Idealna pozycja zero-gravity NASA Biuro komp.
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › Idealna pozycja zero-gravity NASA Biuro komp.
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 9 months temu przez
marcin84.
-
AutorWpisy
-
11 czerwca 2015 o 23:18 #48167
“Pozycja zero-gravity to wynik badań naukowców NASA, którzy poszukiwali najbardziej optymalnego ułożenia ciała dla astronautów. W czasie startów i lądowania ich ciała są narażone na duże przeciążenia, a pozycja, o której dziś mowa, okazała się najbardziej optymalna, aby zmniejszyć niepożądany nacisk na całe ciało, a zwłaszcza na kręgosłup.”
Schemat tej pozycji wygląda tak:
A zastosowanie tej pozycji w praktyce + pionowa klawiatura, i mysz + zawieszany monitor mniej więcej widać na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=Q7n7f_RXmzgJa do spania mam ułożone z poduszek i materaców coś na kształt tego:
W takiej pozycji śpi się dla mnie dużo lepiej chodź moja amatorska konstrukcja pewnie dość sporo odbiega od idealnych katów zero gravity. W tej pozycji korzystam też z laptopa mam na stałe zamontowanego go pod odpowiednim kątem na takim stelażu nakładam na siebie i mogę korzystać z laptopa na leżąco tylko, że myszkę, i klawiaturę trzymam na klatce piersiowej co nie jest za wygodnym rozwiązaniem. Przymierzam się powoli, żeby skonstruować coś podobnego jak na filmiku tylko ciekawe czy w jakiejś normalnej cenie dostane poziomą klawiaturę albo przynajmniej taka dwu częściowa i jeszcze bardziej mnie ciekawi jak na takiej się pisze. Natomiast z myszki pionowej miałem okazje korzystać i jest rzeczywiście wygodna.edit:Należy zaznaczyć, że to jest idealna pozycja dla zdrowego kręgosłupa dla tych co maja wypukliny albo usztywnienia może okazać się, że nie jest wcale taka dobra.
Za tą wiadomość podziękowali: melodia, uzytkownik42113 czerwca 2015 o 20:35 #57579ja w podobnej pozycji spie, w lozku wodnym, jak pod nogi dwie poduszki podloze a pod plecy z 4 ( to sa duze poduszki 80×80 cm) to wtedy mi sie tylek zapada i najlepiej mi sie tak spi. Pracowac raczej sobie tego nie wyobrazam.
Druga pozycja dla mnie dobra bo jestem z natury spiochem na boku to mam dluga poduszke specjalna ponad metr dlugosci taka 140 x40 i wkladam ja miedzy nogi.
Jesli ide w odwiedziny do kogos gdzie spie to zabieram ze soba, wszyscy sie juz smieja ze mnie.
Tylko do szpitala nie biore bo zamawiam lozko z materacem tempu i skladam ten miekki materac w ta pozycje astronautow, nogi i glowa d gory, tylek w doleZa tą wiadomość podziękował(a): wrongbit22 czerwca 2015 o 18:21 #57616Na polskim rynku znalazłem fotel do pracy w pozycji półleżącej a nie leżącej i jak zachwala producent taka pozycja pracy jest najlepsza dla kręgosłupa i nie zachęca do spania zarazem.
http://www.mposition.pl/pl/Przyjmij-mPosition/Jak-korzystac
Gdy próbuję teraz po operacji coś pisać na leżąco na klawiaturze którą mam na brzuchu to mi zaraz krew z rąk odpływa, bolą nerwy pod łokciami i nadgarstki się spinają. W tej pozycji czuję też że praca na klawiaturze napina jednak mięśnie barków i kregosłupa. Już wolę włączyć klawiaturę głosową i gadać a program to zamienia na tekst.
Co sądzicie o założeniach tego producenta?
22 czerwca 2015 o 21:46 #576176000zł.. uf.
To może taki: http://archiwum.allegro.pl/oferta/fotel-masujacy-europa-iii-zero-gravity-gratis-i5186666588.html 😉
Ja myślę, że im bardziej boli, tym bardziej się myśli o takich wynalazkach.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
22 czerwca 2015 o 22:45 #57618@marcin84 Ja myślę, że nie ma nic lepszego i mniej obciążającego kręgosłup niż praca na leżąco. A klawiatura na brzuchu to katorga, trzeba, iść w ślady tego faceta na pierwszym filmiku i zamontować to tak jak on ma.
Co do fotela to ja za bardzo się nie wypowiem, bo dla mnie siedzenie na czymkolwiek jest dokuczliwe, ale ja mam kręgozmyk dla mnie kręgosłup próbuje zeskoczyć z kości krzyżowej w stronę brzucha dlatego u mnie nie jest zalecane pogłębianie lordozy, a praktycznie każdy fotel tak zwany przyjazny dla kręgosłupa, to robi.
Jeśli dobrze kojarzę, spytaj użytkownika @Perszing37 on chyba coś wspominał o jakimś dobrym fotelu.23 czerwca 2015 o 06:27 #57619Testowałem taki fotel. Fajny ale drogi. Nie wiem jak bym się czuł po dłuższym siedzeniu.
Ja mam KULIK SYSTEM BUSINESS, podnóżek IKEA i biurko regulowane elektrycznie (mogę stać lub siedzieć). I jakoś daję radę. D…. nie urywa ale jak tylko idę na konferencyjną i siedzę na zwykłych krzesłach przez 45 min to już czuję to mocno.23 czerwca 2015 o 07:08 #57620Taka dwuczęściowa klawiatura jest do kupienia na amazon albo na http://www.kinesis-ergo.com/products/ koszt ok 130 -160 dolarów.
Szkoda że w czasach okularów google, wirtualnej rzeczywistości, smartfonów i tabletów czy smartwatchy nadal w celu wykonania swojej codziennej 8 godzinnej oracy przy komputerze trzeba forsować się z wynalazkami z ubiegłej epoki jak klawiatura i mysz. Wyobraża sobie że coś sensownego można wymyślić już przy użyciu tego co jest teraz w najnowszych smartphoneach.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.