Dziwne problemy z mięśniami rąk
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Dziwne problemy z mięśniami rąk
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
przepuklina.
-
AutorWpisy
-
14 lutego 2017 o 15:29 #48423
Witam
Mam pytanie do osób które miały problemy z odcinkiem szyjnym kręgosłupa albo znają się na rzeczy. Mam trochę uciśnięte korzenie w odc. szyjnym i zmienne objawy z tego powodu, ale wczoraj zaobserwowałem coś czego wcześniej nie zauważyłem. Mając luźną lewą rękę – trochę mnie pobolewała, ale nic poza tym się nie działo. Natomiast po lekkim zgięciu palców w kierunku zaciskania pięści czy chwytania czegoś cała dłoń wpadała mi w silne drgawki (szarpanie mięśniami). Po zaciśnięciu pięści drgawki ustępowały. Testowałem to kilkanaście razy przez kilka godzin i za każdym razem było tak samo. Czy ktoś z Was może miał taki objaw i może potwierdzić że to z odcinka szyjnego, albo wie czy to typowe dla szyjnego, albo wie jak się taki objaw nazywa / pod jakim hasłem szukać informacji w internecie (polskim albo angielskim), albo zna inny powód który może powodować coś takiego? Dzisiaj mi się już tak nie dzieje, ale jak pisałem – objawy dotyczące rąk mam zmienne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 lutego 2017 o 20:29 #60966Może masz nadwyrężoną dłoń , stawy palców.Czasem któryś palec lekko spuchnie i ruszanie nim powoduje drganie okolicznych mięśni.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42117 lutego 2017 o 18:27 #60974Dzięki, poobserwuję dokładniej. Nie wiem czy wtedy w ten dzień przeciążyłem tą dłoń (to w lewej mi się robiło) – fakt że coś tam wcześniej robiłem, ale nie kojarzę tego z przeciążeniem. Nie wiem też co u mnie by było przeciążeniem dłoni: podniesienie nią czegoś ciężkiego, czy długotrwała praca rękami, czy co? No nic, poobserwuję. Poczytałem w międzyczasie o stwardnieniu rozsianym ale objawy nie pasują, na szczęście.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 lutego 2017 o 20:59 #60977Kiedyś miałem taka trzęsaczkę palców przy zginaniu jak przycinałem kilka godzin krzewy metalowymi dużymi nożyczkami.Stwardnienie rozsiane… widzę że jak podejrzewasz jakieś choroby to od razu te grubszego kalibru.Też to przerabiałem.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 lutego 2017 o 13:47 #60982No taką mam metodę – wykluczyć najgorsze i znaleźć przyczynę. Do tego mnie jeden lekarz nastraszył że moje problemy z rękami nie są z szyjnego, i powiedział że za 4 lata mu sam przyślę mail z podziękowaniem że mi odwołał operację. Jeszcze 2.5 roku zostało, a nadal nie wiem o co mu chodziło, i nie wiem za co te podziękowania miały by być. Mail dostanie na pewno, równo 4 lata po tym jak to powiedział, natomiast czy to będą podziękowania to nie jestem pewny.
Przez kilka dni porobiłem sporo po kilka godzin dziennie rękami, i takie efekty jak opisane wyżej nie wystąpiły, tak że ciężko mi znaleźć jakiś związek przyczynowo-skutkowy między wykonywanymi czynnościami a dolegliwościami 🙁 Mam zmienne objawy. Może zależy od tego jak mam w nocy szyję ułożoną czy co – nie wiem.
19 lutego 2017 o 15:52 #60983Zrób dla świetego spokoju mrt głowy.
U mnie tez było podejrzenie MS ( stawy, nietrzymanie moczu, psychika) ale nie brałam nawet takiej opcji ze mam … i nie chce nawet o tym myślec.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 lutego 2017 o 19:14 #60984Niestety na to to mnie jeszcze przez jakiś czas finanse nie puszczą, za dużo koniecznych wydatków wkrótce: poduszka ortopedyczna, wkładki do butów, przydałby się też bardziej miękki materac. A na NFZ to nie ma szans – terminy do neurologa po skierowanie + termin rezonansu to razem ponad rok. Chyba że coś się zmieniło na lepsze w Polsce w kwestii kolejek, ale nie sądzę. Chociaż z ciekawości podzwonię popytam, bo niby od 2009 roku miałem być pod stałą kontrolą poradni neurologicznej, ale mnie nie chcieli u nas zarejestrować bo stwierdzili że już za dużo pacjentów mają.
17 marca 2017 o 06:35 #61098Wczoraj miałem migrenę i światłowstręt cały dzień po męczącej nocy – całą noc mnie cisnęło w szyi i szło do rąk, przez dzień się snułem i kombinowałem jak wyciągnąć szyję w górę. Muszę jak najszybciej kupić z powrotem poduszkę ortopedyczną. Ja tam się nie znam ale to chyba jednak od dysku będzie.
18 lutego 2021 o 15:09 #68238Tak, Ja mam to samo. Drzenia dloni i miesni. Przed dyskopatia nigdy tego nie mialam.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.