na myśli pisząc że występują “parestezje” przy siedzeniu ?
Jeśli coś namieszałem to przepraszam, ale jak już pisałem wyżej, tak mnie rypie w tej chwili, że ojoj.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 stycznia 2014 o 12:32 #53686hej hej
Już odpisuję : siedząc dłużej niż 30 min w pracy zaczynam czuć pieczenie w prawej stopie, zewnętrznej powierzchni uda, wewnętrznej powierzchni podudzia, pachwinach (czasem pieczenie zamienia się w mrowienie, czasem w 1000 igiełek, kiedyś nawet miałem w podudziu taki efekt jakby mi ktoś prądy tens puścił – takie pulsacyjne przechodzenie delikatnych prądów). Po czym jak wstaje żeby się rozruszać to bolą mnie lędźwie (ale nie kłują, taki ból zmęczeniowy bardziej ze względu pewnie na chory poziom) a dodatkowo czuję w obydwu nogach (w prawej mocniej) takie igiełki, mrowienia itp. Jak to rozchodzę chwilkę to potem mogę znowu siadać. Wieczorem już kręgosłup na tyle jest zmęczony, że siedzenie powoduje od razu praktycznie wszystkie wyżej opisane więc wolę się położyć. Rwy kulszowej nie mam i nie miałem. Czasami mnie boli lekko łydka albo pośladki. Ale jeszcze nie tak żebym musiał się ratować przeciwbólowymi. Stawy krzyżowo-biodrowe badał mi rehabilitant – ale ja jestem trudny przypadek bo podczas ćwiczeń czy biernych ruchów mnie prawie nic nie boli. Miałem miednicę lekko zrotowaną ale to ćwiczeniami naprostowaliśmy. Jak ewentualnie można jeszcze to wykluczyć ??? Jestem w stanie jakoś sam to sprawdzić ??? albo z pomocą mojej kochanej małżonki ???heheh właśnie dzwoniłem do tego “otwartego rezonansu”. Muszę zmierzyć obwód pasa i bioder bo mają tylko nakładkę w rozmiarze M (90 w pasie i w biodrach 95) – więc raczej się nie łapię. Ale i tak nie ma możliwości zrobić badania siedząc. To rezonans otwarty dla ludzi którzy mają klaustrofobię.
29 stycznia 2014 o 13:05 #53687quote Perszing36″ post=5219:(..) zaczynam czuć pieczenie w prawej stopie, zewnętrznej powierzchni uda, wewnętrznej powierzchni podudzia, pachwinach (czasem pieczenie zamienia się w mrowienie, czasem w 1000 igiełek, kiedyś nawet miałem w podudziu taki efekt jakby mi ktoś prądy tens puścił – takie pulsacyjne przechodzenie delikatnych prądów).quote Perszing36″ post=5219:Rwy kulszowej nie mam i nie miałem.https://drkregoslup.pl/rwa-kulszowa-centrum/tytulowe/rwa-kulszowa-centrum-informacyjne
quote :RWA KULSZOWA jest zespołem objawów wynikających z ucisku lub podrażnienia nerwu kulszowego bądź korzeni, które go tworzą. Głównym objawem jest ból, czasem uczucie drętwienia, kłucia lub “prąd”.Wiesz co, to że Cię nie boli jak diabli, ale że masz prądy do nogi, to chyba jednak jest rwa kulszowa (jeśli oczywiście opisywane przez Ciebie objawy są faktycznie spowodowane uciskiem nerwu).
