Implant dysku ruchomego typu prodisc itp w kregoslupie ledzwiowym poziom L4/L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Urazy i schorzenia rdzenia kręgowego › Implant dysku ruchomego typu prodisc itp w kregoslupie ledzwiowym poziom L4/L5
- Ten temat ma 63 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 7 months temu przez
goka.
-
AutorWpisy
-
4 kwietnia 2020 o 11:48 #67116
GOKA- wydajesz sie idealnym kandydatem na 1 poziomowe adr ( chociaż o tym głównie decyduje rtg czynnościowe) jesteś młoda i tylko jeden dysk rozwalony, reszta eleganckie. Ja sie jeszcze nie zdecydowałem chociaż cały czas o tym myśle. Kredyt na operke to śliski temat bo jak cos pójdzie nie tak- trzeba bedzie reoperowac to juz nie bedzie za co, a polscy lekarze nie bardzo beda chcieli tego ruszac. Jeżeli chodzi o refundacje to podobno na pdst umowy transgranicznej jest obowiązek refundacji kosztów operacji wykonanej za granicą w UE do kwoty ile taki zabieg by kosztował w PL pod warunkiem ze sie wczesniej wypełni formularz, udowodni że u nas sie dlugo czeka i to moze pogorszyc stan zdrowia a za granica jest szybciej i potem otrzyma sie zgode. Pisałem do kilku firm które zalatwiaja takie rzeczy z zaćmą w czechach ale nikt nie podjął tematu. Pytałem dr Desai czy da sie załatwic u niego ubezpieczenie w razie reoperacji to odpisal ze dobry pomysł ale trzeba samemu ogarnąć- w polsce nie znalazłem.
4 kwietnia 2020 o 11:51 #67117Aktualnie koszt Lp-esp u dr Desai 1 poziom: 21 koła dolarów dla osoby z USA ( może dla osób z dawnego bloku wschodniego są jakieś zniżki:silly: )
4 kwietnia 2020 o 13:14 #671214 kwietnia 2020 o 13:16 #67122Póki co Schmitz i Berg mieli na tyle jaj żeby podjąć się reoperacji i w dodatku po kimś!!!
To chyba zawęża mój wybór…Może w takim razie Schmitz.
4 kwietnia 2020 o 13:18 #67123Jak będę musiała ogarnąć ten temat więc podzielę się wiedzą .
4 kwietnia 2020 o 13:31 #67124Tak Kiwic – a masz jakąś opinię na jego temat?
Łatka zdaje sie robił lędzwiowu ale prodisc- na stronie jego kliniki tylko to jest napisane w kontekście Lumbar ADR.5 kwietnia 2020 o 11:46 #67126quote GOKA” post=19912:Póki co Schmitz i Berg mieli na tyle jaj żeby podjąć się reoperacji i w dodatku po kimś!!!
Tak to jest, Clavel też wielokrotnie poprawiał po kimś, a teraz on sie pomylil i ktos poprawil po nim, zawsze jest niestety ryzyko. Jak dobrze poszukasz to na Schmitza też sie cos znajdzie na necie z pewnością. Dziwne, że clavel nie chciał poprawić skoro u niego sie wykupuje ubezpieczenie na wypadek rewizji.
5 kwietnia 2020 o 12:00 #67127https://www.alpineorthospine.com/index.html
Ciekawe, tutaj sugerują że dr schmitz miał coś wspólnego z alifem tigera woodsa.
Możesz podać źródło rewizji po desai?5 kwietnia 2020 o 12:26 #67128quote wilku25″ post=19917:quote GOKA” post=19912:Póki co Schmitz i Berg mieli na tyle jaj żeby podjąć się reoperacji i w dodatku po kimś!!!
Tak to jest, Clavel też wielokrotnie poprawiał po kimś, a teraz on sie pomylil i ktos poprawil po nim, zawsze jest niestety ryzyko. Jak dobrze poszukasz to na Schmitza też sie cos znajdzie na necie z pewnością. Dziwne, że clavel nie chciał poprawić skoro u niego sie wykupuje ubezpieczenie na wypadek rewizji.
Tak gościu mówił o tym ubezpieczniu w tym poscie ale odmówili zwrotu za koszt 2giej operacji bo nie była w tej samej klinice podczas gdy Clavel nie chcial robic rewizji.
NIe wyobrazam sobie takiej sytuacji…a oba posty z grupy na fb ADR Artificial Disc Replacement Support And Education Group For the Spine
5 kwietnia 2020 o 12:28 #67129quote wilku25″ post=19918:https://www.alpineorthospine.com/index.html
Ciekawe, tutaj sugerują że dr schmitz miał coś wspólnego z alifem tigera woodsa.
