Implant dysku ruchomego typu prodisc itp w kregoslupie ledzwiowym poziom L4/L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Urazy i schorzenia rdzenia kręgowego › Implant dysku ruchomego typu prodisc itp w kregoslupie ledzwiowym poziom L4/L5
- Ten temat ma 63 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
goka.
-
AutorWpisy
-
6 marca 2020 o 22:33 #48926
Czesc,
Proszę o wszystkie mozliwe informacje dotyczace takiej operacji. Od artykulow naukowych (moga byc po ang.)
Po komentarze osob ktore przeszly operacje.
Czy Polscy chirurdzy maja w tym zakresie doswiadczenie. Jakie kliniki/neurochirurgow polecicie?
Czeka mnie najprawdopodobniej w niedalekiej przyszlosci.
Bede wdziecxna za wszelkie informacje w tym temacie
Pozdrawiam!6 marca 2020 o 22:41 #67024http://www.ispine.org/forum/surgical-outcomes-blogs/
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
9 marca 2020 o 19:03 #67027w moim temacie jest troche informacji
http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas/4640-wilku25
https://www.adrsupport.org/forums/
https://www.facebook.com/groups/109038014924/
http://adrsupportuk.com/
http://lifeafteradr.com/Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 marca 2020 o 09:18 #67059dziękuję za materiały- niektóre są mi znane.
W jakiej klinice przyjmuje ten doktor Desai?Pozdrawiam,
MK31 marca 2020 o 09:21 #67060Cześć, czy orientujesz się jaka klinika/szpital w Polsce jest godne polecenia w kontekście adr- esp lp?
Biorę pod uwage Niemcy ale koszty są ogromne.
W idealnym świecie chciałabym zrobic operację w Pl ale zastanawiam się jaka klinika ma najnowsze dyski (esp) i najwiekszą ilośc wykonywania tych zabiegów.
Mam wrażenie, że w Niemczech to chleb powszedni a o PL ciezko znaleźć jakieś info.Pozdrawiam,
MK31 marca 2020 o 14:13 #67061Według mojej wiedzy w Polsce raczej nie wykonuje się takich zabiegów z implantem adr-esp lp. głównie ze względu na cenę.
Co nie znaczy że niema szpitali i lekarzy którzy wykonują operacje z użyciem ruchomych dysków.
O ile pamiętam to był tu chłopak po operacji w Poznaniu http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4567-artroplastyka-l4-l5
Trzeba by popytać u znanych lekarzy np. dr Maciejczak .
Może Administrator forum ma taką wiedzę.
Prywatne kliniki raczej nie mają ich w ofercie w odróżnieniu do implantów w odcinku szyjnym które zakładają także na NFZ np. Opole.31 marca 2020 o 20:23 #67065Obecnie mało kto wszczepia ruchome dyski, ja sam też tego nie robię. Tak naprawdę one się nie sprawdziły i ogromnym problemem jest reoperacja: trzeba to robić od przodu przez brzuch. Jasne, że są pacjencie zadowoleni ale generalnie nie polecam nikomu.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
31 marca 2020 o 20:54 #67066quote administrator” post=19854:Obecnie mało kto wszczepia ruchome dyski, ja sam też tego nie robię. Tak naprawdę one się nie sprawdziłyCzy to dotyczy wszystkich ruchomych implantów dysków czy tylko dla odcinka lędźwiowego? Czy z szyjnymi też jest coś nie tak, jakieś problemy?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 marca 2020 o 20:54 #67067Dziekuję za opinie jednak szczerze mówiąc jestem nia zaskoczona.
Jak dotąd nie spotkałam się z ewidentnie negatywna opinia na temat adr a korzystam z wielu źródeł pl i zagranicznych.
Neourochirurg w PL, póki co jedyny z którym konsultowałam moje badanie, również zaproponował rozwiązanie jakim jest adr i wlasnie “od przodu” w celu lepszego ustawienia kręgosłupa.
