IMPLANT ruchomy dysku
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › IMPLANT ruchomy dysku
- Ten temat ma 61 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 11 months temu przez
tomek782.
-
AutorWpisy
-
1 lipca 2019 o 10:51 #48774
Cześć.
Czy ktoś ma wstawiony implant ruchomy dysku w odcinku lędźwiowym ? Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat ruchomych dysków ponieważ najprawdopodobniej czeka mnie tego typu operacja. Jestem po usunięciu masywnej przepukliny L5-S1 14 mm i teraz ze względu zapadnięcia się przestrzeni międzykręgowej jest propozycja takiej operacji. Ma to pomoc w walce z przewlekłym bólem.
Pozdrawiam1 lipca 2019 o 14:07 #65250Jest co najmniej kilka takich osób, i pisały o tym sporo w swoich wątkach. Pierwszy z brzegu – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/4632-2x-m6-l%C4%99d%C5%BAwiowy-2x-m6-szyjny?limitstart=0
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
1 lipca 2019 o 14:09 #65251Można wiedziec jakiego typu implant i który lekarz Ci to zaproponował?
Ogolnie u Polskich lekarzy z tego co zauważyłem pojęcie słowa ADR działa jak Płachta na byka…
1 lipca 2019 o 14:27 #65253Może takie szczegółowe informacje jak nazwiska i terminy w sytuacji jak ktoś jeszcze jest przed operacją to dawajcie jak już na priv, nie ma chyba co zapeszać przed operacją.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
1 lipca 2019 o 15:55 #65254quote użytkownik421″ post=17821:Może takie szczegółowe informacje jak nazwiska i terminy w sytuacji jak ktoś jeszcze jest przed operacją to dawajcie jak już na priv, nie ma chyba co zapeszać przed operacją.Ja tez jestem ciekaw;d
25 lipca 2019 o 05:54 #65421Słyszał ktoś o dyskach LP-ESP – kto je montuje, jaka może być cena za jeden poziom i czy faktycznie są takie świetne i sprawdzone?
25 lipca 2019 o 06:53 #65422Najlepsze z dostępnych na rynku. Ponad 5000 szt zamontowanych od 2005r i ani jednego uszkodzenia.
W Polsce rozeznawalem temat nikt tego nie montuje.
Niemcy, Hiszpania, Szwajcaria.Ceny za 2 segmenty bo tyle mnie interesowało jako robiłem rozeznanie:
Niemcy:
Desai – 26k Euro
Schmitz- 30k euro
ONZ- 32k euro
Hiszpania
CLAVEL- 33K EURO
FERRANDEZ 16K EUROWIETNAM
5K EURO ALE JEDEN SEGMENTHONGKONG
YIP – 22K EURO JEDEN SEGMENTJak po nich? 90% ludzi zachwala od 3-12 Msc ludzie wracają do pełnej aktywności niektórzy szybciej.
Czas ma tutaj wpływ z tego co zauważyłem od czasu kiedy dolegliwości są oraz predyspozycji organizmu i faktu jak wcześniej nerwy zostały uszkodzone.Dużo ludzi decyduje się nim będzie fuzja…
Sa niestety przypadki gdzie ludziom to nie pomogło-prawdopodobnie źle zakwalifikowanie do ADR… Bóle się pojawiają w SI Jointach, biodrach…
Zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż fuzja z mniejszą szansa niepowodzenia i ogromna szansa na powrót do dawnego życia…
25 lipca 2019 o 06:59 #65423No tak, dzięki kiwi, pośpieszyłem z pytaniem ale już sobie z Marcinem pogadałem i wiem więcej 🙂 Rozesłałem wici do onz i sany (Sana i Desai to rozumiem to samo?).
No i chyba wydolność stawów międzykręgowych jest ważna do właściwej kwalifikacji. Fajnie wiedzieć, że ci polecani w DE robią właśnie na LP-ESP.
pozdro.25 lipca 2019 o 12:00 #65424To jeszcze uzupełnię że u dr Rischke w Zurichu jeden poziom z tym implantem to koszt 45-50 tys. Nie wiem czy CHF czy EUR. 🙂
26 lipca 2019 o 08:36 #65428W Polsce nikt nie wstawia takich typów implantów ?
Wszyscy piszą że te implanty to taka super sprawa a jednak u neurochirurgów opinie są podzielone i sama nie wiem czy lepiej byłoby wstawić coś skoro w moim przypadku dysku praktycznie nie ma czy zostawić tak jest i żyć z takim bólem. Myślę, ze chyba w perspektywie czasu lepszy byłby implant. A Wy co sądzicie ?26 lipca 2019 o 08:47 #65429Po pierwsze w Polsce i nie tylko jest ciągłe przekonanie że tylko Fuzja a to z powodu tego że w PL nie ma wiedzy, umiejętności na operację że sztucznymi dyskami M6 czy ESP
Kolejny temat jest taki że koszt implantu w przybliżeniu to 10k, szpital powinien mieć od 24 do 40 rozmiarów tego w zależności od producenta i rozmiaru tak by dopasować odpowiedni wielkościowo co daje ogromne kwoty zamrożone przez szpital bo NFZ tego nie refunduje.
Żadna dyrekcja szpitala nie pozwoli sobie w pl na tego typu operację…sa rozliczani z każdej zlotowki.
