EMG – diagnostyka zespołów korzeniowych
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Diagnostyka obrazowa › EMG – diagnostyka zespołów korzeniowych
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
25 lutego 2014 o 10:19 #47888
Witajcie,
Troszkę informacji na temat badania EMG, które niewątpliwie poszerza obraz kliniczny pacjenta i jego choroby.
Elektromiografia (EMG) i elektroneurografia (ENG) jest to badanie czynności elektrycznej mięśni i nerwów obwodowych za pomocą urządzenia wzmacniającego potencjały bioelektryczne mięśni i nerwów – elektromiografu. EMG jest podstawowym badaniem dodatkowym służącym do rozpoznawania chorób obwodowego układu nerwowego oraz mięśni.1. Elektromigrafia EMG – informacje ogólne
http://chemba.w.interia.pl/elektromiografia.html2. Elektrofizjologiczna diagnostyka zespołów korzeniowych,
Polski Przegląd Neurologiczny 2010, tom 6, 2, 86–91
Streszczenie:
Bólowe zespoły korzeniowe są jedną z najczęstszych przyczyn zasięgania porad lekarskich oraz wykonywania badań elektrofizjologicznych, a w razie potrzeby — obrazowych. Badania elektrofizjologiczne umożliwiają ocenę czynności korzeni rdzeniowych. Ułatwiają ponadto różnicowanie zespołów korzeniowych z uszkodzeniem nerwów obwodowych, na przykład w przebiegu polineuropatii. W diagnostyce elektrofizjologicznej zespołów korzeniowych za najbardziej przydatne uznaje się badanie elektromiograficzne, które powinno być uzupełnione elektroneurografią, z uwzględnieniem tak zwanych potencjałów późnych (fala F, odruch H). Znaczenie pomocnicze mają badania somatosensorycznych oraz ruchowych potencjałów wywołanych.
Badania elektrofizjologiczne nie pozwalają na ustalenie etiologii zespołu korzeniowego oraz ścisłej lokalizacji zmian, a prawidłowy wynik tych badań nie wyklucza istnienia uszkodzenia korzeniowego. Pełna ocena zespołu korzeniowego wymaga często wykonania badań obrazowych (rezonansu magnetycznego i tomografii komputerowej). Umożliwiają one uwidocznienie i dokładną lokalizację zmian w strukturach anatomicznych, które są niekiedy znaleziskami przypadkowymi, nieujawnionymi w badaniu klinicznym.
http://czasopisma.viamedica.pl/ppn/article/viewFile/19938/15641,3. Badania neurofizjologii klinicznej,
Autor: Prof. UM dr hab. n. med. Juliusz Huber (neurofizjolog), Zakład Patofizjologii Narządu Ruchu
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
Streszczenie:
Praca przedstawia podział metod diagnostycznych, opisy badań EMG, wskazania do badania (nie tylko związane z zespołami korzeniowymi), oceny wyników i wiele innych informacji.
http://www.sknn.republika.pl/bbnk.pdf- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 lutego 2014 o 15:51 #53841Jako ciekawostkę podam, że miałem 2 razy robione to badanie – raz odpłatnie (200zł i 1.5 miesiąca czekania), raz z przychodni szpitalnej – na NFZ i prawie bez czekania. Obydwa badania wykazały, że mam jakiś problem z prawą nogą, podczas gdy problem miałem z lewą. Nie wiem czy to kwestia technika który robił badanie, czy czego, no ale w moim przypadku to badanie nic nie wniosło.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 lutego 2014 o 16:48 #53842Faktycznie ciekawostka 🙂 Ale skoro badanie było w różnych miejscach przeprowadzane i u różnych techników, to znaczy, że raczej inny był powód takiego wyniku.
Ja jednak liczę, że badanie wniesie dodatkowe informacje na temat zaburzeń w nodze w moim wypadku.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
25 lutego 2014 o 17:09 #53844Nie nie, badania były robione w tym samym miejscu i przez tą samą osobę, tylko raz odpłatnie a raz na NFZ. Szczerze mówiąc to trochę nie bardzo też ufam osobie, która je robiła, jeśli chodzi o jakość badań.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.