Czy może Pan nieco rozszerzyć opinię że adr-y sie nie sprawdziły?31 marca 2020 o 20:55 #67068O lędźwiowy mi chodziło wyłącznie. W szyjnym ruchome nadal stosowane, często z powodzeniem.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 marca 2020 o 21:02 #67069Dobór, kwalifikacja do operacji jest bardzo trudna, pacjenci mają wyłącznie ból osiowy, niekorzeniowy. Sam zabieg – nie jest aż tak trudny. W razie niepowodzenia sytuacja robi się poważna, rewizje są ryzykowne. Inaczej mówiąc z mojej perspektywy niewarta skórka wyprawki. Co prawda pojawiają się głosy, że nowe generacje będą dużo lepsze ale czas pokaże. Ja sam nie polecam.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 marca 2020 o 22:32 #67070quote administrator” post=19858:Dobór, kwalifikacja do operacji jest bardzo trudna, pacjenci mają wyłącznie ból osiowy, niekorzeniowy.Nie do końca wiem jak to rozumieć – czy tak że “do zabiegu kwalifikowani są pacjenci mający wyłącznie ból osiowy, niekorzeniowy” ?
Chyba nie? Ponieważ na podstawie swoich doświadczeń wiem że ból osiowy powodowany jest głównie niestabilnością i/lub bólem stawów międzykręgowych, a niestabilność jest przeciwwskazaniem do zastosowania ruchomego dysku. Mnie się wydaje na logikę że głównie pacjenci z bólem korzeniowym się kwalifikują. Jak to jest?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
1 kwietnia 2020 o 14:57 #67071quote GOKA” post=19849:Cześć, czy orientujesz się jaka klinika/szpital w Polsce jest godne polecenia w kontekście adr- esp lp?
Biorę pod uwage Niemcy ale koszty są ogromne.
W idealnym świecie chciałabym zrobic operację w Pl ale zastanawiam się jaka klinika ma najnowsze dyski (esp) i najwiekszą ilośc wykonywania tych zabiegów.
Mam wrażenie, że w Niemczech to chleb powszedni a o PL ciezko znaleźć jakieś info.Pozdrawiam,
MKchciało by sie lp-esp w polsce i to jeszcze z doświadczonym neuro- niestety nie montują tego w pl ( podobnie jak pozostalych dysków ” nowej generacji” m6-l, Axio- med freedome godnych zainteresowania)
Za tą wiadomość podziękował(a): goka1 kwietnia 2020 o 15:06 #67072quote GOKA” post=19848:dziękuję za materiały- niektóre są mi znane.
W jakiej klinice przyjmuje ten doktor Desai?Pozdrawiam,
MKKoeln
https://www.sana.de/koeln/medizin-pflege/chirurgische-und-konservative-wirbelsaeulenchirurgie/internationale-patienten-adr-germany
ja wysylalem papiery tradycyjna poczta ale podobno juz mozna wysylac poczta elektroniczna szczegóły zna Iris Appenrodt mozna ja zagadac na fb ona sie zajmuje kontaktem z zagranicznymi pacjentami.Za tą wiadomość podziękował(a): goka2 kwietnia 2020 o 06:46 #67079A jaka jest Twoja historia wilku25 “kręgosłupa”?
2 kwietnia 2020 o 20:36 #670863 kwietnia 2020 o 15:23 #67105hej Wilku,
przeczytałam wszystkie posty spod wysłanego rzez Ciebie linka.
Dużo pomocnych informacji.
Nie wiem tylko czy od tamtej pory zdecydowałeś się na ADR czy nie?