Możesz podać źródło rewizji po desai?myślałam o tym schmitzu https://www.clinicbeletage.de/ (?)
5 kwietnia 2020 o 12:29 #67130quote wilku25″ post=19918:https://www.alpineorthospine.com/index.html
Możesz podać źródło rewizji po desai?Co to za historia z tym woodsem?
5 kwietnia 2020 o 13:50 #67134quote GOKA” post=19921:quote wilku25″ post=19918:https://www.alpineorthospine.com/index.html
Możesz podać źródło rewizji po desai?Co to za historia z tym woodsem?
http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/373-znane-osoby,sportowcy,a-urazy-i-leczenie-kr%C4%99gos%C5%82
tutaj o tym dyskutowalismy nie dawno9 kwietnia 2020 o 08:25 #67151Dostałam odpowiedź od Clavela.
After reviewing Ms. Malgorzata Kloda’s images and taking into
consideration the information provided regarding pain and symptoms,
we recommend an artificial disc replacement (ADR) surgery to be
performed at levels L4-L5.Eventhough this is the anatomy, I believe that the low back pain
and radiating to legs symptoms are coming from the disc
degeneration and midline herniation at L4-L5. (chodzi o sakralizacje L5)wycena: “skromne” 26 790€
Najbardziej mnie interesowalo jaki dysk zastosuje w sekcji disc types jest “TBC” – to be chosen? – jedynym powodem dla ktorego chce to robic za granica jest dysk- esp – ktory nie jest dostepny w pl.
10 kwietnia 2020 o 15:04 #67153Pare miesiecy temu Clavel sie wypowiadal że montuje m6 i nie zmienia na lp esp.
10 kwietnia 2020 o 15:57 #67154Miał jakies konkretne ku temu powody?
10 kwietnia 2020 o 19:43 #67155quote GOKA” post=19948:Miał jakies konkretne ku temu powody?Bylo gdzieś pisane że dalej montuje M6 bo ma sprawdzone i ma dobre wyniki, a oprócz tego obawia się jeżeli dobrze pamietam zbyt sztywnego rdzenia lp esp który może obciążyć stawy mk. ( swoją drogą przeciwnicy m6l mówią że ten dysk ma za miekki rdzeń i może się rozwarstwić)
10 kwietnia 2020 o 19:46 #67156
nie wiem czy już widzialaś- tu jest ciekawe porównanie m6 i lp esp przez dr Rischke- jednego z najlepszych neuro ( i najdroższych;/)12 kwietnia 2020 o 12:18 #67162Czy osoby chcący wziąść kredyt na taką operacje są świadome konsekwencji w razie jakiś problemów? Jak wyglądają koszty reoperacji oraz gdzie ona/e będą przeprowadzane.
Bo mamy na starcie minus ~100tys. zł.
A nie można myśleć wezmę kredyt i moje problemy się skończą.12 kwietnia 2020 o 16:30 #67163Aby myśleć o ADR to trzeba dysponować kwotą od 150 jeden poziom do 250 tys dwa poziomy to jest minimum przy założeniu że zabieg się uda .
Jednak trzeba brać pod uwagę koszty transportu leków i rehabilitacji i do tego w sytuacji komplikacji koszt reoperacji i tu jest wielka niewiadoma.
Przed decyzją o zabiegu powinniśmy mieć zabezpieczenie kto wykona rewizje i naprawę najlepiej lekarz który operacje ADR wykonał.
W przeciwnym wypadku gdy mamy fundusze na operacje a nie mamy wiedzy co gdy coś pójdzie nie tak gra w ruletkę .
Dlatego zabiegi neurochirurgiczne są tak ryzykowne finansowo i zdrowotnie .
Wielu ludzi w moim otoczeniu pomimo problemów z kręgosłupem nie decyduje się na zabiegi pomimo że stać ich na prywatne zabiegi .
Decyzje odsuwają na później szczególnie gdy są po 60 r życia ,chyba że ból nie da im żyć .13 kwietnia 2020 o 14:10 #67168quote gucio1960″ post=19958:Aby myśleć o ADR to trzeba dysponować kwotą od 150 jeden poziom do 250 tys dwa poziomy to jest minimum przy założeniu że zabieg się uda .
.Gucio chyba troche cie ponioslo, za polowe tych kwot mozna zrobic wliczajac koszty bezposrednie i posrednie ( jezeli mowimy o kwotach minimalnych)
A jeżeli mówimy o reoperacjach przy ADR to dobrze ze sie da je zrobic, przy nieudanej fuzji zostaje nam tylko neurostymulator do uśmierzenia bólu… -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.