Dodatkowo możesz porównać jak z różnych poziomów orientacyjnie promieniuje ból lub prądy do stopy ze swoimi objawami:
Jakkolwiek to się trochę różni u różnych osób, a odczucia nie muszą występować na całej długości przebiegu nerwu.quote Perszing36″ post=5219:Stawy krzyżowo-biodrowe badał mi rehabilitant (..)Jak ewentualnie można jeszcze to wykluczyć ??? Jestem w stanie jakoś sam to sprawdzić ???Skoro masz objawy korzeniowe wymienione wyżej, to jednak stawy k-b mogą być nieistotne, albo boleć wtórnie z powodu spięcia mięśni, na tle bólu pochodzenia korzeniowego lub stawów międzykręgowych. Skoro rehabilitant nic takiego nie znalazł to chyba tym bardziej nie ma sensu drążyć w tym kierunku. Ale jak chcesz sprawdzić, to tak samemu ogólnie dotykiem: jak Cię rypie po dłuższym siedzeniu, to poprzyciskaj palcami dolną część pleców, i zobacz czy ból jest centralny, na kręgosłupie, czy po bokach w pewnej odległości od kręgosłupa, promieniujący do boków ciała. Drugi rysunek z tego linku pokazuje jak może promieniować ból ze stawu k-b http://www.progressiveptinc.com/sacroiliac-joint-dysfunction-si-joint-pain/ chociaż może też inaczej. Nie daje to żadnej stuprocentowej pewności, ale daje jakieś przypuszczenia. Względną pewność, że bolą stawy KB miałbyś jakbyś czuł największy ból uciskając dokładnie te miejsca w których te stawy się znajdują, a nie przy naciskaniu kręgosłupa. Natomiast według opisów około-stuprocentową pewność daje tylko blokada, czyli zastrzyk odpowiedniego leku podany wprost do stawu – jeśli natężenie bólu ustąpi co najmniej w 75% to za źródło bólu można przyjąć staw k-b. Zastrzegam że to nie jest porada medyczna, bo nie jestem lekarzem, i zastrzegam sobie prawo do popełniania pomyłek, jakkolwiek staram się pisać w jak najlepszej wierze zgodnie z wiedzą zdobytą na własnym doświadczeniu i lekturze różnych publikacji.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 stycznia 2014 o 13:19 #53688No dobra 👿 niech Ci będzie – może ja inaczej kojarzyłem. Zawsze wydawało mi się, że rwa kulszowa idzie po całej nodze i wiąże się z bólem (tak moja żona miewała dwa razy). Mnie natomiast noga raczej nie boli.
Ale fajne jest to stwierdzenie : “Pomimo, że często ból jest bardzo nasilony generalnie rokowanie jest pomyślne – najczęściej objawy ustępują w ciągu kilku dni do kilku tygodni.” Mnie się to ciągnie od połowy września 2013. Więc “kilka tygodni” już minęło.
A jak mnie “dupło” końcem Sierpnia to w ogóle do nóg nic nie szło. Tylko lędźwie, ból kłujący w środku i przesunięcie tułowia kompensacyjnie na lewą stronę. MRI wykazało to co wykazało:
“Obniżenie intensywności sygnału krążków m/k L2-L3, L4- L5 i L5-S1 w obrazach T2 zależnych sugerujący dehydratację. Prawoboczna wypuklina krążka m/k L4-L5 ze zwężeniem prawego zachyłka bocznego oraz prawego otworu m/k. Drobne hiperintensywne ognisko w tylnej części tego krążka m/k przemawiające
za uszkodzeniem jego pierścienia włóknistego. Pojedyncze drobne guzki Schmorla blaszek granicznych trzonów kręgów.Poza tym w obszarze badania bez uchwytnych zmian.”
Wg mnie jeszcze L5-S1 wygląda jakby tam coś się działo. Ale żeby nie było to załączę jakieś skany. Bo nawet je tu mam w pracy.No i jak sobie popatrzę na te dermatomy to kompletnie mi się nic nie zgadza.Albo zgadza się tylko częściowo.
29 stycznia 2014 o 13:44 #53689quote Perszing36″ post=5221:Prawoboczna wypuklina krążka m/k L4-L5 ze zwężeniem prawego zachyłka bocznego oraz prawego otworu m/k.Przez prawy otwór m/k przechodzi korzeń do prawej nogi
quote Perszing36:W każdym bądź razie prawo boczna wypuklina na L4-L5 bez widocznego ucisku na korzenie.Albo bez opisanego ucisku na korzenie, bo nie jest napisane w opisie który podałeś, że brak jest ucisku na nerw. Nerw jest ogólnie pominięty, a stopień zwężenia otworu nie jest określony. Na tych zdjęciach które zamieściłeś jest przekrój kręgosłupa w jego środkowej części – opisywany prawy otwór m/k jest na dalszych zdjęciach, tam gdzie widać nasady łuków kręgów a pomiędzy nimi otwory, nerwy, tudzież dysk w otworze zmniejszający jego światło.
quote Perszing36″ post=5221:siedząc dłużej niż 30 min w pracy zaczynam czuć pieczenie w prawej stopieJak pisałem wyżej – porównaj czy miejsca w których Cię mrowi czy “prąduje” to miejsca zaznaczone na rysunku z artykułu https://drkregoslup.pl/anatomia-rwy-kulszowej/rwa-kulszowa/anatomia-rwy-kulszowej jako “L5”, bo jeśli się nie mylę to z poziomu L4/L5 odchodzi nerw L5.