Ja biorę pod uwagę dr Desai chciałabym mieć ten najnowszy dysk esp ale cena jest zawrotna;/ jednak jak myślę, że chodzi o mój kręgosłup to jestem w stanie wziąć nawet kredyt;/U mnie tak
Mam 30 lat, również w 2013 (7 lat temu) doznałam urazu w wyniku wydawałoby się banalnego “wypadku”. Nie będę wdawać się w szczegóły – generalnie spadłam z ok 1 metra na proste nogi i cała siła poszła na lędźwiowy. Przeszył mnie ostry ból – wtedy prawdopodobnie dysk l4 l5 uległ już jakiemuś wstępnemu uszkodzeniu a pech chciał że może tydzień później miałam problem z odblokowaniem “łyżki” w expresie ciśnieniowym (pracowałam w Edynburgu jako kelnerka w czasie przerwy akademickiej) i z impetem uderzyłam w z ręką ale z rotacji w kręgosłupie i znowu walnęło w lędźwiowy. Ewidentnie te 2 sytuacje spowodowały zniszczenie dysku l4 l5 – nie pomógł fakt że mam 178cm wzrostu a całe poprzednie 3 mies ciężko pracowałam. Efekt był taki że z wielkim bólem wróciłam do Pl i mój kręgosłup już nigdy nie był zdrowy,
Żałuję że nie zrobiłam wtedy MRI. Generalnie leczyłam się zachowawczo u fizjo manipulacjami. Miałam zawsze wrażenie że coś przestawia mi się w lędźwiach przy danym ruchu i to generuje ucisk i ból. Wtedy fizjo robił manipulacje i odczuwałam ulgę do następnego razu, które to oczywiście przydarzały się coraz częściej.
Z plecami nie było wtedy aż tak źle (porównując do teraz) ,generalnie dużo ćwiczyłam na zajęciach w klubach fitness 4-5 razy w tyg. Core był dość mocny i tak powiedzmy to ciągnęłam z nie najgorszym skutkiem.
W międzyczasie ciąża i cesarka.
Po ciąży mięśnie brzucha i cały core oczywiście uległ totalnemu osłabieniu.
Wróciłam do ćwiczeń ostrożnie i może byłoby wciąż tak samo gdyby nie to że 17 miesięcy temu czyli sierpień 2018 (jakoś rok po cesarce) ciężki przedmiot spadł mi na PRAWĄ stopę, stłukł okostną co dawało spory ból, jako że dopiero co wróciłam do pracy po macierzyńskim musiałam zagryźć zęby i chodzić kulejąc z tą stłuczoną stopą.W październiku stopa się zagoiła a od listopada moje plecy zaczęły się pogarszać w zastraszającym tempie.
W listo pierwsze L4 z powodu pleców (praca siedząca), leżenie w domu itp i wtedy właśnie zrobiłam 1wszy MRI
wynik:Spłycona lordoza lędźwiowa. Cechy częsciowej sakralizacji kręgu L5.
zmiany zwyrodnieniowe typu Modic I trzonów kręgów L4/L5. Osteofitoza krawędzi trzonów kręgów L4/L5.
Na poziomie L4/L5 dehydratacja, obniżenie oraz okrężne uwypuklenie krążka mk powodujące modelowanie worka oponowego i obustronne zwężenie otworów mk.w styczniu 2 tyg rehabilitacja.
Spotkanie z fizjo co tydzien, cwiczenie w domu ( dodam że w sumie konsultowałam i leczyłam się u 4 fizjoterapeutów )
Ból przeniósł się na prawą stronę ( przypuszczam że w związku ze stłuczeniem prawej stopy i odciążaniem jej kulejąc)
Problemy z jakimkolwiek pochylaniem się.
Fitness, bieganie, rower górski odpadły.
Jak na mój gust fizjo nie wiele pomagała i pomaga. W maju 2019 coś na kształt rwy kulszowej do prawej nogi.
Po tym incydencie zostało mrowienie w prawym śródstopiu które czasem przechodzi a potem powraca.
w Sierpniu inny fizjo zlecił dodatkowo rtg czynnościowe ale żadnej niestabilności nie stwierdzono.
Mimo fizjoterapii i cwiczenia w domu nic sie nie poprawialo. Non stop bol, czasem rwanie, mrowienie w śródstopiu, dyskomfort podczas siedzenia w pracy, eliminacja większości sportów w zasadzie zostało mi cw w domu (typowo pod katem kregoslupa) i szybkie spacery.
We wrzesniu 2019 zapisałam sie do neuro chirurga z polecenia w Rybniku .
Wizyta odbyła się w lutym 2020 (okres oczekiwania pół roku na wizytę prywatną)
Neuro powiedział że kwalifikuję się na ADR.
Zrobił wywiad, spytał czy np biorę leki przeciwbólowe- przyznałam że bardzo rzadko jak na prawdę muszę.
Zalecił dalsze postepowanie zachowawcze a w razie pogorszenia nowe zdj RMI i wizyte
Długo nie musiałam czekać.