Jeżeli masz możliwość i kase proponuję zaczerpnąć więcej informacji na temat ADR…
W Polsce jest to bardzo niewygodny temat dla neurochirurgów i unikają go mówiąc że fuzja… Co maja powiedzieć jak tylko to robią? 🙂Pomysł o Dr Ferrandez, najtańszy z nich wszystkich a ludzie chwala
26 lipca 2019 o 12:31 #65430Mi tłumaczył neurochirurg, w informacji na temat planowanego zabiegu, że w wieku 40 lat poziom L5-S1 jest praktycznie nieruchomy. Dlatego nie mam się co obawiać o ograniczenia w ruchomości odcinka lędźwiowego, w przypadku sztywnego implantu. Czy okłamywał mnie? Bo po co by były wtedy te ruchome implanty, skoro i tak tam jest sztywność?
26 lipca 2019 o 14:23 #65431Co człowiek, to opinia. 🙂
Kiwi, możesz coś więcej napisac o tym Fernandezie i jego klinice? Przeszukałem tą stronę -> http://flytospine.com/spine-services Nawet zapłaciłem 150 ojro za zdlaną diagnozę (czekam), dostałem automatyczną wycenę na 13770 ojro, ale nie mogę nawet znaleźć adresu tej kliniki, a strona to pośrednik mający siedzibe w UK. Czy Dr Fernandez nie jest przypadkiem bytem wirtualnym? :>
26 lipca 2019 o 14:42 #65432quote Maciurek” post=18026:Mi tłumaczył neurochirurg, w informacji na temat planowanego zabiegu, że w wieku 40 lat poziom L5-S1 jest praktycznie nieruchomy. Dlatego nie mam się co obawiać o ograniczenia w ruchomości odcinka lędźwiowego, w przypadku sztywnego implantu. Czy okłamywał mnie? Bo po co by były wtedy te ruchome implanty, skoro i tak tam jest sztywność?Mam 44 lata a mój L5-S1 rusza się chyba najbardziej z wszystkich
Za tą wiadomość podziękował(a): maciurek26 lipca 2019 o 15:10 #65433Tutaj masz dobry wywiad z nim:
Klinika mieści się w Alicante, jak będę mial chwilkę znajdę dokładne Ci dane.
Ogólnie klinika wygląda tak jak najwyższej klasy Hotele europejskie…
Z opowieści ludzi bardzo dobry chirurg że specyficznym hiszpańskim humorem 🙂
26 lipca 2019 o 15:36 #65434Widziałem. No ale coś słabo z namiarami i info, Marcin też obiecał coś poczytać jeśli idzie o opinie. Nie jest to przypadkiem IMED Hospital Elche, Calle Max Planck, 3, 03203 Elche, Alicante? Jesli tak, to szpital ma złe opinie na google przynajmniej. Coś ten pośrednik strasznie go kryje, na stronie nie ma nawet zdjęć szpitala, tylko krewetek 😉
Jeśli ceny są 2/3 tego co w Sanie, to gdzie jest haczyk? 😉26 lipca 2019 o 15:43 #65435quote Owain” post=18030:Widziałem. No ale coś słabo z namiarami i info, Marcin też obiecał coś poczytać jeśli idzie o opinie. Nie jest to przypadkiem IMED Hospital Elche, Calle Max Planck, 3, 03203 Elche, Alicante? Jesli tak, to szpital ma złe opinie na google przynajmniej. Coś ten pośrednik strasznie go kryje, na stronie nie ma nawet zdjęć szpitala, tylko krewetek 😉
Jeśli ceny są 2/3 tego co w Sanie, to gdzie jest haczyk? 😉Desai też był niedawno tani:(
26 lipca 2019 o 15:52 #65436Po początkowej ciekawości co do Alicante, ze względu na tanie i bezpośrednie loty z Krakowa, okazuje się, że w necie niemal nic nie ma o dr Fernández ani o dr Ferrández, nie ma gość nawet imienia ani placówki w jakiej pracuje, dziwne to dla mnie, nie wiem czy to nie jest jakaś wyciągająca kasę strona, co ją wyżej wrzucałem 🙁
26 lipca 2019 o 15:58 #65437Ooo dokładnie to był IMED zapomniałem tej nazwy.
Wiesz co mało informacji na temat ADR u niego. Jest kilka osób które robiły ledzwiowy i Szyjny na m6 i esp i zadowolone. Śledzę jeden wątek na zagranicznym forum.
Co do ferrendeza i ceny nie komentuje. Czasem trzeba dać niższa by zachęcić a później podnieść tak jak Desai. Rok temu 16k EURO a teraz 26k EURO
Pozostaje jeszcze bramka nr 3 czyli Wietnam około 5k dolców za 1 segment
Szpital miesci się w Ho Chi Minh, dr Vo Xuan Son lub Dr Khan
Kontakt: exson@exson.com.vnPs.
Bylem w szpitalu w Wietnamie, możliwe że to nawet w tym bo w Ho Chi Minh jak wyjeb…na skuterze i muszę powiedzieć że 10/10…wtedy zobaczyłem ile lat za murzynami My Polaczki jesteśmy z jakością…26 lipca 2019 o 16:31 #65438@kiwi2013 – mieszkając w Bielsku którego szpital jest na końcowych miejscach polskich zestawień masz zapewne trochę wypaczoną opinię o leczeniu w Polsce – szpitale w innych miastach nie działają tak jak ten w Bielsku. Kiedyś tu wrzucałem informacje o leczeniu kręgosłupów w Wietnamie – było tam z tym bardzo słabo. Tak czytam i oglądam te strony zza granicy co podajecie to jakoś bardzo zachęcające to nie jest – niezmiennie dziwię się tylko dlaczego polskie prywatne placówki nie ściągają pacjentów zza granicy, mogąc zaoferować lepsze ceny i warunki. Nie wiem czy to strach czy co innego.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.