Dystraktor międzykolczysty
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Dystraktor międzykolczysty
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
11 lutego 2014 o 20:04 #47881
Witam serdecznie,
Mam problem z otworami kręgowymi- 2 są dość małe. Lekarz powiedział że dobrze byłoby załozyc ten dystraktor. napiszcie mi proszę, bo z tego co widzę to mało inwazyjny zabieg- czy po nim można uprawiać normalnie sport, czy przeszkadzają w życiu ( czy mogą przeszkadzać). prosze o inforamcję.
Nie mam dyskopatii, tak to wszystko ok z kręgosłupem.
11 lutego 2014 o 22:25 #53778- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
12 lutego 2014 o 07:39 #53779Wiem wiem,
To czytałem :cheer:Tylko może ktoś miał taki zabieg, jak się po tym czuje, czy to przeszkadza, jak ze sportem.
pozdrawiam
12 lutego 2014 o 08:02 #53780A jakie masz symptomy, że lekarz Ci zaproponował dystraktor ???
Ja także szukałem ludzi, którzy mieli ten zabieg. Ale oni byli raczej w gorszej kondycji niż TY – zmiany dyskopatyczne. Tych którzy mieli wszczepione na L4-L5 są zadowoleni – może nie od razu ale w dłuższej perspektywie czasu zdało rezultat. Jedna osoba miała na L5-S1 (nie zalecane, chyba, że jest odpowiedni wyrostek na S1) – u niej to się nie sprawdziło.
A ze sportem to różnie bywa. Wszystko zależy co Ci jest, jakie masz symptomy, jaki sport masz na myśli itp. itd.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 lutego 2014 o 06:41 #53782Z tego co pamiętam to przy dystraktorach jest zakaz gwałtownych skrętów tułowia (przynajmniej przy tym który ja miałem tak miałem napisane), więc jakieś sztuki walki czy gimnastyka akrobatyczna raczej odpadają przy sztywnych dystraktorach opartych na wyrostkach kolczystych. Jak jest np. z jazdą na nartach gdzie są skręty tułowia – nie wiem, czy jest dopuszczalna czy nie. Dodatkowo, np. sztywne dystraktory mogą narażać wyrostki kolczyste na złamanie np. przy skokach. Więc tak jak napisał Perszing36, wszystko zależy 😉
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 lutego 2014 o 16:10 #53784Dzieki za odpowiedzi.
czuje zmęczenie kręgosłupa ( ok. lędźwi), rano dość mocno – to mi przeszkadza.
Ćwiczę zalecane ćwiczenia ze strony dr kręgosłup i jest średnio. Czy na NFZ można sobie jakiś dystrykator wybrać czy jest nadany model z urzędu. Na razie czekam na kolejkę w Zakopcu na zabieg, najwyżej się nie zdecyduje – bo jeśli ma to ograniczać…polecicie jakieś dobre ćwiczenia na wąskie otwory kręgowe ? 🙂
22 lutego 2014 o 09:30 #53821Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytania?
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc 😉
22 lutego 2014 o 10:15 #53822Wąskie otwory m-kręgowe nie powodują bólu pleców. W ogóle nie leczy się wąskich otworów tylko ew. dolegliwości. A w tym przypadku można się spodziewać bólu korzeniowego, wynikającego z ucisku korzeni nerwowych ale w tak młodym wieku jest to ekstremalnie mało prawdopodobne.
Ból kręgosłupa spowodowany zwyrodnieniem albo przeciążeniem (tzw. mechaniczny) nasila się na koniec dnia, jako efekt obciążania trwającego cały dzień. Ból występujący rano, po przebudzeniu (ustępujący po rozruszaniu) sugeruje zmiany zapalne, samoistne, na przykład zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa albo reumatoidalne zapalenie stawów. Ja oczywiście jestem daleki od rozpoznawania chorób na odległość ale tak z opisu wynika, że implant m-kolczysty raczej niewiele wniesie a tymczasem warto zastanowić się nad diagnostyką dodatkową chorób zapalnych, na przykład RTG stawów biodrowo-krzyżowych, bad. krwi (RF, HLA-B27). Takie jest moje (subiektywne) zdanie.- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, rojber23 lutego 2014 o 02:04 #53826Ja bardzo przepraszam, że się wtrącę (tym bardziej że absolutnie nie chcę wchodzić w paradę Lekarzom z Zakopanego), ale chciałem dodać swoje 3 grosze.
Tak jak napisał Administrator – wypadało by sprawdzić stawy krzyżowo biodrowe, natomiast myślę, że niekoniecznie przez RTG, a np. przez jednostronną blokadę diagnostyczną stawu k-b. Jednostronną dlatego, że jeśli ból występuje po 2 stronach, to jeśli blokada zadziała, to będzie ewidentnie widać różnicę między stroną lewą a prawą. Za stawami k-b przemawia również opis dolegliwości – źródła podają, że stawy k-b (będące w bezpośrednim sąsiedztwie kręgosłupa) bolą zazwyczaj rano, a ból mija po wstaniu i rozruszaniu się. W takim przypadku dystraktor nie pomoże.Jeśli chodzi o ból pleców, to przy dużym obniżeniu krążka międzykręgowego (a jaki on jest w tym przypadku nie wiemy, bo nie ma tego w opisie), może on pochodzić ze stawów międzykręgowych (dyslokacja). Taki ból również się zmniejsza po wstaniu i rozruszaniu się, ponieważ do utrzymania kręgosłupa włączają się wtedy mięśnie. Charakterystyką bólu stawów międzykręgowych jest wg. opisów m.in. możliwość występowania przeczulicy na skórze nad nimi, czyli mocny ból przy lekkim dotyku skóry, jak również i nadmierne napięcie mięśni przykręgosłupowych (które przez to też mogą boleć). W takim przypadku dystraktor pomaga (informacja pochodzi z doświadczenia własnego ze wstawionym kiedyś dystraktorem).
Natomiast w samym szpitalu przechodzi się kilka konsultacji i konsylium lekarskie, w związku z czym raczej nie ma możliwości, żeby dystraktor został wstawiony bez uzasadnionej przyczyny. Poza tym, jeśli dystraktor by przeszkadzał a nie pomagał, to można go usunąć bez wielkiej szkody dla zdrowia. Po wstawieniu dystraktora da się wstać i normalnie chodzić już w 30 minut od przywiezienia z bloku operacyjnego (info z doświadczenia własnego), jakkolwiek można tym zachowaniem mocno podpaść lekarzom (dlaczego – nie wiem).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.