Egipt – uważajcie jakie leki ze sobą bierzecie
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Egipt – uważajcie jakie leki ze sobą bierzecie
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 10 months temu przez
daro.
-
AutorWpisy
-
5 listopada 2017 o 02:33 #48529
Brytyjka zawiozła swojemu mężowi cierpiącemu na bóle kręgosłupa do Egiptu Tramal i Naproxen.
Grozi jej za to 25 lat więzienia lub nawet kara śmierci.
Wniosek z tego taki, żeby uważać co się ze sobą zabiera w podręcznej apteczce jadąc do innego kraju – dla nas kręgosłupowców są to zwykłe codzienne leki, dla nich w islamskim Egipcie powód do więzienia lub zabicia.. Przerażające.Link: http://www.polishexpress.co.uk/brytyjka-wiozla-do-egiptu-leki-dla-meza-grozi-jej-kara-smierci
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 listopada 2017 o 09:40 #62100300 tabletek na raz to mi by lekarz nie przepisał …
100 najwiecej … przy takiej ilości to Brytyjka powinna dowiedzieć sie co można a co nie ..
Nie zapominajmy ze są ro leki odurzająceSama sobie winna
5 listopada 2017 o 13:50 #62101Piszą, że pojechała tam na 2-tygodniowy urlop, a jej mąż który jest po urazie kręgosłupa mieszka w Egipcie. Jeździła tam kilka razy do roku – pewnie za każdym razem mu przywoziła zestaw na dłużej. Nie wiedziała że tam to jest traktowane na równi z marihuaną i całkowicie zakazane nawet jako leki – https://www.theguardian.com/world/2017/nov/04/british-woman-languishes-in-egypt-jail-for-carrying-painkillers
Wynika z tego że jakbyś miała przy sobie te 100szt wjeżdżając do Egiptu to dostałabyś pewnie 7.5 roku więzienia.
@melodia – sama sobie śmierci czy 25-letniego więzienia za ten środek pro-wymiotny winna..?Wychodzi że za 1 tabletkę nawet wsadzają do więzienia.
Są jeszcze jakieś inne takie kraje w pobliżu gdzie leki przeciwbólowe są zakazane? Jak za tabletki można zostać zamordowanym przez jakiś rząd to chyba lepiej o tym wcześniej wiedzieć i tam nie jechać..
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
5 listopada 2017 o 20:59 #62102Tak sa .. wszstkie te arabskie ,
W angle nie przepiszą ci tak łatwo tramalu .. i do tego 300 tabletek
Wiec wiedziała co wiozła …Jeśli auto sie prowadzi tez powinno sie mieć atest od lekarza.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4216 listopada 2017 o 00:11 #62105Ja na Węgrzech miałem na wszelki wypadek paczkę, czyli 90tbl 75mg, do tego nimesil, kilka plastrów bupronerfiny, coś na spanie – taki zwykły zestaw wyjazdowy osoby po operacji która musi się liczyć ze wszystkimi możliwymi sytuacjami, czyli choćby poślizgnięciem przy wejściu do wody i połamaniem prętów w plecach o schody. Nawet przez myśl mi nie przeszło że w jakimś kraju mogłoby mnie coś przykrego za to spotkać, o karze więzienia czy śmierci to już w ogóle – kosmos dla mnie jakiś.
Wiedziała co wiezie, nawet tego nie chowała – na wierzchu bagażu położyła. Ja też tak robię, żeby mieć w razie czego łatwy dostęp.
Mogła zbierać kilka miesięcy – chociaż piszą że w Anglii będzie śledztwo skąd miała naraz 300. Mnie się też zdarza mieć więcej, bo czasem zawieruszę receptę, idę po następną, a po paru tygodniach tamta się też znajduje. Niemniej ja nie przyswajam tramalu w tabletkach prawie wcale, bo się z niego mózgojep-opioid w żołądku robi – wolę zastrzyki, wtedy działa tylko przeciwbólowo a nie jak opioid.
A o co chodzi z tym atestem i autem?
Czy w Europie też gdzieś są problemy z Tramalem czy transteciem czy mydocalmem, jakieś papiery trzeba na to wozić..? Od kogo? Jak długo ważne? Na każdy wyjazd czy jakieś jedno zaświadczenie że biorę i mam dla siebie?
7 listopada 2017 o 13:48 #62112Niewyobrażalne, mam nadzieję że brytyjski rząd czy jakieś organizacje międzynarodowe będą w stanie zadziałać w tej sytuacji.
7 listopada 2017 o 15:11 #62113No jest międzynarodowy atest i wpisują tam leki jakie bierzesz …
7 listopada 2017 o 16:52 #62116Nic nie kumam. Jak mnie nawala kręgosłup (a daleki jestem od brania tramalu) to nawet do SKMki nie wsiadam, a co dopiero samoloty i inne Egipty.
Za tą wiadomość podziękował(a): daro8 listopada 2017 o 04:23 #62117Słońce dobrze robi na bóle pleców, relikwie Faraona też 😉
Poza tym – choćby wyjazd w celu leczenia kręgosłupa może się przykro skończyć bez takich zaświadczeń. Ja się np. zastanawiaj nad jechaniem na Słowację na MRI czynnościowe szyi jak się z nimi dogadam w końcu, jakby tam zamykali za Tramal czy inne leki kręgosłupowców w apteczce to wolałbym o tym wiedzieć. Ot i cała tajemnica. Btw. ludzie niektórzy mają przecież pompy morfinowe wstawione po operacjach kręgosłupa – mogą przecież jechać na wakacje, leżenie jest niezdrowe o ile tylko jest się w stanie poruszać.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
8 listopada 2017 o 07:58 #62118Ten temat jest teraz poruszany wszędzie ,
Na niemieckiej grupie piszą ze latali z plastrami z morfiny czy morfina w zastrzykach i mieli zaświadczenie ze sobą … i nie było problemu !
Takie rzeczy zgłasza sie do collu.Miałam kiedyś zdarzenie .. jakieś 20 lat temu ktoś mi wysyłał z polski witaminy i pamietam ze dostałam wezwanie do urzędu i przy celnikach pisałam co to za witaminy itd
Lecisz samolotem do innego kraju nie możesz mieć tabletek tez luzem .. zawsze w oryginalnym pudełku i oryginalna ulotka musi być .
Plus lista od lekarza podpisana.28 lutego 2018 o 14:15 #62633Przydatny wpis. Rzeczywiście nieznajomość prawa panującego w kraju, do którego jedziemy, może być fatalna w skutkach. I raczej nie ma co liczyć na zrozumienie…
28 listopada 2018 o 12:44 #63751Melodia . Jestem nowy na forum . Czy można popisać z tobą na temat neurostymulatorow kręgosłupa . Potrzebuje twojej pomocy Daro .a jeszcze jedno -czy wrócisz na forum neurostymulatorow ? Pozdro
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.