29 stycznia 2014 o 14:03 #53690heheheh a mi się dzisiaj nudzi w pracy i będę analizował to nie powiem co bo by mnie administrator zbanował 😉
Jak popatrzę na te dermatomy to wychodzi mi przeczulica na : L1,L2,L3,L5,S1,S2.
Tak więc chyba wszystko się już dokumentnie pokiełbasiło w tych moich plecach. Bez “flaszki” nie rozłożysz na czynniki proste. Trzeba by rozłożyć, sprawdzić, naprawić “na oryginalnych częściach a nie zamiennikach” a potem złożyć do kupy tak aby żadne części przez przypadek nie zostały.
Gdyby tylko to było takie proste………..Nic to, i tak się udam do kolejnego neurochirurga na konsultację. Zobaczymy co 2 doktor powie. Pewnie żeby się dalej rehabilitować…….jak bankruta nie strzelę to będzie z czego …..29 stycznia 2014 o 14:07 #53691quote :No i jak sobie popatrzę na te dermatomy to kompletnie mi się nic nie zgadza.Albo zgadza się tylko częściowo.http://www.chirogeek.com/003_DERMATOME-THEORY.htm
Metoda sprawdzania, czy ból pochodzi z danego korzenia nerwowego:
Żeby nie było, że wmawiam Ci chorobę! Przedstawiam tylko potencjalne możliwości.
Jeśli popatrzysz na obrazki w Google przedstawiające dermatomy, to zauważysz, że nawet między nimi są różnice. https://www.google.pl/search?q=dermatomes+lumbar+spine&source=lnms&tbm=isch
29 stycznia 2014 o 14:53 #53692Ok. To jak załatwić sobie takie epiduralne iniekcje ?
Najlepiej na NFZ (termin za rok czy za dwa lata ??? ) 👿
Mój ortopeda coś mi marudził, że jak będzie boleć to żebym do niego przyszedł to zrobi mi zastrzyk. A ja głupi nie zapytałem jaki. Chociaż podejrzane było, że muszę do niego przyjść po ten zastrzyk a nie do zabiegowego do pielęgniarki. Chyba wrócę do niego i porozmawiam co i jak.
Acha – a jeżeli prywatnie to ile taka zabawa kosztuje ?29 stycznia 2014 o 15:27 #53693quote Perszing36″ post=5225:Chyba wrócę do niego i porozmawiam co i jak.To chyba najszybszy sposób uzyskania informacji, jeśli masz możliwość się do niego w niedługim czasie dostać. Poza tym – to z lekarzem trzeba konsultować faktyczną zasadność iniekcji i jej zasady.
Nie wiem ile coś takiego kosztuje prywatnie. Tutaj był wątek na temat blokad: https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/rehabilitacja-fizjoterapia/iniekcje-diagnostyczne-i-lecznicze-2575/page-1
Wypowiadał się w tamtym wątku pod koniec również Radiolog – może zapytany przez prywatną wiadomość mógłby odpowiedzieć jakie są koszta prywatnie.
Nie wiem też jakie są terminy. To nie jest jakiś duży zabieg, więc pewnie od uzyskania skierowania do wykonania blokady nie mija dużo czasu (chociaż mogę się mylić). Ja np. u nas w mieście musiałbym czekać pewnie z rok na wizytę u lekarza-specjalisty żeby dostać skierowanie. Mając skierowanie to już pewnie termin na sam zabieg byłby krótszy niż samo oczekiwanie na termin wizyty.PS. Po co cytujesz całe wiadomości ? Robi się przez to niepotrzebnie 2 razy więcej tekstu.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.