Może mieisiąc póżniej wybrałam się na 3niową wycieczke i robiłam kilka kilometrów na piechote dziennie.
Na 3ci dzień plecy mi sie pogorszyły. Pulsujące rwanie w lędzwiach, prawym pośladku. Chwilami ból przechodzi przez prawe udo i łydkę. Od tylu, przodu i tak jakby przez sam środek wzdłuż kości. I tak juz jest cały czas od tamtej pory – dzieki Home office przez covid moge w ogole pracowac bo siedzac w pracy myslalam ze nie wyrobię.Nowy MRI z lutego 2020:
Na poziomie l4 l5 widoczna dokanałowa głęboka ekstruzja tarczy mk w części pośrodkowej na głeb 7mm , ucisk worka oponowego. Kanał kręg 8.5mm w wymiarze przednio-tylnim. Dyskretne modelowanie zachyłków bocznych.
Ciezko mi powiedziec czy na zdj widac pogorszenie na przestrzeni tych 16 mies ale w dolegliwościach z pewnością tak.
Umówiłam wizyte do tego samego nauro i mam ją 29 maja.Zgłebiłam temat adr i chiałabym najlepszy dostępny -esp – z tego co mówicie nie ma w pl (chciałam się dowiedzieć od tego neuro ale zdaje sie że dobrze sie orientujecie w temacie w PL)
Moje pytania:
1. Skoro zwyrodnienia w obrębie stawów dyskwalifikują do adr to dlaczego lekarze w pl proponują leczenie zachowawcze do momentu jak cżłowiek gryzie ściane z bólu a wtedy okazuje się że adr odpada bo po 10 latach zwyrodnienia są za duże.
2. Jak oceniacie moje zdjęcia MRI? kjakieś komentarze?
3. Czy znacie neurochirurgów: dr Łatkę z Opola, Maliszewskiego z Jaworza i Chrzanowskiego z krk? chciałam jeszcze skonsultowac sprawe z któryms z nich.
4. czy jeżeli nie jestem 24 na dobe na prochach i nie płacze z bólu po kątach ale wciąz moj komfort zycia jest znacznie obnizony, jestem rozdrazniona tym bolem, łykam coś przeciwbólowego najczęściej na noc lub w nocy jak sie przebudzę i moj stan ulega zaostrzeniu np z powodu ubrania skarpetki to adr jest uzasadniony?Dajcie prosze znać co myślicie.
Pozdrawiam,3 kwietnia 2020 o 16:00 #67107jeszcze 2 pytania:
czy zglebiałes może temat ewentualnej refundacji nfz ale na operacje za granica i jak sie sprawa ma z ubezpieczeniami? moze warto jakies dobre ubezpieczenie wykupic teraz…
3 kwietnia 2020 o 23:46 #67109Pytanie co to za wybitny neuro że trzeba było czekać 6 miesięcy na wizytę,czyżby chodziło o dr Kiwic.
Jeśli chodzi dr,Łatkę na pewno zakłada ADR w szyjnym a tu na forum wypowiadał się że nie jest zwolennikiem ADR w lędźwiowym może się coś zmieniło.
Pozostali lekarze raczej też nie stosują ADR w Lędźwiowym , to głównie problem finansowy koszty implantu oraz narzędzia
Raczej wątpię by NFZ partycypował w kosztach ADR zagranicą.3 kwietnia 2020 o 23:50 #67110Może komuś uda się to w końcu ogarnąć, i opisać jak można prosić o refundację kosztów poniesionych na leczenie za granicą od NFZ jeśli dane leczenie nie jest dostępne w Polsce..? Takie zapisy były. Jak działają – nie wiadomo. Niby kiedyś pisali że trzeba mieć gotówkę na zapłacenie za granicą, zaświadczenie od lekarza z Polski że tutaj się nie wykonuje takiego leczenia, i można było się starać o zwrot. Ale to dynamiczne przepisy, ja nie wiem skąd wiedzieć jak jest aktualnie.
Problem “kosztów” ADR w lędźwiowym to też dynamiczna sytuacja.. Fajnie gdyby ktoś 2 razy w roku podawał jak to aktualnie jest.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.